Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Trandafirul pe care l-ați cumpărat azi, în numele dragostei, provine probabil din Olanda. Nu a crescut în sol, ci la un metru înălțime, în cutii de plastic, într-un mix de nutrienți. Cum să aibă același efect asupra iubitei dvs, precum un trandafir din grădină?

Flori Sf. Valentin

Foto - Oliver Dixon/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

În timp ce românii au plecat în masă în străinătate, un fenomen opus are loc – mulți străini se stabilesc în România. Presa românească caută, poate exagerez, un pic nevrotic, o explicație pentru fenomen: ce caută acești străini la noi? Mulți străini stabiliți în România au fost chemați la televiziune, au dat interviuri, au scris articole în ziare, au cântat, au dansat sau au gătit la concursuri – și, consecvent, apare această vorbă - străinul îndrăgostit de România! Mă cam enervează! Parcă altfel nu se explica – străinul s-a îndrăgostit de România. A luat o decizie lipsită de rațiune, a fost vorba de o vrajă a minții, care l-a pus pe drumul lui dubios – de la confortul său occidental, la hazardul care se cheamă România, ce nu face omul când este îndrăgostit?! Orbit de frumusețea României, nu a văzut ce zace dedesubt. Punând astfel fenomenul în această lumină, trădează cât de puțină încredere există că lucrurile vor funcționa între străini și România. Nu cred că este corect – mulți dintre noi am observat România cu răbdare, am analizat calm situația, ajungând la concluzia că România ar putea fi o îmbunătățire calitativă a vieții noastre pe termen lung.

O să ilustrez motivele mele pentru mutarea mea în România cu un exemplu simpatic din Olanda, din sectorul florilor. Trandafirul pe care l-ați cumpărat sau primit astăzi, în numele dragostei, provine probabil de la piața Flora, de lângă Amsterdam. Olandezii s-au specializat de mult timp în creșterea florilor, au pus la cale un sistem care servește întregul glob cu produsele lor, dar sectorul nu este atât de romantic sau inocent cum pare. Lângă fermierul care cultivă florile este nevoie de contabili, experți în logistică și creditare, un expert în bursă, de fiscalitate pentru export, unul în chimicale și nutrienți, încălzire, multiplicare, modificare genetică mai recent. O grămadă de oameni la birou care se ocupă de acest trandafir, oameni care nu au nicio treabă cu natura. Dacă îi întrebi ce job au, răspunsul lor te bagă în ceață. Dar nici fermierul nu mai are legătură cu pământul – poate nu știați -. dar trandafirul nu a crescut în sol, crește la un metru înălțime, în cutii de plastic, într-un mix de nutrienți, sub lumina care nu se stinge niciodată, ca să aibă spor la creștere. Ce așteptați de la o floare pentru care nu te mai apleci când o culegi, o floare care nu a simțit aerul de afară sau soarele, nici zi nici noapte, care nu a cunoscut niciun anotimp?! Cum să aibă floarea același efect asupra iubitei dumneavoastră?

Am ales trandafirul ca un simbol, pentru a nu mai discuta despre legume, animale, industrie sau sectorul bancar. Trandafirul arată bine, poate chiar are un miros, dar ce e mai greu de observat – a pierdut esența, a rămas fără semnificație – a fost crescut doar pentru bani. Sistemul capitalist ne-a înconjurat cu lucruri fără semnificație, piața dictează ce mâncăm, cum ne îmbrăcăm, în ce credem și cum ne informăm – cu un singur scop: profit. Ei reușesc să creeze cerere, să stârnească dorința - simți că ai nevoie de ce oferă ei -, optimizarea profitului lor ne-a făcut să cumpărăm trandafiri în februarie.

În sistemul capitalist, munca nu mai este o mândrie de a stăpâni o meserie, a devenit doar sursă de venit. Casa nu mai leagă omul cu trecutul familiei, a devenit un bun consumabil, indiferent unde ar fi, și o investiție bineînțeles, dar fără sufletul trecutului. Luată cu banii împrumutați de la bancă, care obligă proprietarul să asigure și casa și viața lui, să nu se întâmple ceva neplăcut! Așa că toate valorile care cândva au dat sens vietii noastre au devenit cifre - un sistem unidimensional cu un singur criteriu: banii. Valoarea omului nu mai constă în rolul pe care îl joacă în societate sau în ce adaugă vietii oamenilor din jur. Se măsoară în ce are - bunuri adunate, un număr - o cifră de afaceri. 

La suprafață nu pare ceva grav, omul trăiește atât de comod, că nici nu-și dă seama de unde vine nemulțumirea lui. Când nu mai poate, pleacă în vacanță, să scape de viața de acasă. Alții merg la psiholog, iar alții recurg la o gamă de dependențe – sunt multe semne că societatea occidentală nu se află într-o stare bună. Dar puțini înteleg în ce constă problema – că totul este lipsit de semnificație, totul a devenit superficial și artificial – prin ceea ce promovează sistemul capitalist ca și libertate, s-a creat un gol în capul oamenilor pentru care nu răspunde nimeni. Dar sistemul e ca un matrix – e aproape imposibil să arunci o privire peste margine (decât dacă te muți în România, în Cârlibaba câteodată am senzația că mă uit drept sub ciucurii covorului).

Și așa am ajuns înapoi la atracția pe care o are România asupra străinilor, aici se poate trăi altfel. Aici, dacă esti îndrăgostit, poți să aștepți Dragobetele, la 1 Martie faci mărțișoare sau cauți ghiocei. România are încă un alt spirit, nu v-ați lăsat condamnați la statutul de consumator. Aici poți să pregătești mâncare din produse locale sau din grădina ta chiar, aici poti să crești și animale și să faci țuică cât vrei. Românul și-a dat seama că nu tot ce ne oferă occidentul e tocmai ce trebuie. Și poate-poate, România găsește un alt drum spre viitor, evită greșelile occidentului - aici văd motivul speranței străinilor din România. România ar putea să devină the best of both worlds, o societate care trăiește în siguranță și bunăstare (pământ și resurse sunt destule), unde se discută conștient și profund ce trebuie preluat din ce „oferă” occidentul și ce trebuie păstrat din calitățile proprii. 

România – the best of both worlds ar putea să devină o miscare în jurul căreia se pot aduna români și străini  – nu trebuie multă implicare din partea guvernului, oamenii știu ce au de făcut. Dar in caz că guvernul ar vrea să susțină mișcarea oamenilor înapoi spre sate, spre o viață mai naturală, aș propune câteva masuri utile. Un program de subvenție pentru oamenii care stau la oraș și au o casă bătrânească la sat, ca să întrețină casa și prin asta si legătura lor cu comunitatea de origine. O măsura ca companii internaționale precum Aldi, Lidl sau Kaufland să cumpere o parte din asortimentul lor din România, sau chiar de la producători mici locali. Și o reglementare a sectorului bancar, ca să echilibram supraîndatorarea la oraș și lipsa totală de creditare la țară. Și bineînțeles un program de stimulare a repatrierii românilor plecați. Dar poate pun prea mare speranță în politică. Deocamdată suntem conduși de un guvern care pune totul la cale ca România să ajungă the worst of both worlds, o țară sugrumată de regulile europene, dar fără bunăstarea, corectitudinea și dreptatea care există în occident. Am auzit că 2024 este un an electoral - eu scriu cel mai bine în Cârlibaba, dar sper că dumneavoastră puneți odată piciorul în prag în București.

Aici, în Cârlibaba, nu trece o zi sau o noapte fără să mă opresc din mers măcar o dată să admir ce se petrece în jurul meu - animale, stele, apa Bistriței, răsăritul, de fiecare dată îmi taie altceva respiratia. Câteodată mă disperă iarna, atâtea luni cărăm lemne să facem foc în toate sobele. Dar..., când vine primăvara, vine cu o bucurie existențială, pe care o împărtășim cu toată natură, versanți întregi de flori aduc laudă Creatorului – aici primăvara nu e un fapt divers observat prin geamul biroului privind peste autostradă.

Articol publicat și pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    eu cred ca truda de peste iarna este motivata de traiul mai bun care ne asteapta primavara. ei bine, daca extragem esenta din acest mesaj, exact asta se intampla in fiecare situatie pe care o catalogati drept worst of both worlds. sacrific timp in trafic ca sa produc bani pentru a trai mai bine intr-o mica vacanta. sacrific gustul rosiilor pentru ca pot trai si asa si am testat rosiile gusotase dar am auzit si de rodii si vreau sa vad si alea cum sunt. plec si o iau de la zero in occident, adica sacrific ani din viata, pentru ani mai buni pe finalul vietii intr-o tara civilizata. si pot continua. iar toata chestia asta cu reintoarcerea la origini... sincer, nu vreau sa deranjez dar mie imi pare inapoiere. da, putem avea o politica de genul asta insa vom pierde la avansul tehnologic si vom fi saraci ca tara (ca pib), permitand altoa sa ne cumpere pe nimic. ca sa preiau exemplul dvs cu florile: tot in aer, in parmant fertilizat cresc si muscatele de la balcoane. si sincer ele cuceresc in special femeile, chiar daca au crescut in aer. si mai cred ca prima data cand cineva si-a pus florile la geam (la casa - acum poate mii de ani), sigur au fost unii care sa gandeasca: asa ceva nu e normal, florile nu trebuie sa creasca in ghiveci. ei bine eu numesc asta evolutie si ea inseamna schimbare. intotdeauna cand au loc schimbari, exista unii care se impotrivesc pentru ca e greu sa te schimbi permanent. din acest motiv am numit-o inapoiere. e doar o rezistenta la schimbare. daca va incanta cu ceva, nici orasele nu vor mai fi asa cum le stim. piata, ca loc de adunare isi va pierde insemnatatea. odata cu pandemia, cu lucrul de acasa, cu generatiile afectate (educate in pandemie) de asta, oamenii vor fi mult mai introvertiti. incepem prin a nu mai iesi in oras ci "comandam acasa". ce sens vor mai avea restaurantele? usor usor notiunea de oras se schimba. adica tot evolutie chiar daca nu ne place noua punctual directia in care ne ducem. da, iaurtul din comert nu are treaba cu ce faceau bunicii dar daca intrebi un copil de 10 ani, ar manca oricand pe cel din comert decat pe cel facut in casa si pentru ei cel din comert este iaurtul, nu ala de casa. ne place sau nu, asa se transforma societatea iar strainii aia care ne iubesc si vin sunt in fapt nostalgici dupa diverse lucruri pe care le afla dealungul vietii si ajung sa le aprecieze. asta insa doar pana se lovesc administratie, pana se lovesc de coruptie, pana se lovesc de probleme de sanatate, moment in care in ciuda unei mari iubiri revin pe meleagurile lor natale unde stiu pe ce pot conta.
    • Like 0
  • Articol extraordinar care te face ,sa traiesti cu adevarat acele peisaje din Carlibaba. Cred ca autorul are ajutor roamnesc ,caci prea frumos scrie ,are talent ,are har.
    Dar nu ne spune si despre restul plantelor crescute ,,artificial ,,, in serele din Olanda ,,Tot asa se cultiva salata , rosiile ,crescute pe banda rulanta ,si la lumina artficiala , cu ingedientii necesari ptr crestere ,fara sa detina calitati gustative !!
    • Like 0
  • Foarte frumos şi, în acelaşi timp, dureros.

    Pe de altă parte, nu mă emoţionează foarte tare faptul că mulţi străini sunt fascinaţi de România şi, unii dintre ei, hotărăsc să se stabilească aici. Sunt foarte mulţi străini (occidentali) care sunt fascinaţi şi de Africa sau de ţări in peninsula Indochina şi, unii dintre ei, aleg să se stabilească acolo.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult