Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fostul președinte Traian Băsescu: Putin nu poate câștiga

Traian Băsescu - FB

Foto: Facebook Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu scrie într-o postare pe contul său de Facebook că „preşedintele Putin nu poate câştiga”, iar „SUA şi NATO nu au cedat, tratând Rusia ca pe o putere regională”. 

Băsescu enumeră 11 elemente ale ecuaţiei care, crede fostul șef al statului, „îl determină pe Putin să nu invadeze Ucraina” și explică de ce România susține Ucraina, în conflictul cu Rusia.

„Unii se întreabă de ce susţinem Ucraina în condiţiile în care etnicii români sunt lipsiţi de drepturi şi se întreabă de ce nu facem ca Ungaria lui Victor Orban. Aici lucrurile sunt simple. Dacă privim pe hartă vedem cu uşurinţă că după Ucraina urmăm noi. De aceea trebuie să susţinem Ucraina”, scrie sâmbătă seara europarlamentarul Traian Băsescu.

Postarea integrală a fostului președinte, Traian Băsescu:

„Preşedintele Putin nu poate câştiga.

SUA şi NATO nu au cedat, tratând Rusia ca pe o putere regională.

De ce a pierdut Putin ?

Iată câteva elemente ale ecuaţiei care, cred eu, îl determină pe Putin să nu invadeze Ucraina:

1.Niciodată NATO nu a promis că nu se va extinde spre Est, în spaţiul fostelor state membre ale Pactului de la Varşovia, iar Putin ştie că minte atunci când susţine public acest lucru. Un astfel de angajament al SUA şi NATO ar fi fost înscris într-un tratat parafat şi semnat. La reunificarea Germaniei, singurul angajament asumat de NATO faţă de Rusia a fost că nu va amplasa trupe şi echipamente militare pe teritoriul fostului RDG, angajament pe care îl respectă cu stricteţe.

2.NATO şi SUA au respins categoric pretenţiile lui Putin cu privire la punerea sub influenţa Moscovei a statelor foste parte a URSS sau foste state ale Pactului de la Varşovia şi refacerea « zonei de influenţă » a Rusiei;

3.Invadarea Ucrainei ar aduce pierderi mari armatei ruse datorită transferului de armament defensiv de ultimă generaţie către Ucraina, făcut de SUA, Regatul Unit, Ţările Baltice dar şi Turcia ( Putin este obişnuit să prezinte poporului rus victorii fără glorie în care nu pierde nici un soldat precum în Crimeea, Osetia, Aphazia, Nagorno Karabah sau Dombas ori Transnistria unde a folosit insurgenţa locală) ;

4.Pe timpul unui eventuale invazii, armata Ucrainei ar fi bine susţinută cu echipamente militare defensive moderne pe tot timpul conflictului de către multe din statele NATO şi UE (desigur, mai puţin Germania, Croaţia, Ungaria şi probabil Bulgari);

5.Desfăşurarea de trupe şi tehnică militară pe care o fac SUA, a antrenat şi angajamentul altor state membre NATO şi UE ;

6.Concentrarea masivă de forte navale NATO în Marea Mediterană;

7.Ameninţarea fermă a SUA şi a Uniunii Europene legat de impunerea unor sancţiuni economice severe ce vor fi aplicate Federaţiei Ruse;

8.Implicarea totală a SUA în găsirea unor soluţii alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Europei, inclusiv din Qatar;

9.Turcia, de la care Putin avea așteptări mari s-a dovedit intransigentă față de o posibilă invadare a Ucrainei. Mai mult, Turcia s-a angajat în negocieri tehnice pentru a face posibil tranzitul de gaze din Orientul Mijlociu către Europa, ca alternativă la GAZPROM;

10.Beijingul, prin Preşedintele Xi Jinping a descurajat o invadare a Ucrainei;

11.Ameninţarea militară a Ucrainei face ca Rusia să fie izolată pe scena internaţională iar consecinţele izolării vor fi extrem de grele din punct de vedere economic şi politic.

Şi uite aşa, punând cap la cap cele de mai sus, şi multe altele, cred eu că, pentru moment, s-a ales praful din lista de pretenţii absurde ale lui Putin cu privire la ambiţia de a dicta viitorul altor state indedpendente din regiune.

NATO şi SUA nu au făcut concesii şi par a fi câştigat.

Fără a fi obţinut nici o concesie din partea NATO şi a SUA, Putin va fi nevoit să renunţe, cel puţin pentru moment, la invadarea Ucrainei sau să încerce metode mai subtile pentru a controla această ţară fostă componentă a URSS.

Unii se întreabă de ce susţinem Ucraina în condiţiile în care etnicii români sunt lipsiţi de drepturi şi se întreabă de ce nu facem ca Ungaria lui Victor Orban. Aici lucrurile sunt simple. Dacă privim pe hartă vedem cu uşurinţă că după Ucraina urmăm noi. De aceea trebuie să susţinem Ucraina.

Pe de altă parte există şi o concluzie cu privire la solidaritatea europeană. Vai de noi dacă vom crede în ea. Campionii “autonomiei strategice” a UE prin care se vizează îndepărtarea Europei de SUA s-au arătat acum predispuşi la compromisuri cu Rusia lui Putin de dragul afacerilor firmelor lor.

Poate acum înţelegem mai bine de ce unele state UE resping accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen dar sunt gata să primească Croaţia care abia a intrat în UE. Până la urmă spaţiul Schengen defineşte frontiera Uniunii Europene.

Dar evenimentele legate de Ucraina au şi partea lor hazlie. La Kremlin este “Ziua porţilor deschise”. Orice lider european care acceptă să fie umilit de dragul unei fotografii în aceaşi cameră cu Putin este primit de Ţar cu un meniu fix. La felul întâi i se serveşte povestea mincinoasă a “angajamentelor” NATO precum că nu se va extinde spre Est, la felul doi este servită povestea securităţii Rusiei ca şi cum NATO ar fi masat trupe la frontierele Ucrainei, în Crimeea, în Belarus, în Marea Neagră şi nu Rusia iar la desert auguştii vizitatori europeni primesc lecţia GAZPROM “firmă serioasă” unde acum câteva zile fostul cancelar german Gerhard Schroeder a fost numit în Consiliul de Administraţie.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sînt un neinformat... Don Băse europarlamentar...
  Putin face,, așa și pe dincolo ". Păi, Putin este cel mai bun politician șef de stat în această perioadă.
  El a făcut să renască Rusia cu aspirații imperiale, după prăbușirea de prin 85-95...
  Situația dintre Rusia și Ucraina au arătat că unitatea de,, monolit a NATO este strict teoretică.
  SUA dorește să exporte gaze în Europa, dar nu are piață liberă. Că Rusia a devenit în timp principalul furnizor, care este aproape și serioasă.
  Mai departe ce sa zic? Don Băse este o,, umbră a Washingtonului* pe aici.
  • Like 0
 • Nu mai propagati tampeniile acestui betiv notoriu care a condus Romania timp de 10 ani , invatand-o cum sa bea whisky si mai ales , cum se toarna la securitatea comunista ! asa cum si-a pus fata ca europarlamentar lamentabil , votata de asa zisi urmasi ai bratienilor ! Actuali pnl-isti ! ne meritam soarta !!!
  • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Fără să fiu misogin, Eba nu a fost singura,, gîscă" trimisă de politicieni din România în Europarlament...
   Madam Dăncilă? Aia ce merite avea? Că a trecut prin așternutul lui,, dady" Dragnea?
   România este o țară unde un dezertor pe timp de război Carol nr. 2, a fost,, uns" rege, de politicianul Maniu
   • Like 0
 • Ce ar fi de comentat....sa vedem : o intreaga de pleiade de fake news-uri chipurile militare poze cu Putin zambaret sau transant urmate de articole subtirele ca si continut niste realizatori de studiou urland ca romanii se simt amenintati cand acestia de 5 luni danseaza pe mese efectic indopandu-se cu cele pica la mana un Presedinte actual ctitorit de la temelii in cateva sabloane verbale un fost Presedinte in persoana lui Traian Basescu care face brain-storming la Bruxelle si Nato pentru a mai afla o informatie clasificata gen doi si-un sfert un roman Geoana fost primel de Sector cu harletul in mana gargaragiu diplomat de meserie ( tort nu altceva ) un sef Nato venit trei ore in Romania pentru o declaratie si un dineu niste trupeti stransi de prin estul Europei pe taburi subliniez NU TANCURI o armata romana MOARTA efectiv in popota cu fasole si ciolan din cazarma mai marelui general cu stele cusute la fosta APACA o populatie amorfa jucand la pacaneaua existentiala "DIN DRAGOSTE" si la "FARAOANUL GRASU XXL" o alta patura sociala NE-VACCINATA care asteapta sa prinda curentul de la inchiderea usii pandemiei din occident niste exaltati care asediaza primarii ca pe timpul rascoalei din 48. sinucigasi si kamikaze pe sosele si drumurile nationale incendii explozii provocate de redusi mintali si babe sclerozate scumpiri masife contra pastile de somn etc. etc. Mai vreti un tablou de Romania domnilor ? Pai ce sa atace si sa cucereasca TARUL in noroiul existential romanesc ? Acum printre altele si un singur lucru bun : Ce mai spune domnul Cristian Diaconescu in general ?. Il mai intrebati ?. Il mai ascultati ?.Mai faceti cum spune dansul ?...sau il ingropati in anonimat ca este DESTEPT si nu VUVULEZAR DEMAGOG ca majoritatea ? Idioti !! oricum habar nu aveti ca toate discutiile intre marile puteri se desfasoara pe canale securizate respectiv ce vrea sa se vada contra ce se bruiaza si ramane oficial primul criteriu fiind forma cea mai perfida in a manipula mass-media respectiv varzaria distragerea atentiei.... restul ?....vom vedea cum vom iesi de la masa negocierilor....ce vom putea negocia daca nici nu suntem prezenti ?....probabil HOROSCOPUL !
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult