Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Faceți liniște, că-i deranjați!

Klaus Iohannis. 2021

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Războiul preşedintelui cu „ciuma roşie” se termină siropos, cu o nuntă în care duşmanii sfârşesc a împărţi aceleaşi aşternuturi boţite.

În mijlocul atâtor scenarii oculte am pierdut tâlcul poveştii ţesute fin de păpuşarii care ne-au furat ultimii şaptezeci de ani ai istoriei noastre. Preocupaţi să ne aruncăm în cap cu ghemotoace de hârtie (progresişti şi conservatori, corporatişti şi bugetari, rockeri şi manelişti, vaccinaţi şi habotnici), n-am înţeles că lupta ar trebui să fie între noi şi ei, descurcăreţii.

Revoluţia noastră neterminată ne-a lăsat pe cap cu aceiaşi actori de duzină care trăiau bine când Ceauşescu ne cerea să strângem cureaua. Ei sunt securiştii care îşi luau partea de dolari de la studenţii arabi, miliţienii care îşi umpleau portbagajul în piaţă de la ţăranii care nu puteau respecta mercurialul, secretarii de partid care se „învârteau” de-un apartament central şi mai mare, „ciripitorii” care-şi îngropau vecinii pentru o excursie în DDR, preoţii care visau la ierarhii şi doctorate în străinătate, analfabeţii care îşi înrămau diploma de bacalaureat luată în schimbul plaselor grele şi a vorbelor bune puse de la partid. 

O ţară învăţată să se descurce. O ţară în care „merge şi-aşa” e singura regulă. O ţară în care descurcăreţii meritau să conducă fiindcă sunt expresia cea mai profundă a spiritului nostru. Nu au fost niciodată capabili să ducă la bun sfârşit ceva, nici să lucreze ordonat şi organizat, dar au ştiut să se descurce, să iasă la liman. Fiindcă nu îţi trebuie nici şcoală, nici principii să reuşeşti în viaţă: îţi trebuie doar prieteni şi rude cărora să le fi făcut servicii şi care, la rândul lor, să-ţi fie îndatoraţi. O nomenclatură a descurcăreţilor, informală, pragmatică, incultă, dar avută, o nomenclatură ocultă.

De treizeci de ani, aceiaşi descurcăreţi îşi împart funcţii şi bugete. La putere sau în opoziţie, au cam toţi acelaşi ADN şmecheresc. Au avut nevoie de câţiva ani să se infiltreze în toate partidele, la stânga şi dreapta: se mai ceartă între ei, unii se mai dezic de „familie”, pentru a o regăsi după ce văd că, fără ai lor, nu sunt în stare de nimic.

României nu-i plac dictatorii: n-au haz şi nici n-au cu cine să se certe. României îi plac descurcăreţii care îi vând iluzii, palavragiii care o seduc până la urne şi pe urmă o abandoneazã la margine de Europă. României îi plac cei care îi promit cã va fi ceea ce nu a fost niciodată. Câteodată, României înşelate îi plac cei care nu sunt ca ai ei.

Ne-a luat treizeci de ani să vedem că evoluăm în cerc, ne întoarcem, dezamăgiţi, acolo de unde am pornit de mână cu vreun salvator.

De la zâmbetul patern al lui Iliescu, am ajuns la rictusul înfumurat al lui Iohannis. După treizeci de ani nici nu mai merităm să arate că le pasă de noi. Merităm sã murim aşteptând un loc la ATI fiindcă am îndrăznit să le stricăm vacanţele. Merităm să ni se livreze gogoaşa „România educată”. Copiii noştri îl merită pe Cîmpeanu.

Trebuie să fii francez şi filosof ca Sartre să-ţi imaginezi că fiecare om, înainte de a se duce, îşi vede înaintea ochilor întreaga viaţă şi îl apucă greaţa. Descurcăreţii noştri sunt scârbiţi în fiecare zi de noi. Sunt scârbiţi că îi deranjãm din plimbările la piramide, că nu le lăsăm odraselele şi amantele să se bucure de salariul de la stat, că ne pasă de păduri, că „vrem o ţară ca afară”. După treizeci de ani, îi îngreţoşăm cu totul. Greaţa lor e atât de mare, încât nici nu mai are rost să o ascundă.

Ne putem descurca odată, la rândul nostru, şi scăpăm de ei sau ne pregătim bocceluţa și plecăm din țară?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca se poate ca descurcaretii sa treaca pe planul doi al acestei tari dar va fi greu si va lua timp . Principalul lucru este ca oamenii sa inteleaga ca "ai nostri" nu sunt neaparat un lucru bun si ca "ai nostri" au facut praf toate oportunitatile pe care le-au avut. Si "ai nostri" urla ca din gura de sarpe cand vad oameni educati si cu profesii serioase ca vin sa schimbe ceva . Dupa ce au performat in corporatii serioase si in tari dezvoltate , cum ajung la Romanica sunt acuzati de cele mai nastrusnice chestii : nu cunosc realitatile , nu cunosc sistemul , sunt neo marxisti , imaturi samd. Imaturi sunt aia care conduc tara de 30 de ani si nu au reusit nimic asta ca sa nu zic hoti.
    • Like 0
  • "Ne putem descurca odată, la rândul nostru, şi scăpăm de ei sau ne pregătim bocceluţa și plecăm din țară?"

    Răspuns corect: evident că NU, fiindcă numai descurcăreții se descurcă, iar descurcăreții sunt EI. Se aplică binecunoscuta zicere " La vremuri noi, tot NOI" - adică tot EI, descurcăreții, securiștii de rit vechi și nou, fiindcă NOI, POPORUL, nu avem loc de EI...

    Vreau și eu un job ca EBA. De ce nu am?
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Delia MC Delia MC check icon
      Că tatăl dvs nu-i Băsescu, de aia.

      Și pentru că veni vorba, probabil ăsta e prototipul de președinte agreat de români: hăhăist, șmecher, mai trage o șpârlă (sau mai multe), varsă lacrimi de crocodil, hăhăie cinic, ce mai, tătucul perfect iar în spate fură nu numai pentru tot neamul ci pentru 3 generații, vezi viloaiele de peste 1 milion de euroi ale fiicelor și asta încă-i din ce a transpirat, Dumnezeu știe cât o fi având pus la saltea prin cele paradisuri fiscale. Și nu, nu le-a făcut din salariul prezidențial ori din bugetul administrației prezidențiale cum își face prost(annis) vizitele, de altminteri de lucru.
      Și să vedeți cât de ușor suntem de învârtit, dvs chiar credeți că saliva Ioha după piramide? Ca nu le mai văzuse? Că nu mai putea să vadă niște pietroaie și să înghită praf? Dar la români merge asta că le ia invidia mințile și supărarea că n-au reușit să bifeze Egiptul. Dacă era Bora Bora sau ceva asemănător mai înțelegeam...

      Cu bocceluța s-au descurcat nu descurcăreții, fiindcă e greu de tot să pleci, să înveți o limbă străină și să te adaptezi unei alte realități, culturi. Descurcăreții au rămas tocmai că se pot descurca în țară cu minim de efort. Eba se scaldă în bănet tocmai fiindcă e fata lu' tata și se descurcă oriunde, dvs ar trebui să munciți pe brânci să vă faceți un rost.
      • Like 0
  • sheicu check icon
    Desi am 53 de ani, ma gandesc din ce in ce mai des la bocceluta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult