Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Germania a lansat mult așteptata și controversata aplicație Corona: #Corona-Warn-App

Corona-Warn-App.

Foto: Kay Nietfeld/ dpa/ AFP/ Profimedia

Germania a lansat marți mult așteptata și controversata aplicație Corona: #Corona-Warn-App. Inițiativa a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat principalii actori responsabili de definitivarea proiectului: Institutul de Medicină Robert Koch, Ministrul Sănătății Jens Spahn, Ministrul de Interne, Horst Seehofer, Ministra Justiției și directorul Deutsche Telekom. 

Se speră ca numărul utilizatorilor să atingă în scurt timp câteva milioane. A fost prezentat un scurt video explicativ, accentuându-se anumite concepte recurente în discursul politic din ultimele luni: transparență, protecția datelor, anonimitate. Schimbul de coduri nu implică relevarea identității utilizatorilor ori a locațiilor. Nu există niciun fel de obligativitate în descărcarea și folosirea aplicației - caracterul voluntar al acesteia este indiscutabil. Prin urmare, este vorba de un act de solidaritate, de o contribuție adusă comunității.

„Împreună am atins atâtea obiective în depășirea crizei", Corona-App nu este un antidot împotriva virusului, ci un important instrument în reducerea și stabilizarea numărului de contagieri, a afirmat ministrul Spahn.

Cuvintele-cheie cu care ministrul și-a încheiat discursul au fost clare: „Aplicația este voluntară, sigură și practică."

Seehofer a aprofundat aspectul legat de siguranța datelor și nivelul înalt al tehnologiei folosite, numind inițiativa un „mare succes", afirmație confirmată și de ministra Justiției. Este o chestiune de responsabilitate personală, ce ajută la protejarea propriei persoane, cât și a celorlalți.

La aplicația de monitorizare a contactelor a lucrat firma T-Systems (parte a Deutsche Telekom) și compania de software SAP. Inițial, Corona-App era așteptată în timpul lunii aprilie, așa cum s-a întâmplat în Austria, unde a avut un rol semnificativ în relaxarea restricțiilor. Din motive tehnice, procesul de elaborare a durat însă ceva mai mult decât se prevedea.

Și RKI susține necesitatea întreruperii lanțurilor de infecții, perioada actuală fiind una ideală pentru familiarizarea populației cu tehnologia oferită; se intenționează, pe cât posibil, evitarea unui al doilea val de infecțiilor.

Situația COVID-19 este în continuare stabilă în Germania: aproximativ 188.000 de cazuri confirmate, 6.000 infecții active.

O aplicație echivalentă este de marți disponibilă și în Italia. Aceasta se numește „Immuni" și a devenit deja operativă la nivel național: monitorizarea contactelor persoanelor infectate a început în 8 iunie cu 4 regiuni pilot (Puglia, Liguria, Abruzzo, Marche). Până în momentul de față, aproximativ 2 milioane de persoane au descărcat aplicația, dar autoritățile, îndeosebi comisarul Arcuri, speră ca numărul acestora să crească semnificativ. În ciuda diminuării progresive a contaminărilor, virusul este considerat un pericol, până la apariția unui vaccin.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un debut care m-a convins: [1] in limba romana nu exista "ministra" si [2] in jurnalism, titlul unei persoane este insotit de numele persoanei; cititorii nu sunt obligati sa stie care sunt ei, aceia, anume ministrului german al justitiei, respectiv directorul Deutsche Telekom. Cum ziceam, un debut convingator: m-a convins sa nu pierd timpul citind mai departe.
  • Like 0
 • Mi-am instalat si eu acum aplicatia, sunt curios sa vad cum functioneaza.

  PS. Daca aplicatia e facuta de T-Systems si SAP, faptul ca era asteptata in aprilie si deja in iunie e disponibila e o performanta, sincer sa fiu.
  • Like 0
 • În alte știri, un sondaj de opinie realizat in SUA spune că 71% dintre respondenți NU ar descarcă vreo aplicație de tracking pentru COVID, din diverse motive: confidențialitate, lipsa de încredere în utilitatea procesului, lipsa de încredere în furnizorii aplicațiilor etc.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Parerist check icon
   In schimb nu-i deranjeaza sa-si petreacea viata pe feisbuc. Sau ca feisbuc (impreuna cu google, apple etc) stiu despre ei: cam cat castiga, ce consuma, unde locuiesc, unde calatoresc, ce (propaganda) citesc si/sau apreciaza, cu cine se discuta, cu cine isi fac vacantele, ce preferinte politice au, ce convingeri au despre incalzirea globala sau despre reproducerea la furnici, ce porn apreciaza, ce ii enerveaza, etc.
   • Like 2
  • @ Nicu Buculei
   Delia MC Delia MC check icon
   Bineînțeles că nu. Cu Trump nu știi niciodată. Odată îl apucă pandaliile si face exact invers de cum a zis.
   Un sondaj de opinie în Germania pe chip.de dădea ca rezultat 58%.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult