Foto: Guliver Getty Images
Jumătate dintre românii care caută în prezent să-și cumpere o locuință nu au avut până acum o casă în proprietate, patru din zece vor să treacă la o locuință mai bună, iar restul de 10% achiziționează pentru investiții. Spre deosebire de cele mai multe orașe, în Cluj-Napoca majoritatea celor care fac achiziții o fac pentru investiții, a spus Dorel Niță, expert imobiliar, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Preţurile locuințelor în Cluj au ajuns să depășească, cu puțin, nivelul atins în 2008, creșterea fiind justificată prin dezvoltarea pieței de birouri. Valoarea medie de listare pentru un apartament în Cluj este de 1.480 de euro pe metru pătrat util, cu 200 de euro mai mult decât în primul trimestru al anului 2008.
„Nu cred că există o bulă imobiliară în acest moment. Există o cerere suficientă. Acolo (în Cluj) se și construiește, spre deosebire de București. Văd Clujul crescând în continuare, zona metropolitană, care atinge 500 de mii, poate chiar va crește spre 700 mii locuitori. România are nevoie de oraşe secundare puternice. Polonia are mai multe, trei de 700 de mii, alte câteva orașe de 500 de mii. În România lipseste acest nivel intermediar. Cluj, Timişoara au 300 de mii de locuitori”, a afirmat Dorel Niță.
Dacă în restul marilor orașe 10-15% din tranzacții sunt pentru investiții, în Cluj raportul ajunge undeva la 30-40%. Iar opt din zece tranzacții sunt cash, a spus invitatul emisiunii moderate de Claudiu Pândaru și Forin Negruțiu.
Cei care cumpără sunt clujeni, studenți, părinți ai studenților, români din străinătate care cumpără unul, două sau chiar trei apartamente pentru a le închiria.
„Încă nu am atins maximul pieței. Piața crește în continuare, prețurile cresc, cererea e puternică. O creştere va exista, dar va fi tot mai mică. În orice moment, atât în perioada de vârff, dar mai ales când piata e jos, poți investi banii, iar o investiție bună în acest moment e rezidențialul, care oferă randamente de 5, 6, 7% pentru anumite tipuri de proprietăți”, punctează specialistul în imobiliare.
Clujul este considerat al doilea oraș al țării. Bucureștiul a devenit foarte scump din punct de vedere imobiliar, așa că mulți investitori preferă Clujul în prezent.
„În piaţa imobiliară, există trendul în care întâi investești în birouri, logistică, după care vine rezidențialul. Clujul se dezvoltă în continuare pe partea de birouri, servicii IT, servicii financiare. Există o cerere puternică pentru forta de muncă calificată. Neexistând o perioadă lungă suficiente capacități de cazare, acum s-a construit, vin mulți studenti. Există un boom în business-ul local, iar preţurile (locuințelor) au crescut”, a subliniat Dorel Niță.
Date publicate de Eurostat în luna martie relevă că orașul Cluj Napoca a ajuns pe locul doi în topul oraşelor europene în care este cel mai uşor să-ţi găseşti un loc de muncă.
Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Văzând calitatea jucătorilor și abilitățile de exprimare în teren ale echipei FCSB, cu atât mai mare este regretul că CSU Craiova n-a câștigat ea campionatul. Fără cei doi gropari Mangia și Calancea, oltenii ar fi fost îndreptățiți ei să fie pe primul loc în play-off. Aici am în vedere calitatea individuală a jucătorilor și nicidecum maniera de exprimare în joc. Atâta vreme cât stafful lui CSU își permite să-l plătească pe macaronar stând pe banca de antrenor ca să-și roadă unghiile, nu există nici o șansă ca oltenii să facă mare performantă. Publicul craiovean merită pe deplin ca CSU să redobândească statutul de "Campioana unei mari iubiri". Lipsește doar un dirijor care să știe cum să așeze jucătorii în teren.
Nu văd în București decât ceea ce este, un oraș extrem de murdar, poluat, cu o arhitectură, în mare parte, extrem de urâtă și deprimantă, plini de mașini, ghelbani și cu multe cartiere care nu s-ar încadra la statutul de oraș dacă ar fi să le reeavaluăm.
Faptul că scrie "capitală" în dreptul statutului nu mă încălzește cu nimic, ba din contră, mă face să roșesc, iar refuzul multora de a vedea lucrurile așa cum sunt în realitate este motivul pentru care nu se va schimba în bine prea curând.