Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

​Fost ministru al Educației: Propun să fie date aceleași teste PISA profesorilor. Veți avea o mare surpriză

Daniel Funeriu

Foto: Facebook/Daniel Funeriu

​Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, propune ca profesorii să fie evaluați cu aceleași teste PISA care au fost date elevilor și consideră că rezultatele ar putea fi „o mare surpriză”.

„Așa cum știți, eu sunt mai orientat pe soluții, nu povești. Așa că propun să fie date aceleași teste PISA profesorilor. Veți avea o mare surpriză. Ar trebui evaluați toți profesorii: celor sub nivel să li se livreze o formare adaptată timp de un an pentru a ajunge la nivel, iar dacă nu reușesc nici atunci... asta e. În loc de miliarde date oengeurilor de apartament mai bine am face un moment zero al reselecției profesorilor... Imbecilizarea adusă de pesedizare a cotropit de multă vreme universitățile, iar acum a ajuns la clasă și schimonosește mințile copiilor noștri”, a scris pe Facebook fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afișate marți dimineață, pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că rezultatele testelor PISA, unde România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, „nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze, pentru că accentul nu se pune neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe ce aplică”. Declarațiile ministrului au stârnit un val de critici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu știu cum este orientat în prezent domnul fost ministru al educației, Daniel Funeriu, cu fața la prova sau la pupa, dar sunt de acord cu domnia-sa. Cred că după 30 de ani de reformă în domeniu, inițiată de fel de fel de miniștri și alți specialiști, este cazul să dăm cu toții testelele PISA. Noi profesorii, dar și dumnealor, decidenții care au politizat sistemul și l-au umplut de otrepe din partid.
  • Like 1
 • D.le Funeriu, poate-i ajuta si pe ei "Pixelul albastru" asa cum v-a ajutat pe dvs. sa deveniti ministru, iar pe dl. Basescu sa iasa din necaz ! immmm, ce ziceti ?
  • Like 1
 • Eu nu cunosc testele PISA,dar fostul ministru ,,genunche" ce calificative ar obține? Eventual și fostul ,,per capita"
  • Like 0
 • Pai daca imi amintesc bine, si profesorii dau examene de evaluare. Si tot daca imi amintesc bine, o mare parte dintre ei, nu au luat note de trecere.
  • Like 1
  • @ Vladimir Marton
   Da, au dat, si, spre deosebire de elevi, li s-au evaluat cunostintele, nu aplicabilitatea. Eu cred ca d-nul Funeriu are dreptate: am avea o foarte mare surpriza....
   • Like 1
  • @ Sanda Albu
   ??? ..... Este probabil să fie ... posibil !”
   • Like 0
  • @ Sanda Albu
   Teodora check icon
   Se evaluează si aplicabilitatea lor: inspecție la clasa si partea de metodică la examenul scris.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult