Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Adevărul despre coronavirus” vine pe WhatsApp și mulți dintre bătrânii noștri se infectează cu el

WhatsApp coronavirus

Foto: Guliver Getty Images

Îmi trimite mătușa mea recent pe WhatsApp un text primit din altă parte în care nu știu ce medic renumit anunță că toată povestea asta cu pandemia e o mascaradă, că Statele Unite au plănuit asta de acum câteva luni, că au împrăștiat un gaz în aer care afecteaza plămânii și că pandemia se va termina în aprilie.

Alt mesaj văzut recent spune că o nouă ordine mondiala se dospește, că șefa Băncii Mondiale e supărată pe pensionari, ca e multă cheltuială cu ei, etc. Toate aceste mesaje circulă pe WhatsApp de la un grup la altul, grupuri în special cu membri de vârsta a treia. Alt reportaj Recorder de zilele trecute ne arăta cum bătrânii care se plimbă prin parcuri se cred imuni și mai toți sunt de părere că ceva „e putred în Danemarca”.

- Da, mă, dar asta e ordine internațională, nu-i făcută de noi, noi suntem mici pe lângă ei. Pleacă de undeva.

Și am stat să mă gândesc de unde vine neîncrederea asta a oamenilor în vârstă în știrile oficiale, în ceea ce le spun copiii lor. Să fie oare faptul că au crescut în comunism unde toate știrile erau contrafăcute și statul mințea populația constant? Făcând un mic research online pe tematica conspirațiilor, nu ai cum să nu aterizezi pe pagini de internet dubioase, majoritatea proruse în politica generală, majoritatea avându-i pe americani și pe țările din vest ca regizori ai acestor schimbări mondiale.

Și un gând și mai dureros îmi vine în minte - bătrânii noștri au fost mințiți de comuniști toată copilăria și tinerețea lor și acum cad tot în capcana rușilor prin aceste idei și știri false.

Trăiesc în Marea Britanie de 8 ani și am fost curioasă dacă și britanicii au their own conspiracy believers. Și mare mi-a fost surprinderea să descopăr că media de vârstă a celor care cred în conspirații aici se încadrează între 35-50 de ani. Oare anii Thatcher au ceva de spus în privința asta? Nu știu.

Ceva e sigur totuși, acești oameni nu pot crede că ceva se poate întâmpla fără ca cineva să controleze totul. Everything has to have a meaning to it. Nu există pandemii fară ca cineva să creeze un virus în laborator, nu există vaccin care să nu îți provoace alte boli mai grave (și mai bine - care să nu îți introducă vreun cip care să te controleze total) și nu există proteste spontane pe care cineva să nu le regizeze.

Nu contează că le enumeri pandemiile care au existat de-a lungul secolelor, că te întrebi: Cine ar fi putut să le inventeze? În ce laboratoare? Că nici apa și săpunul nu le descoperiseră. Nu contează că le enumeri bolile care au fost eradicate de-a lungul secolelor prin vaccin, că datorită lor suntem aici, azi. Nu contează că Statele Unite nu sunt în stare sa țină secret o aventură pe care Bill Clinton a avut-o cu o secretară, darămite o conspirație de așa natură, care include o logistică nemaipomenită și o gramadă de medici și alți oameni care ar face ca tot secretul să fie foarte vulnerabil. Nu, nu contează. Contează doar ca totul sa fie controlat de cineva și sfârșitul știut dinainte.

Menționez cã sunt o norocoasă aici și mătușa, deși îmi trimte mesajele astea, nu este convinsă de ele, chiar dacă închei mereu conversațiile cu ea cu o extra precauțiune în stilul marelui Hagi:

- Ai, n-ai virus, stai în casă!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Comunismul a produs foarte mult rău.Mentalitatea oamenilor în special a fost foarte afectată, oamenii căpătând o gândire străină naturii umane.Mai mult milioane multe de oameni au suferit adevărate tragedii, temnițe și torturi fizice și psihice de neimaginat.
  Aceste lucruri nu pot fi compensate niciodată cu realizările epocii comuniste.
  Iar la o analiză pe cifre economice occidentalii au avut realizări cu mult mult mai mari.
  Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne prosternăm în fața altor regimuri ca fiind direct de origine divină.
  "Istoria se repetă" spune o înțelepciune cu origini biblice, dacă se caută originile acestei expresii cu atenție(Ecleziastul).
  De-a lungul timpului multe regimuri care nu au fost comuniste, au făcut mult rău oamenilor.
  Democrația este un regim politic cu multe lipsuri, iar respectarea unor libertăți nu a reușit să interfereze fericit cu respectarea unor alte drepturi fundamentale ale omului.
  Un exemplu în acest sens este dreptul la avort, drept care încalcă dreptul la viață.Dacă asenenea genocid se poate întâmpla într-un regim democratic, să nu ne mai mirăm că se va putea întâmpla orice.
  Mai mult, sceleratul român Săvulescu(Oxford) susține și dreptul la uciderea copiilor nou născuți cu probleme medicale.
  Un mare neajuns al democrației este faptul că mulțimea nu calitatea( intelectuală și spirituală) conduce(nu e ca în Republica lui Platon) și un alt neajuns și mai mare este că mulțimea poate fi manipulată:" Vrând să-L scape pe Isus, Pilat a zis poporului iudeilor: "Este obiceiul de a vă elibera un întemnițat de Paști.Vreți să vă eliberez pe Împăratul iudeilor?"Atunci toți au strigat:" Nu pe el, ci pe Baraba!" Iată un exemplu clar de rezultat democratic prin manipularea mulțimii de către liderii religioși ai iudeilor: alegerea criminalului Baraba în locul Domnului.
  Având în vedere toate aceste neajunsuri ale democrației trebuie să fim vigilenți, raționali, critici, puterea și dorința de putere și mai mare a unora putând duce la derapaje grozave și în sistemele democratice.
  Dacă vom dormi convinși că statul secular ne veghează, să nu ne mirăm mai târziu că somnul rațiunii a născut monștrii.
  • Like 0
 • Ti-as recomanda sa urmaresti stirile (reale) economice in general, si bursele de valori internationale si vei afla daca a fost sau nu o conspiratie. Daca ai experienta crizei din 2007 sau vei analiza situatia de atunci, eu sunt sigura ca vei observa un tipar foarte asemanator intre ce a fost si ce este/va fi acum. Sanatate si multi bani! ;)
  • Like 0
 • Despre aventura cu Bill Clinton - iti recomand sa vezi filmul Kill the Messenger, bazat pe fapte reale..
  Vei intelege la final de ce a fost nevoie de aceasta mascarada cu aventura lui Bill
  • Like 0
 • O hi sau nu conspiratie, nu stiu, dar Daca eu as avea vreun chef, ca un " bubul " ce sunt , sa instaurez o noua ordine mondiala, exact asa as proceda : lansez "artileria grea" si , ca urmare , bag Toate Statele in alerta ...inchid caile de circulatie ...bag populatia in casa si rationalizez alimentele ....decretez starea de urgenta si scot armata pe strazi ! Opozitia e blocata si cine ciriie e luat cu izoleta si ajunge la "rotisor " si-ntre timp , guvernele conduse de Oculta mondiala se aseaza bine-n functie ! si-n fata unei asemenea pandemii - reale , totusi- mai vorbeste cineva de drepturile fundamentale ale omului ? sa fim seriosi, neicusorilor !
  • Like 2
  • @ Popescu Gabriela
   E greu, dar se face pas cu pas..
   • Like 0
  • @ Stefan Crintea
   @Stefan...ce anume se face pas cu pas , ca nu stiu la ce te referi ? la preluarea Puterii- pas cu pas ? s-a facut deja....la afirmarea drepturilor omului sau ce-ai vrut sa spui ?
   • Like 1
 • Mike check icon
  Cristina Stoica, ai zis:
  Și am stat să mă gândesc de unde vine ..... în comunism unde toate știrile erau contrafăcute ..... bătrânii noștri au fost mințiți de comuniști toată copilăria și tinerețea lor ..... majoritatea proruse, etc.
  Si tu ce faci acum? Manipulezi si minti de ingheata apele. Batranii de care spui tu au construit o tara din temelii. Au facut o industrie puternica. Au realizat produse performante care erau la mare cautare si se vindeau la export .... Masini, tractoare, utilaj petrolieri, instalatii de foraj de mare adancime. si giganticilele basculante DAC 120-DE, care puteau transporta o incarcaturi de 120 de tone.. Toatae astea nu erau minciuni asa cum sustii. Erau realitati palpabile.
  Astazi suntem mintiti nonstop de 30 de ani. Cea mai ordinara minciuna lansata in acest simulacru de democratie de dupa 1990, turnata in mintile romanilor de catre propagandistii capitalismului cotropitor, este acea minciuna sfruntata ca ne ataca Rusia si ca trupele americane si ale NATO, ne-au ocupat tara pentru a ne apara de rusi; ?? Rusii daca ar fi avut de gand sa atace Romania ar fi putut foarte bine sa ne atace in anii '90 cand tara era in functiune si inca nu era distrusa de hienele din Vest. Ocupantul strain ne-a ocupta tara, pentru a ne jefui resursele, pentru a ne distruge economia si a ne transforma in piata de desfacere iar din punct de vedere strategic, au amplasat baze militarea pe teritoriul Romaniei, pentru a tine Rusia sub presiune si eventual, la momentul oportun sa lanseze un atac, fulger impotriva Rusiei. Pe de alta parte daca in perioada comunista am fost mintiti de rusi, astazi suntem mintiti de catre americani. In schimb astazi Romania este o tara distrusa economic, iar nivelul de trai al romanilor scade non stop, pe cata vreme in perioada comunista economia Romaniei era infloritoare, iar nivelul de trai al romanilor era intr-o continua crestere, e drept o crestere modesta. Si ca sa fim obiectivi, in perioda in care a fost platita datoria externa catre capitalisti, pentru ca Romania sa poata deveni independenta si suverana au fost rationalizate alimentele, dar nimeni nu a murit de foame. Astazi insa aproximativ 5 milioane de romani au parasit tara pentru a nu muri de foame.
  Si ca sa spun adevarul pana la capat, astazi Romania nu mai este o tara libera, nici independenta si nici suverana!
  Astazi Romania este o tara distrusa economic de catre capitalismul salbatic, ocupata fiind de trupe straine, Romania, automat si-a pierdut suveranitatea!
  Toate astea nu se recunosc deschis, poporul fiind mintit si dezinformat nonstop de peste 30 de ani, de catre massmedia si de catre politicienii tradatori, corupti si vanzatori de tara!
  • Like 3
  • @ Mike
   Dorin check icon
   Mi-e scârbă de oameni care gândesc ca tine .Deci în comunism nu eram mințiți și nu eram maimuțele unui cismar semianalfabet .Avem de toate : mâncare, căldură în case (alea de stat că dreptul la proprietate nu exista),haine ,medicamente și mai ales libertate.Nu ? . Poate ai făcut parte din privilegiați ,dar generația mea nu avut parte decât de prostia și mârlăneala comunist -securistă.
   • Like 2
  • @ Mike
   Delia MC Delia MC check icon
   Fleoșc!
   Iar comunismul ăla de unde a venit? Mai bine zis cine ni l-a băgat pe gât cu forța?
   Păi nu se vindeau la export decât materii prime ori intermediare. Vestul nu dădea 2 bani pe produsele noastre finite. A, că ni se spunea așa, asta e altceva. Mai cumpărau cei din CAER că n-aveau încotro.
   Rusia n-a atacat că era bezmetică
   în tranziție. Acum însă o face, zvonistic și digital.
   Comunismul face posibilă acapararea puterii de către un scelerat însă mult-hulita democrație nu!
   • Like 1
  • @ Dorin
   Cred ca esti foarte tinar si NU STII ca Exista proprietatea privata si aici, in orase , pe vremea comunismului , oamenii detinind cite un apartament sau cite o casuta, iar la tzara , taranii erau Proprietari pe casa lor- mica sau mare, nu conteaza - si pe gradina lor , atita cita era ! cit despre LIBERTATE...himmmm...Tu nici acum nu cred ca te consideri Liber, caci asta este o Stare a mintii si a inimii si poti fi inchis in cea mai neagra puscarie comunista si sa te simti Liber in Spiritul tau ! ca atare , generatia ta - Nu toata, evident- are o problema si e perpetuata si speculata de politica unora, care va vrea scultatori si gata sa dati in cap oamenilor care nu sunt de acord cu voi , dar voi ati fost inoculati sa va credeti a fi eropeni si democrati !
   P.S
   te-ai gindit vreodata CARE-i deosebirea intre educatia de tip comunist in care Lupta de Clasa era prioritara si educatia de tip # Rezist, de ex ?
   • Like 2
  • @ Delia MC
   hehehe....democratie - democratie , pina-i vine unuia chef sa aibe mai multa putere decit a avut pina atunci ...chiar nu cunoasteti niste cazuri si de la case mai mari, inclusiv de dincolo de ocean ?
   cit despre Comunism, e o idee veche, iluminista , la care au aderat multi intelectuali, sperind, vorba poetului nostru national : intr-o Lume mai buna si mai dreapta, in care sa ne avem ca frati..... DE CE s-a ajuns la altceva si in numele unui Ideal s-a ajuns la atrocitati? poiiii, raspunsul e simplu si sta in natura umana .....
   sa auzim de bine!
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Fato, fleosc si cu tine, mai bine taceai, esti o pustoaica care habar nu ai> Sati prezint exporturile romanesti-ingrasaminte chimice, ciment materiale de constructii, tractoare. Am construit in iran-fabrica de tractoare, in irak fabrica de ciment, in egipt fabrica de tractoare. Importam materii primeminereuri de fier din algeria, brazilia, Krivoi rog- prin frontiera galati Reni 24 de trenuri cu carbune cocsificabil si minreu de fier. Aveam fabrici de mobila de bucatarie care exportau in URSS, Mobila sculptata exportam in franta, suedia...denigrezi capacitatea oamenilor muncii, muncitori si ingineri romani. Da exportam si instalatii de foraj care ajungeau la 1 mii de metri adancime. Vai de capul tau fatuco..
   • Like 0
  • @ Popescu Gabriela
   Delia MC Delia MC check icon
   Aia era doctrinară iar #rezist e conjuncturală.
   • Like 0
  • @ Stefan Crintea
   Delia MC Delia MC check icon
   Ha-ha, puștoaică! Mulțumesc de compliment. La revoluție eram deja studentă...
   Poate vai de capul dvs, și al nostru!
   Aveți grijă de dvs! Părerile dvs pro-comuniste chiar nu sunt acum importante. Vă aștept la o confruntare, dar după! Sănătate!

   • Like 1
  • @ Delia MC
   si daca-i " Conjuncturala " , NU Otraveste mintea unor oameni dupa cum se vede , facindu-i orbi si surzi si speculindu-le frustrarile de toate felurile ? oare sa nu va dati seama ca si dvs, sunteti atinsa de acest " conjunctural " ?
   • Like 0
  • @ Dorin
   Mike check icon
   Da! Si acum suntem mintiti de Vest. Dar daca habar nu ai de istorie de unde sa stii tu cauzele reale datorita carora Romania a devenit o tara comunista. Exact cei care astazi ne-au ocupat militar si ne-au distrus tara, in anii '40 dupa Al Doilea Razboi Mondial, aliatii nostri strategici de azi, cu care eram aliati si atunci, printr-un troc politic, ne-au abandonat in mana rusilor (a URSS) Comunismul a fost implementat in Romania printr-o intelegere intre Marea Britanie, SUA si URSS.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Tztztz...al dracului comunism ...cum ne-a permis noua sa avem si camine de copii si gradinita si tabere de elevi si asistenta medicala gratuita...si liceu si facultate ! tztztz !
   • Like 1
  • @ Popescu Gabriela
   Dorin check icon
   Nu am vrut să dau în cap la nimeni,dar m-am săturat de părerile
   unor nostalgici comunistoizi care au dus-o bine in ceaușism și mint cu nerușinare despre realitățile acelor vremuri..
   • Like 2
  • @ Mike
   Parerist check icon
   Ai uitat sa pui Canalul la marile realizări ale regimului trecut, ala suveran.
   • Like 1
  • @ Mike
   Dan check icon
   FELICITARIII STIMATE domn MIke ,,Asa a fost , s-a trudit ca sa se construiasca f. mult Da s-a suferit ,din partea libertatii de miscare de ,exprimare ,de hrana ,dar ,asa a fost ,cum bine spui , Se mintea mult ,de catre apropiatii lui Ceausescu,, umflau cifrele ,ca sa dea bine la tov. dar se si realizau multe ,, Subscriu total la lista de Obiective industriale ,Personal ,am lucrat la Copsa-MIca ,6ani ,si 7 luni,, dar nici pana in prezent nu mi s-a recalculat pensia cu sporurile de grupa I ,,,Asa ca ? Ce sa mai spunem , sa fim sanatosi ,atat imi mai doresc ,,
   • Like 0
  • @ Dorin
   Dan check icon
   In anii 90 erau 1300 ,,inca oadata 1300 de intreprinderi !!!!! Care ,petrica le-a facut mormane de fiare vechi !!! Erau reprezentate toate sect, economice se faceau de la ace de cusut pana la avionele si elicoptere sub licenta franceza ( GHimbav ) apoi tractoare la export, s-a constr, fabrici de tract, in Egipt si Iran ,,combinate de ciment in Egipt si Siria la Alep ,, rafinarii de petrol , locomotive diesel -electr, sub licenta elevetiana care mergeau la export, apoi produsele alimentare ,si aici deja ,era marea problema , Oamenii trebuia sa se ocupe sa-si procure hrana ,( dar nu a murit nimeni de foame ) ori astazi ? Ar fi multe de spus ,dar ma opresc , ca nu cred ca mai intereseaza pe cineva ADEVARUL de atunci ,.
   • Like 0
  • @ Dan
   De ce este Petrica raul care "a facut" mormane de fier vechi ? Petrica a fost premier 1(un0 an de zile. L-au dat jos minerii. Inaintea lui si dupa el puzderie de premieri, ministrii, presedinti, parlamentarii, etc, de ce n-a stopat nimeni dezastrul ? Raul a fost si mai mare dupa ce l-au rasturnat pe Petrica. Nu va mai lasati manipulati de minerii care l-au dat jos pe Petrica si arunca in spatele lui tot raul facut in cei 30 de ani de "democratie" !
   • Like 0
  • @ Mike
   Leo check icon
   Poate vreun iubitor de comunism să explice de ce România, care potrivit vouă avea atâtea fabrici, exporta în draci, făcea și dregea înainte de ‘89, era o simplă țară de doi bani care reușea să adune un PIB egal cu cât produce astăzi doar București-Ilfov?
   • Like 1
  • @ Popescu Gabriela
   Delia MC Delia MC check icon
   Doamnă, gratuit n-a fost niciodată. Se plimbau doar banii dintr-o parte în alta, iar nouă ne vindeau gogoși cu gratuitatea. Calculați și dvs, cât costă asistența medicală? Dacă puneți cap la cap vedeți că e departe de a fi gratis.
   Dvs puteți să regretati acele timpuri, e plăcerea dvs. Însă dacă mă gândesc mai bine, sincer va spun, mă simt bine așa: încerc să înțeleg lumea asta, să mă adaptez. Nu știu dacă e productivă ancorarea într-un trecut care nu se va mai întoarce. Mai ales că trăim vremuri grele.
   Sănătate multă!

   • Like 0
  • @ Delia MC
   Nu era gratuita asistenta medicala , in scoala, la gradinita sau la serviciu, unde exista un cabinet medical sau la spital daca erai internat cu vreo problema ? sigur ca DA, Costa - totul costa , inclusiv apartamentele ce se dadeau prin intreprinderi, dar totul se sustinea din banii de la buget ...iar el se constituia din ce producea "boborul " ! carevasazica nu era Nimic Gratis, dar se lua de la noi si se-ntorcea catre noi sub multe alte forme!
   • Like 0
  • @ Dorin
   Si DE CE n-ar avea Dreptul sa-si exprime parerile, draga @Dorine , care traiesti intro tara democratica, din UE , in care se Asigura Dreptul la Opinie ? de ce te saturi tu , ca poate si eu m-am saturat de URA pe care o emanati voi ?
   da' sa-ti spun un "secret " : NU dupa comunism e cineva "nostalgic", ci dupa Tineretea Muncita si rasmuncita , dar care Atunci era Garantata si din care se putea trai ; se cumpara -cu rate, bineinteles- un apartament si se putea mobila cu ce trebuia , STIIND ca NU ma dadea nimeni afara si deci am de unde plati ratele ! apoi, se putea stringe un ban la C.A.R sau face o "roata" in birou si cu banii strinsi se putea pleca intr-un concediu si vara la mare, dar si iarna la munte, o saptamina ! Aveam GARANTIA Stabilului care astazi NU mai exista .....si, poate ca mai regreta oamenii ceva : faptul ca erau Bagati in seama....ca Insemnau ceva acolo unde munceau ....stii despre ce vorbesc ?
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Credința în teoriile conspirației provine din necunoaștere. Și din lipsa de încredere în cei care cunosc.
  • Like 1
 • "Punctul meu de sedere determina si pozitia mea despre lume". ( Nogradi György).
  Romanilor de pretutindeni le place mult culpabilizarea rusilor de peste gard... tarmuri, continente si ... planete. Este o fobie fireasca, usor de inteles. Din moment ce superputerea SUA este singurul nostru partener strategic, De la care asteptam ca ne va apara de... rusi. Oferim pe tava tot ce avem mai scump, de la increderea nemarginita, materie cenusie, comorile naturii, pana la bazele militare...
  Dar la un moment dat, daca se va dovedi, ca trebuie sa ne ferim de ambitiile americanilor expansionisti, de SUA oare cine ne va apara? Poate nici BOR-ul, nici macar roborul... cele mai mari forte interne ale noastre.
  Poate numai flexibilitatea romaneasca istorica, legendara chiar, poate contracara o invazie a bancherilor globali, a puterilor mondiale din umbra : la rascruce, cand nu mai avem incotro... intoarcem armele. Tot asa: spre binele...

  Pe moment insa suntem cotropiti de o super-pandemie, provocata oare de cine?
  Din teoriile conspirative deja stim DE CE ?!
  • Like 3
  • @ Csaba Iszlai
   Fobia fata de rusi nu vine de la parteneriatul cu SUA, ci din la istoria reala. Poate ar fi bine sa te interesezi. Ma intreb ce stiti sin teoriile conspirative, Pentru ca sunt mai multe, una mai aberanta decat alta.
   • Like 1
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Mike check icon
   Nu, dar cei care au implementat parteneriatul strategic, au manipulat la greu pentru a ne spala creieirele, precum ca rusii sunt dusmanii nostri de moarte si ne vor ataca si ne vor ocupa, etc. Fobia fata de rusi a fost planificata si elaborata in Vest si impregnata in creierele romanilor de catre servicii (CIA) prin massmedia oportunista din Romania. Asta de ce? Cum de ce? Ca sa ne atace ei, sa ne ocupe militar si sa ne distruga economia, sa ne jefuisca resursele, sa ne transforme in piata de desfacere, atragand astfel forta de munca bine calificata, devenita somera pentru a o exploata in economiile lor. Normal ca linsajul mediatic a militat intens pentru a ne desparti de Rusia, atat d.p.d.v. politic dar mai ales economic, deoarece economia romanesaca exporta masiv o gama foarte variata de produse in URSS si ulterior dupa 1991, in Rusia. Va exemplific ca in Romania functionau multe fabrici de mobila care exportau intreaga productie de mobila in Rusia. Politaca Vestului era clara. Economia Romaniei trebuia pusa pe butuci. Astazi strainii ne jefuiesc padurile si duc bustenii peste granita ca sa faca ei mobila.
   Fobia fata de Rusia, a fost o necesitate strategica a occidentului, pentru a ne distruge economic si pentru a ne ocupa militar, dislocand trupe si amplasand baze militare pe teritoriul Romaniei care s-a implementat prin dezinformare, manipulare si minciuni ca ne taca Rusia, desi Romania in anii '90 inca avea relatii economice profitabile cu Rusia.
   Istoria reala de care spui, strainii nu numai ca ar vrea sa ne faca sa ne uitam istoria, dar cea ce este foarte grav, adevaratul lor scop al strinilor, este sa ne falsifice istoria.
   • Like 0
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Greu era cu der, die, das-Dar mai greu cu davai ceas, davai paltin, haraso tovarasie spunea C Tanase. Cum explici jefuirea bogatiilor din tari mici? Paduri, petrol, minerale? daca te opui esti prorus, esti antidemocracy, anti valorile occidentale ale democratiei. Da care sunt acele valor?. Li s-a bagat democracy pe gat la irakieni, sirieni, l;ibieni, Egipteni, toti bogati in petrol. Da democratia Germana, Frau Merkel l-a demis pe procurorul general, pe seful serviciilor de spionaj. Nimeni nu a protestata ca este in pericol indepenedenta justitiei. Deci cum stam cu democratia?
   • Like 0
  • @ Mike
   Hello Mike . ,, Fobia fata de rusi a fost planificata si elaborata de Vest ,, etc , etc ... Ni , ho, ho , ho ! se rade pana si calu' meu ! Amice , americanii , papuasii , hotentotii , reptilienii sau malgasii , au cotropit voievodatele moldo-valahe , Principatele Romane , Regatul Romaniei , de fo'10-12 ori , cu incepere din Evul Mediu , Epoca Moderna si sec. XX ? Sau diversele Rusii medievale , Imperiul Tarist sau URSS ? Rusia , de fapt Asia Salbatica , aduce dupa si cu sine , Raul , haosul , lipsa oricarei forme de democratie , incrancenare , ura . Despre toate acestea , putem sa le cerem opinia , destul de avizata , urmatoarelor popoare si natiuni : polonezi , finlandezi , estoni , letoni , lituanieni , ucrainieni , iranieni , germani , turci , georgieni , japonezi , chinezi , mongoli , ceceni , circassieni , tatari , baschiri , etc. . Exista stat situat incepand cu Europa Centrala - Germania cu enclava Konigsberg / Prusia Orientala si mergand , hat , departe catre Insulele Kurile , teritoriul milenar al Japoniei , asupra caruia acest monstru hamesit , Rusia , sa nu-l fi siluit cu vreun rapt teritorial ? Natiunile nu uita asa de rapid , amice ... indiferent ce ar propaga Russia Today sau alte trompete ... sau ce le-ar trimite Russia with love ... Ni , ho, ho , ho !...
   • Like 1
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Draga Dana, romanii n-au fobie fata de rusi ci fata de bolsevism. Rusii sunt patimiti ca si noi, chiar mai mult. Credeti ca mujicul rus stia in 1917 cum sa implementeze comunismul, cu forma lui cea mai odioasa, bolsevismul ? S-au trezit si ei cu pleasca comunismului cum ne-am trezit si noi cu bolsevicii pe capul nostru.
   In lumea asta altii fac ploile.
   La fel este si cu pandemia covit-19. Prea bate la ochi tot acest spectacol cu mascati cu izolete,
   De cand Dumnezeu le-a tot dat egiptenilor in vremurile biblice tot felul de pandemii si epizotii si invazii de gandaci, soparle, tantari si crocodili ca sa-i pedepsesca ca nu s-au purtat frumos cu evreii, de atunci omenirea tot a avut pandemii. Acestea sunt provocate de Dumnezeu.
   De exemplu cele mai afectate tari europene cu acest infam virus sunt cele puternic catolicizate : Spania, Franta si Italia unde se afla si Vaticanul. Ceea ce inseamna probabil ca lui Dumnezeu nu-i plac catolicii. Zic si eu, poate ca nu-i adevarat.
   • Like 0
  • @ Stefan Crintea
   Delia MC Delia MC check icon
   Lăsati-i pe irakieni, libieni, egipteni. Poate da, a fost pentru petrol ( deși actualmente americanii prelucrează petrol de-a lor și canadian și abia fac față). Aceste țări arabe NU trebuie amestecate aici din simplul motiv că lor le place dictatorul cu mână de fier. Nu numai că le place, dar fără el se omoară între ei, suniți cu șiiți, triburile între ele, etc. A fost o mare greșeală, ei nu sunt deocamdată pentru democrație.

   Davai ceas ne-au muls ca despăgubiri de război de ne-au sărit ochii, plecau trenuri întregi cu marfă spre URSS ba făceau mofturi, carnea de vită are oase, până li s-a răspuns că în România așa cresc vitele, cu oase....Ba ar fi venit peste noi bucuroși cu tancurile, cum au făcut în Cehoslovacia! Cum uită unii...
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Delia MC Delia MC check icon
   Mujicul rus e așa: ii dai nas lui Ivan, el se suie pe divan. Nu numai bolșevicul, uitați ce face acum Putin, se va înscăuna pe viață și ei nu crâcnesc!

   Mie nu-mi bate la ochi. A fost și în cursul epidemiei de AH1N1 ( gripa porcină) numai că nu s-a văzut așa des. Se închideau școlile o săptămână la 3 cazuri. A fost caz diagnosticat la școală, au venit cu izoleta și mascații de i-au băgat pe toți în sperieți!

   Nu stiu ce-i place Domnului, poate budiștii? Sau îi place de Germania (vedeți mortalitatea în raport cu numărul de cazuri). Filipine e țară catolică, la fel și Polonia. Ce sigur nu-i place, când oamenii sunt avertizați dar ignoră (Italia, Spania).
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Din cele 5 mari religii universale: iudaism, crestinism, islam, hinduism, budhism, tocmai o parte din crestini: credinciosii de la biserica catolica sunt loviti cel mai dur de Covid19 in Europa?!
   Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, chiar si Romania si Ucraina face parte din catolicismul european. Oare prin nivelul lor de trai mai scazut fata de vest sunt un picut mai tolerati si scapa aparent mai usor de oroare ? Credinta, religia oamenilor ar fi un motiv de pedeapsa divina? Ortodoxia balcanica si pravoslavii de exemplu, scapa mai usor de pesta covida si de efectele sociale, economice ale pandemiei?
   Inca nu stim, ce va fi in America, in Africa, sau chiar in India, dar se poate deduce usor din evolutia contaminarilor in masa... Atunci, Dumnezeul lor este la fel de suparat, ca cel al catolicilor vest europeni ?
   Oare Romania, cea mai credincioasa tara de pe continent, va scapa cu pierderi semnificativ mai mici, ca cei din jur? Aici, acum nici latinitatea, nici francofonia, nici familia europeana, nici gigantul partener strategic nu ne poate ajuta. Au si ei destule pe cap.
   Exista intr-adevar o ruptura intre civilizatii, dar microbii astia, virusii ucigasi nu tin cont de marcajele artificiale, culturale, istorice, religioase, etc. trasate si plantate adanc prinre oameni..
   Acum, ca si in tracut: Civilizatia umana, omenirea in general primesc si savarsesc ce au semanat! Poate chiar si cei mai iubiti dintre pamanteni...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   si romanilor le place dictatorul cu mina de fier, de ce sa uitam sau sa nu recunoastem asta, devreme ce am avut un "despot luminat " 2 mandate si un Zeus , un aproape Al. I. Cuza, alte 2 mandate si, Doamne, ce l-au mai iubit / chiar adulat unii, cu toate mojiciile lui lansate prin media , iar Ura impotriva pensionarilor etichetati ca fiind "cancerul " bugetului, a fost preluata si perpetuata de #Rezist si USR ! de ce ne place Autoritatea ? simplu : ptr. ca incepind cu autoritatea paternala din tipul nostru familial si pina la Seful Statului , ni-l dorim a fi un Sef bun, autoritar , care sa implementeze Ordinea si Disciplina !
   P.S
   n-ati observat cam ce fac oamenii cind sunt lasati de capul lor ? uitati-va de jur-imprejur Acum si vedeti de ce-i nevoie de AUTORITATE !
   • Like 0
 • acum vreo 30 si ceva de ani am auzit ca seface/se va face o arma care sa omoare numai oamenii nu si animalele si cladirile. iat-o! naincrederea nu vine numai de la minciunile comuniste cu recolte record si planuri indeplinite inainte de terme ci, in special, de 30 de ani incoace cand am trecut la un capitalism feroce dupa cea mai mare minciuna, revolutia din 89. dar in special din momentul venirii ca presedinte a lui basescu care a dezvoltat si mai mult securitatea/politia politica si a sasului , care a dezbinat prin minciuni poporul ROMAN si , ca si basescu, a ordonat dosare politice mintind cu ajutorul lui kovesi denaturand adevarul. si atunci cum sa mai crezi ceva? comunismul este idiologie ca si capitalismul. problema consta in cine conduce ecste ideologii. am trait si vremuri bune in comunism , momente pe care generatia noua nu le cunoaste pt li se toarna-n minte ultimii ani cu cozile la magazine si lipsa alimentelor. uite ca n-a murit nimeni de foame si de frig. acum, in lumea ,,democratica,, ( apropo , ce inseamna cuvantul de mocratie este cunoscut de toata lumea ca vine din grecescul demo-cratis, con ducerea poporului-daca am gresit cer scuze) sunt genociduri ca cel de astazi prin virusi modificati in laborator, prin schimbsri meteo, adica razboaie biologice, meteorologice, etc. ce draga imi este ,,democratia,, asta! ca o buba-n fund
  • Like 2
  • @ Neamtu Teodor
   Va cred ca ati "auzit" multe lucruri. Poate ati auzit si ca, atunci cand SUA va avea un presedinte de culoare, va veni Apocalipsa, sau ca in 2001, va veni Apoclipsa, etc. Nu mai judecati dupa lucruri aflate "din auzite" Folositi logica, si prima intrebare ar trebui sa sune asa: Cui foloseste zvonul? Ati putea detalia cui foloseste sa ramana doar cladirile, care , oricum se vor face praf intr-o suta de ani, ca nu sunt ca piramidele?
   • Like 3
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Delia MC Delia MC check icon
   Like.
   Respect.
   • Like 0
  • @ Neamtu Teodor
   ,, Am trait si vremuri bune in comunism ,, ?! Fapt . In 17 septembrie 1987 , pe un viscol groaznic , tanar casatorit fiind , m-am asezat la ,, o coada ,, formata , undeva prin Pantelimon , Delfinului la un magazin de electrocasnice . Se auzea ca ,, vin frigidere ,, . Pe lista creata ad hoc , de catre unul care nu a dus-o rau in comunism .. figuram pe locul 57 . Spre dupa amiaza , au veni frigiderele ... doar 5 bucati . Viscol , frig , iarna . Sau sa-ti povestesc despre noptile petrecute in Baneasa , la centrul de butelii , cu pietre numerotate , lasate chezas pentru a 2a zi , amice ?...Nostalgie , numele tau este votantul PSD , ascendenta genetica direct din Decebal , conspiratii masonice , Vestul jefuitor , o ortodoxie unita , eventual , cat mai pravoslavnica... Se aude Mike ?...
   • Like 2
 • Valentin check icon
  Dacă ştim puţină istorie, vedem că lucrurile se repetă. În 1918, ziarele vremii îl arătau pe Keiserul Wilhelm împrăştiind dnitr-o eprubetă "microbul fatal".
  Umberto Eco are două cărţi în care pune în discuţie teoria conspiraţiei (Pendulul lui Foucault şi Cimitirul din Praga).
  În Cimitirul din Praga vedem cum aceste teorii ale conspiraţiei au alimentat doctrinele politice, ducând la catastrofa celui de al doilea război mondial.
  • Like 4
  • @ Valentin
   Valentin Cine stie cine era si ce facea Umbeto Eco stie ca scrierile lui sunt fictiuni. Ca el exploateaza in scrierile sale teme preferate de conspirationisti nu are legatura cu realitatea. El nu "pune in discutie" el a scris romane, (cand nu s-a ocupat de semiotica, filozofie, predare la universitate, etc.) .
   • Like 2
  • @ Valentin
   Eco este genial in cele 2 carti , cu toate acestea, "teoria conspiratiei" e un oximoron, alaturarea celor 2 termeni e gresita pentru ca o teorie trebuie sa fie infirmabila, iar conspiratia prin definitie ca si credinta de altfel nu sunt. Trebuie luate si tratate ca atare. Poti doar sa crezi in ele. Sau nu...
   • Like 1
 • Lipsa educatiei naste monstrii...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult