Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

​Fost ministru al Educației: Propun să fie date aceleași teste PISA profesorilor. Veți avea o mare surpriză

Daniel Funeriu

Foto: Facebook/Daniel Funeriu

​Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, propune ca profesorii să fie evaluați cu aceleași teste PISA care au fost date elevilor și consideră că rezultatele ar putea fi „o mare surpriză”.

„Așa cum știți, eu sunt mai orientat pe soluții, nu povești. Așa că propun să fie date aceleași teste PISA profesorilor. Veți avea o mare surpriză. Ar trebui evaluați toți profesorii: celor sub nivel să li se livreze o formare adaptată timp de un an pentru a ajunge la nivel, iar dacă nu reușesc nici atunci... asta e. În loc de miliarde date oengeurilor de apartament mai bine am face un moment zero al reselecției profesorilor... Imbecilizarea adusă de pesedizare a cotropit de multă vreme universitățile, iar acum a ajuns la clasă și schimonosește mințile copiilor noștri”, a scris pe Facebook fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afișate marți dimineață, pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că rezultatele testelor PISA, unde România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, „nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze, pentru că accentul nu se pune neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe ce aplică”. Declarațiile ministrului au stârnit un val de critici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu știu cum este orientat în prezent domnul fost ministru al educației, Daniel Funeriu, cu fața la prova sau la pupa, dar sunt de acord cu domnia-sa. Cred că după 30 de ani de reformă în domeniu, inițiată de fel de fel de miniștri și alți specialiști, este cazul să dăm cu toții testelele PISA. Noi profesorii, dar și dumnealor, decidenții care au politizat sistemul și l-au umplut de otrepe din partid.
  • Like 1
 • D.le Funeriu, poate-i ajuta si pe ei "Pixelul albastru" asa cum v-a ajutat pe dvs. sa deveniti ministru, iar pe dl. Basescu sa iasa din necaz ! immmm, ce ziceti ?
  • Like 1
 • Eu nu cunosc testele PISA,dar fostul ministru ,,genunche" ce calificative ar obține? Eventual și fostul ,,per capita"
  • Like 0
 • Pai daca imi amintesc bine, si profesorii dau examene de evaluare. Si tot daca imi amintesc bine, o mare parte dintre ei, nu au luat note de trecere.
  • Like 1
  • @ Vladimir Marton
   Da, au dat, si, spre deosebire de elevi, li s-au evaluat cunostintele, nu aplicabilitatea. Eu cred ca d-nul Funeriu are dreptate: am avea o foarte mare surpriza....
   • Like 1
  • @ Sanda Albu
   ??? ..... Este probabil să fie ... posibil !”
   • Like 0
  • @ Sanda Albu
   Teodora check icon
   Se evaluează si aplicabilitatea lor: inspecție la clasa si partea de metodică la examenul scris.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult