Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

GALERIE FOTO. Hanul Solacolu, de pe Calea Moșilor, aflat în stare extremă de degradare, va fi restaurat. „E o mare victorie pentru salvarea patrimoniului bucureștean”

Hanul Solacolu

Sursa foto: Facebook Edmond Niculușcă

„Hanul Solacolu este salvat”, a anunțat Edmond Niculușcă, consilier personal al Primarului Capitalei. Proiectul de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru actualizarea sumelor în vederea exproprierii clădirii a fost votat în unanimitate, a anunțat Edmond Niculușcă, director în Primăria Capitalei, care spune că „e o mare victorie pentru București și pentru salvarea patrimoniului bucureștean”.

Niculușcă a avut, în ultimii 6 ani, cel puțin 8 încercări de a salva clădirea de patrimoniu situată pe Calea Moșilor și aflată în stare extremă de degradare.

După consemnarea în cont a justei despăgubiri în valoare de 4.550.763,12 lei (bani pe care ii avem in buget), începem punerea în siguranță în regim de urgență, a anunțat Niculușcă pe Facebook.

Edmond Niculușcă a detaliat ce vor cuprinde lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu și a publicat imagini din care se vede starea în care se află clădirea:

„1. Asigurarea stabilității fațadei principale printr-un sistem de sprijinire exterioară, care să asigure circulația pietonală pe trotuarul Căii Moșilor în condiții de siguranță și, în același timp, să protejeze elementele decorative și/sau componentele artistice ale fațadei. Schela va fi utilizată și în cercetarea necesară elaborării studiilor de fundamentare pentru proiectul de restaurare.

2. Asigurarea cursivelor corpurilor laterale prin elemente de sprijinire.

3. Concomitent se va începe evacuarea deșeurilor menajere și a molozului din curtea interioară, cu selectarea elementelor prăbușite, ce pot fi recuperate și integrate prin restaurare. Se va acorda prioritate eliberării accesurilor în subsol.

4. Se vor sprijini bolțile peste pivnițe, cu prioritate în subsolul corpului principal. Se va avansa pas cu pas, sprijinire cu sprijinire, de la intrarea în subsol, către pereții ce susțin fațada principală și calcanele.

5. După asigurarea subsolului și evacuarea molozului și deșeurilor din parter se vor executa eșafodajele de susținere interioare, sprijinite pe tălpi așezate peste pardoselile parterului.


6. Pentru corpul principal, peste nivelul cornișei se va executa o șarpantă provizorie, în două ape (pantă de aprox. 45%, posibil cu rupere de pantă), cu coama paralelă cu Calea Moșilor, cu o durată de viață de minim 5 ani. Streașina va depăși planul vertical al fațadelor pentru a le proteja de apele pluviale. Sistemul de fixare al acesteia va fi astfel propus, încât, la restaurarea monumentului, îndepărtarea șarpanetei și a învelitorii să se realizaze cu ușurință fără a provoca daune suplimentare materialului istoric.

7. Corpul lateral de vest se va asigura cu eșafodaje amplasate doar în interiorul proprietății, iar șarpanta provizorie propusă va fi realizată într-o singură pantă, cu scurgere spre curtea interioară.

8. Corpul lateral de est și corpul central se vor sprijini în mod similar, în evantai, de la locul de acces către pereții opuși, cu elemente de sprijin montate pe tălpi și cu grinzi la partea superioară, de la nivelurile inferioare către etaje.

9. Se va propune un sistem minimal, provizoriu, de jgheaburi și burlane.

10. Se vor asigura golurile de ferestre și uși și se va păstra și proteja tâmplăria existentă și sistemul de închidere al acesteia.”

Istoria hanului

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul, potrivit Hotnews.ro. Clădirea luxoasă a fost afectată de un incendiu în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial. Spre sfârșitul anilor ’80, a fost în pericol de demolare. După 1990, în clădire au locuit mai multe familii repartizate sau nu de fostul ICRAL. În 1997 a fost introdusă în Planul Național de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric, însă lucrările de reabilitare nu au început niciodată. În 2003, imobilul a fost retrocedat urmașilor familiei Solacolu, iar persoanele care locuiau ilegal în clădire au fost evacuate în noiembrie 2007.

În ajunul Războiului de Independență, în imobil a locuit Liuben Karavelov, lider al emigratiei revoluționare bulgare, potrivit unei plăci comemorative, amplasate aici de ambasada Bulgariei.

Sursa foto: Facebook Edmond Niculușcă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult