Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Femeile nu vor să facă avort!

Black Protest

Fata nu are încă 18 ani şi e mamă a doi copii. E de la ţară, blonduţă şi firavă, cu ochi albaştri. O copilă care are deja nu unul, ci doi copii, cărora nu prea are ce să le dea de mâncare. Le-ar cumpăra ea de toate, dar nu sunt bani. 

Când dă foamea ghes mare, mai merge la cerşit. N-are decât şase clase şi alea făcute cu chiu şi vai, pentru că nu prea a avut vreme de moftul ăsta cu şcoala. 

Foamea era mare şi în familia de origine. Tatăl cam beţiv o trimitea la cerşit. Aşa a învăţat ea meseria asta, care iată, acum îi e utilă ca să îşi hrănească pruncii. 

  • Dar spune-mi, de ce ai tu doi copii la o vârstă aşa fragedă? Ai vrut tu să ai copii?
  • N-am vrut, doamnă, n-am vrut. Cum să vreau? N-am bani pentru nimic. N-am mâncare nici pentru mine, d-apăi pentru doi copii! Dar cu primul n-am ştiut cum e. N-am ştiut că dacă nu mai sunt domnişoară o să am copil.
  • Da. Am înţeles. Dar după aia ţi-ai dat seama. Cu al doilea ce s-a întâmplat?
  • Nu am avut bani!
  • ? (privire tâmpă din partea mea)
  • Aş fi vrut să îl dau afară. Dar nu am avut bani. Mi-a cerut 100 de lei. Şi n-am avut.

Privirea mea tâmpă s-a răsfirat. Fata vorbea de avort. Vorbea poetic despre faptul că nu a ştiut că sexul poate să ducă la ‘realizarea’ unui copil şi despre faptul că atunci când a aflat, nu a aflat şi despre metodele de contracepţie. În capul ei, singura metodă pentru a scăpa de un copil nedorit, era avortul. Nenorocitul de avort, care mai şi costă 100 de lei.

****

Femeia asta e brunetă, brunetă, pana corbului. Arată de 50 de ani, dar abia dacă are 34. Are cinci copii. Pe care îi creşte într-o casă de chirpici. Casă vorba vine. O cameră de 3 pe 3, în care nu încape nimic. Noaptea tatăl copiilor pune o saltea pe jos şi acolo doarme. Despre intimitate nu poate fi vorba, aşa că e de presupus că băieţii mai mari ştiu cum se fac copiii, poate chiar de la părinţii lor, prin nepoetice incidente explicite. La început nu a vrut să audă de sterilet, că i-a spus ei cineva din sat că poţi să şi orbeşti de la ele. Dar după ce cumnata ei a continuat să vadă la fel ca înainte după ce şi l-a pus, s-a convins şi ea. Dar unde să se ducă? Pe cine să întrebe? Îi e şi cam ruşine şi nici nu are bani. La un cabinet ginecologic instalarea unui sterilet, deşi nu durează mai mult de 10 minute, poate să coste şi 400 de lei. Cumnata ei a avut noroc cu o doamnă care s-a milostivit de ea. La o urmă s-a mai găsit o doamnă milostivă care i-a făcut rost de numărul de telefon al unei fundaţii. Care însă a solicitat un set de analize. Unde să le facă? Şi pe ce bani? Până să găsească banii şi să facă analizele, a rămas însărcinată cu al şaselea copil.

Doamnă, trebuie să fac cumva. [Hohot de plâns.] Nu pot să mai fac un copil. Cu ce să îl ţin? Nu mă mai ţin puterile de încă o sarcină. La ultimul copil am avut complicaţii mari şi mi-a spus doctorul să nu mai fac alţii. I-am rugat să îmi lege trompele dar nu au vrut. Eu nu vreau sa îmi fac păcate. Vai de zilele mele! Am fost aici la noi la T., dar îmi cere 100 de lei. De unde să dau eu o sută de lei?

Până la urmă alte doamne bune au ajutat-o să meargă la o clinică de la Bucureşti. Al şaselea copil nu a mai venit, iar la vremea potrivită au fost preveniţi şi următorii prin instalarea unui sterilet.

****

Să o spunem pe a dreaptă! Adevărul e că femeile nu vor să facă avort! Pentru cine nu ştie, avortul e o experienţă înfricoşătoare şi chiar scârboasă. Dacă ai bani, poate eşti tratată cu mănuşi în timpul operaţiunii, dar asta nu te scuteşte oricum de remuşcări, de gânduri negre, de un proces decizional sfâşietor, de depresie, de eventuală repulsie ulterioară faţă de partener, de complicaţii fiziologice, de tot felul de riscuri. Dacă nu ai bani şi mergi la un serviciu public, peste toate astea, îţi mai iei şi o săpuneală, se urlă la tine, ţi se dă de înţeles că eşti o curvă clasa-ntâi dacă ai ajuns aici. Iar dacă mai eşti şi romă pe deasupra, vai steaua ta!

Dreptul la a decide dacă faci sau nu faci avort e important pentru că uneori se ajunge la situaţii absurde. Când frica sau pur şi simplu neputinţa de a-ţi asuma viaţa unui copil te căpiază şi te fac să iei decizii absurde: să îţi provoci avort singură (ceea ce în multe cazuri duce la moarte), să îl abandonezi într-un oribil orfelinat (sau centru de plasament, cum le place autorităţilor să numească aceste instituţii) sau chiar la ghenă, să îl omori cu mâna ta, să îţi iei viaţa proprie, să… câte şi mai câte.

Mulţi au să se găsească să spuie acuma că la noi avortul nu e o excepţie, ci o regulă. Da, sigur. A ajuns o regulă în unele medii, pentru că femeile din acele medii au fost pur şi simplu abandonate de sistemul medical şi de noi toţi, ca societate. Nu ne pasă că ele nu ştiu, la 26 de ani de la căderea comunismului, nimic sau aproape nimic despre contracepţie. Ne opunem cu înverşunare ideii că ar trebui să oferim cursuri de educaţie sexuală în şcoli. Deşi femeile sunt fertile doar şase zile pe lună, spre deosebire de bărbaţi care sunt fertili în fiecare zi a vieţii lor, întreaga responsabilitate pentru contracepţie sau pentru noua viaţă revine femeii: pentru bărbaţi români, mai ales cei fără mijloace materiale, sexul rămâne în continuare cea mai ieftină distracţie, procurată uneori cu palme şi pumni dacă femeia ‘nu stă’.

Să admitem aşadar: dacă în România mai sunt aşa de multe avorturi (200-300 în fiecare zi, loc fruntaş în Uniunea Europeană), e vina noastră a tuturor. A mea şi a ta. Nu vrei să existe avorturi? Pune mâna şi fă ceva concret. Exact ceea ce se înscrie în setul tău de valori. Ca enoriaş evlavios, vorbeşte băieţilor (da, băieţilor în primul rând!) despre abstinenţă. Ca părinte, bate la uşa şcolii unde învaţă copiii tăi şi spune-le că te aştepţi ca acest subiect să fie discutat la şcoală. Tu personal poate eşti mai destupat la cap şi poţi să îţi educi prinţesa aşa cum trebuie, însă nu conta că la fel o să facă şi părinţii golanului. Ca vecină exasperată de scandalurile care răzbat prin pereţi, găseşte o modalitate să îţi ajuţi surata: e posibil ca acolo să fie şi o motivaţie sexuală. Ca mătuşă, ia-ţi nepoata la o conversaţie deschisă. Ca mamă, nu băga capul în nisip precum struţul. Ca tată, nu cădea în păcatul minţii scurte, că ştii bine cum a fost treaba! Ca cetăţean, admite că nu e democratic să impui altora punctul tău de vedere. Mai ales dacă eşti cetăţean de sex masculin, care nu poartă nici o responsabilitate legală sau de vreun alt fel, pentru ziua numărul doi, aia de de după. Dacă eşti prea ocupat, nu-i bai: deleagă spre un ONG – fă o donaţie pentru ca acel ONG să poată să se ocupe de treaba asta delicată pentru care tu nu reuşeşti să îţi faci timp.

