Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fenomenul Cluj. Specialist în imobiliare: „Prețurile la Cluj au depășit perioada de dinainte de criză și încă nu am atins maximul pieței”

Imobiliare Cluj

 Foto: Guliver Getty Images

Jumătate dintre românii care caută în prezent să-și cumpere o locuință nu au avut până acum o casă în proprietate, patru din zece vor să treacă la o locuință mai bună, iar restul de 10% achiziționează pentru investiții. Spre deosebire de cele mai multe orașe, în Cluj-Napoca majoritatea celor care fac achiziții o fac pentru investiții, a spus Dorel Niță, expert imobiliar, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Preţurile locuințelor în Cluj au ajuns să depășească, cu puțin, nivelul atins în 2008, creșterea fiind justificată prin dezvoltarea pieței de birouri. Valoarea medie de listare pentru un apartament în Cluj este de 1.480 de euro pe metru pătrat util, cu 200 de euro mai mult decât în primul trimestru al anului 2008.

„Nu cred că există o bulă imobiliară în acest moment. Există o cerere suficientă. Acolo (în Cluj) se și construiește, spre deosebire de București. Văd Clujul crescând în continuare, zona metropolitană, care atinge 500 de mii, poate chiar va crește spre 700 mii locuitori. România are nevoie de oraşe secundare puternice. Polonia are mai multe, trei de 700 de mii, alte câteva orașe de 500 de mii. În România lipseste acest nivel intermediar. Cluj, Timişoara au 300 de mii de locuitori”, a afirmat Dorel Niță.

Dacă în restul marilor orașe 10-15% din tranzacții sunt pentru investiții, în Cluj raportul ajunge undeva la 30-40%. Iar opt din zece tranzacții sunt cash, a spus invitatul emisiunii moderate de Claudiu Pândaru și Forin Negruțiu.  

Cei care cumpără sunt clujeni, studenți, părinți ai studenților, români din străinătate care cumpără unul, două sau chiar trei apartamente pentru a le închiria.

„Încă nu am atins maximul pieței. Piața crește în continuare, prețurile cresc, cererea e puternică. O creştere va exista, dar va fi tot mai mică. În orice moment, atât în perioada de vârff, dar mai ales când piata e jos, poți investi banii, iar o investiție bună în acest moment e rezidențialul, care oferă randamente de 5, 6, 7% pentru anumite tipuri de proprietăți”, punctează specialistul în imobiliare.

Clujul este considerat al doilea oraș al țării. Bucureștiul a devenit foarte scump din punct de vedere imobiliar, așa că mulți investitori preferă Clujul în prezent. 

„În piaţa imobiliară, există trendul în care întâi investești în birouri, logistică, după care vine rezidențialul. Clujul se dezvoltă în continuare pe partea de birouri, servicii IT, servicii financiare. Există o cerere puternică pentru forta de muncă calificată. Neexistând o perioadă lungă suficiente capacități de cazare, acum s-a construit, vin mulți studenti. Există un boom în business-ul local, iar preţurile (locuințelor) au crescut”, a subliniat Dorel Niță.

Date publicate de Eurostat în luna martie relevă că orașul Cluj Napoca a ajuns pe locul doi în topul oraşelor europene în care este cel mai uşor să-ţi găseşti un loc de muncă. 

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raul check icon
    Sa vedeti ce vor urla in cativa ani acesti naivi care cumpara la suprapret acum. Pur si simplu acesti oameni nu invata nimic, a fost o criza uriasa acum 10 ani, ei au si uitat deja.
    • Like 0
  • Dacă creşte ROBOR-ul se alege praful de aşa zisa creştere.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Fenomenul Cluj !!!!! http://www.businessmagazin.ro/actualitate/orasul-din-romania-care-se-bate-cot-la-cot-cu-marile-capitale-europene-si-are-sansa-sa-ajunga-din-urma-madrid-roma-sau-copenhaga-17200231
    • Like 0
    • @ Ionel
      Comic.
      • Like 0
  • Cu două etape înainte de finalul campionatului de fotbal: Poli Iași - FCSBecali. 1-0.

    Văzând calitatea jucătorilor și abilitățile de exprimare în teren ale echipei FCSB, cu atât mai mare este regretul că CSU Craiova n-a câștigat ea campionatul. Fără cei doi gropari Mangia și Calancea, oltenii ar fi fost îndreptățiți ei să fie pe primul loc în play-off. Aici am în vedere calitatea individuală a jucătorilor și nicidecum maniera de exprimare în joc. Atâta vreme cât stafful lui CSU își permite să-l plătească pe macaronar stând pe banca de antrenor ca să-și roadă unghiile, nu există nici o șansă ca oltenii să facă mare performantă. Publicul craiovean merită pe deplin ca CSU să redobândească statutul de "Campioana unei mari iubiri". Lipsește doar un dirijor care să știe cum să așeze jucătorii în teren.
    • Like 0
  • Venitul mediu in IT in Cluj e undeva pe la 1000 de euro /luna. Cum poti sa crezi, cat de imbecil sa fii sa crezi ca nu e bula imobiliara costuri ale apartamentelor asemanatoare cu cele din tari vestice unde salariu mediu este dublu sau triplu decat salariul mediu din IT la noi. Si vorbim de orase din Spania, Franta, Italia. Cum ma sa crezi ca preturile sunt justificate si sa te bagi tot restul vietii tale la rate. Pai rad constructorii de voi si cu fundul cat de prosti sunteti.
    • Like 0
    • @ Teodor Arapasu
      Corect ,o țin langa cu IT-iştii care fie vorba intre noi la 1000 euro / lună sunt nişte săraci cu sclipici şi ăştia reprezintă un foarte mic procent dintre angajați.,majoritatea salariilor sunt undeva la 300 -400 euro / net pe lună ceea ce e ridicol. Fac unii comparații cu vestul când la noi un mult lăudat IT-ist ( incepe să mi se facă greață deja) deabea dacă atinge nivelul salarial a unui necalificat in vest . Când citesc ,aud, părerea unui Şpecialist român mă apucă sila . Pe ce planetă or trăi ? Orice comparație intre vest şi noi din păcate e ridicolă , dacă trăieşti in vest observi diferența uriasă din toate punctele de vedere scoală,organizare,capacitate managerială ,şi o eficiență imposibilă la noi in următorul mileniu. Un exemplu in incheiere ,nu auzi aici ( Germania) ,,ne descurcăm ".
      • Like 0
  • Adi Toth Adi Toth check icon
    Daca ROBOR la 3 luni va ajunge la 3% multi vor avea probleme cu ratele la banca si piata imobiliara va scadea puternic , din abundenta de joburi la cluj multe nu permit sa platesti o chiriecare se cere de 300 euro pe garsoniera si sa traiesti iar cele din it nu mai gasesc oameni decat luand de la alte companii
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Clujul este Cluj, iar Bucurestiul este Bucuresti. Nu se poate face o comparatie intre ele. Comparatii se fac intre orase asemanatoare in primul rand ca populatie. Sectorul 1 din capitala este mai mare decat Cluj. Bucuresti nu este un oras scump, asa cum este prezentat in material. Este un oras prost administrat si din pacate nu se intrevede nimic in aceasta privinta.
    • Like 2
    • @ Ionel
      D check icon
      Nu compară nimeni Bucureștiul cu Clujul în articol. Dar aveți dreptate, Bucureștiul nu este un "oraș" scump pentru că nu este oraș, ci o cloacă fără infrastructură și locuit, în mare parte, de oameni cărora le poți spune oricum numai "orășeni" nu.
      • Like 1
    • @ D
      Ionel check icon
      Serios ! De fraza asta ce spui..... "Clujul este considerat al doilea oraș al țării. Bucureștiul a devenit foarte scump din punct de vedere imobiliar, așa că mulți investitori preferă Clujul în prezent. " Asa cloaca cum vezii tu capitala Romaniei eu prefer Bucurestiul din mult mai multe puncte de vedere decat cele in care are si Clujul punctele lui forte. Probabil faci parte din categoria celor care daca nu le pot spune oraseni le spun mitici !!!
      • Like 1
    • @ D
      Subscriu!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Probabil; el ca si multi altii.
      • Like 0
    • @ Ionel
      D check icon
      Mă refeream la comparație în termeni de calitate, nu cantitate și faptul că vă vorbiți de "preferințe" îmi confirmă că la asta vă refereați și dvs.

      Nu văd în București decât ceea ce este, un oraș extrem de murdar, poluat, cu o arhitectură, în mare parte, extrem de urâtă și deprimantă, plini de mașini, ghelbani și cu multe cartiere care nu s-ar încadra la statutul de oraș dacă ar fi să le reeavaluăm.

      Faptul că scrie "capitală" în dreptul statutului nu mă încălzește cu nimic, ba din contră, mă face să roșesc, iar refuzul multora de a vedea lucrurile așa cum sunt în realitate este motivul pentru care nu se va schimba în bine prea curând.
      • Like 0
    • @ D
      Ionel check icon
      Nu va contrazic in legatura cu ceea ce afirmati. Insa, am retinerile mele cu privire la ce vine de la Cluj, adica nu vreau sa primesc lectii de la ei,,,,,,,,iar faptul ca au un primar ca si-a batut joc de o tara in vremea unui presedinte al carui nume nu vreau sa il scriu,,,,,no comment
      • Like 0
    • @ Ionel
      Clujul este un oras civilizat iar Bucurestiul un oras plin de mafioti , smecheri , politicieni corupti si nimic normal ,==gunoaie ,Am lucrat 10 ani in serv, Aprovizionare inainte de 89 , si am ,numai amintiri ingrozitoare de urate, Faceam naveta cu trenul cuseta ,, dar numai cu pile serioase si costuri mari faceam rost de un bilet la vag . dormit ,apoi hotel etc Insa cel mai urat lucru era ,la serv, desfacere in fabrica , El-aparataj , El -magnetica ,, ICME, etc,, ,daca ,,nu miscai din urechi ,,nu primiai nimic ,Nu avem ,,nu este ,etc, iar daca scoteam sticla de palinca ,erau de toate ,Ohhh..
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Loredana Voiculescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon