Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pentru părinții mei, simpli agricultori din Suceava, s-ar fi ridicat vreodată elicopterul?

IPS Pimen al Sucevei și Rădăuților

Suntem sau nu egali în fața acestui sistem medical pentru care plătim asigurare lună de lună? E doar o întrebare care-mi vine în minte, mai ales atunci când îmi văd fluturașul de salariu și mă uit la cifra brută din care se scad taxele, inclusiv contribuția mea la sănătate. 


1. De ce Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Pimen, este adus cu elicopterul la „Matei Balș”, deși nu are o formă gravă de coronavirus?


„Am fost solicitați să-l aducem la București, probabil cu încă un pacient de acolo. Acum se ia decizia să sprijinim Suceava, să poată fi eliberat încă un pat de terapie intensivă. Am fost solicitați să-l aducem la București acum o oră jumătate. E un elicopter de la Iași, de la MAI, cu o echipă SMURD, care o să-l preia și o să-l aducă la Matei Balș”, explică, neconvingător, Raed Arafat la TV. Cum adică să poată fi eliberat încă un pat de terapie intensivă?!

2. De ce acum un an senatorul PSD, Virginel Iordache, a fost adus cu elicopterul SMURD de la Suceava la București pentru o enteroviroză (diaree)?

Unui sucevean oarecare, de rând, i s-ar fi pus la dispoziție un elicoper (nefiind un caz grav, aidoma celor două prezentate)? Părinții mei sunt agricultori, oameni simpli din Suceava, pentru ei, de exemplu, s-ar fi mișcat vreo manșă de elicoper? Se trezesc la 4.00 pentru munca în gospodărie, scriu declarații de mână pentru treburi agricole pentru că eu nu am ajuns acasă să le duc variante printate, tata are peste 65 de ani... Și, da, plătesc lună de lună la sănătate, au fost unele în care s-au și împrumutat.

Răspunsul cred că vi-l dați singuri..

Sau poate există nediscriminare și orice sucevean bolnav va fi transportat cu elicopterul la București. Să urmărim cu interes ce se întâmplă cu următorul caz de coronavirus din județ.

În rest, egalitatea echitabilă de şanse („fair equality of opportunity”) rămâne, din păcate, un concept filosofic cu aplicabilitate într-o societate ideală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cand Arhiepiscopia Sucevei pastorita de IPS Pimen a donat aparatura medicala si bani spitalelor din Suceava, mai nimeni din presa nu a vorbit despre asta. Nu conteaza decat ceea ce poate sustine punctul de vedere al celor care "ridica piatra".
    • Like 1
  • Pt. toti nemultumitii ca un elicopter a dus la spital o fata bisericeasca. Eu nu cred in,,minuni". Cred in oameni si in forta lor fizica si intelectuala Le doresc acestor nemultumiti ca nici ei si nici parintii lor sa nu aiba nevoie de transport cu elicopter.
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Si altceva ? N-ai terminat gindul dar am inteles toti cum gindesti
      • Like 0
  • mno, parintii nostri doar trebuie sa contribuie cu bani la buget pentru bunastarea prea-fericitilor si conducatorilor politici.
    este singurul drept pe care-l au.
    • Like 1
  • Dar părinţii tăi, simpli agricultori din Suceava, de ce dau bani mai tot timpul la biserică?
    • Like 3
  • Sistemul; medical romanesc nu are nimic de-a face cu situatia lui Pimen turnatorul Sidorovici ci cu cea mai mare napasta cazuta pe capul Poporului Roman,anume Ortodoxia,cea mai ticaloasa confesiune crestina-vorba lui A.Caramitru: o secta criminala.Biserica Ortodoxa Romana,de la inceputuri,a fost
    o frana in calea dezvoltarii spirituale sui culturale a acestui popor sarman si slab de minte,o Biserica ticaloasa si colaboratoare si colaborationista cu absolut toate regimurile pe care le-a slujit ,lasand Poporul care isi imagina oriced Preafericit Intaistatator al BOR drept un Pastor Bun si Adevarat nu drept un Iuda in sutana alba.Ortodoxia a tinut Romania in ignoranta,obscurantism,mizerie,incultura plebea care i se inchina asteptand calauzire si ajutor.Cine este vinovat de salbaticia si priumitivismul acestui Popor?Poporul Roman insusi!
    Daca din 1990 tu votezi acelasi Partid Social Democrat,acelasi PSD aliat cand cu unii cand cu altii,stiind bine ca este un partid de fosti comunisti,fosti securisti,de ce te mira rezultatele?Va mirati ca Pimen Sidorovici a fost dus cu elicopterul iar romanul; de rand nu?Scuzati-mi expresia insa aici nu mai e vorba de naivitate ci de ceva mult mai grav.Pina cand romanii nu se vor trezi si nu vor pune mana pe topoare si pe furci,NU se va intampla nimic in Romania...Doamne da ca acele vremuri sa vina urgent...Daca doriti sa intelegeti de ce Romania este unde este,priviti tabloul "Unirea Principatelor" de Theodor Aman si veti intelege.
    Doua taranci,una si una,care mai de care,mai ales Moldova...
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Theodor_Aman-Unirea_Principatelor.jpg
    • Like 3
  • Dreptatea și echitatea socială sunt noțiuni fără corespondent în viața reală, graficele funcțiilor matematice care reprezintă evoluția fenomenelor sociale sunt curbe care au ca asimptote aceste noțiuni și asta se manifestă în orice societate, nu numai în societatea noastră.
    Manipularea maselor prin intermediul canalelor de comunicații moderne se bazează pe ceea ce am spus mai sus. Nu știu dacă starea de sănătate a respectivului a necesitat transportul într-un spital din București, nu știu nici dacă și alți cetățeni din Suceava sau din alt colț de țară aflați în aceeași situație au beneficiat de aceleași facilități, dar ceea ce se vede de la o poștă este faptul că evenimentul este exploatat la maximum pentru a crea o stare de repulsie față de înalții reprezentanți ai BOR.
    Problema care trebuie rezolvată tranșant o reprezintă separația inechivocă a statului român ( stat laic ) de biserică ( indiferent de rit ).
    • Like 3
  • Bogdan check icon
    Să ajungi la o anumită vârstă, să ai o anume pregătire și să dovedești că nu știi nici în ce țară trăiești, nici în ce lume trăiești, asta da pregătire pentru viață sau mă rog, trăit degeaba.
    • Like 2
  • Vă întrebați dacă s-ar fi ridicat elicopterul pentru părinții dumneavoastră, oameni simpli, contribuitori la sistemul medical. Mă aflu exact în aceeași postură, doar că eu nu-mi mai pun întrebări retorice. Părinții și bunicii mei sunt oameni corecți, plătitori de taxe, simpli, ori oamenii care se încadrează în aceste tipare sunt cei care sunt neglijați și lăsați de-o parte de acest sistem corupt. Dar... deși povestea cu elcopterul mă roade pe interior, imaginea care mă face șă urlu este alta. Anume, este imaginea apropiatului Arhiepiscopului Pimen, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul, care, în noaptea de Înviere slujea la Arhiepiscopie alături de mai marele său și de un sobor, iar luni dimineață, în a doua zi de Paști, era la Putna. Minunile ce se petrec în numele Bisericii Ortodoxe Române... un episcop și escortele lui, suspecți purtători de Covid-19, au trecut cumva prin filtrele autorităților și prin ordonanța militară care, chipurile, ne afectează pe toți și au ieșit din zona de carantină totală a municipiului Suceava. Doar un alt mod prin care corupția ucide.
    • Like 8
  • check icon
    As dori sa putem purta discutii fara exces de emotii, mai degraba cu argumente.
    In primul rand, nu am informatii despre starea de sanatate a cetateanului Pimen. La televizor se face afirmatia ca respectivul sufera de o forma de pneumonie de gravitate ridicata, care ar presupune necesitatea internarii in terapie intensiva CoViD. Putem accepta ca aceasta informatie este corecta, desigur, cu limitele generate de nivelul de credibilitate al mass media romana...
    Daca acceptam ca cetateanul cu pricina are o forma grava de CoViD, grevata pe un fond cu comorbiditati datorate varstei inaintate, exista justificata internarea acestuia la terapie intensiva. Desigur, putem intreba daca nu exista un pat de TI disponibil mai aproape de Suceava, sa zicem, la Iasi. Sau chiar la Suceava...
    Inteleg ca odata cu Pimen a mai fost transportat un pacient. Probabil in aceeasi stare grava. Iata ca si acest al doilea cetatean a beneficiat de acelasi regim de transport medicalizat. O fi si el po persoana cunoscuta? Nu stim, pentru ca identitatea sa a fost, firesc poate, protejata.
    Ca atare, discutia este despre necesitatea si oportunitatea medicala a transportarii celor doi de la Suceava la Bucuresti, nu despre cine sunt ei si ce au facut in viata.
    Pentru ca, daca admitem ca pentru asigurarea sanatatii era necesar acest transport, nu prea ar trebui sa conteze cva respectivul Pimen a fost informator sau ca are la dispozitie resurse aproape nelimitate...
    • Like 1
    • @
      Leo check icon
      Problema pe care o ocoliți voi - din motive de lipsă de inteligență sau de manipulare a maselor - este că n-am văzut prea multe transporturi din SV în B până la această persoană...
      Oare printre celelalte sute de pacienți nu se găseau alte persoane care să fi avut nevoie să fi fost transportate într-o unitate mai bine pregătită; nici măcar una dintre zecile de persoane decedate în SV?!
      • Like 7
    • @
      Discutia nu este despre necesitatea transportarii celor 2 la bucuresti.!!!
      Discutia este despre criteriile obiective care stau la baza deciziei mutarii unui bolnav dintr-o parte in alta a tarii. Criteriile trebuie sa fie obiective astfel incat orice cetatean sa aiba acelasi tratament.
      Adica nu mi-i tii pe toti in SV dar dai drumul doar celor cu pile.
      Cum l-au ales pe Pimen in locul altui bolnav similar?
      • Like 1
    • @
      maripos check icon
      Al doilea pacient este "paravanul" lui Pimen. Conducatorii iubiti se asteptau la proteste, asa ca au incercat sa se acopere. Pentru un simplu pacient nu se ridica elicopterul. A avut noroc cu P.
      • Like 1
  • Primul pacient Covid 19 din Romania a fost jn tanar de 24 de ani din Gorj contact al italianului de 70 de ani aflat in calatorie de afaceri. Adus la Matei Bals a comentat dupa 2 saptamani ca nu a avut nimic , a stat degeaba, mancarea a fost proasta si doctorii nu au intrat la el decat de 2 ori pe zi; zeci si sute de romani au fost adusi in tară din Europa sau Orientul mai mult sau mai putin apropiat cu avioane Tarom, curse charter, avioane ale MAI, misiuni de recuperare ale UE. Romani care erau la munca sau romanii care apoi nu au respectat carantina sau izolarea, au criticat hrana primita, etc... inclusiv romanii care acum fac adevarate razboaie sau paranghelii prin țară, făcandu-ne poate catastrofa mai mare decat ar fi fost fara ei. Da, s-au ridicat multe avioane de la sol pentru ei. De ce nu s-ar ridica pentru un inalt prelat al bisericii nationale aflat, evident, in mare cumpănă?! Intrebare si răspuns gresite. Avioanele ar trebui să se ridice pentru oricare roman care are nevoie. Chiar si la Colectiv, poate prea tarziu, dar s-au ridicat! Hai să nu mai stăm să criticăm toată ziua. Poate suntem capabili de ceva mai bun! Sau nu?!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult