Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

FSB blindează granițele. Rusia se transformă într-o imensă închisoare

Mobilizare in Rusia

 Foto: Anna Sadovnikova / Sputnik / Profimedia

FSB a raportat că, după anunțul mobilizării „parțiale”, 261.000 de bărbați au părăsit Rusia. Discuțiile în cadrul Administrației Prezidențiale ruse despre închiderea granițelor pentru bărbații de vârstă militară au demarat miercuri, când au început să apară cifre dinspre forțele de securitate despre numărul bărbaților care părăsesc Rusia. Potrivit raportului FSB, 261.000 de bărbați care au părăsit Rusia de miercuri până sâmbătă seara.

Anterior, presa rusă, citând surse de la Kremlin, a raportat că autoritățile ruse urmau să închidă granițele pentru bărbații de vârstă militară după finalizarea referendumurilor privind aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina.

Astăzi a apărut informația că unii cetățeni care se încadrează în criteriile mobilizării „parțiale” și încearcă să părăsească Rusia au început să primească notificări la frontiere, conform cărora li se interzice plecarea în baza deciziei comisariatului militar. Cel puțin cinci astfel de cazuri au fost deja raportate.

Rusia a trimis militari la granița cu Georgia, la punctul de control al frontierei Verkhny Lars din Osetia de Nord

„Transportul blindat de trupe se deplasează acolo. Nu se urmărește înființarea unui punct de control. Prezența trupelor este necesară în cazul în care rezerviștii vor să treacă peste punctul de control și să părăsească țara fără a îndeplini formalitățile de frontieră”, a spus departamentul de frontieră.

Ei au observat că punctul de control funcționa ca de obicei. „Nu au fost impuse restricții cu privire la ieșirea cetățenilor de sex masculin de vârstă militară”, a adăugat FSB.

Pe 26 septembrie, bloggerul Nikolai Levshits a raportat că militari ruși au ajuns la Verkhniy Lars cu un transport de trupe blindat

Referindu-se la cuvintele martorilor oculari, Levshits a spus că „un punct de control este înființat în apropierea punctului de control al frontierei”. Canalul de televiziune Dozhd a publicat fotografii și videoclipuri cu oameni în uniforme militare care se deplasau într-un transport de trupe blindat pe lângă mașinile care așteptau să între în Georgia.

Serviciul BBC din Rusia scrie că, potrivit oamenilor care stau la coadă la graniță, puncte de control ce nu lasă mașinile să treacă funcționează acum chiar la intrarea în Osetia de Nord.

După decretarea mobilizării, la granița Rusiei cu țările vecine, inclusiv Georgia, au apărut cozi kilometrice. Potrivit lui Nikolai Levshits, în dimineața zilei de 26 septembrie, lungimea cozii era de 20 de kilometri, iar trecerea frontierei durează trei-patru zile

Nikolai Levshits susține că, pe 25 septembrie, unor ruși li s-a refuzat permisiunea de a părăsi țara în baza deciziei birourilor militare de înregistrare și înrolare. Potrivit acestuia, acestea sunt cazuri izolate. Faptul că bărbaților ruși au început să li se interzică călătoria peste granița ruso-kazahă a fost raportat pe 25 septembrie de șeful Agora, Pavel Cikov.

Potrivit surselor Meduza, apropiate administrației Președintelui Federației Ruse, se preconizează restricționarea ieșirii din Rusia a bărbaților cu vârsta de mobilizare. Cea mai probabilă dată pentru interdicție este 28 septembrie, a declarat o sursă.

Pe 26 septembrie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov a declarat că nu știe nimic despre închiderea granițelor, potrivit acestuia, „deocamdată nu s-au luat decizii în acest sens”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un calcul simplu pe baza datelor arată cam așa: Rusia are o populație de 144 milioane locuitori, din care în jur de 70 milioane bărbați. Rezerva imediată de mobilizare este undeva la 2 milioane de oameni. Adică tineri, cu armata făcută, primul val cum s-ar spune. Cât de greu le-ar fi totuși să mobilizeze 300.000? Adică 15% din acest prim val?
    Când Zelenski a ordonat mobilizare generală, normală în condițiile agresiunii directe, alte zeci, sute de mii de ucraineni au fugit peste granițe, umplând Europa, nu înainte de a fi șpăguiți la greu de vameșii ucraineni, renumiți în tot spațiul ex-sovietic pentru corupție. Nimeni n-a râs, nu i-a arătat cu degetul, ba din contră nu știau cum să-i ajute mai repede. Deși practic dezertau de la datorie. Acum refugiații rușii sunt huliți deși sunt tot oameni care vor doar să scape de conflict exact cum erau ucrainenii din iarnă.
    • Like 1
  • cam tarziu. Sunt sute de mii de rusi ce au fugit deja din tara. Rusi plini de ura fata de Putin, fata de Ucraina, fata de Nato, fata de vamesii rusi ce le-au cerut spagi grele, fata de oamenii ce refuza sa le inchirieze ceva unde sa locuiasca. De furie rusii astia fac ce stiu: se imbata si bat/ violeaza cate o ucraineanca de pe strada.
    E teribil.
    • Like 2
  • Hai ba, lasa-ti vrajeala. Cand a inceput razboiul Zelenski a declarat mobilizare generala barbatilor pana-n 60 de ani. Ati uitat?
    • Like 1
  • Valeriu check icon
    Ooooo. Bagă domnul Vuță articol dupa articol. Ieri a bagat chiar 2 intr-o zi. Se vede ca s-a apreciat dolarul fata de leu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult