Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Florin Morariu schimbă discursul presei britanice: „Românul-erou!”

Presa britanică, de la Associated Press la Daily Mirror scrie despre curajul brutarului român Florin Morariu, care s-a lovit în noaptea de duminică spre luni de atacatorii care au ucis șapte oameni și au rănit 48. I-a dat unuia din teroriști cu o navetă în cap, i-a cerut unuia dintre colegi făcălețul pentru a se lupta cu atacatorii în cazul în care aceștia revin și a oferit adăpost pentru 20 de oameni care fugeau de atacatori. 


„Brutar român curajos lovește un terorist în cap cu naveta înainte de a adăposti 20 de oameni îngroziți”, scrie The Telegraph, care menționează că românul, care lucrează la brutăria Bread Ahead, este considerat erou pe rețelele de socializare. Florin Morariu a povestit pentru Associated Press ce s-a întâmplat în acele clipe de teroare. „Ne uitam pe fereastră pentru că am văzut că toată lumea era agitată, toți fugeau, oameni, femei... leșinau, cădeau și am ieșit afară să vedem ce se întâmplă”, a spus brutarul. 

Când a văzut că doi bărbați înjunghiau oameni, a înghețat în primă instanță și nu a știu ce să facă. Apoi s-a dus și l-a lovit pe unul dintre atacatori în cap cu o navetă, relatează Associated Press. „Era o mașină cu difuzoare din care se auzea „plecați, plecați” și poliția a aruncat o grenadă... apoi am fugit”, își amintește Florin Morariu, care a adăugat că oamenii erau disperați, că a lăsat să intre 20 înăuntru și a baricadat ușa. 

„Erou român lovește un terorist de pe London Bridge cu naveta în cap și adăpostește 20 de oameni îngroziți”, scrie și The Daily Mirror.

Originar din Iași, Florin Morariu a postat pe Facebook un film din timpul atacului terorist. „Oameni buni, ferească Dumnezeu ce e aici! Doi terorişti taie lumea pe stradă. Uitaţi ce e aici! Câţi au omorât, fraţilor. Eram la muncă. Uitaţi ce i-au făcut unuia. Of! I-am dat în cap! I-am dat cu basketul (naveta - n.r.) în cap! I-am dat un basket de l-am zăpăcit!”, poate fi auzit Morariu. 

Nu se consideră erou: „Sunt doar un simplu om”

În jurul să se văd oameni răniți în atac, iar brutarul poate fi auzit cerându-i unul dintre colegi un făcăleț pentru a-l avea pe post de armă. „Du-te şi adu parul care e sub masă! Florin, făcăleţul ăla tare de sub masă du-te și adu-l încoa'!”, spune Florin Morariu. 

„Am văzut doar doi pe care i-a prins poliţia şi i-a ucis. Al treilea nu-l mai văzusem şi putea să apară oricând, din orice parte. De asta am ţipat la băiatul acela, să-mi aducă ceva, să am ceva în mână, să mă pot apăra”, a explicat el scena pentru Digi24.

Spune că nu se consideră un erou, așa cum a fost descris de presă.

„Sunt doar un simplu om, nu sunt un erou, am făcut asta şi cred că omenesc ar fi trebuit să facă orice om chestia asta. Chiar dacă, poate, o fi considerată o nebunie, dar în momentul ăla, sincer, nu ştiu. Mixurile acestea de sentimente m-au făcut să iau această iniţiativă”, a spus Florin Morariu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru a face ceea ce a facut Florin Moraru ai nevoie de instinctul de ai apara pe cei in pericol iminent si stapanire de sine.Restul face adrenalina.Si va spun din proprie experienta ca nu puteti crede ce face adrenalina pana nu vi se intampla! Bravo lui!
  • Like 0
 • bai fratilor, aveti grija cum scrieti, doar nu sunteti frati cu EBA!?
  • Like 0
 • Pentru a estompa fapta bună a unui român normal,era la muncă,sunt deja două persoane cu cetățenie română,care se pare că au fost săltate de polițiști britanici,ar fi interesant de știut din ce trăiau acolo.
  • Like 0
  • @ Sorin Constantin
   Cei doi traiau probabil acolo ca era mai ieftin, nu gasisera alteceva ... vom vedea; dar asa ca idee sa fie <<frati>> cu teroristii islamici e cam mult ...
   • Like 0
 • Bator check icon
  Sincer sa fiu, Florin Morariu mi-a schimbat si mie opinia. Am fost foarte rusinat si mâhnit ca intâlnesc tocmai pe Westminster Bridge conationali care animau jocuri de alba-neagra. Acum ma gândesc ca ei ar putea fi selectati si lasati in pace doar pentru a sari la nevoie.
  • Like 1
  • @ Bator
   Cred că ești unul din tuciuriii care animează,,jocuri(nu am scris înșelătorii,și nici tîlhării) de alba-neagra".
   • Like 0
  • @ Sorin Constantin
   Bator check icon
   "Alba-neagra" este cel mai potrivit "brand" al României, doar este sportul nostru national. Toate partidele la noi (inclusiv USR-ul mai recent) si-au dovedit maiestria in jocul asta.
   Ati ghicit, sunt tuciuriu, cu o coama lunga. Copitele mele insa nu ma recomanda pentru jocul alba-neagra. Fefeleaga ma foloseste doar la carat pietre... Din ce-am observat in jur, cred ca curajul se intalneste indeosebi la cei mai putin sofisticati.
   • Like 0
  • @ Bator
   Eu stau si ma gandesc cum poate un basket, cum zic englezii, sau o naveta, cum zic romanii, sa zapaceasca un om, chiar daca ti-o trimite un roman in capul tau de islamist convins! Doar daca la englezi e din fier forjat! Dar scena aceasta nu a vazut-o nimeni.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult