Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Financial Times: „O victorie pentru puterea poporului în România”

Financial Times

„La un sfert de secol după ce a dat jos comunismul, puterea poporului a mai obținut o victorie mare în România”, scrie Financial Times, care adaugă că ordonanța modificării codurilor penale a reprezentat „o trădare a națiunii române de către conducătorii săi”. Publicația notează faptul că țara a reușit până acum să evite să treacă la o democrație „iliberală”, așa cum au făcut-o alte țări din Europa Centrală, și face o istorie a luptei anticorupție din România.

„Fostul premier Adrian Năstase a fost încarcerat în 2012. Un alt premier, Victor Ponta, a demisionat în 2015, în urma unor acuzaţii de fals şi complicitate la evaziune fiscală şi în mijlocul indignării publice stârnite de incendiul de la un club de noapte din Bucureşti care a ucis 64 de oameni. Progresele în lupta împotriva corupţiei au continuat în timpul Guvernului tehnocrat care a urmat şi al preşedintelui hotărât în lupta anticorupție, Klaus Iohannis. În primele opt luni ale lui 2016, activitatea DNA a condus la procese implicând 777 de inculpaţi, inclusiv miniştri, parlamentari şi judecători”, se arată în Financial Times.

Publicația mai apreciază că acțiunile PSD din ultima vreme „au adus riscul ca România să se alăture inversării mai ample al progreselor din perioada postcomunistă în ceea ce privește statul de drept din Europa Centrală. Din fericire, reacţia robustă a românilor, incluzând poziţia principială a preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a alăturat protestelor, a oprit demersul Guvernului în acest sens.

Este necesar ca românii să rămână vigilenţi şi să se asigure că actele normative nu sunt reintroduse în altă formă şi că Guvernul nu erodează alte mecansime de control al echilibrului democratic. Prietenii şi aliaţii Bucureştiului, inclusiv Statele Unite, trebuie să menţină campania de încurajare a reformelor şi de presiune în vederea evitării stopării progreselor obținute. În acest fel, România ar putea să evite să meargă pe calea vecinilor săi”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne.am saturat de hoti si de corupti, vrem o tara libera si cu adevarat democrata!
    • Like 1
  • Va rog sa luati OUG nr.9/2017 si rugati un jurist sa "va traduca" ce scrie acolo, o sa aveti si alte surprize despre cum intelege acest guvern sa conduca. Astfel, veti gasi un tipar comportamental al acestor oameni de nimic.
    Va dau un ex. : la art. 7, al. 3 din acest act normativ se suspenda o serie de prevederi din Legea 500/2002 privind finantele publice - cand o sa cititi ce prevederi se suspenda mai exact, o sa aveti o adevarata revelatie.
    Va rog publicati si promovati un articol pe aceasta tema, cei care ies in strada au dreptul sa stie, iar cei care inca nu au iesit, poate inteleg mai mult si mai bine.
    Ipocrizie si tupeu de smenari.
    • Like 5
  • Deoarece FT a publicat pe 2 februarie un comentariu semnat de Nick Kochan preluat de propaganda pro-guvernamentala, mi-as dori, personal, sa stiu autorul si data acestui al doilea comentariu. Comentariile la articolul N.K. nu sunt de loc pozitive, dar asta e alta chestiune.
    • Like 0
  • Asistăm la o transformare. Poporul român își reclamă demnitatea, principiile și valorile și redevine națiune.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult