Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Financial Times: Tratat de neutralitate între Ucraina și Rusia, în 15 puncte, pentru a pune capăt războiului

Volodimir Zelenski - Congresul SUA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat miercuri Congresului SUA și a cerut mai mult ajutor pentru Ucraina / Foto: Silbiger Sarah/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina și Rusia elaborează un plan de neutralitate pentru a pune capăt războiului, scrie miercuri Financial Times.

Proiectul de acord, în 15 puncte, între Rusia și Ucraina, ar presupune renunțarea din partea Kievului la ambițiile de aderare la NATO și acceptarea unor schimbări teritoriale, în schimbul garanțiilor de securitate.

Potrivit FT, care are informații de la trei surse implicate în discuții, Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește elaborarea unui plan de pace, care include încetarea focului și retragerea trupelor Rusiei, dacă Kievul declară neutralitatea și își limitează forțele armate. 

Acordul propus, despre care negociatorii ucraineni și ruși ar fi discutat prima oară luni, 14 martie, ar face referire și la faptul că Ucraina trebuie să dea asigurări că nu va găzdui baze militare străine sau armament, potrivit surselor citate de Financial Times.

Cele mai mari disensiuni le-ar crea cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască suveranitatea Moscovei asupra Crimeei, peninsulă pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014, cererea cea legată de independența celor două așa-numite „republici”, Donețk și Lugansk, controlate de Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că negocierile de pace trebuie să ducă la un acord echitabil pentru Ucraina, care să includă garanții de securitate fiabile, care să o protejeze de amenințări viitoare.

Kremlinul a anunțat, la rândul său, miercuri, că o neutralitate a Ucrainei, pe modelul Austriei sau Suediei, este privită ca un posibil compromis în discuțiile cu Kiev.

Oficialii ucraineni rămân sceptici cu privire la intențiile lui Vladimir Putin, considerând că Moscova nu face decât să tragă de timp, pentru a-și regrupa forțele și a relua ofensiva.

În războiul din Ucraina, izbucnit în urmă cu trei săptămâni, au murit până acum mii de oameni, iar circa trei milioane de ucraineni au devenit refugiați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acest Zelenski se crede CRUCIAT TEMPLIER iar PUTIN CALAUL din vechea inchizitie a lui Rasputin. Acord in 15 puncte ziceti ??!! Deci sa inteleg ca Russiei i s-au acceptat conditiile deci tranzitia se poate desfasura conform dorintelor cerute. Numai ca sunt 16 conditii domnilor una referindu-se ca acest lider nu va mai calca in Ukraina nici cabinetul sau deci prin deductie poate lasa insarcinte cu usurinta peste jumatate din populatia feminina de influenta. ( metafora ). Ii doresc succes in pribegie si in corasonica mondiala tip CASNICIE iar lui Putin o betie o vizita la veterinar si un glont in picior. Marele castigator !!?? LaVrov domnilor un redutabil "jongleur" al diplomatiei.... cat despre cele doua tari praf si pulbere una pe direct iar alta prin interpusi. Marea speculanta care a JUCAT la cacialma ? Romania si vesnica pomenire a MINCIUNII ii recomand o luna la frizerie si o saptamana la cresa de alaptat. Ha ha ha hi hi hi......
    ( un mic pamflet pt. inteligenti )
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Daca ai fi reusit sa scrii corect macar numele lui Lavrov, cred ca la el te referi, poate asi fi citit comentariul pana la sfarsit. Dar asa, am uitat ce am citit si in prima parte. Ha ha ha hi hi hi......
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Asa arata un comentariu tip delirium tremens. E acelasi ins bolnav mintal, obsedat sexual. Administratorii sit-ului trebuie sa-l scoată de aici. Nu inteleg de ce nu o fac. In ce posteaza acest ins nu e schimb de păreri, de opinii, e bolboroseala bolnavă.
      • Like 5
    • @ Alin Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle, de aproape 4 ani de când citesc Republica știu doar 2 cazuri de comentatori eliminați, pe motiv de comentarii la metru pătrat, trolling și jigniri. Unul e fanatic religios altul dus. Cred că politica Republicii e libertatea de exprimare și măsuri iau doar in extremis. Așa că dl o să mai enerveze mult timp.
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Cu rubla in goana la vale, trolii au inceput sa schimbe vodca cu carmolul
      • Like 4
    • @ Delia MC
      In opinia mea tipul este un caz mai grav decat ceilalti doi.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult