Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„- Trenul ăsta nu merge la București”, „- M-am urcat în trenul greșit???” „- Nu, dar...” Cum mi-am găsit nașul într-un vagon din Timișoara

Tren Timișoara

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

Sunt singură într-un vagon care s-a atașat la Timișoara trenului care vine de la Budapesta. Nașul cu trei dinți trece încolo și-ncoace. E clar ca se plictisește. Cred și eu. Am făcut două ore jumate până în Lugoj. O sa îmbătrânim amândoi în trenul ăsta. Se așază lângă mine și începe să îmi povestească despre familia lui. Are un puternic accent moldovenesc.

„- Și eu sunt moldoveancă”, zic. „Sau, mă rog, aproape moldoveanca. Sunt din Galați,” zic. „Și locuiți în Timișoara?”, îl întreb.

„- Nu. Locuiesc la Iași”, zice el.

„- Păi și ce căutați pe ruta Timișoara - București?”

„- Trenul ăsta nu merge la București”, spune el calm.

„- Poftiiiiiim?”, mă ridic eu în picioare agitată.

„- M-am urcat în trenul greșit????”

„- Nu”, zice nașul. 

„ - Păi, dacă nu merge la București cum nu e greșit?”, strig eu la el simțind deja cum încep sa îmi curgă lacrimi.

„- Trenul ăsta trebuia să meargă la București, dar nu mai merge”.

„- Cum nu mai merge???”

„- Nu mai merge. Merge până la Herculane de unde pasagerii sunt luați cu autobuze și duși la Orșova. De acolo luați alt tren. De-abia ăla merge la București”.

Tipul are o morgă de zici că e lord englez, nu un amărât de controlor de bilete.

„- Și când ajungem la București?”

„- Eu nu merg la București”, zice el calm și perfect relaxat. „Mă întorc cu garnitura asta la Timișoara de unde plec spre Iași. Iar tu când ajungi la București, nu știu. Da' ce, te grăbești undeva?”

Nu știam dacă să râd sau să plâng. Moșul ăsta e o figură!

„- De mâncare ai?”, mă întreabă el.

„- Nu”, zic.

„- Dacă ești aproape moldoveancă, cum de ai plecat la drum lung fără mâncare?”

Aici are dreptate.

Și, spre surpriza mea totală, scoate din tolba lui de naș un pachet.

„ - E plescavita”, zice el. „De la bufetul gării din Timișoara. Știi ce e aia plescavita?”, mă întreabă.

Dau din cap în semn că da, știu. Și nici una, nici două, desface pachetul și rupe cu mâinile alea murdare și tăbacite chifla în două. Îmi întinde bucata mai mare.

„- Ia, mănâncă”, zice el.

Eu, care mi-am propus să nu mai mănânc pâine în viața mea, iau fără comentarii bucata de chiflă din care curgea muștar, ceapă și maioneză, mulțumesc și încep să mănânc. Eu termin repede. Nașul cu cei trei dinți ai lui încă se mai chinuie să rumege.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu în tren, nu mai făcusem asta de prin 1991, plecam la Sinaia, de la București, nu era mult de mers, aveam bilet cumpărat în gară, tren (Inter) Regio, un fel de personal de pe vremuri, a oprit în toate stațiile, era depășit de toate CFR-urile, biletul costase 19,15 lei, la acel preț nu emiteam pretenții, a venit nașul, un tip pe la 50 de ani, a pus o parafă pe bilet, pe parcurs a mai trecut de cîteva ori pe lîngă mine, a vîndut cîteva bilete celor care se urcaseră pe parcurs, totul OK.
  După cîteva zile mă întorc la București, decid să folosesc serviciile CFR-ului, să am loc, să nu umblu prin tren, rugasem unul din angajații hotelului unde stătusem să îmi facă o rezervare on line, tipul fotografiază cu telefonul meu o imagine de pe un monitor, nici el nu mai făcuse asta, mă duc în gară, nici tipii de acolo nu erau chiar inițiați, îmi recomandă să mă urc și să-i arăt nașului telefonul și va fi OK...Semi eroare, ,,nașul" voia să ciugulească niște biștari de la călătorul în neregulă, de la mine...Nașul, un tip de vreo 30 de ani, cu o mega burtă, vede poza din telefon, l-am întrebat dacă e în regulă, se vedea numărul rezervării, suma plătită on line, 38 lei, i-am spus că dacă e în neregulă, mai cumpăr de la el un bilet, a plecat neconvins că sunt în regulă, rezervarea nu se făcuse de pe telefonul meu ci de pe un PC al hotelului unde stătusem, dar numărul rezervării, costul biletului biletului erau clare, în fine aproape de Ploiești își amintește tipul că are o listă cu rezervările on line, care sunt nominale, vine cu lista, verifică numărul din poză cu ce avea el pe listă, mă întreabă cum mă cheamă, și m-a lăsat în pace...Și acest ,,naș" era într-un tren care plecase de la Viena, trecuse prin Budapesta, făcuse o oprire prin gara de la Sinaia, și m-a adus și pe mine, în picioare, pînă la București...Cînd mă voi mai urca în vreun tren, peste nu știu cîți ani, dacă nu voi uita această experiență, sigur nu mă voi mai CFR-iza...
  Sănătate și drum bun.
  P.S.De la Sinaia pînă la București am avut o discuție interesantă cu un bucureștean care venea de la Viena, unde lucra, și care printre altele povestea cum a fost făcut să plătească mai mult decît trebuia, cu chitanță, de un ,,naș" ungur, în Ungaria.
  • Like 0
 • Gogu - jos pălăria!!!
  • Like 0
 • Plescavita este o chiftea nu o chifla.
  • Like 1
 • Galați nu e "aproape in Moldova". Galați e în Moldova. Moldoveanco!
  • Like 1
 • check icon
  Pacat de ultima propozitie! Se putea gasi alt cuvant ca sa nu il faceti pe nas..."animal"! E scumpa stomatologia pt.multi romani...
  • Like 0
  • @
   •A rumega- dex.2.-(despre oameni) a mânca încet si mult. • Și "nașul" face parte din regnul animal, cã doar n-o fi plantã !
   • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   Nu e nici animal, nici planta. E moldovean! Sau, cum îi place autoarei sa spună: "aproape moldovean".
   • Like 0
  • @ Lucian Baciu
   Nu am înțeles rãspunsul dvs., sau, mai bine zis, nu vreau sã-l înțeleg!
   • Like 0
  • @ Stefan Stefania
   nu-i nimic. va fac o schema mai incolo.
   • Like 0
  • @ Lucian Baciu
   Ooo, știți sã desenați?! Bravo ! Și dãștept((sic!) și feisbucist și lipsit de imaginație !
   • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   Lăsați, duamnă, că aveți Dvs dășteptăciune (sic!) pentru jumate de țară. Pun pariu că sunteți și "aproape moldoveancă".
   Vedeți că nu știți când să folosiți cuvântul "sic". Vă ajută dexonline, că văd că le aveți cu dicționarele și nici timpul liber nu vă lipsește.
   Partea cu 'fezbucist' nu am inteles-o. "Mai bine zis nu vreau să o înțeleg". Ha-ha.
   • Like 0
  • @ Lucian Baciu
   Eu m-am plictisit sã primesc rãspunsuri penibile. Dvs. nu v-ați plictisit sã le scrieți ?
   • Like 0
  • @ Stefan Stefania
   Ba da, ma plictisiti. Dar persistati sa va dati in petec.
   • Like 1
  • @ Lucian Baciu
   E bine cã am ajuns la un numitor comun. Înseamnã cã nu ne vom mai agasa reciproc! P.S. Nu, nu sunt moldoveancã, dar aș fi fost mândrã cu acea ascendențã. Sensibilitãțile regionale( anti-moldoveni,olteni,ardeleni,maghiari, etc.) sunt rezervate analfabeților funcțional. Cu siguranțã ,eu nu fac parte din aceastã categorie!! Toate cele bune!
   • Like 0
  • @ Stefan Stefania
   dar n-a zis nimeni ca domnia ta esti moldoveanca. doamne fereste! eu sunt moldovean.
   dna autoare a zis ca e "aproape moldoveanca" (dumneaei fiind CHIAR din f*king Moldova). am presupus ca si matale esti "aproape moldoveanca". si nu cred ca am gresit cu mult.
   si acum, cand am ajuns amandoi la concluzia ("numitorul comun", cum il numiti dvs) ca va cam dati in petec, cred ca ar fi cazul sa incheiem minunata discutie legata de dãsteptaciunea (sic! - utilizat corect) si feizbucismul (?!) meu.
   arrivederci!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult