Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Români în abatorul german: dubioasa gestiune COVID-19 din industria cărnii 

Abator Germania

Foto: Guliver Getty Images

Scandalurile din industria cărnii nu par să se apropie de vreun sfârșit. Cel puțin, nu de unul prea fericit. Luni, 22 iunie, numărul infectărilor înregistrate în rândurile angajaților de la abatorul Tönnies din localitatea Gütersloh (Vestfalia) a atins 1331, majoritatea persoanelor afectate fiind români, bulgari și polonezi...

Și totuși, coproprietarul întreprinderii, Clemens Tönnies, era ferm convins de a fi procedat corect: el s-a scuzat public pentru neglijența din pricina căreia s-a răspândit virusul, însă gestul a fost departe de a fi suficient. 

Conform ziarului Süddeutsche Zeitung, condițiilor precare de muncă și cazare din cadrul abatorului li s-au adăugat curând și chestiuni de rasism. 

Reporterii au discutat cu câțiva români constituiți într-un grup Facebook, ce au reclamat cele 200 de ore de muncă pe lună și condițiile de cazare, care, în perioada pre-Covid însemnau 3-7 persoane pe cameră. 

În urmă cu 6 săptămâni, lucrătorii angajați nu direct, ci de prin subcontractori (ca în numeroase mari întreprinderi din Germania), au fost supuși unui test Corona, după care au revenit la muncă. Abia 2 săptămâni mai târziu li s-au comunicat rezultatele, fiind imediat trimiși în carantină. Evident, în această dubios de lungă perioadă de așteptare a rezultatelor, mulți alți lucrători s-au infectat. Numeroși români angajați de Tönnies s-au plâns din cauza neregularităților privitoare la orele de muncă prestate sau plata chiriilor. Însă în loc de o remediere a situației, reclamațiile au dus doar la concedieri. Chiar faptul de a vorbi despre condițiile de muncă de la Tönnies era interzis - clauza din contractul încheiat cu firma de intermediere o prevede clar.

Conform cotidianului SZ, din cei 7000 de salariați ai Tönnies, 3500 nu sunt angajați direct, iar aproximativ 2000 sunt români. 

Cauza principală a numărului mare de cazuri de COVID-19 de la Tönnies este așadar reprezentată de condițiile de cazare, numărul insuficient de camere și băi, ce adesea nu corespund nici măcar standardelor de igienă. O altă problemă ar fi și neregulile privind salariul minim: angajații primesc suma promisă, însă sunt nevoiți să lucreze mai multe ore decât prevăzut. Cei care, de-a lungul timpului, acuză dureri cronice, sunt treptat substituiți de către subcontractori. 

Carantina a revelat și alte probleme grave: mulți dintre românii intervievați de SZ au afirmat faptul că medicii de familie nu mai acceptă ca pacienți angajați de la Tönnies, iar supermarketurile au refuzat chiar să servească persoane luate drept români. 

Însuși primul ministru al landului Vestfalia s-a făcut săptămâna trecută (19 iunie) vinovat de afirmații discriminatorii, aspru criticate de opinia publică. La întrebarea „ce spune cazul Tönnies despre relaxarea restricțiilor din land?", Armin Laschet (CDU) replicase: „absolut nimic, pentru că au sosit românii și bulgarii, care au adus cu ei virusul.” Ulterior, ministrul și-a rectificat afirmațiile, dând vina pe condițiile de cazare și subliniind: „În chestiunea virusului, este greșită culpabilizarea persoanelor de orice naționalitate”. 

Conform Ministrului Muncii, Hubertus Heil (SPD), întreprinderea Tönnies este responsabilă pentru daunele provocate și va fi trasă la răspundere, căci din pricina nerespectării unor simple reguli întreaga Vestfalie va fi „în captivitate”. Heil a anunțat și o serie de reforme drastice pentru combaterea neregulilor din industria cărnii: „Trebuie să ne asigurăm de o schimbare durabilă în sistem.” Exploatarea lucrătorilor prin intermediul subcontractorilor trebuie deci să ia sfârșit. 

În Gütersloh, în data de 20 iunie s-au efectuat 5899 de teste, din care 1331 au rezultat pozitive. Întregul personal din cadrul Tönnies se află momentan în carantină. 

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a cerut măsuri imediate de izolare a persoanelor infectate, iar prim-ministrul Armin Laschet a respins momentan ideea unui lockdown regional, având în vedere izolarea zonei în pericol. 

O altă consecință a crizei prezente ar fi inițiativa șefului SPD Norbert Walter Borjan: acesta solicită creșterea prețurilor la produsele din carne, ceea ce ar contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă a lucrătorilor din sector.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Muncitorii ramani sau de alta nationalitate cunosc foarte bune conditiile de acolo, oare de ce continua in acele conditii mizere (asa sunt descrise in presa)? Nu pot angaja un avocat sa traga la raspundere acest angajator sau pe contractori?! Este un pic dubios ca nu reactioneaza... Ambasada Romaniei s-o fi trezit din amorteala?!
    • Like 0
  • Am mai văzut un titlu gen „Drama muncitorilor români din abatorul german”. Nu înțeleg DE CE dramă ? Beneficiau oricum de asistență medicală adecvată la nivel german mai ales acum precum după scandalul ieșit. Salariu cred că le merge într-o proporție și se vor întoarce la muncă pentru că doar nu o să se închidă cel mai mare abator din Germania.. De ce mass media umflă și face să zdrăngăne subiecte care sunt de tratat simplu și fără „înflorituri„ ?
    • Like 4
  • Firmele de subcontractori fenteaza toate normele de munca. Iar firmele mari lucreaza cu ele din acelasi motiv.
    • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Ei, și acum se pune întrebarea: care sunt firmele de subcontractori? Români ori germani?
      • Like 1
    • @ Delia MC
      check icon
      Germani.
      • Like 0


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult