Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Germania începe relaxarea după al 3-lea val. Avem alegeri în septembrie, alegătorii nu trebuie agasați în mod exagerat

germania - getty

Foto: Getty Images

Conform guvernului din Germania, s-ar părea că cel de-al treilea „val" a fost depășit… ceea ce înseamnă vești bune pentru populație, dar mai ales pentru sectorul HoReCa.

Se relaxează unele restricții începând cu data de 13 mai, Ziua de Înălțare, o zi care marca mereu pe aceste meleaguri începutul cât de cât a sezonului estival. În acest an, nici vorbă de concediu - nu încă, deocamdată. Călătoriile de plăcere au început însă să fie încurajate de către guvern, care a decis anumite avantaje pentru cei vaccinați, dar nu numai. Prin urmare, începând cu data de 13 mai, călătorii ce revin din zone ce nu sunt de risc ridicat nu mai sunt obligați la cele 10 zile de carantină: la sosire își pot face un test rapid antigen (gratuit) și își pot continua liniștiți activitatea cotidiană. În unele landuri, chiar și o scurtă vacanță la Marea Nordului sau pe coasta Baltică va fi în curând permisă. Următorul pas este redeschiderea stabilimentelor culturale...

Berlinul, oricum destul de agitat la capitolul manifestații publice, mai are însă un pic de așteptat - și anume 10 zile (duminica de Sânziene), când localurile își vor redeschide terasele pentru clienți: pentru cei vaccinati, cei aflați în posesia unui test negativ, sau cei ce au scăpat cu succes din ghearele virusului.

Recent, multe dintre localurile închise în ultimul an au hotărât să se reprofileze și să se transforme - cel puțin în mod parțial și/sau temporar - în centre de testare Covid. Senatul Berlinului este dispus să plătească cel puțin 2 teste rapide pe săptămână pentru rezidenții săi, așadar, proprietarii de shisha-bar, de exemplu, primesc 13 euro la fiecare test efectuat: o situație „win-win" - berlinezii se testează contribuind astfel la liniștea acestor mici întreprinzători (mă refer mai ales la cei ce au deschis în 2020 și nu avut acces la ajutoarele financiare corona).

Incidența a scăzut considerabil în întreaga Germanie în ultimele săptămâni - efect colateral al lockdown-ului intrat de mult în prelungiri. Astfel, chiar și cei ce au profitat din plin de puținele zile însorite de mai (chiar și în grupuri mai mari decât cele „permise”) au fost lăsați în pace de către forțele de ordine, de obicei atât de active și prompte în menținerea „ordinii". Căci, până la urmă, avem alegeri în septembrie… alegătorii nu trebuie agasați în mod exagerat. În special de când s-a observat că doar o minimă presiune, adăugată la cea acumulată începând cu luna noiembrie, e suficientă pentru a obține rezultatele așteptate: în marile orașe s-a anulat deja restricția de trafic de la orele 22:00 - și totuși, străzile au rămas goale… ce înseamnă 6,5 luni de lockdown.

Populația își pune speranțele în vaccin, iar concertele și seratele-experiment reușite din Spania sau Marea Britanie motivează mai ales scena berlineză, care trăiește de urma evenimentelor de gen - de curând, chiar și cluburile din Berlin au fost trecute pe lista „așezămintelor culturale", considerate fiind esențiale pentru traiul urban. Concluzie: teoretic, cluburile se vor putea redeschide odată cu muzeele.

Prioritizarea unor grupe de vârstă la vaccinare a fost anulată, iar de curând se practică și vaccinarea "mix & match", aflată deocamdată în stadiu experimental. Combinațiile de vaccin sunt diverse și se speră ca diverșii vectori să aibă un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Iar la capitolul pragmatism, operațiunea are doar șanse de succes. Cu toate acestea, până la 30 iunie, data oficială a încheierii lockdown-ului, toată lumea lucrează în home-office. Așteptăm vara de la 1 iulie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult