Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Femeia, Biserica și neputința, după ÎPS Teodosie

Teodosie - Foto Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos

Am părăsit urbea natală, Iași, cu vreo 13 ani în urmă, iar în acest interval România s-a schimbat într-o anumită măsură - în bine, în rău, la alte capitole a stagnat și mai stagnează încă… Desigur, progresele uimitoare sunt greu de înfăptuit, o știm cu toții, dar n-ar fi rău să se evite măcar regresele.

La capitolul regres, mai ales în contextul european actual, aș include poziția unor reprezentanți ai BOR față de rolul femeii în societate. Sunt conștientă de faptul că de la Biserica Ortodoxă nu se poate aștepta progresismul întâlnit la Biserica Evanghelică, în cadrul căreia egalitatea dintre genuri este de la sine înțeleasă: atât femeile cât și bărbații pot servi comunitatea religioasă în calitate de pastori, fapt posibil datorită unui vizionar ca Luther, ce a criticat aspru catolicismul, plătind scump pentru ale sale teze "eretice". Reforma de acum 500 de ani a lui Martin Luther a schimbat însă pentru totdeauna viziunea asupra creștinismului: a arătat faptul că biserica nu este neapărat necesară pentru un contact direct cu Divinitatea, dar are un rol vital în crearea unei comunități, căreia trebuie să-i fie utilă. Așadar, mai puțină formă și mai mult fond.

Din păcate, Biserica Ortodoxă în general și BOR în special, nu au de ce să aibă frica niciunui Luther, pentru că străine le sunt atât nemulțumirile la nivel ideologic, cât și ideea unei reforme.Schimbările nu pică bine Estului religios (aici Marea Schismă ar constitui un exemplu concludent). Din contră, se apreciază instinctul de conservare și rezistența la schimbare, însoțite de un anacronism înfricoșător - îndeosebi privind statutul femeii. Așa cum este și cazul multor interpretări (regionale / naționale) ale Islamului, care proclamă executarea literală ale "poruncilor" Coranului, care, de cele mai multe ori, nici măcar nu apar în Coran (exemplu: obligația femeilor de a-și acoperi părul cu un văl), ci se înscriu la categoria "hadis", fiind deci consemnările unei fapte sau spuse a profetului, (a tovarășilor ori succesorilor săi), rupte ulterior de contextul istoric în care aveau un sens.

Revenind la BOR, purtarea vălului în afara bisericii nu se află (încă!) pe lista "To Do", dar anumite echivalente - cel puțin în afirmațiile lui ÎPS Teodosie - s-au făcut totuși observate, ideea fiind aceeași: proclamarea condiției inferioare a femeii. Întrebat în 2021 dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are un rol important în cadrul Bisericii, aşa ca bărbatul, ÎPS Teodosie a afirmat:

"Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale (...) Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă (...) Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri".

Stigmă, neputință, vină, nevrednicie - femeia ca ființă inferioară. Și nu a fost ultima oară când prelatul a făcut astfel de afirmații: zilele acestea, ÎPS Teodosie a mai precizat că în perioada “neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură. Din nou laitmotivul "neputinței"... Cum adică Neputință? Câte femei ar fi oare de acord cu acest termen?

Vorbim despre un reprezentant al BOR, o instituție spirituală națională ce face parte dintr-o societate ce se consideră modernă, occidentală, care s-a desprins de Estul retrograd acum cel puțin 33 de ani... Cei 50 de ani de dictatură teoretic socialistă au fost cum au fost, însă un aspect pozitiv a fost punerea pe picior de egalitate a femeilor și a bărbaților, în special prin obligația ambilor de a munci cot la cot pe ogorul patriei. Să nu uităm totuși că Ana Pauker a fost prima femeie din lume în funcția de ministru de externe - o incredibilă premieră pentru România lui 1947. Părea că emanciparea femeii ajunsese și la noi, iar după '89 nu ar mai fi existat nici piedici, nici acte de cenzură care să îngrădească și să reducă pe nimeni, că doar scăpasem de jugul "comunist", iar Europa ne aștepta cu brațele deschise.

Însă, ca de obicei, piedicile vin din interior, iar vina nu mai poate fi dată pe vreun dușman transnațional și proletcultist - propria noastră Biserică, în loc să ia exemplu de la alte mișcări religioase, care încearcă măcar o modernizare, BOR se ancorează într-un trecut medieval, stigmatizând femeia și ratând șansa de a deveni o parte activă din societatea civilă contemporană, de care se distanțează pe zi ce trece...

Datorită unor papi ca Ioan Paul al II-lea și Francisc, Biserica Catolică a început să înțeleagă necesitatea de a răspunde nevoilor credincioșilor, de a-i respecta în egală măsură, indiferent de gen sau de orientare sexuală, de a Practica valorile pe care le propovăduiește. Chiar predica suveranului pontif de acest An Nou a fost unul dintre cele mai puternice apeluri ale sale împotriva violenţelor comise asupra femeilor, cele care "ţin împreună firele vieţii". În plus, în cadrul Vaticanului, îndeosebi în Consiliului Pontifical pentru Cultură, activitatea membrelor a fost recent evidențiată de Papa Francisc, ce a subliniat marea nevoie a lumii de vocea feminină intenţionată să ajute şi să aducă vindecare într-o lume bolnavă...

Cred nu mai e necesar să subliniez diferența dintre cele două tipuri de abordări… Mesajul transmis de o somitate religioasă are o importanță majoră - avem nevoie de o spiritualitate care să nu se hrănească din stereotipuri învechite, ce instigă sistematic la discriminare și discreditare, pe baza unor principii patriarhale (cum ar fi cel al "slăbiciunii" fizice). Atât din punct de vedere laic, cât și religios, suntem cu toții egali… cu aceleași drepturi și aceleași obligații.

Femeile au fost ignorate, exploatate și victimizate prea multă vreme. Feminismul s-a născut că reacție la represiunile unei societăți patriarhale și militează pentru Egalitatea în drepturi. Așa cum este firesc în orice stat modern, ce se vrea democratic: avem cu toții dreptul la o voce și la o șansă, fără a fi descalificați din start.

Ne tot mândrim că suntem în Europa de 15 ani, deci n-ar fi rău să și aplicăm valorile europene în viața cotidiană, în cea reală, contemporană! Și să mai lăsăm la o parte stereotipurile și prejudecățile unor vremuri apuse.

Asta chiar că ar însemna o evoluție în sens european.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Maestrul Cristoiu in Jurnalul video de pe televiziunea personala o ataca in termeni foarte tari pe autoarea acestui articol si ia aparea Inalt Prea Sfantului Theodosie care nu a gresit cu nimic.
    • Like 0
  • Când președintele Băsescu a făcut un comentariu răutăcios la adresa unei ziariste (nu repet expresia folosită, v-o amintiți cu siguranță), consiliul ăla care se ocupă de discriminare l-a amendat. Acum, un înalt prelat al BOR continuă să discrimineze femeile (nu e prima dată când o face) și nu s-a sesizat nimeni.
    În urmă cu ceva vreme am citit în presă că un cetățean a depus o plângere penală împotriva aceluiași prelat pentru acțiunile lui împotriva măsurilor de combatere a raspândirii COVID. A auzit cineva de vreo cercetare penală în acest caz și de o rezoluție în acest sens?
    Oare "dubla măsură" a devenit principiu de drept în România? Indiferent de instituție.
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Foarte buna ,observatia , cu basescu ,da ,cunosc bine ,,incidentul , Dar in problema lui , petrescu teodosie ,este ceva ,Taina Mare in dreptul lui ,pentru ca nici in celebrul Dosar APIA Constanta ,NU S-A FACUT LUMINA IN INTUNERICUL MINCIUNII BOR , , care cu banii , a astupat gura celor ,care trebuia sa faca Lumina ,, Cat va mai fi Minciuna la rang de Dreptate in Romania ???
      • Like 0
    • @ Dan Filip
      Biserica ortodoxa in general a devenit foarte obraznica sustinuta si de "marimile timpului, de la putin la epigonii nostri. Li s-a permis sa devina "stat in stat", asta intr-un stat laic cum este definit statul roman. Li s-au "retrocedat" paduri si pamanturi ce nu au fost ale ei, ci smulse prin samavolnicie si rapt. Li s-au acordat functii in istituiile diriguitoare in stat, in politica unde nu avea ce sa caute. Li s-a permis, in mod oficial, evaziunea fiscala, distrugerea, prin exploatare irationala si lacoma a padurilor, satisfacerea unor pretentii magalomane, (vezi catedrala inutila) prin neglijarea problemelor reale ale urbei. Au atras de partea lor fariseii politici, hotii cu gulere albe prin sustinerea lor in "slujbele" tinute la diverse ocazii. Li s-a permis, ca prin propaganda sa indobitoceasca cat mai multi indivizi, sa-si dea cu parerea in domenii, cum ar fi sanatatea, in care nu au nicio o calificare. Nu degeaba, la sfarsitul sec. XX se vehicula sintagma "sec.XXI va fi religios sau nu va fi deloc". Astazi, cand avem atatea cuceriri ale stiintei, cand cercetarea si descoperirile se desfasoara cu o viteza pe care nu o visam acum 100 de ani, este rusinos ca se mai acorda credit unor primitivi, unor sarlatani ai unei institutii parazitare si desueta cum aste biserica.
      • Like 0
  • Am studiat destul de mult istoria religiilor, a preoților și a instituțiilor religioase, începând cu antichitatea și pana în zilele noastre și nici până acum nu sunt edificat, nu înțeleg ce rost au preoții,fie ei rabini, muftii , popi, călugări, lama, etc, etc. Ce, oamenii religioși nu se pot duce bine mersi la sinagoga, templu, biserica, moschee, etc, sa se roage la divinitate și fără existența preoților? La fel și cu slujbele,nu e mai simplu fără? În fond și la urma urmei, te poți ruga lui Dumnezeu și fără temple, sinagogi, biserici, moschei, etc, și fără preoți, rabini, popi, muftii, lama, etc, frumos, acasă, sau oriunde...
    Dumnezeu și sfinții, sau zeii, dacă e cazul, în funcție de religie, există și fără edificii de rugaciune, și fără preoți. Acest subiect este destul de complex, eu sunt religios, dar nu vad rolul templelor, sinagogilor, bisericilor, moscheilor, etc, decât ca opere de artă, obiective istorice și turistice, în care, da, te poți și ruga, dar fără preoți, rabini, popi, muftii, lama, etc, și fără slujbe, incantatii, etc etc. Ok, mergi la edificiul religios, sau nu neapărat, te rogi lui Dumnezeu, fără intermediari, și cam atât.... Mă rog, sunt multe de scris și de spus pe acest subiect.... Sa ne ajute Dumnezeu...
    • Like 0
  • check icon
    Există un singur Dumnezeu, dacă țineți morțiș să fie unul, dar legile sale nu sunt în biblie ci în cărțile de fizică!
    Nu există niciun tătuc care "ne are în pază", suntem doar noi, așa cum ne aflăm, să avem grijă unii de alții!
    Omenirea ar trebui să se trezească din visul ăsta!
    • Like 4
  • Onorabila doamnă contributor comentator care profesează jurnalismul în regim independent a menționat că patria noastră s-a desprins de Estul retrograd în urmă cu citez: cel puțin 33 ani?! De asemenea, din lecturarea textului am înțeles că ar fi interesată în reformarea BOR!?
    Trebuie respectată această viziune a dumneaei privind reformarea, chiar dacă este oarecum vizionară(mă refer la deziderat), totuși, cu mențiunea că acele comentarii/articole/s.a.m.d. despre cele religioase precum și acțiunile celor care profesează religia să rămână atributul celor care au calificarea necesară în domeniu!
    De asemenea, aș fi curios cum o distinsă jurnalistă care a emigrat din Estul retrograd al României în ... Estul Berlinului, de vreo 11 ani, reușește din postura de jurnalist independent, să promoveze cultura românească retrogradă(mă refer cea de dinaintea celor 33 de ani menționați de dumneaei) în Vestul progresist?
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nu stiu de ce, dar toate activitatea acestui fost informator al Securitatii - cu numele de cod Mache - este tolerata atat de mult de Biserica. Tot ce zice el despre femei este strigator la cer, faptul ca daca te rogi intr-o alta biserica crestina nu este bine, toate discursurile impotriva vaccinului - el mare expert in medicina - slujbele lui care sfideaza toate regulile de distantare ne arata cat este el de fapt impotriva oamenilor. SI nu ma luati cu sa faci ce zice popa si nu ce face popa pentru ca este inca un exemplu de purtare medievala a Bisericii si a enoriasilor.
    Este nevoie de o Reforma, Problema este ca nu ai cu cine, atat in interiorul Bisericii cati si in exterior. Se tot vorbeste de preoti buni, apropiati de oameni - gen parintele Necula - dar ce fac ei impotriva acestor preoti? Deocamdata nimic.
    P.S. Si chiar si aceasta mediatizare excesiva a acestui informator al Securitatii nu o inteleg. Stiu ca media ca intotdeuna cand vrea sa se justifice ne ia cu libertatea de exprimare. De acord, dar astea nu inseamna ca trebuie sa promovati astfel de persoane.
    • Like 3
    • @ Nume
      Presa (de toate genurile) îl mediatizează pentru că ceea ce face el, este circ. Iar circul se vinde. Aşa cum se vinde madam Şoşoacă şi aşa cum s-au vândut Vadim sau Floricica dansatoarea.

      Imaginaţi-vă un test: prin cartier trece caravana circului şi împarte bilete gratis. Prin acelaşi cartier trece şi o caravană a filarmonicii şi împarte, de asemena, bilete gratuite. Care vor fi biletele ce se vor epuiza cel mai repede? :))

      Un sistem nu se poate schimba din interior. Armata s-a reformat (atât cât s-a putut) pentru că trebuia să intre-n NATO, şi NATO i-a tras un şut în fund ca să se mişte. Biserica n-are un NATO care să-i dea un şut în fund. Iar preoţii la care v-aţi referit cred că au aceeaşi scârbă pe care o au acei oameni capabili care preferă să stea deoparte sau să plece unde văd cu ochii, decât să intre în politică.
      • Like 4
  • Nu vreau sa fiu rea. Ma intreb de fiecare data cand citesc asa ceva cine i-a nascut pe acesti barbati. O femeie (mama lor, oare au iubit-o?) sau un barbat? Unde este pacatul?
    • Like 0
  • După părerea mea, slujitorii Bisericii se împart în două categorii: purtătorii de sutană şi patrafir, care sunt popii, şi cei care au ales această cale din convingere şi au ceea ce se numeşte har, adică preoţii. Părintele Necula face parte, după părerea mea, din cea de-a doua categorie. L-am ascultat de multe ori cu plăcere şi, dacă vreodată s-ar putea reforma BOR, atunci el ar fi unul dintre preoţii liniei întâi. Probabil că ierarhii lui cunosc asta şi-l ţin cât mai departe de... cele „sfinte”.

    De ce am făcut introducerea aceasta? Pentru că, la una dintre conferinţele sale cu studenţii de la Teologie unul dintre cei prezenţi a întrebat ce valoare mai are citatul din Efeseni: „Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului, căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi, după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.” Părintele Necula i-a atras atenţia celui care trimisese biletul (preotul primea din sală bilete cu întrebări) că cei mai mulţi dintre bărbaţi se opresc aici şi nu continuă cu fraza care urmează acesteia: „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea...” În momentul în care veţi face asta, spunea părintele Necula, atunci să cereţi a fi capul nevestei.

    Şi acum, o întrebare delicată: câţi dintre noi, bărbaţii, am fi în stare să îndurăm patimile lui Hristos pentru femeia pe care, zicem noi, o iubim? Sau căreia vrem să-i fim cap?
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Sunt de acord ci tot ce spuneti d-le D. Anghelache ,.Iar la ultima intrebare , va raspund '
      -- Induram patimile lui Hristos pentru Femeia care are ,,merite,, caci mare pacat este ,sa nu faci asta ptr cea care merita ,
      Sau ;
      ---Iubeste femeia care stie
      Sa va priveasca cu caldura
      In ochii careeia nu vezi
      Minciuna ,egoism si ura,
      Iubiti-o si cand miroase a paine,
      Si cand miroase a flori de tei ,
      Priviti-o atent si ve-ti vedea
      O lume-ntreaga in ochii ei ..
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      "Iubiţi femeia" a criculat la un momentdat prin internet; am primit-o şi eu. Tânăra poetă are o sensibilitate aparte. M-am bucurat că ai noştri i-au dat o mână de ajutor pe calea afirmării.
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Versurile ,minunate apartin Doamnei Mariana Paduraru poet ,, din Rep Moldova , dar ,m-au imresionat mult ,caci de multe ori le recit in gandul meu ,mai ales cand calatoresc cu mujloc de transport in comun ,
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      O singură precizare: nu este doamnă, este domnişoară, iar poezia face parte din volumul "Valsul frunzelor de dor". Detalii aici: https://is.gd/M443EZ
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Va multumesc foarte mult pentru ,precizarile facute Stimate Domn ,Voi accesa si studia , caci sunt interesat si pasionat de asa versuri frumoase !
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      N-aveţi pentru ce!
      Când am primit poezia pentru prima dată, mi-a plăcut destul de mult ca să caut în internet pentru a afla cine este autoarea. Şi aşa am găsit ştiri despre dra Mariana Păduraru.
      • Like 0
  • Însă, ca de obicei, piedicile vin din interior, iar vina nu mai poate fi dată pe vreun dușman transnațional și proletcultist - propria noastră Biserică, în loc să ia exemplu de la alte mișcări religioase, care încearcă măcar o modernizare, BOR se ancorează într-un trecut medieval, stigmatizând femeia și ratând șansa de a deveni o parte activă din societatea civilă contemporană, de care se distanțează pe zi ce trece...
    Subscriu total , si sustin precum la ,alte case posibil mai educate ,adica la reformati ;
    --Este permis ,.ca femeia sa urmeze studiile si sa devina preot apoi sa slujeasca in Biserica, ;
    --Oare ei au un alt Dumnezeu ? Nici vorba !
    ---Dar la noi ,ca si in alte domenii , nivelul de educatie si de perceptie se vede foarte clar, Acest ,popa , petrescu teodosie ,transmite si intretine tot ce este ,rau in BOR , el este mereu ,,Gica -Contra , la el nu este Lege ,precum si in Cel;ebrul Dosar APIA Constanta ,unde judecatorii l-au ,,albit complet,,
    --Speram ca ,interventiile Doamnei Kovesi vor ,face Lumina in acest Dosar de Coruptie fara bunul simt elementar al Normalitatii ,La acest individ nu ne mai mira nimic ,,,El schimba data , si traditiile Pastelui ,,acolo prin Constanta, Indeamna credinciosii la nerespectarea normeleor de raspandire a bolilor , etc Oare studentii lui ,,ce vor avea de invatat ,in afara de MINCIUNA ,??
    • Like 2
  • După cum bine știm, diavolul (real pentru unii, doar interiorizat și metaforic pentru alții) poate lua felurite forme și se amestecă insidios în existența umană de secole, ori milenii. El se inoculează din vechime și printre slujitorii bisericilor de tot felul, nu doar creștine, ce țintă mai bună și-ar putea propune oare?! Și-o fi stabilit el un obiectiv și la țărmurile Pontului Euxin, poate chiar în făptura nefericitului prelat de pe-acolo…
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult