Foto: Inquam Photos
3 iunie 2018: Andrei Năstase, candidatul pro-european, câştigase al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău cu 52,5% din sufragii. 16 zile mai tarziu, judecătoarea Rodica Berdilă a declarat însă nevalabil rezultatul alegerilor. Motivul: „postările pe Facebook, care au avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri”, au fost calificate de către instanță drept agitație electorală, invalidând astfel procesul electoral şi anulând alegerile. Şocat, Andrei Năstase işi striga apoi disperarea într-una dintre emisiunile unei televiziuni de la Bucureşti; cerea ajutor singurului Occident pe care domnia sa il ştia aproape: România.
Ca să înţelegem ce ni se întâmplă şi punctul de inflexiune pe linia strâmbă a evoluţiei noastre către Occident, ar trebui să privim măcar către istoria recentă. Şi ea a început cam aşa: 17 decembrie 2016, The Economist titra: „România elects a party led by a vote-rigger”. Adică ţara noastră a ales la putere un partid condus de un om condamnat pentru fraudă electorală. Urmările ar fi trebuit sa fie previzibile şi contraatacate în timp util:
- Schimbarea funcţionării Justiţiei în favoarea infractorilor, livrată la pachet cu normalizarea/validarea coruptilor în societate (un om cu o condamnare de 8 ani cu executare este premierul din umbră şi cel care face bugetul naţional);
- 10 august – reprimarea unor proteste paşnice cu forţă armată;
- Subminarea economiei (OUG 114, pilonul doi de pensii, sistemul bancar);
- Subminarea securităţii naţionale (turnat impostură şi incompetenţă la toate nivelurile managementului public, decapitalizarea şi taxarea excesivă a companiilor de stat din Energie, sabotarea proiectelor de autostrăzi care să treacă Carpaţii înspre Transilvania, sabotarea proiectului gazelor din Marea Neagră şi a independenţei de gazele ruseşti, schingiuirea instituţiilor cheie ale statului român: DNA, servicii, Armată);
- Libertatea presei şi libera exprimare –în desfășurare;
- Schimbarea legilor electorale, cuplată cu fraudarea alegerilor - continuarea firească.
Aseară, la aceeaşi emisune la care îşi striga disperarea Andrei Năstase, Laura Codruța Kovesi (deja vu) striga şi dumneai, probabil către Occidentul pe care încă îl considerăm cu toţii aproape. A vibrat din glasul ei aceeaşi disperare, dar mai ales frică. Ei bine, Liviu Dragnea tocmai ne-a trecut ieri Prutul: la 160 de ani de la unirea Valahiei cu Moldova, procesul de înfrăţire continuă. Ne-am unit, în sfârșit, nu cu Transilvania, ci cu Moldova gri a lui Plahotniuc.
Am citit şi auzit aseară multe opinii optimiste conform cărora „Binele va învinge la final”. Dacă ar fi fost Facebook şi atunci, proababil aş fi citit aceeaşi zicere şi în 1946, după falsificarea alegerilor de către comuniști. Binele învinsese într-un final, însă abia după 50 de ani, când primul Guvern pro-occidental se instala la Bucureşti.
The Economist, 2016: „Romania elects a party led by a vote-rigger”. N-aveți nicio emoție?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- de ce când opoziția a fost pe val nu l-a închis pe acest Dragnea prin ceea ce a făcut conform relatărilor din presă ?
- de ce membrii remarcanți, șefi ai diferitelor funcții în statul Român, ca să spun așa, citez : Dragnea, Ponta, Kovesi, Prună, Cioloș, Tăriceanu etc.. prin ceea ce s-a dezbătut în presă, nu au fost puși să răspundă de ceea ce au făcut?
- de ce această horă mare a celor menționați mai sus, s-au apărat la un moment dat unii pe alții, iar în momentul alegerilor se mînâncă între ei (cu toate că au stat și stau la aceeași masă ) ?
- DE CE ?
Totul este politic, iar pentru putere calcă în picioare totul (nu vreau să spun accea expresie urâtă);
În primul rând din punctul meu de vedere unii pot alții mai vor, iar ca nație ce să mai vorbim. Concluzia : dezbină și condu indiferent de consecințe, de patriotism, nație și tot ce mai vreți dumneavoastră.
Cu deosebită stimă - un simplu român.
Nu-mi pot imagina ca dl Gorbaciov sa fie atat de naiv incat sa insceneze in 1989 revolutiile in toate statele comuniste europene (deci si in Romania) si sa formeze clase politice care sa sustina guverne pro-occidentale si in detrimentul Moscovei. Cum sa faci copii pe care sa-i cresti ca sa te tradeze sau sa te omoare ? Moscova n-ar face asa ceva pentru nimic in lume.
Desi suntem in NATO si UE, suntem moldovenizati inca din 1989.
Unii inca mai cred ca lumina ne vine numai de la rasarit. Asa este. Dar si intunericul tot de la rasarit vine. Dupa ce soarele s-a dus spre apus, in urma lui se lasa noaptea, intunericul.
Noi romanii ar trebui sa ne luminam singuri, sa nu credem nici in lumina de la rasarit nici in cea de la apus. Visuri sunt si unul si altul.
De aceea suntem unde suntem, de aceea cei cinstiti si corecti pleaca din tara.
In 2018 s-au nascut mai multi copii in diaspora romaneasca decat in tara. Acolo va fi Romania adevarata.
Romania de aici se autodistruge..