Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Frustrarea angajatului de la privat care muncește mai mult și câștigă mai puțin decât la stat. Sau ce n-au înțeles liberalii de au pierdut alegerile

Mănuși fabrică

Foto: Getty Images

Apariția noului partid venit de nicăieri a fost o surpriză de proporții. Sunt multe alte partide cu un discurs conservator, extremist, agresiv, însă doar acest partid a reușit să strângă aproape 10% din preferințele electoratului. Pericolul radicalizării vieții politice este unul cât se poate de real. Am făcut și eu ceea ce au făcut probabil majoritatea cetățenilor: am căutat informații despre vedetele momentului. Un șef de galerie recalcitrant și agresiv, un filozof legionar, o avocată gălăgioasă lipsită de coerență în exprimare, un grup masiv de credincioși fanatici, fundamentaliști legați prin tot felul de organizații de biserică.

Cei care știau de venirea acestui partid pe un val entuziast de revanșă au ascuns acest lucru tocmai pentru a diminua amploarea fenomenului. Unii dintre noii senatori și deputați nu aveau până acum niciun fel de ocupație sau erau cuprinși în organizații pur simbolice.

Vechile partide par liniștite, speră ca noul partid să aibă soarta celorlaltor partide extremiste de până acum, să se topească în rândurile lor. Mai mult, își doresc să folosesca noua formațiune pe post de ciocan electoral împotriva adversarilor. Calculele astea cinice și politicianiste sunt penibile. Partidele nu au înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat.

În primul rând, e foarte posibil ca noii extremiști să fi învățat din experiența celor dinaintea lor. 

În al doilea rând, se profilează din ce în ce mai clar că aveam de-a face cu o structură ideologică de factură legionară asumată. În spatele lor se află o întreagă structură care pare să fi premeditat mișcarea asta organizată și eficientă. Nu peste mult timp se va declanșa adevărata bătălie intre forțele proeuropene și forțele naționaliste izolaționiste. Biserica pare a fi în fruntea antieuropenilor iar partidul ăsta va fi vehicolul perfect. Asta în timp ce partidele vechi nu fac decât butaforie ieftină. Ele speră că-i vor manipula pe nou veniți și-i vor racola la momentul oportun. Asta depinde de gradul de radicalism al noilor politicieni. AUR este declarat impotriva întregii clase politice și nu văd unde ar fi punțile de colaborare. Abia începând de acum încolo vor avea posibilitatea să-și facă cunoscute ideile pe care le vehiculau doar prin subteranele societății. AUR mai are de unde să crească.

Două fenomene importante s-au petrecut la aceste alegeri: absența masivă și apariția unui partid de natură mistico-naționalistă. Responsabilitatea pentru acestă situație aparține în întregime clasei politice. Nu sunt de acord cu opinia potrivit căreia alegătorii sunt de vină. Nu, politicienii sunt singurii responsabili. Aceste partide care s-au preocupat numai de mărirea pensiilor și a salariilor bugetarilor nu au făcut nimic pentru cei care muncesc în domeniul privat, nu au făcut nimic pentru cei forțați să lucreze în străinătate. Cu toate că actuala putere a venit pe un fond serios de nemulțumire la adresa politicilor populiste, ei nu au făcut decât să continue acestă politică. Există o stare de revoltă la adresa partidelor politice corupte și iresponsabile. Ca urmare, cetățenii au ales să nu vină la vot sau să voteze o formațiune extremistă.

Înainte, salariații de la stat, unde erau salarii mai mici, puteau să meargă să lucreze mai mult la privat, pe salarii mai mari. Astăzi, cei care lucrează din greu în mediul privat sunt mult lăsați în urmă. Statul român nu a făcut nimic pentru cetățenii lui care muncesc în străinătate, pur și simplu i-a lăsat de izbeliște să se descurce cum pot. Nu există nici cel mai mic respect pentru aceste categorii sociale, ele fiind numărate numai atunci când plătesc taxe și impozite sau când trimit bani acasă. Cu toate că oamenii spun toate lucrurile astea de multă vreme nu există nimeni să-i asculte.

Avantajarea salariaților din sistemul de stat, de unde mulți politicieni își trag bazinul de voturi, este evidentă.

Eu am lucrat la stat. În momentul în care mi s-a făcut o ofertă „de nerefuzat'' din domeniul privat am acceptat. Munceam mai mult, dar câștigam mai mult. Acum însă lucrurile au luat-o razna, iar foștii colegi de la stat câștigă mai bine. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  In acest an PNL - "partidul performanta" - nu s-a legat de nimeni din institutiile statului ca sa nu piarda voturi. Am inteles si sa zicem ca am acceptat ca sa scapam de leprele de la PSD. Bun, acum ati "castigat" alegerile. Si voi si USR-ul si UDMR-ul. O sa faceti un nou guvern. Asteptam ce ati promis domnilor liberali.
  Digitalizare (sper ca stiti ce inseamna de fapt), transparenta si bineinteles performanta mult promisa. Sa va vedem...
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Prăpastia dintre bugetărime și privați sa adâncit mai ales în ultimii ani de PSD ism,cu măririle alea aberante de salarii și sporuri unora se făceam că muncesc la stat . Într-adevăr frustrările acumulate au fost mări dar asta nu ar fii trebuit să ne facă să votăm o gașcă de exaltați naționaliști religioși.Așa că nu numai politicienii sunt vinovați că o Șoșoacă ne împroșcă cu laturi din parlament ,ci și cei care au pus ștampila pe ea.
  • Like 0
 • ove check icon
  Foarte corect,in nici o tara europeana angajatii la stat nu sunt atat de avantajati.Deasemenea nu sunt atat de incompetenti.Scuze pentru putinii bugetari care isi dau interesul(in fiecare domeniu sunt cativa).Foarte multe pensii au devenit speciale din cauza PSD ,adica oamenii efectiv nu au contribuit pentru aceasta pensie.Plus ca au iesit la pensie la o varsta incredibila (48-50 de ani,vezi combinate chimice ,etc)Ce sa mai zicem de tinerii politisti si militari care devin pensionari chiar in timp ce scriu aceste randuri,tot cu pensii speciale bineinteles
  • Like 0
  • @ ove
   @ ove....în principiu aveți dreptate, pana la un punct și asta datorită slabei cunoasteti sau a manipulării!
   In toate țările lumii, militarii, au sistem de pensii și modalitate de plata a acestor pensii separat! Asta din cauza asumării restrângerii drepturilor și libertăților constituționale de care Dvs va bucurați! Deci, repet: cei care devin militari, își asuma aceste privațiuni! Statul compensează asta! Dacă Dvs va bucurați de libertatea de a face ce vreți oricând, militarii nu! Dvs va puteți schimba locul de munca dacă nu va convine, militarul a ales sa fie militar iar pentru ei nu se găsesc oferte.....ați văzut ce valva a creat numirea dl. Ciuca ca prim ministru.....
   Deci, militarii nu ies la 48-50 de ani decât pe caz de boală....pe dovezi incontestabile sau când sunt piloți, scafandri de lupta sau alte specialități care uzează organismul astfel încât nu mainpoate fi folosit!
   Iar pensiile militare nu sunt speciale, stimate domn! Sunt pensii militare de stat! Nu speciale!
   Aveți un exemplu concret despre un militar care a ieșit la pensie in timp ce scrieți? Sau alt militar
   • Like 0
  • @ ove
   si in alte tari din Europa si din lume, venitul mediu si pensia medie sunt mai mari la stat decat la privat .....
   • Like 1
  • @ Dorin Sandu Da
   Dorin check icon
   Toate pensiile care nu sunt pe contribuție sunt Speciale indiferent cum se numesc .Nimeni nu va obligat să fiți militari , polițiști etc..,Nu văd de ce noi ceilalți am trebuii să vă plătim bani în plus la pensii.Vreți o pensie mai mare faceți una privată.Ca să nu mai zic că la 45, 48 de ani, vă cărați din sistem ( că ați obosit de atâta muncă).Știu destule cazuri de acest fel și nu sunt rarități . Pensionarii din țara asta nu trebuie împărți în Fraieri contributori și Șmecheri speciali.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Mircea S check icon
   Nu e chiar asa. La nivelul soldelor milotare nu prea ai cum sa faci o pensie privata. In alta ordine de idei este normal ca armata sa aiba sistemul ei de pensii. Nu si politia care e civila. Problema cu pensile militare este ca se platesc celor disponibilizati cu reforma de aderare la NATO. inainte de reforma armata avea mai multi ofiteri decat soldati. https://www.newmoney.ro/salarii-armata-2020-cati-bani-incaseaza-ofiterii-si-subofiterii-din-mapn/
   • Like 0
  • @ Dorin Sandu Da
   ove check icon
   La cati ani se poate iesi din armata cu pensie anticipata?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult