Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Frica din glasul doamnei Kovesi. Începutul „moldovizării” României

Laura Codruța Kovesi - foto

Foto: Inquam Photos

3 iunie 2018: Andrei Năstase, candidatul pro-european, câştigase al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău cu 52,5% din sufragii. 16 zile mai tarziu, judecătoarea Rodica Berdilă a declarat însă nevalabil rezultatul alegerilor. Motivul: „postările pe Facebook, care au avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri”, au fost calificate de către instanță drept agitație electorală, invalidând astfel procesul electoral şi anulând alegerile. Şocat, Andrei Năstase işi striga apoi disperarea într-una dintre emisiunile unei televiziuni de la Bucureşti; cerea ajutor singurului Occident pe care domnia sa il ştia aproape: România.

Ca să înţelegem ce ni se întâmplă şi punctul de inflexiune pe linia strâmbă a evoluţiei noastre către Occident, ar trebui să privim măcar către istoria recentă. Şi ea a început cam aşa: 17 decembrie 2016, The Economist titra: „România elects a party led by a vote-rigger”. Adică ţara noastră a ales la putere un partid condus de un om condamnat pentru fraudă electorală. Urmările ar fi trebuit sa fie previzibile şi contraatacate în timp util: 

  • Schimbarea funcţionării Justiţiei în favoarea infractorilor, livrată la pachet cu normalizarea/validarea coruptilor în societate (un om cu o condamnare de 8 ani cu executare este premierul din umbră şi cel care face bugetul naţional);
  • 10 august – reprimarea unor proteste paşnice cu forţă armată;
  • Subminarea economiei (OUG 114, pilonul doi de pensii, sistemul bancar);
  • Subminarea securităţii naţionale (turnat impostură şi incompetenţă la toate nivelurile managementului public, decapitalizarea şi taxarea excesivă a companiilor de stat din Energie, sabotarea proiectelor de autostrăzi care să treacă Carpaţii înspre Transilvania, sabotarea proiectului gazelor din Marea Neagră şi a independenţei de gazele ruseşti, schingiuirea instituţiilor cheie ale statului român: DNA, servicii, Armată);
  • Libertatea presei şi libera exprimare –în desfășurare;
  • Schimbarea legilor electorale, cuplată cu fraudarea alegerilor - continuarea firească.

Aseară, la aceeaşi emisune la care îşi striga disperarea Andrei Năstase, Laura Codruța Kovesi (deja vu) striga şi dumneai, probabil către Occidentul pe care încă îl considerăm cu toţii aproape. A vibrat din glasul ei aceeaşi disperare, dar mai ales frică. Ei bine, Liviu Dragnea tocmai ne-a trecut ieri Prutul: la 160 de ani de la unirea Valahiei cu Moldova, procesul de înfrăţire continuă. Ne-am unit, în sfârșit, nu cu Transilvania, ci cu Moldova gri a lui Plahotniuc.

Am citit şi auzit aseară multe opinii optimiste conform cărora „Binele va învinge la final”. Dacă ar fi fost Facebook şi atunci, proababil aş fi citit aceeaşi zicere şi în 1946, după falsificarea alegerilor de către comuniști. Binele învinsese într-un final, însă abia după 50 de ani, când primul Guvern pro-occidental se instala la Bucureşti.

The Economist, 2016: „Romania elects a party led by a vote-rigger”. N-aveți nicio emoție?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pardon? In 1990 s-a instalat primul Guvern pro-Occidental? Nu cumva avem parte de o fractura de logica, pe acilea? Stiti ca vorbiti de Iliescu-Roman et Co, persoane puse sub acuzare in Dosarul Revolutiei, pentru faptul ca, prin actiunile lor au provocat moartea si ranirea a mii de oameni Sau?.
    • Like 3
  • Mă îngrijoreaza ce se intâmplă în România. Nu mai am încredere în nimeni. Vă rog dacă vreți să discutăm de câteva aspecte :
    - de ce când opoziția a fost pe val nu l-a închis pe acest Dragnea prin ceea ce a făcut conform relatărilor din presă ?
    - de ce membrii remarcanți, șefi ai diferitelor funcții în statul Român, ca să spun așa, citez : Dragnea, Ponta, Kovesi, Prună, Cioloș, Tăriceanu etc.. prin ceea ce s-a dezbătut în presă, nu au fost puși să răspundă de ceea ce au făcut?
    - de ce această horă mare a celor menționați mai sus, s-au apărat la un moment dat unii pe alții, iar în momentul alegerilor se mînâncă între ei (cu toate că au stat și stau la aceeași masă ) ?
    - DE CE ?
    Totul este politic, iar pentru putere calcă în picioare totul (nu vreau să spun accea expresie urâtă);
    În primul rând din punctul meu de vedere unii pot alții mai vor, iar ca nație ce să mai vorbim. Concluzia : dezbină și condu indiferent de consecințe, de patriotism, nație și tot ce mai vreți dumneavoastră.
    Cu deosebită stimă - un simplu român.
    • Like 0
  • Eu nu cred ca dupa 1989 vreun guvern a fost pro-occidental. Mai degraba a mimat prooccidentalitatea.
    Nu-mi pot imagina ca dl Gorbaciov sa fie atat de naiv incat sa insceneze in 1989 revolutiile in toate statele comuniste europene (deci si in Romania) si sa formeze clase politice care sa sustina guverne pro-occidentale si in detrimentul Moscovei. Cum sa faci copii pe care sa-i cresti ca sa te tradeze sau sa te omoare ? Moscova n-ar face asa ceva pentru nimic in lume.
    Desi suntem in NATO si UE, suntem moldovenizati inca din 1989.
    Unii inca mai cred ca lumina ne vine numai de la rasarit. Asa este. Dar si intunericul tot de la rasarit vine. Dupa ce soarele s-a dus spre apus, in urma lui se lasa noaptea, intunericul.
    Noi romanii ar trebui sa ne luminam singuri, sa nu credem nici in lumina de la rasarit nici in cea de la apus. Visuri sunt si unul si altul.
    • Like 2
    • @ Cristescu P. Radu
      Si sa stam asa, brat la brat cu hotii si comunistii nostri? Ajutorul european este esential, si-aceasta si este in fapt semnificatia notiunii UE, poate o mea culpa tarzie pentru '45.
      • Like 0
  • "Poporul roman", folosesc un termen generic, nu va face nimic ca sa-i apere pe cei cinstiti si corecti. Asa a fost din totdeauna, asa va fi mereu.

    De aceea suntem unde suntem, de aceea cei cinstiti si corecti pleaca din tara.

    In 2018 s-au nascut mai multi copii in diaspora romaneasca decat in tara. Acolo va fi Romania adevarata.
    Romania de aici se autodistruge..
    • Like 0
  • De unde si pana unde frica in glasul lui Kovesi ? Este o interpretare aberanta, poate emotie, poate enervare, dar doamnei Kovesi sigur nu ii este frica. Daca ii era frica, Dragnea si ceilalti infractori din jurul lui nu aveau condamnari
    • Like 6
    • @ Mario Popesco
      Nici eu nu am interpretat in acest mod aspectul voalat al vocii d-nei Kovesi, si eu cred ca a fost o reactie emotionala de saturatie, profund umana, in fata piedicilor de toate felurile ce i se pun de ani de zile. Pe de alta parte, daca ani de zile nu au reusit, de ce ar reusi acum? Nu pot uita ultima declaratia din sediul DNA a d-nei Kovesi, cand s-a despartit de staff-ul alaturi de care a zguduit scena politica : ''Coruptia poate fi invinsa, nu abandonati!'' Exact asta face acest procuror curajos roman - nu abandoneaza, exemplul personal ar trebui sa inspire toate celelalte structuri din justitia romana, pe toti procurorii si judecatorii onesti, si sunt convinsa ca se intampla asta. Voi realizati cum este terfelit si calomniat acest om, procuror Kovesi, de latrinele tv? In momentul de fata, toate aceste mizerii media au devenit 4 la numar, adica prin 4 guri ordinare se arunca dejectii si minciuni, este un linsaj mediatic de-o virulenta cum eu n-am mai vazut. Cele 4 tv care o improasca ordinar sunt : antena3, rtv, realitatea3 si b1 tv, unde la rand poti vedea seara de seara numai mutra lui ghita si abuzurile, este de-a dreptul demential. Trebuie sa se gaseasca o solutie pentru acest CARTEL TV, este evidenta ''intelegerea'' care a aparut intre aceste televiziuni, in scopul declarat de a ataca justitia, de a promova infractorii, sunt de-o toxicitate fara egal. Rahatul de CNA nu face absolut nimic pentru curatarea masmedia tv, pentru ca si el este complice la acest linsaj. De fapt, cred ca este nevoie de mai mult decat un cna de 2 bani.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult