„La un sfert de secol după ce a dat jos comunismul, puterea poporului a mai obținut o victorie mare în România”, scrie Financial Times, care adaugă că ordonanța modificării codurilor penale a reprezentat „o trădare a națiunii române de către conducătorii săi”. Publicația notează faptul că țara a reușit până acum să evite să treacă la o democrație „iliberală”, așa cum au făcut-o alte țări din Europa Centrală, și face o istorie a luptei anticorupție din România.
„Fostul premier Adrian Năstase a fost încarcerat în 2012. Un alt premier, Victor Ponta, a demisionat în 2015, în urma unor acuzaţii de fals şi complicitate la evaziune fiscală şi în mijlocul indignării publice stârnite de incendiul de la un club de noapte din Bucureşti care a ucis 64 de oameni. Progresele în lupta împotriva corupţiei au continuat în timpul Guvernului tehnocrat care a urmat şi al preşedintelui hotărât în lupta anticorupție, Klaus Iohannis. În primele opt luni ale lui 2016, activitatea DNA a condus la procese implicând 777 de inculpaţi, inclusiv miniştri, parlamentari şi judecători”, se arată în Financial Times.
Publicația mai apreciază că acțiunile PSD din ultima vreme „au adus riscul ca România să se alăture inversării mai ample al progreselor din perioada postcomunistă în ceea ce privește statul de drept din Europa Centrală. Din fericire, reacţia robustă a românilor, incluzând poziţia principială a preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a alăturat protestelor, a oprit demersul Guvernului în acest sens.
Este necesar ca românii să rămână vigilenţi şi să se asigure că actele normative nu sunt reintroduse în altă formă şi că Guvernul nu erodează alte mecansime de control al echilibrului democratic. Prietenii şi aliaţii Bucureştiului, inclusiv Statele Unite, trebuie să menţină campania de încurajare a reformelor şi de presiune în vederea evitării stopării progreselor obținute. În acest fel, România ar putea să evite să meargă pe calea vecinilor săi”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Va dau un ex. : la art. 7, al. 3 din acest act normativ se suspenda o serie de prevederi din Legea 500/2002 privind finantele publice - cand o sa cititi ce prevederi se suspenda mai exact, o sa aveti o adevarata revelatie.
Va rog publicati si promovati un articol pe aceasta tema, cei care ies in strada au dreptul sa stie, iar cei care inca nu au iesit, poate inteleg mai mult si mai bine.
Ipocrizie si tupeu de smenari.