Polonia nu-i pe altă planetă. E aici, printre noi. Anul trecut un domn senator grizonat, cu ochelari şi guşă avansa un proiect de lege care stabilea amenzi pentru femei şi medici şi suspendarea dreptului de practică pentru medicii care recurgeau la avort ‘deliberat’. Întărită în marea sa habotnicie de cele 3 milioane de semnături, e puţin probabil ca faimoasa Coaliţie pentru familie, să se oprească la restricţionarea drepturilor minorităţilor sexuale. Polonia nu numai că nu e pe altă planetă, dar e chiar mai aproape decât am vrea să credem. Şi ne priveşte. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Draga Iuliana Alexa "anti-life", o femeie poate sa faca ce vrea cu corpul ei, insa nu si cu corpul copilului ei care se afla in interiorul corpului ei.
    Si aici nu vorbim despre o sarcina in urma siluirii, ci de cele avute in mod curent in cadrul unei relatii.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Conform coaliției ni prea contează ce vrea femeia. In Biblie scrie foarte clar cine e capul familiei tradiționale, cine decide ce face femeia. Pai cum? Dacă e să respectăm, sa respectam tot ce scrie acolo, ce fel de ortodocși suntem noi dacă respectăm doar o parte din învățăturile cuiva de acum 2000 de ani când speranța de viata era de 20 de ani şi din 8 copii făcuti 6 mureau pana la 5 ani? Poate ar trebui sa nu ne oprim aici, am auzit eu ca în Rusia, tara creștin ortodoxă, stiu ei mai bine, nu ca hoții de la Bruxelles, ca bărbatul poate sa-şi bata soția legal. Asta e cu adevărat crestineste. Sau hai sa mergem şi mai departe Si sa respectam si omoratul cu pietre a curvelor. Doar respectând Niste învățături vechi de peste 2000 de ani şi în numele familiei tradiționale si interzicând avortul, căsătoriile gay si altele putem noi sa ajungem Europa de vest din urmă.
    • Like 1
  • Multumesc sivpentru acest articol eccelent, Mirela Oprea. Pe linga habotnicie, cei pro-life au si o memorie atat de scurta. Romania a fost nu de mult in zona asta, abia 27 de ani. Iar vrem sa ajungem unde am fost cu numarul copiiilor nedoriti? Ce aberatie!
    • Like 1
  • Articolul, ca articolul...ca ne place sau nu, e un punct de vedere extrem de valid, dar unele comentarii sunt de-a dreptul uimitoare. Reiese ca daca ai educatie sexuala nu poti fi si bun creștin!!! Bravos, creștine! Halal sa-ți fie!
    • Like 1
  • Nicu check icon
    Acesta este al treilea text publicat de Republica.ro în interval de o săptămână care spam-ează cititorii cu același mesaj. Textele sunt în ordinea lor cronologică: „Dragi „pro-life”, nu e treaba voastră ce face o femeie cu corpul ei! Consecințele unui viol colectiv” de Iuliana Alexa, „Avortul şi vina colectivă de care fugim” de Ruxandra Burcescu și „Femeile nu vor să facă avort!” de Mirela Oprea. De fiecare dată, povestea sună cam așa: În Polonia s-a dorit recent adoptarea unei act legislativ care să interzică total avortul. Proiectul de lege a fost susținut de „proliferi”, care se opun avortului. „Proliferii” de pretutindeni sunt bărbați închiși la minte, înapoiați, habotniciți. În România există „proliferi”. Femeile care fac avorturi sunt victimele abuzurilor societății reprezentate în special de bărbații cu profilul „proliferului”. În consecință, răspunderea pentru avort pica pe umerii societății în general și a ta, cititorule, în particular (cu atât mai mult dacă ești bărbat). Există o soluție: educația sexuală în școli. Obligația ta? Susține introducerea sau cel puțin nu te opune introducerii educației sexuale în școlile din România. În ciuda textelor lungi, obositoare prin volumul superfluu de dovezi anecdotice și a scenariilor extravagante, firul poveștii este simplu și cu sens unic; radical și intolerant cu opiniile contrare. De remarcat și punctele comune dintre cele trei autoare. Ele sunt reprezentante ale unor ocupații deloc sau slab reglementate de asociații profesionale, tustrele cu aspirații de coaching, cu mare drag de sponsorizări pe proiecte și parcă străbătute de fiorul feminist al libertinismului sexual. Niciuna nu vorbește de soț, niciuna nu își pune mândria în copiii proprii, nici uneia nu știi cum să-i spui ca să nu o jignești: doamnă sau domnișoară? În fine, fiecare dintre ele pare să aibă un apetit bizar pentru cacofonii: „ca cetăţean”, „ că cel”, „că cei”.

    Cu referire directă la textul dvs., dna/dră Oprea, poveștile emoționale din deschidere sunt chiar emoționale, din categoria „viața bate telenovela”. O tânără cerșetoare „blonduţă şi firavă, cu ochi albaştri” și cu pruncul la sân - descrieți un înger din romanele romantice ale adolescenței. L-ați mai descris și aici http://www.mirelaoprea.com/post/do-you-practice-what-you-preach/ Apoi bruneta „brunetă, pana corbului”. Aveți talent literar, dnă/dră. Chiar talent motivațional, m-aș aventura să spun. Nu știu dacă știți, dar a folosi emoționalul ca să obții ceva de la cineva (inclusive aproboarea unei idei) se cheamă manipulare în formă ordinară! Mai mult, a folosi conștient emoționalul asupra cuiva pentru a-i induce vină, înseamnă abuz. Ordinar! Folosesc cuvinte tari la adresa dvs. ca semnatară a acestui text. Îmi cer scuze. Să vă explic de ce cred că e potrivit totuși să fac acest lucru. Pentru că vă erijați în lider de opinie duplicitar. Pentru că sunteți cu două fețe. Vă prezentați ca lucrător la World Vision România și ca Secretar General al ChildPact, o inițiativă sprijinită direct și cu „generozitate” de World Vision (sursa: http://www.childpact.org/about-us/about-2/). Din declarația de identitate a World Vision România citez „World Vision este o organizatie crestina” (sursa: http://www.worldvision.ro/despre-noi) iar din angajamentul său creștin redau primul punct „Incurajam si sprijinim bisericile locale sa formeze spiritual copiii, familiile si comunitatile si sa contribuie la depasirea saraciei si a nedreptatii.” (sursa: http://www.worldvision.ro/angajament-crestin-a275.html). Ca lucrător World Vision, sunteți chemată să puneți în practică punctele angajamentului organizației. Cu siguranță nu vă lepădați nici de datoria esențială a oricărui creștin, aceea de a se ruga. Ca ajutor, aveți aici o mostră de rugăciune luată de pe pagina de facebook a World Vison România https://www.facebook.com/WorldVisionRomania/?fref=nfå Mergeți în comunitate în blană de miel, ca venită din partea unei organizații creștine (fraza rostită de brunetă „Eu nu vreau sa îmi fac păcate” are sens în fața trimisei Domnului). În schimb, pe republica.ro vă aduce spiritul de lup sub forma promovatoarei „dreptului la a decide dacă faci sau nu faci avort”! Ce se întâmplă cu datoria de a încuraja și sprijini bisericile locale să formeze spiritual copiii, familiile și comunitățile atunci când socotiți că „doamne bune au ajutat-o [pe bruneta, pana corbului] să meargă la o clinică de la Bucureşti” pentru a face avort. În ce colț al conștiinței dvs. s-au pitit principiile formulate în angajamentul creștin al World Vision România când scriați rândurile din articolul de mai sus? Poate în niciunul, poate nu sunt decât fraze lustruite scoase pe tejghea ca să justificați niște bani pe statul de plată al acelui ONG. Oricum ar fi, vă rog, lăsați conștiițele femeilor să caute izvor de viață în interiorul lor. Nu mai agitați atât apele cu educația sexuală aplicată copiilor când a-ți promis deja să sprijiniți formarea lor spiritual creștină. Fiți dreaptă cu dvs. însăvă și alegeți „exact ceea ce se înscrie în setul [dvs.] de valori”: demisionați din posturile pe care le dețineți la Word Vision și la ChildPact și rămâneți să promovați avortul ori luați-vă în serios rolurile de lucrător creștin și vorbiți mai puțin de „salvarea” adusă de avort. Alegerea e a dvs.

    P.S. Povestiți la un moment dat despre „un domn senator grizonat, cu ochelari şi guşă”. Oricât de tentant ar fi să ne legăm de vârsta sau defectele fizice ale oamenilor, nu o facem, este o regulă a bunului simț. Nimeni nu e perfect din punct de vedere fizic.
    • Like 8
    • @ Nicu
      Two thumbs up!
      • Like 0
    • @ Nicu
      check icon
      Toata stima, Nicu!
      • Like 0
    • @ Nicu
      Simt cum articolele astea genereaza aceleasi 2 Romanii diferite. De data asta una a ortodoxiei stricte si cealalta a eliberarii de dogme si constrangeri. In primul rand exemplul Poloniei trebuie vazut prin prisma politicienilor aflati la conducere. Acestia sunt conservatori si foarte religiosi, si intr-adevar avand majoritate au suportul populatiei. Dar sa ne gandim in primul rand ca Polonia are un nivel de trai mult mai ridicat, si probabil valori morale mult mai bune dobandite genetic. Poate familii in care tata este alcolic si mama asistata social sunt mai putine. Daca ai studia cum se comporta in viata reala, 30% din barbatii care merg fortati la Biserica Duminica, o sa vezi ca nu respecta aproape deloc principile morale religioase. (fumeaza, beau, isi bat nevasta si copii, sunt lenesi, fur, au manii abuzive ....). La fel uita-te la personalitatile aflate in conducerea BOR-ului o buna parte au masini luxoase, vile, excursii scumpe, o atentie foarte mare pentru valorile fizice ale pamantului. Oare ei cand zic "Mai lesne este sa intre camila prin urechile acului, decit bogatul in imparatia cerurilor" nu stau o clipa sa se gandeasca ca chiar ei sunt acesti bogati.
      Din punct de vedere medical, cred ca avortul este foarte periculos, si nu vad necesitatea unui astfel de mars pentru o mama care-si accepta copilul si vrea sa-l creasca in dragoste, chiar si la varsta de 16-18 ani. Dar ce este mai moral sa strici viata unei femei plus a unui copil crescut in conditii mizere si fara iubire, sau sa aiba posibilitatea riscanta de a-si indulci viata?. V-ati gandit vreodata care sunt sansele acelui copil crescut in saracie sa se realizeze? Nu vad nimic moral in existenta unui copil in plus pe strada care sa stea la cersit si doarma intr-un cort improvizat si sa cunoasca doar acea viata a saraciei. Daca tu te crezi asa moral, du-te imediat si adopta un copil de pe strada, si atunci o sa recunosc marsul pentru viata, si ca ai salvat acel copil.
      • Like 0
  • Sa va povestesc ceva: acum vreo doi ani ma contacteaza o companie, mare, "nu spui cine", care activeaza in industria contraceptiva, ca sa zic asa. Dle sexolog, vrem sa facem o campanie de educatie sexuala in scoli si licee, oferim absolut totul: bani, logistica etc. Ce ziceti? Sigur ca am raspuns DAAA, si da-i munceste la planul campaniei si ce mai trebuia. Apoi, desigur, la Min Invatamantului si "Educatiei" ?!?, pe la scoli si licee. Atatea NUUU-uri nu am primit de cand sunt in unitatea de timp si spatiu. Si, daca nu era de ajuns, unele dintre "NUU"-uri erau insotite de intrebarea: "Dar cu Biserica ati vorbit" ?!? Cu acea ocazie am avut revelatia gradului de inapoiere al minunatului popor...de sus in jos si...invers.
    Dar, cum Speranta moare ultima, de mana cu Luminita, nu ma las...
    • Like 6
    • @ Pescaru Valentin
      Nicu check icon
      Dacă Min Invatamantului si "Educatiei" v-a spus „nu”, de unde reiese „gradul de inapoiere al minunatului popor ...de sus in jos si...invers”? Min Invatamantului si "Educatiei" nu este poporul. Nu este nici măcar reprezentativ pentru popor. În afară de aceasta, linia de „argumentare” - poporul din care fac parte este un popor de doi lei (= „minunat” spus peiorativ) și nu mă merită pentru că eu fac mai mulți bani - este caragielească. Complexul „sunt prea bun pentru poporul meu” poate fi artistic ilustrat de următorul videoclip https://www.youtube.com/watch?v=P5mtclwloEQ , bineînțeles adaptându-l la registrul sexologului - „I'm too sexy for my land”. Lăsând gluma la o parte, nu puteți să vă promovați (bateți singur toba) ca fiind un psiholog bun, psihoterapeut și sexolog - http://psihologultau.net - făcând erori grave de logică primară.
      • Like 2
    • @ Nicu
      check icon
      Nicule, ai votul meu! :-) N-am mai ras de ceva vreme asa de bine; Crede-ma, e plin de priceputi ( de fapt cred ca stii si singur) si toti isi fac reclama, care mai de care mai....de ras;
      Insa omul asta are dreptate intr-un fel: multi prosti au sarit gardul si umbla-n libertate; Si asta-i targetul lor;
      Iar cei ce se "prind" sunt dusmanii de moarte....ca-i desconspira; Uite si-ntre politicieni...
      • Like 2
  • Foarte bun articolul. In sfîrșit cineva vorbește și despre responsabilizarea bărbaților. Mulțumesc!
    • Like 4
  • check icon
    Am o singura intrebare ( eu fiind unul care se opune ideii de educatie sexuala in scolile generale)": La cati dintre rromii tai ( tiganii mei- ca sa fiu mai explicit) crezi ca vor ajunge aceste informatii de educatie sexuala? Dau ei pe la scoala? Nu te uit ca suntem in universuri paralele, bazate le legi distincte?
    • Like 2
    • @
      Vali check icon
      Păi atunci hai să nu mai existe școală deloc în comunitățile alea, că oricum nu dă nimeni pe acolo, nu?
      • Like 2
    • @ Vali
      check icon
      faci parte din....comunitate?
      Atunci invata-i intai sa nu fure/cerseasca/ameninte si sa se comporte civilizat ( tot la scoala); Las` ca de chestia cu |impuiatul| oricum ii invata bulibasa ca e bine sa se casatoreasca de la 8 ani; Repet- traim in universuri paralele, ce nu se intalnesc decat conjunctural, pe la sectia de politie, la o recunoastere...ceva... sau in mijloacele de transport in comun, la o inghesuiala, un injurat/scuipat/agresat....
      Asta ar trebui invatat in primul rand la scoala ( si de intarit acasa...- asa cum spuneam si alta data: degeaba profesorii incearca o bruma de educatie la scoala daca ea nu este continuata si sustinuta la scoala)
      • Like 2
    • @
      Vali check icon
      Păi nu ziceai că ăștia nu dau pe la școală și că de aia mu trebuie educație sexuală în școlile din comunitățile defavorizate? Sau ar trebui să se predea numai ce la convine unuia și altuia, indiferent de nevoile de educație ale comunității? Mi se pare că nici tu nu ești sigur ce vrei și nici cum să o formulezi. Iar incapacitatea ta de a te limita la atacul ideii, fără a ataca persoana care o emite, demonstrează tot o lipsă de educație.
      • Like 2
    • @ Vali
      check icon
      Mai citeste o data; Si inca o data. Sunt sigur ca vei reusi...sa intelegi la ce am facut aluzie;
      Daca tot nu...o sa-ti fac o schita ( sperand ca esti macar inginer si o s-o intelegi);
      Si- da- sunt lipsit de educatie; N-as avea pentru ce s-o am; Cei cu care ma intersectez, ori rezoneaza de la inceput cu ideile si gandurile mele ( implicit au la ei ...neuronul ...) ori ma fac prost si gata; S-a incheiat raportul;
      Daca as fi dat cate doi bani oricui m-a criticat ( fara sa stea inteleaga intai ce am vrut /sau c ele-am cerut) as fi saracit;
      • Like 0
    • @ Vali
      check icon
      PS: si ca sa fiu fara echivoc:
      NU am spus ca nu trebuie educatie sexuala in comunitatile defavorizate; Mi-ai pus cuvinte in gura; Am spus ca nu trebuie in scolile generale; ( ci- poate incepand cu liceul); Si ca exista, pentru asta, varianta in care parintii se ocupa de ed. sexuala, si varianta in care (oricum) nu se ocupa nimeni- pentru ca segmentul de pici care trebuie educati neaparat la scoala nu prea dau pe acolo; Punct.
      Ah, si ca, eu ma opun acestui "progres" din motive pe care le-am mai expus si pe care nu vreau sa le mai expun inca o data;
      • Like 1
  • "Anul trecut un domn senator grizonat, cu ochelari şi guşă avansa un proiect de lege care stabilea amenzi pentru femei şi medici şi suspendarea dreptului de practică pentru medicii care recurgeau la avort ‘deliberat’. Întărită în marea sa habotnicie de cele 3 milioane de semnături, e puţin probabil ca faimoasa Coaliţie pentru familie, să se oprească la restricţionarea drepturilor minorităţilor sexuale." Daca aici v-ati referit la Remus Cernea, acest minunat articol s-a terminat lamentabil...Una este sa sustii familia, unitatea dintre un barbat si o femeie, si alta sa afirmi ca aceasta coalitie nu ar sustine dreptul femeilor la informatii...sincer acum...
    • Like 3
  • Din pacate nici autoarea articolului nu este informata suficient.Exista de foarte multi ani o retea nationala de cabinete de planificare familiala, in orase.Majoritatea medicilor de familie si a ginecologilor stiu de existenta acestor cabinete.Chiar medicii de familie au participat la cursuri de planificare familiala, asa ca stiu sa consilieze gratuit femeile care doresc sa previna o sarcina nedorita.Orice femeie sau barbat ,care doreste sa se informeze, sa primeasca consiliere despre metodele contraceptive,poate sa se adreseze cabinetelor de planificare familila fara bilet de trimitere, gratuit.Un singur aspect negativ, este acela ca s-a sistat din partea Ministerului sanatatii a aprovizionarii acestor cabinete cu contraceptive orale, prezervative si sterilete(se distribuie gratuit elevelor, studentelor, somerelor, celor fara venituri , si a femeilor cu domiciliul in mediul rural)Sper ca se va relua in curand acesta aprovizionare, pentru ca femeile sa poata beneficia de metode contraceptive gratuite , de consiliere gratuita, in caz ca doresc acest lucru.
    • Like 5
    • @ Lia Cseke
      Vali check icon
      Și cam de unde credeți dumneavoastră că oamenii din mediul rural pot afla de aceste posibilități?
      • Like 4
    • @ Vali
      Buna ziua, majoritatea medicilor din mediul rural stiu despre acest program national.Depinde de ei daca vor sa se implice sau nu.Cred ca sunt platiti de CNAS si pentru serviciile de consiliere in planificare familiala.Daca o fac numai pe hartie, ,este posibil, fiecare ramine singur cu constiinta lui.Poate daca Institutul national de sanatate publica , s-ar implica in informarea oamenilor, ar fi de ajutor.Au posibilitatea de a face acest lucru, dar nu ii intereseaza.Aceeasi situatie este si cu Ministerul sanatatii.
      • Like 1
    • @ Lia Cseke
      La acele cabinete nu se mai da anticonceptionale gratuit
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult