Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fost președinte al Mongoliei, afișând steagul Ucrainei în piept, mesaj pentru ruși: „Nu împuşcaţi ucraineni, nu vă împuşcaţi surorile şi fraţii, nu împuşcaţi copii şi bătrâni”

Tsakhiagiin Elbegdorj

Foto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Fostul președintele al Mongoliei (2009-2017), Tsakhiagiin Elbegdorj, a criticat public faptul că mongolii din Rusia au fost folosiţi pe post de carne de tun pentru războiul lui Putin din Ucraina. Acesta le-a transmis conaționalilor săi că sunt bineveniţi în Mongolia. De asemenea, Elbegdorj le-a cerut ruşilor pe care Kremlinul îi obligă să plece la război să nu tragă în fraţii şi surorile lor ucraineni:

„Ştiu că de la începutul acestui război sângeros, minorităţile care trăiesc în Rusia au cel mai mult de suferit. Mongolii din Buriatia, din Tuva au suferit foarte mult. Au fost folosiţi pe post de carne de tun. Sute dintre ei sunt răniţi. Mii au murit. Noi, mongolii, vă vom primi cu braţele şi inimile deschise.

Am un mesaj către cei care sunt forţaţi să lupte în războiul lui Putin contra Ucrainei: Nu împuşcaţi ucraineni, nu va împuşcaţi surorile şi fraţii, nu împuşcaţi copii şi bătrâni.

Nu omorâţi acea ţară! Nu omorâţi libertatea. Ucraina are tot dreptul să existe”, a declarat fostul preşedinte mongol. Totodată, acesta a ţinut să transmită un mesaj şi ucrainenilor, lăudându-i pentru curajul lor.

„Finalmente, am un mesaj către bravul popor ucrainean şi preşedintele Zelenski: Vă mulţumesc pentru curajul şi leadershipul dumneavoastră. Sunteţi o inspiraţie. Când voi veţi învinge, întreaga lume va învinge. Nicio dictatură nu e veşnică”, a adăugat Tsakhiagiin Elbegdorj.

Rusia riscă să genereze revoltă în rândul minorităților etnice, din cauza recrutărilor

Mulți dintre cei mobilizați în urma decretului lui Putin se află în republicile minorităților etnice ale Rusiei, întărind sentimentul că Rusia s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

De altfel, aceste regiuni au suferit pierderi disproporționate în morți și răniți de pe urma războiului. În Neriungri, al doilea oraș ca mărime din Saha, cunoscut și sub numele de Yakuția, imagini video arată zeci de bărbați adunați pe stadionul de fotbal Gorniak, urcați apoi în autobuzele cu destinația centrelor de recrutare, în timp ce membrii familiei își iau rămas bun de la ei în lacrimi. Mulți dintre bărbați păreau să aibă între 30 și 40 de ani.

„Au transmis deja convocări muncitori din Kolmar și Mechel”, două mari companii miniere cu operațiuni în regiune, a spus activistul care a relatat de la fața locului. „Au transmis convocări toată noaptea.”

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, la o întâlnire la sediul operațional pentru desfășurarea unei „operațiuni militare speciale” a declarat că mobilizarea nu va fi efectuată în republică. El a explicat acest lucru spunând că în timpul războiului din Ucraina, republica „a îndeplinit peste măsură planul”.

Pe 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în țară și a semnat un decret corespunzător. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că, în cadrul „mobilizării parţiale” se preconizează convocarea a 300 de mii de oameni. Însă Novaya Gazeta Europa, citând o sursă din Administraţia Prezidenţială, relatează că, în realitate, clauza secretă a decretului prezidenţial permite apelarea a până la un milion de persoane.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu aveti sentimentul ca Morisca Istoriei se invarte din ce in ce mai repede ? Nu ar trebui sa ne mire daca republicile etnice si ceilalti subiecti din componenta Federatiei Ruse , ar incepe timid , insa iremediabil , procesul ruperii si implicit destramarii acestui stat artificial si absurd , prin insasi fiinta sa !
    Ce au in comun sau ii difera , sa zicem , pe oamenii din Buriatia , Yakutia , Baschiria , Daghestan , Gabardin Balkaria cu , sa zicem , creatoarea de moda sau IT-stul din Sankt Petersburg ? Limba rusa si cnutul care-i mangaie de secole pe cei de la Est de Urali , mai sunt oare factori atat de stabili si ,, civilizatori ,, incat sa mentina viabil acest Polyfem hain al popoarelor Asiei de Nord ?
    Istoria , se vede , parca nu mai are rabdare . Turcia , poate Iranul , China si de ce nu , Mongolia , cred ca isi pregatesc tacamurile - festinul , se pare ca incepe ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult