Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fiscul și-a întărit rândurile. Oricând, orice persoană fizică poate fi vizată de o inspecție fiscală. Îndemn pentru contribuabili: păstrați orice dovezi ale unei cheltuieli importante sau ale unor venituri suplimentare

anaf - SPV - foto FB ANAF

Foto Facebook ANAF

Cel mai recent Ordin al președintelui ANAF, prin care, practic, crește numărul inspectorilor care se vor ocupa de realizarea controalelor la persoanele fizice, vorbește despre o presiune deja existentă de nouă ani de zile pe românii cu venituri mari sau cu risc fiscal ridicat.

Documentul publicat recent în Monitorul Oficial conține însă un element în plus, care ar trebui să fie citit de „orice persoană fizică care are sau a avut obligația să stabilească sau plătească obligațiile fiscale prevăzute de lege”, pentru că, de data aceasta, Fiscul avertizează, fără să o spună direct, că este cu ochii pe toți contribuabilii persoane fizice care și-au determinat singure impozitul și contribuțiile sociale.

Ordinul „privind competența de exercitare a verificărilor situației fiscale personale și activităților preliminare acesteia” nu ocupă nici jumătate de pagină de Monitor și conține doar opt articole. Încă din primele trei, ANAF își face cunoscută intenția.

Astfel, primul articol anunță că activitatea de verificare preliminară va fi efectuată de Direcția generală control venituri persoane fizice. Al doilea articol spune că verificarea situației fiscale a contribuabililor va fi făcută atât de Direcția generală de control, cât și de serviciile de verificări fiscale din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, iar al treilea arată că aceste două organe fiscale au competențe de verificare pe teritoriul întregii țări. În traducere, ceea ce vrea Fiscul să spună printre cuvinte este că tocmai și-a întărit echipele de control persoane fizice și că va pune accentul pe verificarea preliminară, ceea ce va duce la creșterea numărului de persoane controlate care au fost deja selectate în baza unei analize preliminare îmbunătățite.

În condițiile în care toate recomandările internaționale pentru administrațiile financiare sunt să se asigure „că au încrederea și respectul contribuabililor lor”, cum o spune chiar OECD zilele astea, și să stimuleze conformarea voluntară - contribuabilul să fie motivat să își declare voluntar veniturile, să i se faciliteze această declarație - Fiscul nostru pare să nu arate că are încredere în contribuabili. Ne declarăm singuri veniturile și primim și o bonificație, dar, în același timp, ar trebui să ni se ușureze viața – îmi amintesc toate discuțiile privind erorile primite în zilele premergătoare depunerii Declarației Unice și problemele generate de încărcarea datelor.

Or, în aceste condiții, ne putem aștepta ca acei contribuabili care ar putea face subiectul unei verificări fiscale să devină din ce în ce mai numeroși, să nu mai facă parte doar din rândurile persoanelor cu averi de peste 25 de milioane de euro sau al celor cu risc fiscal crescut, ci să fie, în fapt, orice persoană care și-a determinat singură impozitul și contribuțiile sociale prin Declarația Unică.  

În plus, ANAF pare să complice lucrurile și revine la o procedură deja prevăzută în Codul de Procedură Fiscală, dar neutilizată până acum – evaluarea documentară. Conform informațiilor publicate pe site-ul ANAF, există, în acest moment, un proiect de Ordin pentru ”implementarea și aplicarea, într-un mod unitar, a prevederilor legale privind efectuarea acțiunii de verificare documentară”. În situația în care, ca urmare a verificării documentare, organul fiscal constată diferențe față de creanțele fiscale, veniturile sau bunurile impozabile și/sau informațiile declarate de contribuabil/plătitor, acesta înștiințează contribuabilul/plătitorul despre constatările efectuate și solicită documentele pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le prezinte în vederea clarificării situației fiscale.

Dacă în termenul de 30 zile de la comunicarea înștiințării sau dacă documentele prezentate nu sunt suficiente pentru clarificarea situației fiscale, organul fiscal stabilește diferențele de creanțe fiscale datorate prin emiterea unei decizii de impunere sau dispune măsurile necesare respectării prevederilor legale, după caz.

Până acum, controlul viza mai mulți ani fiscali (maximum cinci), iar volumul de documente și informații solicitate era oricum mare. Dacă ne gândim mai ales la Declarația de patrimoniu și venituri, doar ea are 16 pagini, iar completarea necesită acumularea și verificarea prealabilă a informațiilor. După cum se știe, Declarația conține referințe la actele privind bunurile mobile și imobile deținute în perioada verificată, la conturile bancare (curente și orice tip de depozit) din orice bancă, din țară sau străinătate, titluri de valoare (acțiuni, de pildă), asigurări de orice fel, la orice tip de venit obținut, inclusiv moștenirile și donațiile, dar și datoriile și cheltuielile efectuate în anul sau anii verificați.

Intervalul de timp în care trebuie completată poate părea generos doar acelor contribuabili ordonați, care au o evidență strictă a întregului patrimoniu. Ceilalți vor fi presați de timp și de numărul mare de evidențe și dovezi cerute – extrase bancare, contracte, chitanțe și facturi.

În plus, dacă până acum un control fiscal putea să dureze de la câteva luni până la maxim 365 de zile, cu excluderea perioadelor de suspendare (care trebuie totuși temeinic motivate), acum, odată cu introducerea procedurii preliminare, procesul riscă să se prelungească. De asemenea, s-ar putea interpreta că verificarea documentară sub rezerva verificării ulterioare aduce atingere principiului unicității inspecției fiscale.

Și, atunci, primul îndemn pentru contribuabili ar fi acela de a-și face un obicei din a păstra orice dovezi ale unei cheltuieli importante – facturi, chitanțe sau ale unor venituri suplimentare, cum ar fi primirea unei moșteniri. Oricând, oricine poate fi vizat de o inspecție fiscală. Al doilea îndemn este acela ca, la fel cum apelați la medicul de familie, la orice semn de îngrijorare, să luați în considerare și existența unui ”consultant de familie”, care să vă facă anamneza. În America, de pildă, orice familie are un contabil care îi cunoaște situația financiară și impozitele pe care trebuie să le plătească. În fond, poate fi și acesta un semn de modernizare a Fiscului nostru, care pare să meargă pe urma Agenției de Administrare Fiscală a Statelor Unite – vestitul IRS . 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper ca vor fi verificati si aia cu bolizi de lux si case spatioase care nu au platit niciodata impozite!
    • Like 0
  • Stati linistiti ca ANAF nu se va duce peste "brazilieni" care trag statul pe #### de ani buni si nu platesc taxe si impozite,care beneficiaza de pe urma furtului de curent si apa iar cand se duce Militia peste ei ,ei se aduna in stoluri si ii pune pe fuga,as vrea sa vad ANAF-UL cum se duce peste interlopi,pesti,politicienii corupti,milionarii Romaniei si manelisti sa le confiste sau sa le puna propriri ...Asta se va revarsa asupra prostimii care isi rupe carca pe "santierele" Romaniei sau pe carca prostimii care lucreaza pe afara si celor din ANAF li se pare ca vin prostii cu multi bani acasa ei neavand habar ce trebuie sa faca "prostii" ca sa vina cu acei bani acasa.Sa fie clar,traim intr-o tara in care suntem condusi de un Guvern format prin nepotisme,favoritisme si linguseli politice,condusi de un Guvern care ne vrea Prosti ,Saraci si Flamanzi iar exemplele promovate de media TV pentru ca , copiii nostri sa ii aibe ca exemplu in viata sunt manelistii agramati,cur##le care devin asistente TV ,urmaritii penal care sunt judecati in stare de libertate si ne dau lectii de viata si emisiuni in care sunt promovate personaje gen Vulpita,Veorel,Floricica Dansatoarea s.a.m.d...Deci despre ce vorbim??????????P.S As dori sa vad ANAF-ul calare peste BOR facandu-le propriri pe conturi....
    • Like 0
  • Cred ca legea se refera la ';
    --Stimatii nostri politicieni ,,care au tot felul de facilitati ,mai mult sau mai putin contabiizate , apoi se refera la ,,marii jmecheri ,,, din Pietele Agro-alimentare ,care cumpara direct din Tyr cu un pret si apoi vinde in piata cu 7 preturi si fara bon fiscal ( comerciantii tuciurii ) care nu sunt de neglijat , au facut un obicei de comert ilicit ptr ,un trai usor ,ca deh ,nu le place munca mai grea ,! Si asa ca ei sunt milioane de mcici comercianti care vand prin Bazare si piete ,de ocazie si le merge foarte bine ,pentru ca nu-i ,,deranjeaza nimeni ..
    • Like 1
  • Aceste masuri de bun simt se aplica in toate tarile civilizate. La noi se vor aplicate dupa 30 de ani de ,,democratie originala". Intentionat nici un guvern postdecembrist nu a luat aceste masuri tocmai ca oamenii care au fost in partide sa aiba timul fizic necesar sa acumuleze averi pe care cetatenii tarilor civilizate le-au acumulat in sute de ani. (ex. Ford, Rockefeller, Daimler-Benz, etc). Sa vedem daca legea se va aplica tuturor indiferent ca sunt politicieni, ministrii, oameni de afaceri, manelisti, muzicieni, artisti si simpli cetateni cu vile cu 20 de camere, Mecedes-uri la scara si asistati sociali in acelasi timp
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Sper că e valabil și pentru pleiada de super căpușe bugetare cărora le-au înflorit vile, casele de vacanță și limuzinele dintr-un salariu de angajat la stat.
    • Like 2
  • Cezar check icon
    „evaluarea documentară”
    E, pe undeva, rețeta consacrată. Or să vină niște inspectori, or să te sperie că, vezi Doamne, ai nu'ș-ce chestii în neregulă - pe care oricum tu nu vei avea voie să le verifici - și-or să-ți dea de înțeles, mai voalat sau mai direct, că mai bine le dai lor o șpagă, decît să plătești o anumită amendă (pe care-o vor inventa ei, atunci, pe loc)!
    Cineva din ANAF s-a gîndit că, dacă schema merge la agenți economici care, de bine de rău, au contabili angajați, cu atît mai ușor va da „roade” în cazul cetățeanului de rînd, lipsit de cunoștințe fiscale!
    • Like 4
    • @ Cezar
      Asa ,,Lipsa de cunostinte fiscale ,,care tine de nivelul de educatie ,Din pacate sistemul de educatie este asa cum este , rezultatele sunt vizibile peste tot
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult