Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

“Generația Z e varză. Noi eram mult mai mișto”

Generația Z

Foto: Profimedia

“Ăștia din generația asta nouă, “Z” sau cum i-o mai zice sunt praf. Nu știu de capul lor, sunt confuzi, nu știu ce vor. Noi știam că învățăm apoi ne angajăm și tragem pentru ceva pentru o carieră mai clară.”

“Nu reușesc să găsesc niște tineri responsabili să-i angajez deși ofer salarii mari, pur și simplu nu sunt motivați, nu-i interesează banii. Noi aveam foamea aia care ne împingea să rupem munții…”

“Ăștia din generația Z închid laptopul la 17:00 și sparg ușa, unul n-ar rămâne după program. Numai fițe și pretenții… Noi munceam mult peste program și nu ne mai plângeam atât. Și pe bani mai puțini.”

Comunică foarte ciudat, pe limba lor, nu-i înțelege nimeni. Nu știu, frate, parcă noi vorbeam altfel.”

“Băi, tu ai văzut ce muzică ascultă ăștia? Numai înjurături, numai manele, rapul e trap, sunt sub orice critică. Doamne, n-am să-mi las copiii niciodată cu ăștia.”

Ai auzit vreodată genul ăsta de comentarii și păreri despre tinerii din generația Z? Eu da. Sunt trainer și am la cursuri oameni între 20-60 de ani. Cel mai des lucrez cu grupe 30-50 de ani. Și tot des aud genul ăsta de păreri. Eu am 44 de ani și recunosc că o parte din gândurile astea le-am avut și eu în anumite situații când nu am putut să angajez sau să motivez pe cineva să rămână în echipele pe care le-am coordonat. Erau de fapt propriile mele frustrări că sunt depășit de ceea ce se întâmplă și vreau și trebuie să mă adaptez și să mă updatez eu pe mine, ca pe un soft. Să nu ajung ca tatăl meu la bătrânețe care îmi cerea mai mereu să-i “bag și lui programele TV în memorie că iar au făcut ăștia ceva la cablu’”.

De un an colaborez însă cu o academie privată de business, The Entrepreneurship Academy. Sunt Team Coach și lector pe mai multe subiecte, ceea ce m-a pus în contact direct cu aproape toți studenții facultății. În plus, am ținut în ultimii ani cursuri pro-bono pentru sute de studenți din cele mai cunoscute ONG-uri studențești.

Toate astea m-au făcut să-mi schimb picătură cu picătură perspectiva asupra acestei generații. Dar picătura care a umplut paharul a venit chiar zilele trecute când am facilitat o experiență de învățare de Leadership într-o drumeție montană.

M-am întâlnit dimineața cu ei să plecăm împreună pe munte și am rămas blocat să văd că nu aveau încălțăminte de munte și nici mașini de off-road sau măcar SUV așa cum stabilisem. Erau senini, veseli în parcare în adidași în fața unor mașini pe cât de frumoase și puternice, pe atât de potrivite pentru asfalt din ăla netezit, fără gropi. Le-am spus condițiile mele: nu urcă nimeni fără încălțăminte de munte pe vărful pe care urma să ne cocoțăm că nu avem de ce să ne asumăm riscuri inutile și nici nu recomand să urce cu mașinile lor pe un drum forestier plin de gropi unde cred că înclinația pantei ajunge și la 45 de grade. 

În sinea mea mă gândeam și la faptul că sunt șoferi neexperimentați și teribiliști și că cine știe ce se poate întâmpla pe acolo poe drum. Așa suntem noi, 40 plus, vedem mai multe pericole decât e cazul. 

În plus, deja îmi activasem criticul din mine și mă gândeam că întreaga experiență de Leadership va fi tratată superficial și că nu își vor lua în serios nici rolurile de leader de grup și nici acelea de a oferi feed-back detaliat și constructiv colegilor de echipă. Mă mai gândeam că sigur vor vrea să bea și ei o bere-două acolo și că iar va trebui să fac pe polițistul să repet regulile de mers pe munte și ale facultății.

În fine, te-ai prins, îi judecam la greu, în capul meu.

Ce s-a întâmplat de fapt în realitate: în 10 minute au luat o decizie de a ne opri pe drum la un magazin sportiv de unde absolut toți care nu aveau încălțăminte de munte și-au luat câte o pereche. Pe drum au fost organizați și disciplinați și s-au împărțit la baza muntelui în 2 mașini care au ajuns amândouă cu bine până la cabana de unde se pleca pe traseu. Fără stricăciuni, fără muzică tare, fără teribilisme.

De la cabană am plecat în grup organizat și au fost un grup compact și responsabil toate cele 4 ore cât a durat urcarea și coborârea până și de la Vârful Ciucaș. Au luat în serios rolurile, și-au notat feed-back-ul, au dat și au primit 90 de feed-back-uri individuale deși erau obosiți la final toți.

Au băut bere fără alcool. Ca mine. 

Au salutat oameni pe munte după ce le-am spus că așa se face, au mers bine, prudent și în ritm sănătos, a mers totul strună.

Evident că m-am înșelat cu toate etichetele pe care le pusesem și mă bucur imens că m-am înșelat. De foarte multe ori ne conduc prejudecățile atunci când ne uităm la generația Z, care este la fel de neînțeleasă precum eram și noi de către părinții noștri. Am oameni în grupa mea de la facultate care pot livra în 24 de ore prezentări de strategie de business și propuneri de branding pentru companii pentru care alte firme de publicitate ar lua mulți bani și consuma săptămâni întregi. Știu că am lucrat 14 ani în domeniu.

În plus, mulți dintre ei sunt mai inteligenți emoțional la 18-22 de ani decât eram noi la 30-35 de ani. Nu ei sunt varză că vorbesc diferit și se orientează după alte valori. Noi suntem varză că nu ne adaptăm, că refuzăm să ne schimbăm și să-i înțelegem.

Muzică ciudată ascultam și noi pentru părinții noștri (Heavy metal, Gothic, BUG Mafia, Paraziții etc). Înjurături erau și atunci în versuri, dar altele. Pe înțelesul nostru, nu și al părinților noștri. Și noi ne căutam drumul la vârsta asta. Unii dintre noi încă îl mai caută. Și este ok. Pe ei nu numai că nu-i mai motivează banii pe primul loc, dar au înlocuit asta cu o misiune puternică a firmei care să impacteze mediul înconjurător și să ajute la derularea unui business sustenabil. Se uită la valorile firmei, noi ne uitam la salariu și cam atât.

Nu lucrează după 17:00 și noi băgam până la 21:00. Și cum e mai sănătos? Voi ce i-ați recomanda copiilor voștri să facă? Să stea noaptea la birou sau să aibă o viață armonioasă și echilibrată? După un an petrecut în preajma tinerilor 18-22 de ani, mă declar fanul lor înfocat și învăț de la ei cel puțin la fel de mult precum învață ei de la mine.

Vă urez să aveți curajul de a-i asculta, de a le pune întrebări și de a-i înțelege!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Gen Z is cabbage, father!
    • Like 0
  • mg check icon
    ..apropo de berea aia fără alcool.. E ca dragostea platonică.. Știți bancul..

    - Baciu Gligor, ce-o fi aia oare dragoste platonică ?
    - Fătu meu, dragostea platonică iaște ca cum ai linje clondirul cu palincă pe din afară.

    Altfel fiecare generație cu limbajul ei. Acum sunt la modă inserturile și abrevierele anglofone. Sună la fel de ridicol precum Chirițismul bunicilor și străbunicilor, sau ghiveciul de română cu inserturi rusești vorbit dincolo de Prut. Vorbeam și noi o păsărească pe vremuri, crezând că o pricepem doar noi.. Copilării..

    Iar muzica trebuie să provoace emoție, fie ea clasică, pop, rock, Trap sau manea. Vă propun un rock scurt și la obiect. Rush - The Temples Of Syrinx :

    https://www.youtube.com/watch?v=PGROp5a2sUg
    • Like 0
    • @ mg
      Stimate MG,
      Rush ?
      Sunteti fenomenal
      Prefer Tom Sawyer sau Subdivisons.
      Sa stiti ca muzica prog , nu este pe gustul stangi.
      • Like 0
    • @ Sir Mihai
      mg check icon
      ..da, Tom Sawyer e piesa de rezistență, dar nici 2112 nu e de lepădat.. :))
      Altfel, îmi place să cred că muzica unește, spre deosebire de politichie..
      • Like 0
    • @ mg
      AIci stimate domn, cu 2112 intram deja in transcedental..
      Testul meu pentru oameni inteligenti este YYZ , daca asculta si dau din cap pe groove , sunt de ai mei .... Daca nu , efectiv imi este mila de ei...
      • Like 0
    • @ Sir Mihai
      mg check icon
      ..poate că și noi, dar ei cu siguranță.. Inspirația asta vine de undeva..
      XYZ e și pe "meniul" concertului de la Birmingham, din 1988, pe care l-am descărcat de pe youtube. E desigur și Tom Sawyer. :))

      Iar la XYZ, prologul îmi aduce-aminte cumva de Genesis.
      Apropo, Steve Hackett apare de câțiva ani cu o trupă "Genesis Revisited Band", cu care abordează și vechile hit-uri, cum e "Firth of Fifth" :

      https://www.youtube.com/watch?v=dJLtT5RmM5E

      Altfel, se pare că dopamnina e cea care creează acea stare de fericire care ne învăluie atunci când ascultăm muzică. Iar memoria e cea cu suspansul, cu așteptarea unui pasaj sau a unui refren, care declanșează valul de hormoni.
      Fără să aibă vreo legătură cu IQ-ul, sunt persoane cărora domamina nu le picură. Am cunoștințe, foarte bine educate, cărora muzica nu le spune nimic.

      "Fără muzică, viața ar fi doar o greșeală" zicea Nietzsche, iar cei cu frica lui Dumnezeu susțin că ne apropie cel mai mult de El..
      Yes pare să confirme cu acest "Awaken", nu credeți..? :

      https://www.youtube.com/watch?v=98-iBpbEbNk
      • Like 1
    • @ mg
      Stimate domn,
      un singur cuvant : Sublim.!
      • Like 1
  • Stimate domn, generatia Z va revolutiona programul de lucru si eu sustin asta. Vom ajunge sau la patru zile pe saptamana sau la 5 ore pe zi.
    Pentru ca ei au invatat ceva, timpul personal conteaza mai mult decat banii.Pe de alta parte nu mai sunt incitative , pe plan mondial , a cumpara o casa de exemplu a devenit un lux ..Azi a fi angajat si platit cu salar, nu mai inseamna aproape nimic.
    Golden era in USA ai anilor 50 -70 a insemnat ca dintr-u salariu de muncitor simplu, plateai ipoteca, avea doua masini etc, asta in conditiile in care cele mai multe femei erau casnice.
    • Like 3
    • @ Sir Mihai
      Mihai check icon
      Asta sună a marea resetare, nu ei deține nimic și vei fi fericit. Top 11% deja dețin 90% din avuție. Pe de altă parte poate ar trebui să vedem care erau cotele de impozitare și pragurile corespunzătoare în acei ani în America.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Stimate domn, eu unul sunt impotriva resetarii.
      In cea ce priveste impozitul aveti dreptate.
      Va aduc aminte ,ca impozitul pe venit in USA si Canada , as cum il cunoastem azi a fost introdus ca si effort de razboi temporar in timpul primei deflagratii mondiale.
      • Like 0
    • @ Sir Mihai
      Mihai check icon
      Nici eu nu cred că resetarea este un lucru bună pentru că până la urmă este o altă formă de comunism, de dependența de stat și probabil de un stăpân bogat. Oamenii nu își dau seama că sunt independenți prin faptul că lucrează și mulți preferă o bunăstare a la monarhiile din golf, asta cât timp curge la prize și miere că după, e clar ca se impune o dictatură și acolo. Pe de altă parte faptul că acești deținători de averi nu sunt ținuți în șah în vreun fel, cum erau speriați cu comunismul înainte de ‘90, ridică mari probleme pentru că aceștia prin sporirea averii lor, cresc costurile pentru restul, ceea ce duce la astfel de fenomene. În momentul de față impozitul este eludat de aceștia și nu mai reprezintă un impediment astfel că statul ar trebui să treacă de la impozitare la managementul resurselor.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Stimate domn, aveti dreptate , ne-am lovit de zid... Dar tocmai asta incearca Domnul Presedinte Donald Trump sa faca . Am sa va explic foarte pe scurt.
      Deficitul exporturile ale USA dateaza de cand s-a incheiat al doilea razboi mondial .Piata libera cam la fel , fara tarife etc.
      Ca sa scazi drastic impozitul pe venit ai nevoie de alte surse de finantare ale statului ,in acest caz tariful .Eu unul prefer 5% impozit pe venit in loc de 27% chiar daca asta inseamna sa platesc sa zicem cu 45% in plus pentru un frigider.. Castigul este mult mai bun..
      • Like 1
    • @ Sir Mihai
      Mihai check icon
      Evident, iar avantajul este că atunci bunurile vor fi făcute să țină, nu să fie de unică folosință.
      • Like 1
    • @ Sir Mihai
      Mihai check icon
      Evident, iar avantajul este că atunci bunurile vor fi făcute să țină, nu să fie de unică folosință.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Stimate domn, aveti perfecta dreptate.Produsul finit va deveni din nou de calitate ..Eu am avut un TV color care a tinut 22 de ani...
      Ma bucur ca intelegeti ..
      Incercati sa explicati acest concept unui liberal.. imposibil .
      • Like 0
  • Societatea e împărțită în 2. Sunt cei care își permit să participe la nenumărate activități (și să-și cumpere bocanci din banii de buzunar) -adică bogătanii. Ceilalți sunt cei fără bani care petrec timpul în fața telefoanelor (nu au bani să facă altceva). În viitor cei cu bani vor fi linșați de către ceilalți fiindcă nimeni nu poate fi perfect fericit atat timp cât cei din jurul lui sunt nefericiți!
    • Like 2
    • @ Haiduc Andrei
      De fapt, așa-zișii săraci stau cu ochi-n telefon de dimineață până seara, în loc să studieze ceva ca să aibă oportunități de angajare pe un salariu mai mare. Și pun pariu că pe lângă telefon mai golesc și câteva pet-uri de bere, de alea la 2-3 litri. Ca să fie TikTok-ul mai fluent...
      Eu aveam un salariu de o sută și ceva de dolari (euro încă nu exista pe vremea aia) și tot aveam grijă să merg cât se poate de des la munte. Dar din salariul ăla de căcat am urmat academia CISCO...
      Asta cu muntele vs săraci și bogați e doar o scuză penibilă pentru sedentarismul cronic.
      • Like 2
    • @ Haiduc Andrei
      Mihai check icon
      Dacă îți permiți să îți cumperi o pereche de bocanci, înseamnă că ești bogat? Bine că nu zici că sunt dușmani de clasă deoarce își permit un asemena lux.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      De cele mai multe ori cei săraci sunt de fapt cu duhul sau leneși. Restul sunt excepții.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Am spus "să participe la nenumărate activități"...
      • Like 0
    • @ Mihai
      Ai punctat excelent! Nu eu am scris că numai bogații își pot cumpăra o pereche de bocanci. Cred că răspunsul era pentru celălalt Andrei :)
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Da, se mai întâmplă pe telefon.
      • Like 0
    • @ Haiduc Andrei
      Mihai check icon
      Da, nenumărate, ca și diurna parlamentarilor de 400 de zile anual. Își permit și ei să meargă o noapte pe banii firmei sau ceva de genul. Plus câteva în particular, Or fi bogătașii din ăia cu salariul peste 10.000 care trebuie să plătească taxa de solidaritate cu bugetarii, specialii și sinecuriștii care i-au sporuri și prime nesimțite. Și sunt tot mai mulți de bine ce le merge la stat.
      • Like 0
    • @ Mihai
      poate sunt unii bolnavi cronici. grav. de tineri si nu au vechime in campul muncii si au o pensie de mizerie
      • Like 0
  • Ce trist! Să ajungi la 30-50 de ani și să nu știi cum se urcă la munte!
    În plus, încălțările noi (ghete/bocanci) trebuie mai întâi rodate pe un traseu super ușor, nu probate din prima tură pe un traseu abrupt. Dar hei, traseele care duc la vf. Ciucaș pot fi făcute și în șlapi, așa că a fost ok. Gen. Z a fost în siguranță.
    • Like 2
  • Asta s-a dorit, o masă amorfa, inculta, needucata, fără pregatire, pentru a fi ușor manipulata și incolonata. Comuniștii nu au atins această performanță.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Stimate domn, daca cititi cu atentie articolul , se prezinta contrariul a celor afirmate de DV. Daca sunteti nostalgic dupa comunism faceti o vizita in Phenian,
      • Like 1
    • @ Sir Mihai
      Nu mă trimite pe mine la Phenian. Acolo este unul dintre prietenii adulatului dv. trump.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Acolo se tinde cu actualul curs al UE, Utopia Verde, neo-marxism și altele de genul, deci ăștia sunt ideali pentru așa ceva. Iar când vine vorba de lucru, nu va mai fi nevoie să se lucreze prea mult că job-urile sunt altundeva.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult
Text: Radu Glonț/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon