
foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Nu ați înțeles! Sau sunteți prea lași și prea comozi pentru a lupta politic pentru o țară cu adevărat puternică, prinși în mici mize de partid.
Ce scriu acum nu e deloc dur, nu e deloc deplasat. E poza de acum a unei clase politice care se cheamă “alianța pro-europeană”, dar în realitate este o alianță pro-populism ieftin. Partide politice conduse de candidați și lideri slabi, care din lipsă de viziune, de curaj și de idei, preferă să copieze, într-un mod penibil, mesajele extremiștilor, dar într-un mod mai digerabil.
Dar nu de ei are România nevoie.
Înțeleg că azi, în România, valul populist e de 50% din totalul românilor cu drept de vot. Dar nu luptați cu promovarea nonvalorilor prin poze din biserică, cu rugăciuni și închinăciuni, cu năframă, ie si căciula din blană de oaie. Astea nu țin locul strategiilor economice, reformelor, principiilor democratice și nici alianțelor de securitate. Iar portul tradițional sș credința nu sunt în pericol, democrația este în pericol. Dar nu aveți curajul de a le explica oamenilor de ce Georgescu nu e doar un om, de ce AUR și Simion nu reprezintă doar un partid politic, de ce Trump nu e doar un alt președinte american. Nu aveți curajul, dar vă convine în a ciupi și voi niște voturi din acest curent, fără să vă dați seama că prin ceea ce faceți puneți o presiune tot mai mare pe democrație și ne îndepărtați tot mai mult de dezbatere, rațiune, plan și coeziune.
Macron, Starmer, Donald Tusk sunt lideri europeni care au avut curajul de a-și asuma nu doar lupta pentru democrație în Franța, UK și Polonia, dar au avut curajul de a face asta pentru toată Europa, pentru democrația europeană. Și nici acolo situația nu e una roz: Macron are opoziție puternică și guvernul său nu are o majoritate, Starmer are conform sondajelor șanse să piardă în fața lui Farage la alegerile parlamentare, iar Polonia se pregătește de alegerile prezidențiale. Dar toți se zbat să explice de ce calea cea mai ușoară, populismul, nu este calea sănătoasă pentru țările lor. Dau mesaje de forță, de încredere, atât de necesare în vremuri dificile.
La noi, toată lumea încearcă să pozeze și în erou al democrației, dar și în populist. Să pice și de colo, și de dincolo.
Doamna Lasconi, Domnul Năsui și alți lideri din USR au încercat să explice de ce decizia BEC este o demolare a democrației și de ce au votat pentru candidatura acestuia. BEC a judecat corect, dar în loc să avem curajul să explicăm simplu: alegerile au fost anulate din cauza practicilor unui candidat, Georgescu, există o decizie a CCR și nu le poți relua cu același candidat în cursa, cu aceleași probleme de legalitate. Nu are logică! Nu poți apăra democrația de cei care vor să anuleze democrația ( care vorbesc de anularea drepturilor pentru anumite persoane, de desființarea partidelor politice, de acțiuni violente de represiune și câte altele ) dar să îi lași să devină garantul democrației! Decât dacă ești orb!
Doamna Lasconi nu a ieșit din campania electorală în care încerca să se afișeze ca o mare credincioasă, prin porturi tradiționale, poze din biserică și cruciulițe cat mai mari.
Însă credința oamenilor e deja asigurată de Constituție, nu o atacă nimeni. Ea este însă folosită abuziv în jocul politic și electoral. Însă credința este un act personal, o confesiune si o convingere a fiecărui om. Dacă o are, iar dacă nu o are, e tot dreptul său. Ea nu se tranzacționează, nu se cumpără și nu se dovedește prin exprimări publice.
Este o relație între un om și o divinitate, un raport confidențial. În momentul în care o expui în zona politică, o agresezi, o murdărești.
Dacă faci însă parte din zona clerului bisericesc, atunci ei au rolul de promovare și de învățare a religiei, atenție, nu de a evalua credința fiecărui om care intră în Biserică.
Așa și Domnul Crin Antonescu, la depunerea candidaturii, nu a răspuns la întrebări, dar a ținut să încheie cu o rugăciune și cu trei închinăciuni, pe repede înainte. Oare credința ne lipsește nouă, în aceste zile? Conform cercetărilor sociologice peste 90% din români se declară credincioși. Deci care e urgența în a-ți expune credința? Domnul Ciolacu a făcut campanie cu poze de la slujbe tot anul trecut.
Domnul Nicușor Dan ne spune ca nu e democratic ca CCR să poată anula o candidatură, ne vorbește de continuarea guvernării Ciolacu și dar uită că guvernarea asta a distrus bugetul și a cheltuit doar din fondul de rezervă peste 65 de miliarde de lei, în doar un an, cât au cheltuit alte guverne în 15 ani!
Dacă sunteți așa de credincioși toți, nu ați vrea să vă ghidați activitatea politică după cele 10 porunci?
Pentru că Georgescu nu este doar un om. El reprezintă o mișcare extremistă al cărei scop este preluarea abuzivă a puterii, fie prin nerespectarea legilor electorale, prin nerecunoașterea sistemului democratic, sau așa cum am descoperit aseară, prin violențe și incitare la violențe. Simion îndemna aseară ca cei din BEC să fie jupuiți în piața publică. Șoșoacă vorbea de destrămarea națională.
În jurul lui Georgescu sunt clanuri de interlopi, sunt agenți străini, sunt bani negri și arme, sunt dezinformări și manipulări. Asta reprezintă acest om.
Așadar, nu vreți să aveți curajul să apărați democrația? Să vă asumați și să explicați că Georgescu vrea să dărâme democrația, să folosiți rațiunea și argumentul pentru a câștiga voturi și inimi?
Pentru că dacă am rămas doar cu închinăciunea, ca ultima soluție, înseamnă că suntem pierduți!
Când ai rămas fără soluții, când nu ai argumente, când simți că te scufunzi, când nu ai curajul să lupți, doar asta îți mai rămâne: speranța că Dumnezeu va interveni să rezolve ceea ce oamenii nu au curajul și nici inteligența să facă ! Dar când ajungi să faci asta pentru o cursă electorală, înseamnă ca nu ai înțeles ce înseamnă credința și nici care este rolul tău!
Lăsați cuvintele goale și începeți să vă asumați schimbarea în bine a țării ăsteia! Pentru că e un moment prea important pentru a face joc de glezne!
PS. Istoria e scrisă de oamenii curajoși, nu de cei care se ascund sub ideile altora.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Un individ are probleme și ia o decizie extremă, aceea de a se sinucide, Urcă pe o macara și strigă de acolo că își va lua viața pentru că nu mai merită trăită. Din varii motive.
Se adună gloata și acolo există mai multe feluri de "spectatori": unii care sunt gata să strige "sări în cap să nu-ți rupi picioarele", alții care sunt îngrijorați, alții care stau doar de dragul spectacolului, altii care sunt convinsi ca ăla se sinucide din cauza altora,
Cine intervine cu adevărat? Doar cei care încearcă să-l oprească pe individul disperat, fără niciun interes. Așa și cu poporul român sinucigaș, trebuie să intervină cineva să-l oprească de la sinucidere. Ne place sau nu, e singurul moment in istoria noastră când BEC și CCR fac ce trebuie. Și trebuie să-i susținem acum, este în joc viitorul nostru și al generațiilor care urmează amenințate de noua uniune sovietică... Este de fapt un "vaccin" antisovietic.