Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Felicitări! Ai ajuns să locuiești în Cluj, „un oraș de cinci stele”, așa că poartă-te ca atare!

Străzile din Cluj

Foto: Profimedia Images

Felicitări! Locuiești acum într-un oraș de cinci stele pe numele lui Cluj-Napoca. Ar putea fi însă orice alt oraș, mai mic sau mai mare. Începe o nouă etapă a vieții tale, așa că ar fi bine să fii pregătit pentru ea. Ai schimbat acum ulița, cârciuma și maidanul cu peisajul citadin. Este un pas important care ar putea să te prindă nepregătit. Pentru a-ți fi mai ușor, îți ofer câteva sfaturi care să te ajute să te integrezi mai ușor. Ele îți vor îmbunătăți experiența urbană, a ta și a noastră:

- Ai grijă la igiena ta personală. Știu că sună banal, dar nu e. Poate că de unde vii tu apa caldă și baia în casă este un lux. Este de înțeles. Dar acum ești la oraș și aceste facilități sunt disponibile în orice unitate locativă, așa că nu mai ai nicio scuză. Dușul se face zilnic, hainele se spală după purtare și, în general, niciun miros personal care sugerează lipsa de igienă nu este acceptabil. 

- Dacă nu știi cum se folosește o baie, întreabă. Este de bun simț, dar mai bine să prevenim situațiile jenante. Cel mai probabil este că lucrezi sau studiezi într-o comunitate, așa că vei beneficia de băi comune. Deși sunt lucruri despre care nu vorbim, necesitățile fiziologice normale ne obligă la folosirea unei toalete de câteva ori pe zi. Dacă este să fie una comună, atunci de preferat ar fi să fie una curată pentru confortul tuturor. Chiar dacă acasă ai avut una în fundul curții, tot trebuie că știi ce să faci înăuntru ca să rămână curată după tine și te asigur că și colegii tăi vor aprecia.

- Dacă nu ești sigur cum trebuie să mănânci civilizat, întreabă. Și la masă, ca peste tot, există o etichetă care poate fi deprinsă. Nu este foarte greu, trebuie doar să vrei. Te rog să vrei. Spre binele nostru.

- Adoptă un limbaj civilizat. Este normal ca accentul tău să fie cel al zonei unde ai trăit și este firesc să fii mândru de el iar noi încurajăm un vocabular cât mai divers, ca pentru un oraș care se mândrește cu diversitatea lui. Totuși, te rog să reții că asta nu include înjurături și alte cuvinte neplăcute pe care poate obișnuiai să le folosești.

- Adoptă un stil de conducere civilizat. Entuziasmul tău de proaspăt venit este firesc, dar presupune și un stil de conducere politicos și civilizat. Poate că nu ești obișnuit să vezi atâtea mașini deodată, autobuze și tramvaie, semafoare care chiar merg, străzi cu patru benzi, semne cu parcarea interzisă, linii continue (vorbim de cele albe de pe drum), semne de interzis sau obligatoriu și câte și mai câte, dar să știi că așa este într-un oraș mare, iar toate acestea au ca scop facilitarea deplasării dintr-un loc în altul in siguranță. În niciun caz nu sunt puse acolo ca să arăți tu ce bun șofer ești odată ce ai schimbat ulița pe bulevard și căruța pe mașină.

- Integrează-te. Cel mai probabil că te-ai mutat, student sau angajat, în orașul în căutarea unui viitor mai bun. Am să îți spun un secret, în mare parte știut de toți: noi toți ne dorim același lucru, indiferent că ne-am născut aici sau altundeva și este foarte probabil că și noi suntem prima generație născută sau mutată la oraș. Acceptă acest simplu fapt că nu ești darul lăsat de Dumnezeu pe pământ, ci mai degrabă unul din multele daruri lăsate, egal în drepturi și obligații cu cei din jurul tău și încearcă să vezi ce are orașul de oferit pentru tine. Se cheamă de cinci stele pentru că țintim sus ca nivel de educație și comportament, iar lipsurile nu sunt o rușine atâta vreme cât sunt recunoscute. Nu este niciodată prea târziu să recuperezi lipsurile prin educație.

- Respectă ca să fii respectat și fii politicos. La oraș o să întâlnești fel și fel de lume: profesori, șefi, șoferi de taxi, lucrători comerciali, colegi, portari, medici, îndrumători si lista rămâne deschisă. Chiar dacă folosirea pronumelor de politețe nu mai este uzitată, folosirea pronumelui nu înseamnă că poți să fii familiar cu oricine sau să îi iei peste picior pe cei despre care crezi tu că sunt mai jos pe scara socială. Nu știi ce surprize poți să ai, așa că cel mai bine este să fii politicos cu toți cei din jurul tău, pentru siguranță. Respectă-le munca lor pentru ca munca ta să fie respectată și politețea întoarsă. Cere mai puțin efort să fii politicos decât rudimentar in exprimare și te va ajuta mai repede să te integrezi.

- Fii rezonabil cu originea ta. Nu înseamnă să uiți de unde ai venit sau să nu ai ambiții. Înseamnă doar să nu pomenești toată ziua că acasă era mai bine, că acasă se gătește mai bine, că acasă se fac lucrurile mai bine, că acasă se trăiește mai bine, că oamenii la tine acasă sunt mai buni. Riști la un moment dat să te întrebe lumea de ce ai mai venit la ei în oraș. Și va fi greu să le răspunzi dacă nu poți să zici ceva ce este mai bine aici, pentru că în mod evident ai venit pentru un motiv serios dacă ai lăsat binele de acasă.

- Nu fi trufaș, modestia te duce departe. Nu te comporta ca și cum orașul/ firma/ facultatea te-a așteptat pe tine să îi salvezi de la un potențial dezastru economic sau educațional. Dacă era sa fii Mesia atunci poate că ai fi primit un semn deja. Și cei din jurul tău l-ar fi primit fără îndoială. Fii sigur că și fără tine orașul de cinci stele va merge înainte, firma la care te-ai angajat îți poate găsi un înlocuitor, facultatea va mai scoate generații de studenți sau un alt antreprenor va veni cu o afacere similară. Lasă faptele să vorbească în locul tău și fii modest cu capabilitățile tale. Arată prin rezultate de ce ești în stare, indiferent că ești elev, student, antreprenor sau te-ai angajat undeva. Dacă ai rezultate, atunci vei fi remarcat și vei avea succes în ceea ce faci. Succesul nu este legat de locul din care vii, el se obține prin munca depusă.

- Nu fi arogant. Daca ai ajuns până aici și nu înțelegi de ce să nu fii arogant însemnă că mi-ai citit degeaba articolul. Ești exact ca și noi, toți avem o origine, o poveste, aspirații și dorințe, studii mai mult sau mai puțin întinse, o meserie, familie și prieteni. Firește că suntem diferiți unul de altul și ne dorim lucruri diferite, dar ce face cu adevărat orașul să fie dezirabil este felul în care reușim să trăim împreună. Cu toții ne dorim un trai mai bun, exact ca și tine, cu cât mai repede vei recunoaște asta fața de tine, cu atât va fi mai bine pentru că pune lucrurile în perspectiva corectă. Este numai și numai alegerea ta dacă dorești o experiență de cinci stele sau nu.

Prin acest articol nu intenționez să jignesc pe nimeni. Clujul a fost mai mereu un oraș în creștere și care a atras lumea către el. Fel și fel de lume. Puțini sunt cei care au în familie mai multe generații născute la oraș, cei mai mulți suntem veniți de una, maximum două generații. Diferența o face modul în care ne-am adaptat la traiul urban într-un oraș universitar vestit prin nivelul de civilizație. Să te civilizezi tu nu este o rușine, este un deziderat, însă să tragi nivelul general de civilizație în jos prin comportamentul tău este un semn de mare prostie, nepăsare, aroganță și incultură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este un articol absolut revoltător! Dacă s-a vrut un articol educativ, tonul arogant și disprețuitor al autorului a distrus orice șansă ca cineva chiar să țină cont de unele dintre recomandările sale. Fără să mai menționăm greșelile de ortografie din prima versiune a articolului, care au fost corectate între timp. Poate este doar o parodie. Deși nu pot să-mi închipui ce urmărea autorul să parodieze... Civilizația și bunul-simț nu au legătură cu locul unde trăiești - la sat, la oraș sau într-un „oraș de cinci stele”. Dacă mergem pe argumentația autorului, reiese că atunci când ești în mediul rural poți să fii oricât de necivilizat dorești, că acolo nu există niciun standard... O persoană educată se comportă la fel oriunde ar fi și nu este disprețuitoare față de cei care nu au avut privilegiul de a beneficia de o educație de calitate. În plus, de multe ori, persoanele din mediu rural sunt mai curate și mai cu bun-simț decât orășenii get-beget. Este incredibil de ironic cum un articol în care este recomandată decența, bunul-simț și modestia poate avea un ton atât de arogant și de disprețuitor!
    • Like 4
  • mRNA check icon
    In calitate de clujean mi-e jena de acest articol. Asa ca sa stie si altii ca un asemenea individ nu ne reprezinta. E penibil. Din nefericire si Clujul are intelectualii sai ridicoli.
    O fi domnul un profesor la ora de dirigentie care nu mai are elevi carora sa le tina lectii?
    Sau in virtutea razboiului asimetric ce escaleaza e platit sa instige la ura? Altfel nu-mi explic aberatia.
    • Like 6
  • Cei mai mari tarani din Cluj sunt chiar unii clujeni. `E`, `ie` si `no` - marcile de cultura ale orasului. Sa nu uitam ca clujenii au votat 15 ani pe funar si inca 15 pe piticul boc. Clujul e acum o colectie de blocuri legate de niste strazi medievale - la Cluj mai mult stai in trafic decat conduci. Luati exemplu de la acei clujeni cu cate 3-4 apartamente achizitionate inainte de '89 care striga `viniturile strica orasu` dar imediat mai maresc chiria cu 50 de euro pentru a profita de venirea acestora. Hai pa basinile astea.
    • Like 3
  • "- Nu fii trufaș, modestia te duce departe". "- Nu fii arogant." Articolul asta e despre tine, agramatule. Scuze, "articolul"
    • Like 4
  • Rucs Rucs check icon
    Zici ca e o gluma textul asta…
    • Like 3
    • @ Rucs
      O glumă proastă.
      • Like 1
  • Pe bune, Republica??
    Ce vrea să însemne demonstrația asta de aroganță și cocoșeală stupidă?
    Ăsta este "nivelul" jurnalismului practicat la voi?
    • Like 3
  • Marius check icon
    Cluj, „un oraș de cinci stele”... Pe bune? Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult