Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fost consilier în ministerul Transporturilor despre călătoria cu trenul: „Când pui mâna pe bară simți ceva lipicios. Mirosul de mochetă stătută și plină de praf îți amintește că ești într-un tren românesc”

Cătălin Urtoi, fost consilier onorific în ministerul Transporturilor pe vremea lui Lucian Bode și membru fondator al Asociaţiei Civice „Împreună pentru Autostrada A8”, a călătorit cu trenul de la Iași la București și a descris condițiile deplorabile din vagonul de dormit. 

Foto: Facebook Cătălin Urtoi

„De la urcare, când pui mâna pe bară sau orice mâner de la ușă simți ceva lipicios. Mirosul de mochetă stătută și plină de praf îți amintește că ești într-un tren românesc. Acest miros vă intra inclusiv în haine și nu vei scăpa de el decât după ce ajungi acasă și le speli.

Mai dificil este că mâine dimineață vă trebui să fiu îmbrăcat cu aceste haine la întâlnirile programate chiar la Ministerul Transporturilor. În cușetă același miros de mocheta neschimbată de ani de zile, mobilier vai de mama lui, cu multe accesorii pe care nu le mai poți folosi.

Cearceaful și fața de pernă curate, doar că sunt folosite de ani buni de zile și acest lucru se observă. De saltea ce să mai zic? Complicat cu salteaua... Chiuveta ruginită, toaleta curată dar nu inspiră încredere etc etc etc.

Drum bun cu trenurile românești!”, a scris fostul consilier.


Acesta a spus că ministerul ar trebui să controleze firmele care fac curățenie, iar CFR ar trebui să achiziționeze urgent lenjerie nouă, în contextul în care prețul unui bilet la vagonul de dormit este de hotel de trei stele.

Totodată, ar trebui înlocuite echipamentele defecte din cabină și toaletă, verificată instalația electrică și schimbate becurile care nu funcționează.

„Astea cred că ar fi câteva măsuri pe timp de vară, până veți reuși să achiziționați vagoane noi!

Nu sunt costuri care să reprezinte o avere, dar așa arătați un minim de respect domnilor Miniștri, Secretari de Stat, Directori Generali și ce grade mai aveți, față de călătorii care plătesc 100 euro pentru o cabină de două persoane la vagon de dormit pe ruta Iași - București, sau alte rute.

Vrem o mică schimbare și RESPECT!”, a scris Urtoi pe Facebook.

Sursa imaginilor: Facebook Cătălin Urtoi

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Ferice de localitatea mea; de 2-3 ani nu mai trece nici un tren! Deasemnea nu m-am mai urcat intr-un autobuz full size de peste un deceniu. Au mai ramas doar nisste microbuze care circula cand vor ele. La noi in judet nu mai exista alternativa la automobilul personal. Voi vota impotriva oricarui partid sau politician care va scumpi automobilele second direct sau indirect. Voi vota impotriva oricarei cresteri de taxe, accize si oricarei taxe impuse de la Bucuresti sau Bruxelles pana nu voi avea din nou tren si inca unul decent si cu viteza normala.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Atat ipocrizie la PNL si partizanii PNL. Parca sunt extraterestii si acum au picat pe Terra si incep ei sa ne explice cum ar trebui sa mearga treburile in acesta tara, ei are le stiu pe toate, sunt plini de profesionalism si performanta si numai oamenii rai de la USRPlus si PSD nu ii lasa sa ne uimeasca...
  Alo, dar de guvernarile PNL, USL si PDL nu ati auzit? Si apropo, demiurgul Orban nu a fost cumva ministrul Transporturilor acum ceva timp?
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult