Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Finalul nebănuit din „Game of Thrones”, urzeala românească și cum ne putem scrie propria poveste

Night king

Foto: imdb.com

Ar fi trebuit să se termine deja, iar acum să-i fi trâmbițat sfârșitul. La ora la care lumea se aduna ca la oaste să vadă ultimul episod al seriei, aflam că cel din urmă termen la judecata „Lordului” Dragnea se amână. Nici realizatorii Game of Thrones n-au avut nevoie de atâtea episoade ca să-și încheie socotelile, dar noi stăm sezon după sezon cu sufletul la gură și serialul ăsta nu se mai sfârșește. E drept că viața bate filmul, însă noi ne-am săturat de făcătură!

„Urzeala Tronurilor” s-a încheiat seara trecută cu cel mai nebănuit final din câte s-ar fi putut imagina vreodată. Atât de greu de prevăzut, încât dinspre „regatele vestice” a început să bată puternic un vânt de critici care cer refacerea sfârșitului. „Ești fericit cu-acest final?” l-a întrebat Becky Anderson la CNN pe Kristofer Hivju care-l joacă pe Tormund Giantsbane, simpaticul armurier nimicitor de giganți. 

„Foarte”, spune Kristofer, iar eu, care-am văzut interviul în timp ce așteptam finalul sezonului la Curtea Supremă, m-am gândit ce-am mai putea face noi, românii, în caz că nu ne place ce se-ntâmplă-n film? Am mai putea rescrie vreo replică, vreun rând, vreun pasaj?

De pildă, scena aceea care ne bântuie și azi, în care dragonii lui Carmen Dan - această caricatură de Dany Targaryen, inocentă și luptătoare - au suflat gaze peste populația nevinovată din Piața Victoriei, mai poate fi refăcută? Sau, de ce nu, rolul lui Cercei Gabriela Firea, regina ambițioasă a cetății noastre, mamă iubitoare, ființă milostivă și iubita lui Jaime de Voluntari? Momentul când ea a privit neclintită scena de la-nălțimea turnului său, acuzând inamicul, ar putea fi remontat? Pe noi ne-a costat enorm, deși ea nu a făcut nimic. Dar, nu-i așa? Regina noastră adoră show-rile! Sau reacția din 10 august a Viermelui Cenușiu, comandantul „nepătaților”, care voia să preia conducerea Jandarmeriei Române, mai poate fi schimbată? Câți n-au sperat ca în seara aceea filmul să fi fost altfel? Câți n-au sperat, ani de-a rândul, ca LArya Codruța Stark, mai bravă ca niciun alt bărbat din regatul ei, antrenată în Bravoosi style, să lupte cu demonii, să fi învins definitiv fantomele, înfigând pumnalul în pieptul Lordului Darkness? El și oștirile lui de white walkers, în cămăși scoase de la naftalină, n-ar mai fi rezistat atâtea episoade, erau duși de mult… Dar nu, din păcate, ce-a fost nu mai putem schimba.

Game of Thrones a început cu un mare eșec și a sfârșit într-o glorie nebună.

Cel mai logeviv, mai vizionat, mai iubit serial din istoria HBO, care luat zeci de premii Emmy și i-a redat micului ecran măreția, a avut un pilot dezastru. Dacă vezi imagini de atunci, ți se pare o glumă proastă. Mulți actori au renunțat pentru că nu i-a convins scenariul, așă că au fost înlocuiți cu alte figuri. Dar filmările au continuat cu același script și, dacă te uiți peste timp, orice ai cârcoti în legătură cu filmul ăsta, nu poți să ignori frenezia pe care a generat-o. A fost un fenomen în istoria televiziunii. Cu figuri inocente pe care le-a împins în rol spre cele mai groaznice fapte, a îmbinat cruzimea cu erosul și le-a tăvălit într-un decor de Ev Mediu în cele mai subtile comploturi și răsturnări de situație. A ucis învingătorii și a pedepsit ucigașii, dând la final puterea celui mai slab dintre ei, a cărui forță e să păstreze intactă memoria faptelor și să prefacă vizionar viitorul. Când totul părea distrus și pustiit, cu un singur vot s-a schimbat toată orânduirea. Iar din pilotul catastrofal cu care-a început, Game of Thrones a devenit treptat un răsunător succes.

Morala acestei „mari urzeli” e că nu mai putem înlocui ce-a fost, dar îi putem schimba pe cei care vin. În vreme ce la noi exemplare contrafăcute de lorzi și regine continuă să creadă că trebuie să distrugi ca să poți stăpâni, cu prețul de a-ți nimici propriii oameni și a-i sacrifica pe nevinovați, Game of Trones ne dă soluția.

Nu trebuie să așteptăm un final. Ultimul termen ar putea fi programat la nesfârșit, iar între timp caricaturi de Targaryen să aibă alte și alte viziuni distrugătoare. E suficient să schimbăm orânduirea, democratic, prin vot. Și cu cât votăm mai mulți, cu cât se vor auzi ca la strigarea lui Tyrion mai multe DA-uri, cu atât avem șanse mai mari să scăpăm de ficțiune. Și, apoi, ne vom putea scrie și noi în tihnă, ca Ser Brienne of Tarth, propria poveste.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă mai aud pe unul care spune despre tipele care prezintă stiri pe la televiziuni ca sunt doar niste cititoare de prompter, si nu ( unele dintre ele ) foc de deștepte, fac sul toate articolele scrise de Liana Alexandru, si - i dau in cap cu ele
    • Like 1
  • Doamna, totul tine de scenarist si de regizor , actorii mai putin conteaza !
    Acum va rog sa-mi spuneti : cine sint scenaristul si regizorul ?
    Continuati comparatia, va rog !
    In functie de raspunsul Dv. o sa va destainui si eu finalul !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult