Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Formele fricii și efectele ei

 Valer Kovacs /sursa foto: Facebook)

În imagine, Valer Kovacs /sursa foto: Facebook

Ziarul Libertatea publică un interviu cu polițistul care a trimis un memoriu prim-ministrului Ludovic Orban pentru a semnala situația dezastruoasă din Poliție și competiția halucinantă pentru amenzi dintre șefii din teritoriu.

Acest polițist este unul dintre puținii oameni curajoși din „sistem”, din orice sistem. Iată cum descrie el ceea ce i se întâmplă unui om curajos care, atenție, nu denunță colegi, nu critică instituția, ci trage un semnal de alarmă în privința neajunsurilor din Poliția română:

„Cu cât am ieșit public, am ieșit și la o televiziune locală, am fost cercetat disciplinar. La ultima sancțiune pe care am primit-o, mi s-a diminuat din salariu”... 

„În șase luni de zile, am fost trimis inclusiv la psihologul unității ca să mă scoată inapt.”

„Mi s-a diminuat salariul pe două luni, pentru că am ieșit public și am vorbit de neajunsurile polițiștilor, în calitate de lider de sindicat. M-au cercetat pe statutul polițistului. Nici nu au luat în considerare Constituția României, dreptul la liberă exprimare, dreptul la dialogul social în calitate de lider sindical. M-au executat. În două săptămâni am primit două sancțiuni una după alta, la foc automat. Au zis că eu am adus prejudicii de imagine instituției din care fac parte. I-am întrebat concret ce prejudicii am adus. Nu au știut ce să-mi răspundă. Ei erau acolo să mă execute să tac din gură.”

„Sunt mulți polițiști care gândesc ca mine, dar nu îndrăznesc să comenteze. (...) Nu îndrăznesc nici măcar să dea un like la ce scriu eu acolo sau să comenteze ceva. Unii dintre ei au comentat ceva, a doua zi i-au luat șefii la întrebări, că ce comentezi tu la sindicat, că e periculos sindicatul. Să îi readucă pe toți la tăcere.”

Mărturia polițistului din Timiș redă cu fidelitate starea care domină în toate instituțiile românești, fără excepție: FRICA, de la un mic birou până la universități și ministere. Luați cazul realegerii lui Tudorel Toader la Universitatea din Iași? Care a fost „secretul” realegerii lui? Frica.

În ultimele luni, mi-au scris mai mulți oameni din instituții sau din țară ca să-mi descrie cum funcționează industria fricii în România: angajații sunt urmăriți în toate gesturile sau luările lor de poziție, iar pentru un simplu like pe facebook sunt hărțuiți, amenințați, sancționați. Iar această teroare e foarte bine organizată în instituții, sunt angajați care au în fișa postului urmărirea colegilor și delațiunea. 

O cunoștință dintr-o zonă forestieră mi-a scris în mai multe rânduri că-i e frică pentru viața familiei sale, din cauza cârdășiei locale dintre primar, polițist și traficanții de lemn din zonă, a căror activitate s-a intensificat foarte mult în ultimele săptămâni. După nenumărate șicane și amenințări directe, se gândește să părăsească definitiv țara.

O asistentă medicală dintr-un spital îmi povestește despre rețeaua halucinantă de corupție în cazul angajărilor, cu nume, cu cifre, cu descrieri. Dar nu ar îndrăzni pentru nimic în lume să vorbească public. De frică.

Un alt angajat al sistemului medical îmi scrie că ar vrea să-mi descrie corupția dintr-un spital județean, cu probe. După ce îl pun în legătură cu un jurnalist, îmi scrie tot mie, spunându-mi că de fapt nu poate face asta, pentru că cel puțin „20 de dușmani puternici, cu relații interpuse, cu bani” s-ar ridica împotriva ei, pentru că documentele sunt legate unul de altul și e posibil ca anchetele să vizeze foarte mulți oameni importanți. De frică și pentru a-și proteja familia, angajatul încheie: „deocamdată o să tac, e doar prudență”.

Sunt convins că în aceste scurte descrieri se regăsesc mii, zeci de mii de funcționari, polițiști, cadre medicale, profesori din România, chiar dacă ei vor decide să rămână în continuare tăcuți. Așa cum sunt convins că nu sunt singurul care descoperă această banalitate a fricii.

Care este concluzia pe care o putem trage după ce citim toate acestea? Că frica sădită și cultivată în angajați, în oamenii de rând și lipsiți de apărare, îi transformă pe aceștia în cei mai buni apărători ai unui sistem corupt, al unui stat disfuncțional, ai unor zbiri în care nu au încredere, despre care știu că sunt incapabili și necinstiți, dar împotriva cărora izolat nu pot face nimic.

Și acesta este felul în care riscă să se compromită o reformă instituțională: orice inițiativă venind de sus în jos se lovește de zidul format de ierarhiile de șefi, consolidați în pozițiile lor de sistemul de relații pe care l-au format, de complicitățile create, de mizele financiare, dar și de un alt zid, la fel de greu de spart, cel format din angajați vulnerabilizați de frică și dependență.

A acorda putere acestor oameni înfricoșați, astfel încât ei să vorbească și să participe la reconstrucția instituțională, implică în primul rând a crea mecanisme legislative și instituționale care să-i protejeze pe cei care lansează alerte și care pot să descrie corupția și neregulile din sistem. Iar înainte de a-i judeca pe oameni de ce sunt fricoși, întrebați-vă mai bine ce se va întâmpla cu polițistul din Timiș după ce trece valul mediatic peste povestea lui? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Visam cu ochii deschisi la un stat peformant, competitiv si mai ales corect. Nu se va intampla niciodata nimic in Romania pentru ca nu avem cu cine si nici nu o sa avem cu cine.
    Cei care ar putea nu vor, pentru ca este imposibil sa schimbi o mentalitate care a fost instalata in Tarile Romane de pe vremea fanariotilor.
    Prin urmare raman sa lucreze cei carora le place sau se adapteaza cu usurinta metehnelor din institutiile publice din Romania.
    P.S. Un exemplu de dublu standard este chiar ultima ordonanta pentru situatia de urgenta. Una zicem si alta facem, bineinteles ca sa nu pierdem procente pretioase in viitoarea campanie electorala. Dar acum o saptamana nu am putut sa facem acest lucru. Ce conteaza cateva imbolnaviri in plus pentru scopul nobila de a castiga alegeri
    • Like 0
  • Daca nu le place acolo pot oricand sa lucreze la privat. Pe jumatate din cat castiga acum dar vor avea constiinta inpacata. Se inghesuie cineva?
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      check icon
      In mod sigur la privat castigi jumate din cat castigi la stat. Restul il primesti in mana, pe drepturi de autor, donatie, etc :) Saracul om bogat cu veniuri mici.
      • Like 0
    • @
      Atatia bani sa iti intre in casa cata donatie imi face mie patronul.
      • Like 0
  • Din pacate tot ce descrieti aici e consecinta felului in care functionarii nostri ajung in functii si sunt evaluati. Nu exista criterii obiective nici intr-un caz, nici in altul. Ei depind in toate etapele activitatii lor profesionale de sefi care depind la randul lor de sefi si nu de ceea ce fac in calitate de manageri. Daca sefilor de institutii si de asemenea angajatilor acestora li s-ar evalua activitatea pe criteriile utilizate in sistemul privat pentru evaluarea managementului si a activitatii salariatilor mare parte din probleme ar disparea. Pentru ca managerii ar sti ca au nevoie de oameni buni pentru a performa la randul lor, iar angajatii ar sti ca doar de ei depinde cat sunt de apreciati pentru activitatea desfasurata. Sigur, la fel ca in sistemul privat, vor exista si exceptii (niciun sistem nu e perfect), dar ele la un moment dat vor deveni stridente in peisajul general si vor atrage atentia.
    Cand se va intampla ce spun eu? Nu prea curand. Nu exista vointa pentru asa ceva, institutiile publice sunt in primul rand sursa de sinecuri de partid, nu furnizoare de servicii publice (scopul acesta e unul secundar). Si pana (si daca!) nu se schimba asta mi-e greu sa cred ca vom vedea alte schimbari.
    • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Ce legătură are lucrul la privat cu conținutul articolului?
      • Like 2
    • @ Maria-Elena
      Ce legatura are intrebarea dumneavoastra cu comentariul meu?
      • Like 0
  • Articolul domnului Ciprian Mihali surprinde foarte bine situatia in care ne aflam. Obiectiv....
    • Like 2
  • antonia check icon
    . !
    • Like 0
  • Da, frica funcționează la fricoși, nu trebuie generalizată. Alții tac pentru că sunt incompetenți, alții pentru că au o șustă cu șefu, alții pentru că cred în sistem și toarnă cu sau fără normă...Asta pe de o parte! Altfel, schimbarea de jos în sus nu poate fi reglementată legal, este o ca și cum accepți că tumoarea (ca expresie a dezordinii locale) este acceptabilă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult