Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Generozitatea copiilor. Cum au ajuns elevii din 20 de școli să contribuie la construcția Spitalului de Copii ridicat de Dăruiește Viață

Copiii dăruitori

În 2009, atunci când eu și Carmen am început bătălia pentru viața lui Dragoș, un adolescent de doar 17 ani care se lupta cu un cancer, am încercat să mobilizăm liceu în care el era elev. Am avut atunci o discuție cu directoare și directoarea adjunctă, pe care încercam să le convingem să-l susțină pe Dragoș și să-i îndemne pe colegii lui să-l susțină și ei, să ne fie alături în demersul de a convinge autoritățile să finanțeze tratamentul lui în străinătate.

„Nu avem voie de la inspectorat”, acesta a fost răspunsul celor două doamne... Aveau nevoie de aprobare de la inspectorat pentru o lecție de solidaritate cu un copil aflat în cea mai dramatică situație cu putință…

În 2022, peste 20 de școli din București și din țară, au organizat acțiuni și târguri caritabile, au strâns bani și i-au îndemnat și pe alții să facă parte din cea mai mare comunitate adunată vreodată în România, pentru a face bine, comunitatea #NoiFacemUnSpital.

E o schimbare uriașă de mentalitate și e o enormă bucurie să vezi profesori și învățători care-și îndeamnă elevii să se implice, să vezi elevi de liceu care-și dedică timp și energie pentru astfel de acțiuni și să vezi părinți care-i susțin și care participă alături de ei la târgurile caritabile.

Am avut privilegiul de a interacționa cu unii dintre copiii care s-au implicat, pe viu sau prin zoom și dincolo de emoțiile oarecum firești, ne-am încărcat cu energie și optimism: vine o generație care știe încă din școală că implicarea și empatia sunt ingrediente fără de care e greu să-ți găsești sensul.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult