Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Gazprom a sistat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Gazprom

Foto: Profimedia

Gazprom a anunțat miercuri că a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia pentru că nu au plătit gazul în ruble, relatează Reuters.

Contractul de furnizare de gaze al Poloniei cu Gazprom este de 10,2 miliarde de metri cubi pe an și acoperă aproximativ 50% din consumul național. Pe de altă parte, Bulgaria este dependentă aproape în întregime de gazul venit din Rusia. 

Anterior, Vladimir Putin a anunțat că țările „neprietenoase” vor fi nevoite să plătească gazul rusesc în ruble, o condiție considerată inacceptabilă de către Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen: Vom stabili un răspuns coordonat al UE

Decizia Rusiei de a opri livrarea de gaz către clienții din Europa este „un instrument de șantaj”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de BBC.

Mișcarea este „nejustificată și inacceptabilă”, a adaugat ea, precizând că statele membre ale UE au planuri de urgență pentru acest scenariu. Comisia Europeană este în contact strâns cu acestea pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri posibile de stocare în întregul bloc, iar o reuniune a grupului de coordonare a gazelor are loc acum pentru a stabili răspunsul coordonat al UE, a precizat Ursula von der Leyen.

„Vom continua, de asemenea, să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative – și voi continua să colaborez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa”, a subliniat ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Nu este o surpriza cu Bulgaria , au ales special rusii pe bulgari pentru ca stiu cate cozi de topor au acolo si vor sa ii dea exemplu cand vor ceda ca sa divizeze UE.
    Din pacate doamna Ursula von der Leyen este total depasita de situatie vazand ca unitatea UE incepe sa scartaie , unitate care nu a fost niciodata de monolit asa cum zice , merg la pariu ca in maxim 2 saptamani cel putin 4 tari din UE vor anunta plata in ruble.
    • Like 1
  • Foarte bine! Polonia a fost și este cea mai obraznică și mai ostilă față de Rusia dintre toate țările UE. A îndrăznit să impună Gazprom sancțiuni de capul ei, fără aprobarea UE, plus alte mizerii, deci și-o merită. Desigur, pentru noi nu e un motiv de bucurie, ci de îngrijorare: oricând poate urma și România, dacă gașca de marionete ale Americii imperialiste în frunte cu prostannis & ciucă nu își văd de treabă și fac ce nu trebuie...
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      iar ti-ai schimbat numele spurcaciune kopeicara?
      • Like 7
    • @ Ovidiu Jurj
      cox check icon
      Păi ia spune, tovarășe jurj, cam ce trebuie făcut. Nu te abține, combate! Solda in ruble trebuie justificată.
      • Like 7
    • @ Ovidiu Jurj
      Nume check icon
      Si ce ar trebui sa facem dl. Jurj? Sa predam cheile Rusiei pentru ca asa trebuie pentru ca ei sunt mai mari si mai tari? P.S. Stiti de ce noi nu putem exploara gazul din Marea Neagara ca sa fim independenti? Nu cumva tot din cauza rusilor?
      • Like 6
    • @ Coioaba jr
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, așa s-a numit mereu. E o struțo-cămilă socialistă, antiamericană și filogermană. O rara avis in terris din păcate nu în sens bun. O himerizare de concepte.
      • Like 6
    • @ Nume
      Ungaria este și trebuie să fie pentru România țara-model în ceea ce privește conflictul fascisto-imperialisto-amerloc: deși este și ea stat membru al UE și al nato, Ungaria își vede de treaba ei și nu se amestecă, menține relațiile economice cu Rusia atât cât să asigure poporului resurse energetice ieftine și nu numai că nu se implică militar, dar nici nu sprijină implicarea altor state dornice să trimită arme letale Ucrainei și nici nu permite tranzitarea acestora pe teritoriul ei, scutind poporul și țara de riscul de a deveni o țintă. Ungaria este exemplul concret care demonstrează că da, se poate și altfel! Sigur, soluția optimă ar fi soluția radicală: nato-exit.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      J I G O D I E !
      • Like 3
    • @ Ovidiu Jurj
      Jonapot kivano Gyorgy/ Zdrasvuite tovarisci Gheorghiev,

      Ayayay, noroc ca nu sunteti in locul lui Putler, mamà mamà ce le-ati arata "obraznicilor" de polaci, sa se-nvete minte sa mai dea cu mucii pe cizmele stapanirii.
      V-as bate pe umar ca sa va treziti din somnul ratiunii dvs., care nu naste decat niste flatulente oribile, dar mi-e teama ca o sa simt sub haina dvs. niste stele ruginite de fost ofiter de militie, sau de mos Teacà, ori de bàiat cu ochii albastrii de pe la mànàstirea secu. Asa ca gestul meu chiar n-o sa va ajute cu nimic, pentru ca sunteti din categoria de deseuri nerecuperabile si nereciclabile.
      Ca sà va potoliti frustrarea abia inabusità ca lucrurile nu merg asa cum le-ati dori dvs si altii de aceeasi teapà cu dvs, va sfatuiesc pe dvs si tovaràsii de pluton sa va coborati ranita din pod, sa va bagati inauntru chipiul, cizmele si dictionarul roman/rus si sa o stergeti la Tiraspol si sà va oferiti serviciile in mod direct celor care va platesc, càci cu postàceala pe aici nu prea merge. Sà nu visati la vreo slujbà mai sus, undeva pe strada Lubyanka, cà acolo au nevoie de baieti pregatiti, nu de cozi de topor de 2 kopeici.
      Ah, sà nu uit în caz ca nu va primesc nici màcar sà faceti de planton la depozitul de la Cobasna, mai aveti o sperantà; Viktor e mai putin exigent, se multumeste cu un màturàtor bun pe strada Kossuth Lajos.
      Viszonlatasra/Do svidania
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Dle, esti un las, da las, vandut dusmanilor civiliztiei. Bine ca esti un nimeni si nu detii tu, vai noua, fraiele puterii. Ai pune "pe tava" tara nemernicilor hoardei ruse, o camarila de "gorile" militariste condusa, la fatada, de un refulat, ratat, avorton putin.
      • Like 6
    • @ Ovidiu Jurj
      Delia MC Delia MC check icon
      O, sfântă și naivă neutralitate pe care o proclamă din greu unii. Cu singura consecință că am ajunge nu la masa lui Putin ci în farfuria lui.
      Ungaria joacă încă la 2 capete, mereu de partea celui mai tare. Dacă populismul și naționalismul unguresc o fi un model...
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Gandalf check icon
      E greu să arăți ca un om și totuși să fii un bou...
      Bovino-copeica, noua monedă cu care Bolșevicia își plătește propagandiștii. Enjoy, ciorti, până nu intră și aia în vrie!
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Nume check icon
      Nu cred ca Ungaria este un exemplu bun, ci dimpotriva. Este un stat dictatorial reconstruit dupa modelul rusesc cu un premier pe viata - pentru ca nu poti sa fi presedinte pe viata - si un grup de oligarhi care conduc economia. Coruptia este foarte mare la un nivel inalt si Orban controleaza tot ce misca in tara. Nu vi se pare ca seamana cu Rusia? Deasemenea TOT ce fac ei este impotrive principiilor EU si chiar a statului de drept intr-o mare masura. Interventiile economice, financiare si culturale sunt asemantoare ca principiu celor militare. Acum au declarat ca ei platesc in ruble, ceea ce inseamna ca ei nu fac front comun cu Europa, ci as putea spune ca sunt de faptul calul troian rusesc sau coloana a 5-a. Iar scuze cu energia este numai de fatada, in spatele lor sta complexul de inferioaritate al unui stat mic, care acum doua sute de ani era cat de cat o putere regionala. Ungari impreuna cu Austria joaca un rol foarte periculos in spatele "neutralitatii" cand in ziua de astazi nu mai exista asa ceva. Iar aceasta neutralitate este impotriva EU aproapte pe fata. Cu aceast neutralitate daca Rusia invinge Ucraina in 24 de ore este la granita Germaniei iar Romania poate sa fie izolata si inconjurata numai de "prieteni". Prin urmare nu este nimic de admirat la Ungaria, ba dimpotriva.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Populismul și naționalismul nu, dar pragmatismul da, pragmatismul Ungariei este și trebuie să fie un model. Faptul că e mereu de partea celui mai tare nu doar arată că Ungaria știe să facă mereu alegeri potrivite cu interesele ei, ci o face și pe ea să fie tare.

      În fond și la urma urmei, Rusia nu a avut nimic de împărțit nici cu România, nici cu Germania, nici cu Ungaria, nici cu Austria etc., deci cu niciun stat UE și nici cu Uniunea Europeană în ansamblul ei. Și atunci, din moment ce Rusia nu ne-a făcut nimic, noi de ce o pedepsim cu sancțiuni? Ungaria a înțeles asta, România se face că nu pricepe.

      OK, de acord: ce face Rusia în Ucraina e grav, dar acest lucru nu este și nu ar trebui să fie treaba noastră, cu atât mai mult cu cât Ucraina nu este stat UE și nato și nu este nici pe departe un model de democrație, stat de drept etc., ci un stat corupt cât cuprinde și totodată un stat al nedreptății (germ. Unrechtsstaat) care își persecută și discriminează minoritățile. Bașca fascismul, azovii, banderiștii etc.

      Prin urmare, Ucraina în niciun caz nu e o țară care să merite să fie ajutată, să fie considerată mai cu moț decât alte țări trecute prin război gen Yemen, Siria, Irak, Afganistan, Iugoslavia etc. pentru care nu s-a făcut atâta circ. Dimpotrivă! Din nou, Ungaria a înțeles asta, România se face că nu pricepe.

      Sancțiunile sunt impuse Rusiei de la washington, care sprijină statul interpus Ucraina în războiul pe care sua îl poartă indirect cu Rusia și încearcă să impună și statelor europene acest lucru, deși sancțiunile lovesc țintit în economia acestora. Ungaria a înțeles asta, România se face că nu pricepe.

      Deja în Germania există scumpiri, presa germană e plină de titluri care anunță că inflația e în continuă creștere, deja și la alimente, nu numai la carburanți și energie termică.

      Păi asta e grav rău, fiindcă Germania este partenerul comercial nr. 1 pentru România, sau cel puțin asta scria de curând Deutsche Welle într-un articol dedicat sărbătoririi a 30 de ani de la încheierea tratatului bilateral între Germania și România. Probabil asta deranjează la washington, care face totul pentru ca sua să fie mereu nr. 1.

      În orice caz, dacă Germaniei îi merge rău, clar nici României nu îi merge bine. Deja se văd și la noi în România scumpirile, e suficient de mers la cumpărături la Kaufland și Lidl.

      În plus, la noi scumpirile se resimt în rândul populației mult mai mult decât în Germania, având în vedere că în România sunt cele mai mici salarii din UE, de câteva ori mai mici decât în Germania și alte țări europene normale, dar prețuri cam ca acolo.

      Merită Ucraina fascistă, coruptă și iliberală să suferim noi pentru ea și din cauza ei? Și să pedepsim Rusia din cauza ei, deși nouă, concret, nu ne-a făcut niciun rău? Și astfel să ne batem cuie în talpă? Evident că nu! Ungaria a înțeles asta, România se face că nu pricepe...

      Sigur, washingtonul are interese majore în Ucraina coruptă, la cel mai înalt nivel, inclusiv și mai ales famiglia mafioto-imperialistă biden, de asta o apără atât, nu e numai istorica ostilitate americană față de Rusia!

      Comparativ, America imperialistă nu știu să fi pedepsit cu sancțiuni statul-satelit nedemocratic și iliberal Arabia Saudită pentru războiul din Yemen, de exemplu.

      Prin urmare noi, statele UE, nu ar trebui să pedepsim Rusia pentru războiul din Ucraina și nici să sistăm importurile de resurse energetice avantajoase din ea pentru a cumpăra mai scump gpl din America, respectiv România pentru a permite și facilita extragerea gazelor din Marea Neagră de către marile corporații imperialiste amerloace. Adică schimbarea dependenței energetice de Rusia cu dependența energetică mult mai păguboasă de America imperialistă. Ungaria a înțeles asta, România se face că nu pricepe.

      Problema cu România nu este doar faptul că este stat-marionetă al Americii imperialiste, ci și faptul că marionetele din capul statului-marionetă sunt persoane cu diverse probleme, gen casele lui prostannis, plagiatul lui ciucă etc. Deci persoane șantajabile. Probabil că și alte state UE au la conducere persoane putred de corupte și, prin urmare, șantajabile, de asta se înghesuie să danseze pe muzica păpușarilor de la washington și de asta acum Kievul a devenit mai nou un fel de Mecca, unde toți se bulucesc să se ducă... Mai puțin Orban al Ungariei...
      • Like 0
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      Aveți dreptate însă lucrurile sunt ceva mai nuanțate: neutralitatea Austriei. După WW2, pentru ca Germania plus Austria să nu mai poată să mai pună de vreun război, Germania a fost împărțită (DDR sub jurisdicția directă a Rusiei iar RFG ocupată, da, ocupată de americani; ăsta îi era statutul real, NU a fost independentă până în 1990 în ciuda aparenței) după cum se știe iar obligația Austriei era să devină și să rămână neutră, obligație de care s-a achitat cu sfințenie. Bine, acum țările din jur sunt toate NATO așa că e cumva apărată.
      Ungaria e extrem de dependentă de gazul rusesc, 95% din importul de gaz ( din alte surse) 85% zic ei.De pe o zi pe alta nu se poate și ar rămâne efectiv pe gol. Orban nu poate risca să i se ridice lumea în cap dar nici industria n-o poate pune pe chituci. Renunțarea ACUM intempestivă la petrolul și gazul rusești ar însemna o Europă slăbită, nici măcar capabilă de a urni propria economie darmite mașina de război. Treaba cu plata în ruble e de înțeles deocamdată însă celelalte aspecte nu. Ori pot fi înțelese în cheia naționalismului și populismului plus celelalte aspecte pe care deja le-ați menționat.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Distractia incepe...o sa fie o vara fierbine...sper ca iarna sa nu fie prea rece. Aici se vede politica deficitara a EU. Daca in loc sa ne uitam la binele unor tari, Germania in speta si altele pe langa, sau ale unor companii vest europene controlate de nazistii rusi si am fi dezvoltat o singura politica energetica si independenta pentru toate tarile, acum ar fi trebuit ca toate tarile din EU sa nu mai cumpere gaz de la rusi in semn de solidaritate si am fi evitat sistemul ruses de dezbina si stapaneste.
    • Like 5
    • @ Nume
      Absolut, bine punctat ! Ca au taiat gazul Poloniei nu ma mira, avand in vedere "caldele" relatii cu ei dintotdeauna; ce mà mirà este ca le-au taiat macaroana si bulgarilor, lacheii lor de serviciu, cu o atitudine foarte ambigua fata de Rusia si fata de securitatea NATO la Marea Neagra. Si aici din doua una, ori vor accelera odata constructia conductei care vine de la Alexandroupoli cu GPL, ori se lasa cu o motiune de cenzura si punerea in loc a unui guvern clasic, care sa functioneze dupa modelul vechi. Nu stiu de ce, dar parca inclin spre a doua versiune...
      • Like 2
    • @ KapetanMavromati
      Dar ce se mai stie de magistrala BRUA ,Bulgaria-Romania-Ungaria -Austria ,? S-au investit bani si munca ,ptr realizarea acestui obiectiv important ptr aceste tari si nu numai . Daca se va creea ,asa un nucleu al gazelor in interiorul UE , se va renunta la gazele rusnacilor , Sa se inece acolo in ele ,
      • Like 3
    • @ Nume
      Ca sa nu mai vorbim de banii pishati la gard de BCE prin QE din 2009 incoace, care daca erau folositi pt energie verde ar fi fost panouri solare in UE pana si pe cotetze. In schimb Germania a urmat ad literam lobby-ul ONG-urilor „ecologiste“ finantate de Kremlin, si-a inchis centralele nucleare si s-a afundat pana la gat in dependenta de gazul rusesc. Iar astazi joaca dupa muzica Kremlinului ca ariciul cand bati din linguri.
      • Like 3
    • @ Nume
      Bine ar fi fost ca statele europei fosta comunista, cel putin cu numele, sa nu fi acceptat conditiile injositoare ale aderarii la ue si sa-si fi pastrat propriile industrii si resurse, nu sa la fi "vandut" pe nimic escrocilor de investitori desemnati de aceasta. Au devenit total dependente de bunul plac al altora care numai binele nu l-au urmarit.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Liberalizarea pietii e o piatra de temelie a economiei de piata si nu poti alege sa stai pe tusa la numite obligatii cand aderi la UE. Totusi piata utilitatilor printre care si energia ar trebui regulata la sange, fiind pana la urma si strategica, pt a elimina toate capushele care se auto-denumesc traderi. Asta e adevarata reforma care trebuie facuta de UE. Scoaterea in afara legii a lobby-ului care este o forma de coruptie pana la urma si reglementarea pietei utilitatilor.
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Cine din mediul privat din aceste state sa investeasca ? Gastile de baieti destepti din energie ? Statul care nu mai e proprietar ? Cleptocratia neocomunista si mafiotà care a ajuns la putere peste tot in aceste tari ? Adevaratii investitori care au pus mana pe sistemele de distributie sunt tot rusii, prin firme directe sau prin firme interpuse din vest, care sunt de fapt tot cu actionariat majoritar rus; adica actionariatul oligarhilor rusi imbogatiti cu voie de la Putin, adica al fostilor si actualilor KGB isti, cadre din armata si fostul partid comunist. Daca SRI-ul ar fi putut sa-si faca treaba asa cum s-ar fi cuvenit, aparand interesele nationale si fara interventie si ordine de la politic, majoritatea firmelor straine care controleaza acum distributia la noi ar fi trebuit puricate si blocate inainte de semnarea contractelor cu ei, contracte care s-au dovedit a fi paguboase si cu conditii deosebit de proaste pentru noi.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Nume check icon
      Nu sunt de acord cu Dvs. Aderarea la NATO si la EU au fost singurele miscari politice cat de cat ale Romaniei dupa 1989. Daca nu am fi aderat situatia noastra ar fi fost ca in Ucraina inainte de Maidan, sau chiar mai rea pentru ca resursele noastre sunt mai putine decat ale lor. Toata economia romaneasca ar fi fost in mainile catorva oligarhi - sau baieti destepti in versiunea romaneasca - romanii nu ar fi putut sa lucreze in strainatate - salariile ar fi fost la nivelul de 200 -300 de EURO si am fi murit toti de foame in afara de cativa. Acum ca puteam sa facem alte lucruri mai bune, Da cu siguranta, dar avantajele noastra in urma aderarii sunt mult mai mari decat dezavantajele. Haideti sa privim partea plina a paharului, mai mult decat cea goala. Iar faptul ca nu am stiut sa ne folosim de aderare si sa negociem mai bine nu este vina Vestului, ci vina noastra pentru ca suntem incompetenti, indolenti, ciubucari si ma opresc aici ca ar mai fi multe. Hai sa ne facem ordine la noi in curte si dupa aceea sa ne plangem de vecini.
      • Like 5
    • @ KapetanMavromati
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Relațiile ruso-bulgare au fost mereu foarte bune și înclin să cred că rușii au o coloană a V-a zdravănă în Bulgaria. Rămâne la stadiul de ipoteză însă de ce Bulgaria a avut cea mai mică rată de vaccinare? Nu cumva și-a băgat ursul coada? Ca pe la noi cu Șoșo&Co. Bulgarii nu-s nici proști și nici inculți ci doar vulnerabili. Au și scriere chirilică așa că...
      Cu ori fără ipoteza menționată, e foarte clar că rușii își sterg picioarele de foștii ori prezenții aliați și-i aruncă apoi ca pe cârpe folosite. Harașo loialitate rusească!
      • Like 3
    • @ Coioaba jr
      Referindu-vă la piața energiei, cred că ați vrut să spuneți (românește vorbind) să fie REGLEMENTATĂ nu REGULATĂ (traducere tip ”romgleză”), ceea ce, colocvial vorbind, înseamnă cu totul altceva. Dar, de la mine putere, sunt de acord că această piață ar trebui și REGULATĂ, n-ar fi rău deloc.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Probabil că rușii, în dorința lor de a dezbina lumea occidentală, au lovit și în Bulgaria din simplul motiv că e o verigă slabă. Sunt dependenți de gazul lor și au o istorie de atitudine pro-rusă. probabil că Putin se așteaptă la o schimbare de macaz în aceste condiții. Dacă Rusia vrea să schimbe atitudinea unor țări, sigur că nu o să vizeze Franța, Italia etc, ci o să lovească unde e punctul slab, evident.
      Mai departe, sincer vă rog, încetați cu paralelele cu vaccinismul / antivaccinismul, că ne-am cam săturat de bazaconiile astea. Sunt, desigur multe de spus despre vaccinare și tendințele mondiale, dar nu e vorba de ceea ce credeți Dvs. Deci, sincer vă spun, relaxați-vă, că vă face rău...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu vreau sa fac pe avocatul Deliei dar d-le Cojocaru, stiti foarte bine ca din arsenalul cu care Kremlinul isi poarta razboiul sau hibrid cu Vestul a facut parte si arma aceasta numità antivaccinism, alaturi de dezinformare, razboi cibernetic , atacuri sub steag fals, sprijin financiar partidelor extremiste si miscarilor separatiste, etc. etc.
      • Like 4
    • @ KapetanMavromati
      Sunt perfect conștient de războiul hibrid purtat de Rusia, incluzând refuzul vaccinului, dar hai să nu considerăm acum orice opoziție față de vaccin ca fiind de la Rusia citire. Asta înseamnă paranoia. Despre încercarea de a pune lumea cu botul pe labe folosind frica de virus și impunerea vaccinării, asta e altă poveste, care n-are de-a face cu Rusia. Dar hai să nu intrăm acum în detalii de acest gen, că nu e cazul deocamdată.
      • Like 0
    • @ Nume
      Eu nu sunt impotrriva aderarii la ue si nato. Din contra. Am spus doar ca nu ar fi trebuit acceptat chiar orice, ceea ce a dus la dezastrul economic in care ne aflam.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Bineînțeles că nu orice opoziție față de vaccin .vine din Rusia. Dar un rol a jucat, fără îndoială. Dacă gândim și cine au făcut-o și ce legături (dovedite) cu Rusia au, devine simplu de înțeles.
      Ah, nu-mi face rău deloc, ba chiar foarte bine, mai ales că acum, în retrospectivă, toată povestea corona îmi pare trecut. Însă fiind confruntată mult mai demult cu mișcarea antivaxx încă am întrebări fără răspuns. Dvs însă vă fac rău teoriile conspirației. N-au făcut bine niciodată nimănui.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      E simplu de tot ca atunci când cineva vine cu idei mai puțin ”politically correct” (la care aderați 100% Dvs) să săriți cu acuzații de genul ”teorii ale conspirației”, în sens peiorativ. Dar vedeți că legătura (amuzantă și originală) pe care o faceți cu mare ușurință între antivaccinism și pro-putinism (!?!?!) este fix tot o teorie a conspirației, exact în sensul ridiculizat de Dvs. O să-mi ziceți că Dvs spuneți chiar adevărul, că v-ați informat, ca de obicei, temeinic, de nu știu unde - surse sigure. Păi și eu și alți ”conspiraționiști” în același sens cu mine ne-am informat întotdeauna temeinic din surse sigure, doar că având, uneori, alte orientări decât ale Dvs. Ce ne facem? Ne considerăm unii mai deștepți și alții mai proști - doar pe bază ideologică - sau încercăm să ne respectăm unii pe alții și să ne înțelegem pozițiile, fără să disprețuim?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Am observat ca antivaccinistii sunt intr-o proportie covarsitoare pro Putin. Si aici ma refer la cunoscuti, oameni de rand, nu panarame gen Sosoaca etc. Aceiasi care in urma cu 15-20 de ani erau fani Vadim Tudor. O fi doar o coincidenta?
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      În primul rând eu nu gândesc în termeni de 100%. Nici de sentințe. Și nici politically correct fiindcă îi știu rolul dar și exagerările. Nu e nici o teorie a conspirației ( fiindcă asta înseamnă deja certitudine) ci o simplă constatare făcută de mulți și înainte și după mine.
      Și nu discut nici de proști ori deștepți ci VULNERABILI. Și vulnerabilitatea în fața teoriilor conspirației ține de mulți factori educaționali și psihologici. Factori pe care încerc să-i determin, atât cât pot eu, pentru a găsi o soluție ca oamenii să le creadă în mai mică măsură.
      Fiindcă nu există nici o astfel de teorie care să se fi confirmat însă victime, inclusiv ale antivaccinismului, sunt grămadă. Din păcate.
      PS: like pentru aia cu piața regulată :))))
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult