Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Funky Travel: Am redeschis pe scară largă porțile pandemiei Covid-19, pretinzând, ipocrit, că „reluăm economia”. Nu, nu relansăm economia, lansăm vacanța!

Vacanta la mare

Foto: Vlad Eftenie

Articol de Ovidiu Constantinescu

“De profesie jurnalist, Ovidiu Constantinescu a lucrat timp de aproape un deceniu la Londra, la Secția Română a BBC World Service și apoi ca și colaborator la BBC Monitoring (serviciul de monitorizare mondială a presei în cadrul BBC). Reîntors în România, a fost timp de 4 ani și jumătate PR managerul Rafinăriei Petromidia din cadrul Grupului Rompetrol și apoi, timp de 9 ani, directorul de comunicare al uneia din cele mai mari case de avocatură din România. La 55 de ani a devenit antreprenor și în prezent conduce propria firmă de comunicare, specializată pe comunicarea de business”.

Da, hai s-o facem lată!

În condițiile în care numărul de noi cazuri de infectare cu Covid-19 este în creștere abruptă, putem parafraza, fără teama de a greși, lozincile folosite de actualul și fostul președinte american în campanie: „Let s make Pandemic Great Again!” (Să facem din nou pandemia mare”) și „Yes, we blew it” („Da, am făcut-o lată!”)

Da, am redeschis pe scară largă porțile pandemiei Covid-19, pretinzând, ipocrit, că „reluăm economia”. Nu, nu relansăm economia, lansăm vacanța!

Nu am avut nicio problemă să lucrăm de acasă aproape patru luni, dar să faci vacanța acasă este o prostie, nu-i așa? Nu am avut nicio problemă să ne îmbrăcăm pentru o întâlnire online (în timp ce încă purtam pantalonii de pijama sub masă), dar cine și-ar îmbrăca costumul de baie, pune prosopul de baie în sufragerie, lumina atmosfera cu un bec colorat și va sări în cada de baie prefăcându-te că este pe o plajă în Grecia? Trebuie să fii acolo, indiferent de consecințe!

Pe măsură ce măsurile de izolare au fost ridicate chiar și un pic, cohorte de turiști au luat cu asalt plajele Mării Negre, în timp ce altele au invadat stațiunile de pe Valea Prahovei, lăsându-și grijile, temerile și fricile acasă. Și nu stai blocat în trafic ore întregi între Nistorești și Comarnic degeaba, doar ca „să păstrezi distanța” – ce Dumnezeu? Dimpotrivă, mergi acolo pentru a te dezbrăca de caracter până-ți cade masca de pe față. Unde este virusul ăla blestemat, băh?

Pe fondul acestei pofte nebune de petrecere, de distracție și de distragere, dorința de a găsi o scuză convenabilă pentru încălcarea tuturor cerințelor legale, precum și a oricărei reguli epidemiologice de bun-simț, a fost mult prea puternică pentru mulți. Așa că mulți au fost pur și simplu încântați să creadă orice teorie a conspirației – una mai idioată decât alta – care ar putea oferi cea mai ieftină scuză pentru un astfel de comportament socialmente iresponsabil. De ce facem petrecere? Deoarece nu există niciun motiv să nu facem: „virusul nu există”. Orice vină morală pentru nerespectarea regulilor a dispărut în mod miraculos: să trăiască minciuna convenabilă!

În timpul gripei spaniole, cu un secol în urmă aproape până în ziua de azi, oamenii din întreaga lume au pus la îndoială măsurile de carantină și izolare impuse de autorități

S-a spus de nenumărate ori: cel care nu învață lecțiile istoriei este condamnat să repete greșelile. Atenție, istoria nu greșește, ci oamenii care iau decizii proaste. Istoria doar consemnează. În timpul gripei spaniole, cu exact un secol în urmă, oamenii din întreaga lume au pus la îndoială măsurile de carantină și izolare impuse de autorități. După doar câteva luni în care mulți s-au plâns și uneori chiar s-au revoltat împotriva măsurilor, autoritățile au dat înapoi și au relaxat măsurile de carantină. Oamenii s-au bucurat, s-au dus la plajă, în cluburi și la târguri, iar ce a urmat a fost un tzunami pandemic ce a provocat moartea a 200 de milioane de oameni din întreaga lume. Fotografiile vechi cu oameni care purtau măști (am văzut una în care chiar și pisica de casă purta o mască!) sunt din al doilea val de pandemie, când nu mai era „degradant” să o porți. Sună cunoscut?

Mai mult, conform relatărilor din presa vremii, în timpul epidemiei de holeră din 1924, țăranii români îi luau la goană pe medicii și soldații care căutau persoane infectate, refuzând să-i lase să-i ducă la spital pentru tratament, argumentând că medicii „vor face experimente și vor face lucrarea diavolului” asupra celor suferinzi. Când a fost ultima dată când ați auzit / citit un astfel de argument? Cu un secol în urmă sau în urmă cu o zi?

Adevărul este că toți credem ceea ce am fost educați să credem și suntem receptivi la informații care confirmă – și nu care infirmă – propriul set de valori și certitudini. Unele postări pe social media de astăzi nu sunt diferite de ceea ce argumentau negaționistii din 1920 în timpul pandemiei lor, cu un secol în urmă. Diferența este că media socială a ridicat lipsa de cunoștințe și impostura pe noi culmi, iar internetul a dat o voce globală persoanelor care, altfel, ar fi fost lăsate de istorie în obscuritatea propriului cartier. „Libertatea de exprimare” a prevalat față de „înțelepciunea exprimării” și aceasta nu este prima dată în istorie când se întâmplă… sau ultima dată când se va întâmpla.

„Ospitalitatea” era doar un gest uman și un semn de bunătate, nu o industrie globală care se ocupa de dreptul universal al vacanței umane

Ce era într-adevăr diferit în urmă cu un secol? Călătoriile de plăcere și vacanțele erau un privilegiu al celor puțini și nu al celor mulți iar „ospitalitatea” era doar un gest uman și un semn de bunătate, nu o industrie globală care se ocupa de dreptul uman universal de a merge în vacanță. În present, noi punem ”dreptul la vacanță” mai presus ”dreptul la sănătate” și probabil vom calcula costurile epidemiei la sfârșitul lunii septembrie. Să ne rugăm ca la momentul adevărului să existe suficienți medici pentru a trata bolnavii și suficiente resurse pentru a relansa economia reală, nu doar industria distracției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Germania s-a decis, in mod legal (atentie!), ca nu este jignitor sa te adresezi cu "Covidioti" catre toti cei care nu cred ca acest coronavirus exista si ca a indus actuala pandemie. Romania oare cand o va face? Tot legal!...
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    O doamnă pe facebook, spunea: "rezultatul colectiv depinde de efortul individual". Care efort? Acela de a nu respecta nici o regulă ori pe sărite? De a te îmbulzi unde-i aglomerația mai mare?
    Dar ce nu înțeleg, s-a spus, s-a scris, la mare e buluc, scump, un articol spunea că 60% din cazuri provin din concedii mai ales la mare, și tu te mai duci? A fost vara deciziilor rapide, nu ca în alți ani, programat din timp. Dacă am rezervat, mă duc!
    Nu cumva ar fi fost vremea turismului sigur ori solitar? Cu familia adică și hai, încă o familie, că românul nu poate renunța la gașcă și pace! Dar tot mai bine ca baia de mulțime!
    Că se jeluia unul din turism: " veniiiți, cât de puțin, că de nu, muriiiim "! Așa, și? Vi s-a făcut milă?
    Nu, omul înțelege absolut ce vrea, și crede pe cine-i convine.
    Nu, turma nu-i de vină. Pentru că e turmă, care nu gândește. Turma are nevoie de păstor, altfel... Și ce te faci când sunt mai multi păstori care se ceartă între ei? Unul zice hăis, unul cea. Bine, de la o turmă de necuvântătoare nu aștepți nimic. Dar de la oameni, despre care se presupune că ar și gândi?
    Nu, virusul nu se vede. Însă prostia da.
    • Like 0
  • satanae check icon
    Da, este foarte ușor să dai vina pe turmă. Aș avea și eu câteva întrebări: cine a deschis totul și ne-a asigurat că lucrurile sunt sub control, după 15 mai? Că se vor face destule teste, că vor exista anchete epidemiologice, că vor angaja oameni la DSP? Acum se vede că nici oameni să răspundă la telefon n-au angajat la DSP, pt ca idioții și-au spus că numai niște medici de profesie pot să dea niște relații și să pună niște întrebări elementare. De asemenea, cine ne-a îndemnat să ne petrecem concediile în țară, că e sigur și susținem economia locală? Cine a adoptat așa zisele "măsuri" și nu a avut nici o grijă să se asigure că sunt respectate, de au ajuns bătaia de joc a tuturor? Iar dacă ne referim și la ce s-a petrecut în afară, în Occident, în special, cine a scăpat virusul de sub control, de la bun început, pentru că n-a vrut să adopte niște măsuri elementare de siguranță, după ce a devenit clar ce se petrece în China?
    Se spune că ia uite cum se comportă oamenii, răspândesc virusul, dar cum ați vrea să se comporte, altfel decât o fac de obicei? Cât poți să le ceri să renunțe la viața lor obișnuită, până și la relațiile cu familia și prietenii, pentru că i-ar amenința un virus invizibil? Și asta după ce tu, ca guvern, ai făcut-o lată îngrozitor și ți-ai neglijat o îndatorire elementară, pentru care fraierii plătesc taxe. Asta ca să nu mai spun de informațiile contradictorii și minciunile ordinare, cu care ne-au hrănit guvernele din toată lumea, în perioada asta. În condițiile astea, cum să nu creadă lumea în toate teoriile conspiraționiste? Dar tocmai pentru că au făcut-o lată, guvernele trebuia să ofere un vinovat și l-au și găsit: noi! Partea frumoasă este că, după cum se vede, abia așteptam să credem.
    • Like 0
  • Nume check icon
    In luna Iunie aveam articole de la FunkyTravel in care eram rugati sa nu amanam concediile de anul acesta la mare, ca totul va fi in regula, ca industria ospitalitatii de pe litoral este perfect pregatita pentru a ne primi pe toti in conditii de siguranta,
    In plus, sigur nu va fi mai scump decat anul trecut si toate cheltuielile cu siguranta turistilor vor fi acoperitie din profitul mic al hotelierilor, totul sa fie bine pentru turistul roman "stresat" de pandemie si bineinteles si pentru hotelieri romani ca sa nu dea faliment.
    Acum, dupa ce am platit mai mult de 100 de EURO pe o camera fara nimic special, 30 de lei pe o ciorba rece si intr-o saptamana as fi putut cumpara sezlongul de plastic de doua ori, tot noi turistii romani acum suntem de vina pentru ca suntem inconstienti si ca ne-am inghesuit ca prostii.
    Intr-adevar aceasta pandemie a aratat foarte clar ca majoritatea este prost educata, inconstienta, indolenta si iresponsabila, dar totusi in loc sa ne "blamati" ar fi fost mult mai elegant din partea Dvs. ,sa ne multumiti ca am acceptat tacit TOT ce ne-ati oferit la preturi duble fata de Grecia si Bulgaria si noi cei prosti v-am salvat pe unii anul acesta.


    • Like 3
    • @ Nume
      Buna dimineata . Si de ce ati facut-o ? De ce ati mers pe Litoralul romanesc ? Credeati ca gasiti acolo , carpato - danubiano -pontici mai educati , preturi rezonabile , burti mai putin proeminente , marlanie putina sau deloc , tigani cu ,, hai domnitza sa-ti dau stiuletu' ,, , disparuti ( eventual la propriu ... ) , parcari suficiente , etc , etc , Tarif 100 eur /noapte ? Hmmm . Mai la vale cu 150-200 km , varf de sezon , pret hotel 3***
      & mic dejun , piscina , parcare , paza 24/24, samd , 35 eur /noapte ; pe plaja , lume rasfirata , silentioasa , ascultatoare de salvamari , 2 sezlonguri & umbrela =12 leva . Si revin respectuos cu intrebarea - am constatat de-a lungul timpului calitatea pozitiilor Dvs. - de ce ati mers pe Litoralul romanesc ? Ultima observatie : daca , calitatea serviciilor de pe Litoral era la pamant pana acum cativa ani , astazi Litoralul nostru este o cloaca pestilentiala si datorita unui fapt minor , dar esential , anume acordarea voucherelor de vacanta bugetarilor - acest fapt a deschis si mai larg poarta lui ,, las' ca merge si asa ,, , preturile au crescut nejustificat si in plus , divizii intregi de nespalati de prin toate cotloanele Mioritza Land , s-au bulucit la mare - sunt obositi , muncind de la 8-16 , trebuie sa se refaca , nu-i asa ? Si atunci , hai la mare , la soare ! Rezultatul , chiar Dvs . l-ati evocat ! Sanatate .
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult