Foto: Patrick Hertzog/ AFP/ Profimedia
Februarie 2021 este o lună dificilă pentru Germania: din diverse puncte de vedere. În contextul actual, înseamnă împlinirea unui an de pandemie, dar și momentul în care gestionarea acestei crize a atins un punct critic: vaccinarea continuă, însă nu în ritmul dorit (până acum au fost vaccinate aprox. 3 milioane de persoane), iar economia și viața în general se află încă într-o stare de "longdown", așa cum este numit lockdownul care a fost prelungit pentru a nu știu câta oară - deocamdată, până la 7 martie.
În urma întrevederilor din data de 10 februarie, în cadrul cărora s-a luat această decizie, au fost permise și anumite compromisuri. Primul a fost legat de frizerii, ce se vor redeschide pe 1 martie - ceea ce ministrul bavarez Markus Söder consideră "o chestiune de demnitate". Și instituțiile de învățământ își vor relua treptat activitatea începând cu 22 februarie, presiunea din partea landurilor fiind prea mare.
Cât despre restul sectoarelor, ele se află încă în impas, căci nu se știe ce urmează după fatidicul 7 martie, nu există niciun plan național de restart: în principiu, pentru că până la un restart în toată regula va mai dura un pic. Politicienii cer răbdare, sfătuiesc să nu se facă planuri de concediu pentru perioada de Paște, însă populația are din ce în ce mai puțină toleranță față de starea generală de "standby".
Evoluția pandemiei pare însă a fi una îmbucurătoare, deci măsurile luate funcționează - afirmă autoritățile! Vestea nu a suscitat însă entuziasmul scontat… Ca primă reacție la reducerea zilnică a cazurilor, dar și în speranța de facilita o revenire la "normalitate", ministrul Sănătății Jens Spahn (CDU) a rostit acum 2 zile o frază ce nu a rămas fără ecou: "Teste antigen pentru toți!"
Desigur, regiunile și medicii au simțit nevoia de a clarifica situația: să nu cumva să se creadă că de la 1 martie testele rapide ar fi disponibile chiar pentru toată lumea… doar pentru anumite categorii de populație, cel puțin la început. Se solicită o strategie și reguli clare.
Spahn afirmase în data de 16 februarie faptul că, pentru stoparea răspândirii virusului, de la 1 martie populația va putea beneficia gratuit de teste antigen, efectuate de personalul instruit în acest sens. De această sarcină se vor ocupa farmaciile și/sau centrele de testare, iar cheltuielile vor fi acoperite de stat. Inițiativa ar pregăti introducerea "auto-testărilor", aflată în curs de aprobare, iar suma simbolică vehiculată este de 1 euro.
Testele rapide se utilizează deja în instituții de tip azil de bătrâni, clinici și, după caz, în școli, însă doar de către personalul avizat. Cu toate acestea, testele antigen nu sunt considerate la fel de exacte ca cele PCR, prin urmare, conform Institutului Robert Koch (RKI), rezultatul unui test antigen trebuie confirmat de un test PCR.
În concluzie, se așteaptă cu nerăbdare luna martie, care, măcar la capitolul temperaturi mai prietenoase, va aduce un minim de deschidere - la propriu, dacă nu și la figurat...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În articol era parcă vorba de Germania.
Dna locuiește și lucrează în Berlin și relatează de acolo. Dacă putem lua un exemplu bine, dacă nu, nu. Și nici nu putem face abstracție de ce se întâmplă în alte țări. Vrem nu vrem, existăm într-un context european. Iar pandemia, că de aia ii zice așa, e peste tot. Destul n-am știut înainte de 1990 ce se întâmplă in lume, nu știam decât ce voia partidul să știm ( și ce mai scăpa de pe la posturile de radio anticomuniste). Nu văd nici un motiv să ne astupăm urechile la ce se întâmplă prin alte părți.
Nu era vorba de interdicție ci de neputință.
Dle, nu face nimeni nici o regulă. Puteți posta câte-n lună și soare cizelat ori nu. Nu-i bai, e loc pentru toată lumea.
Păcat numai de un articol bun, obiectiv, muncit, îngrijit. Oricine poate zvârli cu lături dar NU oricine poate scrie coerent și inteligibil.