Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mesajul olandezului de la Cârlibaba pentru occidentali: „Ieșiți din turnul vostru de fildeș, schimbați-vă biletul de avion către Mediterană sau Oceanul Indian cu unul către Cluj sau Cracovia. Europa de Est e mult mai relevantă de cunoscut decât Seychelles sau Madagascar”

cluj - profimedia

Foto: Ivan Nesterov / Alamy / Alamy / Profimedia

Cu patru ani în urmă, m-am mutat din Olanda în România. Motivul pentru această decizie poate fi rezumat succint: „circumstanțe familiale". Atunci când sunt întrebat cum mă simt în legătură cu această schimbare, răspunsul meu obișnuit este că o consider o experiență care mi-a deschis orizonturile, cu excepția zilelor în care încep să îmi apară îndoieli, când termenul „calvar" pare mai potrivit pentru a descrie noua mea viață în România. 

Am avut ocazia să descopăr cultura românească ca fiind profundă, pasională și plină de umor, poate puțin prea sensibilă la superioritatea aparentă, dar și respectuoasă, călduroasă și deschisă față de străini ca mine. Cu toate acestea, România este guvernată de o elită încăpățânată, pentru care interesul național este un ideal vag, iar interesul personal este mai concret și mai urgent - acest lucru poate provoca frustrări.

Având o pregătire profesională în domeniul antropologiei culturale, scriu articole pentru media românească despre subiecte sociale, precum corupția și inegalitatea. Prin intermediul scrisului, am devenit implicat în discuțiile publice și observ că tonul se schimbă - tot mai des aud reacții de ostilitate față de Uniunea Europeană, descrisă ca fiind colonială și ca un sistem de exploatare. Este incontestabil că progresul României după aderarea la UE s-a desfășurat în mod diferit față de promisiuni. Planul european de a muta producția în țările est-europene mai ieftine nu a luat în considerare elitele bine înrădăcinate, cu birocrația și indiferența lor. Rezultatul a fost retragerea investitorilor străini, care preferă să producă într-o țară bine reglementată, iar de atunci, doar muncitorii sunt aduși din România. Producția românească a fost eliminată de concurența europeană care, în ceea ce privește scalabilitatea și mijloacele de producție, avea un avans considerabil. Supermarketurile românești sunt pline de fructe și legume din Vest, cartofi și ceapă din Flevopolder, Olanda. Ca și cum nu s-ar putea cultiva în România! Culese și săpate în Olanda de... imigranți români. Se estimează că 7 milioane de români au părăsit țara în căutarea norocului în Europa Occidentală, dar găsindu-l rareori - departe de familie, copii și prieteni - lucrând în locuri de muncă cu calificări reduse - trăind într-un exil economic.

Supermarketurile românești sunt pline de fructe și legume din Vest, cartofi și ceapă din Flevopolder, Olanda. Ca și cum nu s-ar putea cultiva în România! Culese și săpate în Olanda de... imigranți români.

Uneori, mă aflu în Olanda și am privilegiul de a călători cu mașina mea Dacia cu numere de înmatriculare românești, ceea ce, într-un fel, reprezintă un mic experiment antropologic pentru a mă pune în pielea muncitorului migrant român. Cu surprindere, observ că oamenii se poartă cu mine foarte diferit: puțini mă salută cu mâna când îi las să treacă în trafic, iar privirile sunt adesea severe când parchez. Noi, olandezii, suntem mândri de toleranța și empatia noastră, dar am ajuns să consider că acestea se aplică doar în cadrul intern, poate funcționează încă pentru publicitate. Din perspectiva românească, prejudecățile și automulțumirea par a fi mai caracteristice pentru olandezi.

Aceasta caracterizează și atmosfera în care Europa de Est se trezește din visul european - cu sentimentul că nu sunt considerați egali, cu senzația că li s-a atribuit statutul de popor cucerit - poziția lor de „tovarăș" în imperiul sovietic era preferabilă celei de muncitor migrant în Europa de Vest, rătăcind nesigur din țară în țară, fără a fi cu adevărat binevenit nicăieri. În acest context, melancolia apare pretutindeni în Europa de Est. Ceaușescu este acum numit cu afecțiune „Ceașcă", el nu ar fi permis niciodată ca asta să se întâmple României! Așa că vedem fenomenul ciudat că premierul ungar, anterior impopular, este văzut brusc ca un exemplu de mulți români; el îndrăznește să spună adevărul Europei. Europa de Est - cu Polonia și Ungaria în frunte - începe să reziste dominației Occidentului. Nu întotdeauna la nivel guvernamental - miniștrii și oficialii beneficiază personal de integrarea europeană, așa că lucrurile pot părea că merg bine la Bruxelles, dar în rândul populației există un scepticism larg răspândit.

Europa de Est se trezește din visul european - cu sentimentul că nu sunt considerați egali, cu senzația că li s-a atribuit statutul de popor cucerit - poziția lor de „tovarăș" în imperiul sovietic era preferabilă celei de muncitor migrant în Europa de Vest, rătăcind nesigur din țară în țară, fără a fi cu adevărat binevenit nicăieri. În acest context, melancolia apare pretutindeni în Europa de Est. Ceaușescu este acum numit cu afecțiune „Ceașcă", el nu ar fi permis niciodată ca asta să se întâmple României! 

Visul european inițial s-a axat și pe „valori." Dar care valori? Valorile creștine care rezistă mișcării LGBTQ+ în țările estice? Poate ideile Iluminismului și raționalismului? Nu prea sunt teme potrivite pentru Balcani! Grecii antici atunci? Toți ne bucurăm de democrația pe care au inventat-o - dar care nu mai funcționează aproape nicăieri acum! În America, stânga și dreapta sunt într-un clește, în Olanda, partidele cu o singură temă apar ca ciupercile, cu un ciclu de viață corespunzător. În timp ce în Occident, separarea între woke și unwoke este în principal trasată între zonele urbane și rurale, această separare devine și o nouă linie de demarcație între Europa de Vest și Europa de Est - și nu o vedem!

Valorile noastre comune nu par să fie suficient de adânc înrădăcinate pentru a rezista presiunii intereselor conflictuale. Un cadru neproductiv care s-a dezvoltat este acela al Europei cu două viteze. Europa de Vest în calitate de lider, iar restul vor urma în propriul lor ritm. În ce dezbatere este util să etichetați partenerul ca fiind în urmă? Îl va ajuta asta să evolueze? Nu ar fi mai înțelept să nu mai evităm întrebarea - „mai avem în minte aceeași destinație?”. Va trebui să fim mai convingători și mai deschiși în a face din valorile europene cu adevărat valori comune, și asta va funcționa doar dacă putem vedea partenerii noștri ca pe niște egali, cu respect pentru dreptul fiecăruia de a greși.

Deci - ieșiți din turnul vostru de fildeș, schimbați-vă biletul de avion către Mediterană sau Oceanul Indian pentru unul către Cluj sau Cracovia. Știu, nu suntem toți antropologi, și multe țări sunt interesante - dar Europa de Est nu este doar incredibil de interesantă, ci și mult mai relevantă de cunoscut decât Seychelles sau Madagascar. Este vorba despre viitorul nostru comun; unitatea democratică pe care Europa o reprezintă va deveni de necontrolat dacă nu suntem dispuși să ne implicăm mai profund și să ne cunoaștem mai bine unii pe alții. Mai degrabă decât să extindem Europa în continuare, urgența este să ne cunoaștem mai bine - astfel, aventura europeană poate deveni încă o experiență care ne deschide mintea. Dar dacă insistăm în a fi superiori și indiferenți, prevăd că un „bad trip” (o experiență neplăcută sau traumatizantă care apare în timpul consumului de substanțe halucinogene - engl), care a început deja, ar putea să se generalizeze, încetul cu încetul. Viziuni ciudate și neliniștitoare vor înlocui treptat visul european!

Varianta în olandeză a acestui articol a fost publicată pe platforma olandeză BNNVARA 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Excelenta analiza a situației actuale din Europa și mai ales a relației dintre UE de vest și cea din est- pentru că devine tot mai evidentă Europa cu doua viteze. Cam pesimistă totuși, cel puțin noi, românii, am avea nevoie de ceva speranțe pentru a nu ne pierde încrederea- cât a mai rămas- în instituțiile europene.
    Surprinzător cât de bine a sintetizat un cetățean străin situația din România și mai ales ce bine a înțeles nemulțumirile românilor- adică exact ce nu observă politicienii noștri. Sau nu îi interesează, au alte probleme (a se citi afaceri, învârteli, escrocherii) mai importante.
    Acest statut de țară cucerită- de interesele economice ale vestului- care nu mai produce, doar importă bunuri și exportă forță de muncă în primul rând, este mai evident în România decât în alte țări foste comuniste. Culmea e ca nici nici unul dintre președinții sau șefii de guvern ai României nu a făcut un minim protest sau demers în acest sens. O fac alții- ungurii, polonezii- care oricum o duc mai bine ca noi.
    Tot respectul pentru Daniel van Soest! Mi-e teamă însă că în vest- în special în Olanda sa natală, dar și în alte țări- sunt puțini care gândesc așa. Perspectivele unei Europe unite sub steagul democrației se îndepărtează încet, încet. Iar undeva în est, rânjește satisfăcut de această imagine, ultimul țar dement al acestei epoci ...
    • Like 1
  • storo check icon
    Conducatorii -atit cei de la Bruxelles cit si cei de la Bucuresti- ca Europa si respectiv, Romania inseamna NOI cetatenii si nu EI conducatorii. Au ajuns sa puna calul in fata carutei, cum se spune popular, iar masurile impuse de ei nu mai sint percepute ca avind logica si deci refuzate. Dar de fapt nu pot fi refuzate iar ca reactie apar sustinatori, tot mai multi si vocali, ai partidelor extreme. Dar cum de nimeni nu le spune ca gresesc ??? De fapt le spune doar ca pe ei nici macar nu-i doare undeva....
    • Like 1
  • Mihai D. check icon
    Foarte bun articolul; bine scris, bine argumentat, succint însă elocvent. Impărtășesc majoritatea ideilor exprimate aici. Aș dori să mai adaug că unul dintre motivele pentru care coeziunea europeana are sincope este VITEZA cu care se propagă nemultumirile in rândul oamenilor. Social media are un rol absolut crucial -si negativ- in acest proces. Oamenii nu mai alocă timp de reflectie, ci se trezesc dintr-o dată că o idee - spre exemplu o idee idioată- se viralizeaza si 5 milioane de oameni au zis "da" acelei idei idioate de ieri până azi. Este momentul in care un om mediu, care nu excelează la a-si articula un punct de vedere care ar fi impotriva "unei majorități" in cel mai bun caz va ajunge să tacă. Si astfel devine "complice" la idioțenie, chiar dacă este o persoană decentă in esență. Consecvența, curajul unei idei diferite de ideea unei "majorități" sunt de dorit tăcerii si aprobării tacite a unor anomalii. In acelasi timp, toleranta la diversitate trebuie sa functioneze. Este un balans relativ fin. Noi, oamenii in Estul Europei nu l-am atins pentru că ține de un "software of the mind" (l-am citat pe Geert Hofstede) pe care nu l-am dezvoltat suficient, fiind prea preocupați de acel "hardware" care se ocupă de supraviețuire. Iar noțiunea de "majoritate" am pus-o intre gilimele pentru că "spre exemplu" 5 milionae de oameni nu reprezintă o majoritate, nu doar in termeni de număr ci si in termen de atiudine; la fiecare 5 milioane de oameni care dau "like" unei prostii pe social media, exista 5 milioane de oameni care dezavueaza ce au făcut cei 5 milioane de "exaltați", insă aleg să nu se exprime. Tăcerea nu este răsplătită de către social media.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult