Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Germania, recesiunea tehnică și calmul ministrului de finanțe

Olaf Scholz și Angela Merkel

Foto: Guliver/Getty Images

O scădere a exporturilor Germaniei a dus la încetinirea creșterii economice, potrivit datelor oficiale. Această ajustare vine pe fondul preocupărilor legate de încetinirea economiei globale, de producerea unui Brexit fără acord și a războiului comercial global. Produsul Intern Brut (PIB) al celei mai puternice economii din Europa a scăzut cu 0,1% față de trimestrul precedent, potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei.

Însă perspectiva unei încetiniri a economiei Germaniei nu îi neliniștește pe oficialii de la Berlin. Până la urmă deși toate prognozele indică intrarea celei mai mari economii europene în recesiune tehnică, definită ca fiind două trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB), economia Germaniei va afișa o creștere, e drept modestă și mai lentă, a economiei sale în acest an. Ca atare, declarația ministrului german de finanțe, Olaf Scholz, că țara este pregătită să reziste în fața unei crize economice cu un arsenal de ”multe, multe miliarde de euro” nu surprinde. De altfel Scholz respinge ipoteza că economia Germaniei ar fi intrat în criză. Scholz a explicat, potrivit presei germane, că economia a încetinit mai ales din pricina slăbirii economiei globale și a consecințelor incertitudinii care plutește în jurul Brexitului. El a insistat asupra faptului că bugetul Germaniei va fi echilibrat și că cea mai puternică economie europeană nu va împrumuta niciun cent în 2020.

Scăderea cu 0,1% a economiei germane urmează după ce, în perioada ianuarie – martie a anului curent, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 0,4%.

Contribuțiile negative la formarea PIB, din cel de-al doilea trimestru, au venit dinspre comerțul exterior, ce a înregistrat o scădere de -0,5%, în timp ce formarea brută de capital fix a fost neutră. Cheltuielile guvernamentale, dar și consumul casnic au avansat cu 0,1%, iar variația stocurilor a contribuit la formarea PIB cu 0,3%.

Exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 1,3 la sută în trimestrul al doilea, concomitent cu importurile, ce au înregistrat o scădere cu 0,3%. Cheltuielile de capital au înregistrat o scădere de 0,1%, din cauza micșorării activității în sectorul de construcții cu -1%. În același interval, investițiile în utilaje și echipamente au crescut cu 0,6%.

Cum va evolua economia Germaniei în trimestrul al treilea?

Institutul IFO pentru Cercetări Economice și-a redus prognoza de creștere pentru 2019. Analiștii institutului din München au conchis că economia Germaniei va intra în recesiune, în trimestrul al treilea al anului curent, după ce două trimestre consecutive economia celei mai puternice economii europene a înregistrat o scădere.

În 12 septembrie, IFO a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru acest an, la 0,5%, de la 0,6%. De asemenea, economia germană va înregistra o scădere cu 0,1 la sută în trimestrul al treilea, conform prognozei IFO.

IFO a concluzionat că scăderea înregistrată în sectorul producției se propagă treptat și către restul sectoarelor economice, inclusiv în cel al logisticii și serviciilor, iar aceste evoluții vor afecta piața muncii.

Pentru 2020, IFO și-a redus prognoza de creștere la 1,2%, de la 1,7%.

Institutul de politici macroeconomice din Germania a confirmat că există o probabilitate de 60% ca economia germană să intre în recesiune, în timp ce Institutul Kiel pentru Economie Mondială, în 11 septembrie, și-a micșorat prognozele de creștere, din cauza disputelor comerciale și a posibilității producerii unui Brexit fără acord.

Mișcarea Băncii Centrale Europene

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, în ședința din 12 septembrie 2019, reducerea dobânzii la depozite cu 10 puncte de bază, până la -0,50%. Rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare și rata facilității de creditare vor rămâne neschimbate la nivelul actual, de 0,00%, respectiv 0,25%.

Achizițiile nete vor fi repornite în cadrul programului de achiziție a activelor al BCE, într-un ritm lunar de 20 de miliarde de euro, începând cu 1 noiembrie. Consiliul guvernatorilor se așteaptă ca achizițiile de active să continue atâta timp cât este necesar pentru a consolida impactul politicilor sale. BCE preconizează că acest program se va încheia înainte ca ratele dobânzilor să devină pozitive.

În același timp, mișcarea BCE este una de forță, se urmărește atât stimularea creșterii economice din zona Euro, cât și creșterea inflației și anticipează o viitoare decizie a FED, care a dat semnale puternice că va reduce, la rândul său, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25%, până la nivelul de 2%.

Decizia BCE reprezintă o gură de aer pentru economia statelor din zona Euro. Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat, joi, că încetinirea actuală a economiei europene „reflectă în principal slăbiciunea dominantă a comerțului internațional într-un mediu de incertitudini globale prelungite”.

Ratele dobânzilor se aflau deja la minime istorice în Europa, iar BCE a apreciat că economia se află pe baze suficient de solide, la sfârșitul anului trecut, pentru a opri programul său de achiziție de active, în valoare de 2,6 trilioane de euro.

BCE a micșorat prognoza de creștere a PIB-ului pentru acest an la 1,1%, de la 1,2%, în timp ce prognoza de creștere din zona Euro, pentru 2020, a fost redusă de la 1,4% la 1,2%.

Germania a înregistrat excedent bugetar în fiecare din ultimii 6 ani

Veștile ce vin dinspre cea mai puternică economie europeană nu sunt însă chiar negative, întrucât Germania a înregistrat în 2018 cel mai ridicat excedent bugetar înregistrat de la reunificarea țării, în 1990, rezultat datorat unui șomaj care a atins minime istorice și dobânzilor reduse. În 2019, având în vedere prognozele, Germania va înregistra excedent bugetar pentru al șaselea an consecutiv.

În 2018, guvernul german, cele 16 landuri, precum și bugetul asigurărilor sociale au înregistrat un surplus de 58 de miliarde de euro, cifră ce reprezintă 1,7% din PIB-ul de 3,8 trilioane de euro al Germaniei.

Perspectivele de redresare ale economiei Germaniei

Germania este cea de-a patra economie a lumii, în funcție de mărimea PIB, și al treilea exportator. În 2018, economia Germaniei a exportat bunuri în valoare de 1,41 trilioane de euro, iar componenta exporturilor reprezintă 47% din PIB-ul său. Cele mai importante exporturi germane sunt reprezentate de vehicule, utilaje, produse chimice, produse electronice, echipamente electrice, produse farmaceutice, echipamente de transport, metale de bază, produse alimentare, cauciuc și materiale plastice.

Incertitudinile produse de războiul comercial dintre China și Statele Unite au impact direct asupra exporturilor germane. Cifrele ne spun că, în 2018, Germania a exportat către China bunuri în valoare de 100 de miliarde de euro, în principal vehicule și echipamente, dar și produse chimice. O scădere economică a Chinei va produce daune și exporturilor Germaniei.

Pentru a susține creșterea economică, Germania va fi nevoită să își deschidă larg buzunarele pentru susținerea investițiilor interne. Posibilitatea efectuării unor cheltuieli majore pentru modernizarea infrastructurii și promovarea politicilor de mediu generează un interes crescut în sferele de decizie ale statului german.

Pe 20 septembrie, Berlinul va propune noi măsuri de protecție a climei.

Germania are suficiente resurse pentru majorarea investițiilor guvernamentale, având în vedere excedentele bugetare înregistrate în ultimii 6 ani. Germania a înregistrat creștere economică în ultimii 9 ani, începând cu 2010. În cazul unei crize economice globale, soliditatea politicilor economice germane își vor spune cuvântul și vor putea asigura continuitatea creșterii economice, chiar în condiții nefavorabile globale. 

Articol publicat de Reporter Global.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Unde mai vand nemtii masinile lor daca si China va intra in recesiune? Dar evident ca exista bani atata timp cat esti prietenul Moscovei. Prietenii stiu de ce, nu?
    • Like 2
    • @ mike
      storo check icon
      Nu, prietenii nu stiu. Ne spui si noua de ce ?

      Scaderea economica a Germaniei este deja cauzata de incetinirea economica a Chinei. In fond, e o contractie economica la nivel mondial, accentuata de razboiul economic pornit de Trump impotriva Chinei si a Europei. Dar asta nu explica insinuarea ta vis-a-vis de Moscova insa poate ne lamuresti tu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult