Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fost președinte al Mongoliei, afișând steagul Ucrainei în piept, mesaj pentru ruși: „Nu împuşcaţi ucraineni, nu vă împuşcaţi surorile şi fraţii, nu împuşcaţi copii şi bătrâni”

Tsakhiagiin Elbegdorj

Foto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Fostul președintele al Mongoliei (2009-2017), Tsakhiagiin Elbegdorj, a criticat public faptul că mongolii din Rusia au fost folosiţi pe post de carne de tun pentru războiul lui Putin din Ucraina. Acesta le-a transmis conaționalilor săi că sunt bineveniţi în Mongolia. De asemenea, Elbegdorj le-a cerut ruşilor pe care Kremlinul îi obligă să plece la război să nu tragă în fraţii şi surorile lor ucraineni:

„Ştiu că de la începutul acestui război sângeros, minorităţile care trăiesc în Rusia au cel mai mult de suferit. Mongolii din Buriatia, din Tuva au suferit foarte mult. Au fost folosiţi pe post de carne de tun. Sute dintre ei sunt răniţi. Mii au murit. Noi, mongolii, vă vom primi cu braţele şi inimile deschise.

Am un mesaj către cei care sunt forţaţi să lupte în războiul lui Putin contra Ucrainei: Nu împuşcaţi ucraineni, nu va împuşcaţi surorile şi fraţii, nu împuşcaţi copii şi bătrâni.

Nu omorâţi acea ţară! Nu omorâţi libertatea. Ucraina are tot dreptul să existe”, a declarat fostul preşedinte mongol. Totodată, acesta a ţinut să transmită un mesaj şi ucrainenilor, lăudându-i pentru curajul lor.

„Finalmente, am un mesaj către bravul popor ucrainean şi preşedintele Zelenski: Vă mulţumesc pentru curajul şi leadershipul dumneavoastră. Sunteţi o inspiraţie. Când voi veţi învinge, întreaga lume va învinge. Nicio dictatură nu e veşnică”, a adăugat Tsakhiagiin Elbegdorj.

Rusia riscă să genereze revoltă în rândul minorităților etnice, din cauza recrutărilor

Mulți dintre cei mobilizați în urma decretului lui Putin se află în republicile minorităților etnice ale Rusiei, întărind sentimentul că Rusia s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

De altfel, aceste regiuni au suferit pierderi disproporționate în morți și răniți de pe urma războiului. În Neriungri, al doilea oraș ca mărime din Saha, cunoscut și sub numele de Yakuția, imagini video arată zeci de bărbați adunați pe stadionul de fotbal Gorniak, urcați apoi în autobuzele cu destinația centrelor de recrutare, în timp ce membrii familiei își iau rămas bun de la ei în lacrimi. Mulți dintre bărbați păreau să aibă între 30 și 40 de ani.

„Au transmis deja convocări muncitori din Kolmar și Mechel”, două mari companii miniere cu operațiuni în regiune, a spus activistul care a relatat de la fața locului. „Au transmis convocări toată noaptea.”

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, la o întâlnire la sediul operațional pentru desfășurarea unei „operațiuni militare speciale” a declarat că mobilizarea nu va fi efectuată în republică. El a explicat acest lucru spunând că în timpul războiului din Ucraina, republica „a îndeplinit peste măsură planul”.

Pe 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în țară și a semnat un decret corespunzător. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că, în cadrul „mobilizării parţiale” se preconizează convocarea a 300 de mii de oameni. Însă Novaya Gazeta Europa, citând o sursă din Administraţia Prezidenţială, relatează că, în realitate, clauza secretă a decretului prezidenţial permite apelarea a până la un milion de persoane.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu aveti sentimentul ca Morisca Istoriei se invarte din ce in ce mai repede ? Nu ar trebui sa ne mire daca republicile etnice si ceilalti subiecti din componenta Federatiei Ruse , ar incepe timid , insa iremediabil , procesul ruperii si implicit destramarii acestui stat artificial si absurd , prin insasi fiinta sa !
    Ce au in comun sau ii difera , sa zicem , pe oamenii din Buriatia , Yakutia , Baschiria , Daghestan , Gabardin Balkaria cu , sa zicem , creatoarea de moda sau IT-stul din Sankt Petersburg ? Limba rusa si cnutul care-i mangaie de secole pe cei de la Est de Urali , mai sunt oare factori atat de stabili si ,, civilizatori ,, incat sa mentina viabil acest Polyfem hain al popoarelor Asiei de Nord ?
    Istoria , se vede , parca nu mai are rabdare . Turcia , poate Iranul , China si de ce nu , Mongolia , cred ca isi pregatesc tacamurile - festinul , se pare ca incepe ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult