Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Financial Times: Tratat de neutralitate între Ucraina și Rusia, în 15 puncte, pentru a pune capăt războiului

Volodimir Zelenski - Congresul SUA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat miercuri Congresului SUA și a cerut mai mult ajutor pentru Ucraina / Foto: Silbiger Sarah/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina și Rusia elaborează un plan de neutralitate pentru a pune capăt războiului, scrie miercuri Financial Times.

Proiectul de acord, în 15 puncte, între Rusia și Ucraina, ar presupune renunțarea din partea Kievului la ambițiile de aderare la NATO și acceptarea unor schimbări teritoriale, în schimbul garanțiilor de securitate.

Potrivit FT, care are informații de la trei surse implicate în discuții, Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește elaborarea unui plan de pace, care include încetarea focului și retragerea trupelor Rusiei, dacă Kievul declară neutralitatea și își limitează forțele armate. 

Acordul propus, despre care negociatorii ucraineni și ruși ar fi discutat prima oară luni, 14 martie, ar face referire și la faptul că Ucraina trebuie să dea asigurări că nu va găzdui baze militare străine sau armament, potrivit surselor citate de Financial Times.

Cele mai mari disensiuni le-ar crea cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască suveranitatea Moscovei asupra Crimeei, peninsulă pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014, cererea cea legată de independența celor două așa-numite „republici”, Donețk și Lugansk, controlate de Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că negocierile de pace trebuie să ducă la un acord echitabil pentru Ucraina, care să includă garanții de securitate fiabile, care să o protejeze de amenințări viitoare.

Kremlinul a anunțat, la rândul său, miercuri, că o neutralitate a Ucrainei, pe modelul Austriei sau Suediei, este privită ca un posibil compromis în discuțiile cu Kiev.

Oficialii ucraineni rămân sceptici cu privire la intențiile lui Vladimir Putin, considerând că Moscova nu face decât să tragă de timp, pentru a-și regrupa forțele și a relua ofensiva.

În războiul din Ucraina, izbucnit în urmă cu trei săptămâni, au murit până acum mii de oameni, iar circa trei milioane de ucraineni au devenit refugiați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acest Zelenski se crede CRUCIAT TEMPLIER iar PUTIN CALAUL din vechea inchizitie a lui Rasputin. Acord in 15 puncte ziceti ??!! Deci sa inteleg ca Russiei i s-au acceptat conditiile deci tranzitia se poate desfasura conform dorintelor cerute. Numai ca sunt 16 conditii domnilor una referindu-se ca acest lider nu va mai calca in Ukraina nici cabinetul sau deci prin deductie poate lasa insarcinte cu usurinta peste jumatate din populatia feminina de influenta. ( metafora ). Ii doresc succes in pribegie si in corasonica mondiala tip CASNICIE iar lui Putin o betie o vizita la veterinar si un glont in picior. Marele castigator !!?? LaVrov domnilor un redutabil "jongleur" al diplomatiei.... cat despre cele doua tari praf si pulbere una pe direct iar alta prin interpusi. Marea speculanta care a JUCAT la cacialma ? Romania si vesnica pomenire a MINCIUNII ii recomand o luna la frizerie si o saptamana la cresa de alaptat. Ha ha ha hi hi hi......
    ( un mic pamflet pt. inteligenti )
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Daca ai fi reusit sa scrii corect macar numele lui Lavrov, cred ca la el te referi, poate asi fi citit comentariul pana la sfarsit. Dar asa, am uitat ce am citit si in prima parte. Ha ha ha hi hi hi......
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Asa arata un comentariu tip delirium tremens. E acelasi ins bolnav mintal, obsedat sexual. Administratorii sit-ului trebuie sa-l scoată de aici. Nu inteleg de ce nu o fac. In ce posteaza acest ins nu e schimb de păreri, de opinii, e bolboroseala bolnavă.
      • Like 5
    • @ Alin Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle, de aproape 4 ani de când citesc Republica știu doar 2 cazuri de comentatori eliminați, pe motiv de comentarii la metru pătrat, trolling și jigniri. Unul e fanatic religios altul dus. Cred că politica Republicii e libertatea de exprimare și măsuri iau doar in extremis. Așa că dl o să mai enerveze mult timp.
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Cu rubla in goana la vale, trolii au inceput sa schimbe vodca cu carmolul
      • Like 4
    • @ Delia MC
      In opinia mea tipul este un caz mai grav decat ceilalti doi.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult