Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fostul primar Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. UPDATE: El a fost dat în urmărire de către Poliția Română

Oprescu

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat vineri la 10 ani și opt luni de închisoare. Decizia Curții de Apel București este definitivă, anunță Digi24. Pedeapsa este dublă față de cea dată de prima instanță. 

Oprescu era acuzat de luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.

Instanţa a mai decis confiscarea imobilului situat pe strada Herăstrău din Bucureşti, cumpărat de Sorin Oprescu prin Adriana Elena Nica. De asemenea, au mai fost confiscate de la fostul primar general sumele de 102.400 lei şi de 9.500 euro.

UPDATE: Sorin Oprescu a fost dat în urmărire de către Poliția Română.

Foto: Poliția Română

UPDATE: Echipajul de poliție care s-a deplasat la locuința lui Sorin Oprescu nu l-ar fi găsit acasă pe fostul primar, potrivit Digi24.

„La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

În 13 mai 2019, Sorin Oprescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Niculae, Popoviciu, Ghità, Bica, Udrea, Oprescu, Mazàre si lista ar putea continua la infinit. Despre ce este vorba pânà la urmà ? O fi prostia, ori incompetenta, sau complicitatea statului român ? Toate acestea la un loc de fapt ! Sunt multe brate ale caracatitei care e mai bine sa fie libere, pentru cà dacà prinzi unul, el duce la cap. Nicio diferenta fata de marii interlopi din perioada comunistà, gen Stefànescu-Bacchus. La inceputul cercetàrii îi bàteau ca sà spunà, apoi îi bàteau ca sà tacà.
    • Like 2
  • Razvan G check icon
    Intre timp, ce sa vezi, surpriza - dl oprescu a fugit din tara. Nimeni nu se astepta la asa ceva….
    Totusi, politia, foarte atenta, il cauta la toate adresele unde ar putea fi gasit. Din pacate, numai la cele din Romania. Si inca nu s-a hotarat daca sa il dea in urmarire internationala. Ma gandesc ca asteapta confirmarea ca a juns acolo de unde nu poate fii recuperat.
    Imi place ca toti hotii astia sunt foarte patrioti cand e vorba de furat dar imediat ce ajung la ananghie, iau drumul pribegiei. Ca deh, e nasol la puscarie in Romania.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult