Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fondatorul criptomonedei Terra, confruntat cu un nou proces de 57 de milioane de dolari, dat dispărut

TerraUSD

Foto: Casimiro / Alamy / Alamy / Profimedia

Fondatorul criptomonedei Terra, Do Kwon, împreună cu Luna Foundation Guard (LFG) și membrul fondator al Terra, Nicholas Platias, se confruntă cu un nou proces colectiv în valoare de 57 de milioane de dolari, intentat de investitorii păgubiți din Singapore.

Procesul este intentat de 359 de investitori Terra la Înalta Curte din Singapore la 23 septembrie

Aceștia susțin că Kwon, Platias și LFG au făcut afirmații frauduloase cu privire la așa-numita monedă Terra, care nu era “stabilă prin concepție” și care nu a fost capabilă să mențină legătura cu dolarul american.

Investitorii “au crezut că TerraUSD va fi o monedă stabilă prin concepție [și] al cărei preț va fi întotdeauna ancorat la dolarul american”, potrivit unui raport al Wall Street Journal. Aceștia se consideră înșelați.

În plus, investitorii au presupus că moneda stabilă va oferi “randamente atractive de tip APY” atunci când este plasată în Anchor Protocol, serviciul de împrumut și creditare al Terraform Labs, potrivit textului procesului.

Potrivit persoanelor care au intentat procesul, cele patru părți legate de Terra “știau sau ar fi trebuit să știe că reclamanții doreau să cumpere și să dețină criptomonede stabile care nu erau supuse volatilității pieței în general și să obțină un randament pasiv decent”.

Reclamanții au cerut despăgubiri de aproximativ 57 de milioane de dolari pentru fondurile pierdute. Suma este calculată pe baza valorii token-urilor UST pe care le-au cumpărat și le-au deținut sau vândut pe fondul declinului pieței din luna mai.

După cum s-a raportat, în mai 2022, Terra UST a dat faliment pe fondul unui val de retrageri. Criptomoneda Terra a intrat într-o spirală a morții, pierzându-și practic toată valoarea de piață în câteva minute. Ulterior, mulți au susținut că criptomoneda a fost o schemă Ponzi și că era destinată să eșueze în cele din urmă.

Păgubiții susțin că, în pofida eșecului UST, Do Kwon a continuat să dea speranțe prin tweet-uri prin care le cerea oamenilor să se calmeze și spunea că “totul era sub control”.

Kwon, fondatorul criptomonedei Terra, lovit de procese

În urma eșecului fără precedent al criptomonedei Terra, Kwon a devenit ținta a numeroase acțiuni în justiție și amenințări. La jumătatea lunii septembrie, procurorii sud-coreeni au emis un mandat de arestare pe numele lui Do Kwon. Interpol l-a adăugat pe Kwon pe lista roșie, solicitând ca autoritățile să îl localizeze și să îl rețină.

La momentul respectiv, mass-media a afirmat că procurorii erau “în curs de a îngheța” monede virtuale despre care se crede că ar fi deținute de Kwon. Se pare că aceste monede erau deținute pe o platformă exchange de cripto-monede “de peste mări și țări” fără nume, care “coopera” cu Procuratura Districtului de Sud din Seul.

Cu toate acestea, Kwon a fost activ pe rețelele de socializare în timpul controversei și a negat afirmațiile potrivit cărora aproximativ 67 de milioane de dolari din cripto-monedele sale au fost confiscate de procurori.

Articol publicat initial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult