Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ghid practic pentru tinerii care merg la vot

Și la aceste alegeri parlamentare, din 11 decembrie, cea mai răspândită întrebare este „Cu cine să votez?”, susținută de extensia mai profundă a acesteia „De ce să votez?”. Nu încerc să dau acum răspunsuri celor care sunt votanți maturi, cu păreri deja formate despre procesul electoral. M-aș adresa celor care sunt la începutul acestui exercițiu, au 18 - 20 de ani, votează pentru prima oară și se simt dezorientați.

Întâi, de ce să votezi

* Este una dintre puținele ocazii când ești egalul tuturor, ești la fel cu profesorul tău, cu șeful tău, cu părinții tăi sau președintele României. Votul tău are aceeași valoare, poți simți pentru o zi că ai aceeași putere cu ei. E reconfortant.

* Votul tău contează. Dă un Google să vezi ce s-a întâmplat la alegerile din ultimul timp, să vezi la cât a pierdut Ponta sau Hillary în SUA, cum a fost în Republica Moldova. Rezultatele s-au decis la diferențe mici de voturi, fiecare alegător a contat. Nu mai sunt vremurile unor majorități covârșitoare, prestabilite. Vei simți că decizi.

* De obicei, calculele preelectorale ale partidelor te trec pe tine la absenți. Răstoarnă calculele politicienilor, scoate-i din zona de confort! Nu-i lăsa să-și aplice planurile aranjate dincolo de vot. Ei sunt în slujba ta, să caute soluții fără să ignore că exiști. Fii rebel.

Cu cine să votezi

* Nu te gândi că e ca la bac, nu e un examen unde trebuie să știi politică, economie, sociologie. Te duci exact așa cum ești, cu bagajul de cunoștințe pe care îl ai, nu îți dă nimeni note pe ce ai votat. Du-te relaxat și reprezintă-te pe tine cel de zi cu zi. Ești parte a societății în care trăiești.

* Nu te lua după părinți, rude, profesori. Ascultă-i, desigur, dar votează cum vrei tu. Ei au votul lor, nu trebuie să li-l dublezi tu. Dacă ai temerea că-i superi, spune-le că votezi cum vor ei, dar în cabină ești singur, faci doar ce crezi tu.

* Ideal, pentru a te decide cu cine votezi, ar trebui să intri un pic pe website-urile partidelor să vezi cam ce promit ei alegătorilor. Nu e nevoie să înțelegi toată filosofia de guvernare, caută idei, planuri pentru ce te-ar interesa pe tine – locuri de muncă, școli, oportunități de afaceri pentru tineri, șomaj, sport, habar n-am, tu știi. De restul „problemelor țării” te vei ocupa altă dată, mai târziu.

* N-ai timp, n-ai chef de studiu online, nu-i nimic. Tot stai jumătate de zi pe Facebook, sigur îți vor apărea pe wall mesaje sau știri electorale, filmulețe. Dă click pe ele din când în când. Sau nu arunca direct la coș flyer-ele din cutia poștală. Poate vei descoperi niște oameni politici cu care rezonezi, care îți plac când vorbesc, care au idei ca ale tale. Ai vrea să îl ai profesor sau șef la muncă? Ai vrea să fie în gașca ta de Revelion? Dă-i un vot. Dacă nu, mai caută.

* Nu te descuraja dacă nu găsești un om potrivit care să te reprezinte în Parlament. La aceste alegeri, alesul tău nu se va interesa atât de mult de tine sau de comunitatea ta, cum o face, teoretic, primarul. Parlamentarul se va ocupa de legi, proiecte naționale. Așadar, contează mult partidul din care face parte. Votează un partid care ți se pare ok, indiferent ce nume are pe lista din circumscripția ta. Sigur, dacă vezi că au pus un candidat despre care știi că e hoțoman sau combinator, sancționează partidul că a făcut această nominalizare și nu-i da votul tău, chit că erai atras de programul electoral.

* Nu găsești repere nici pentru alegerea unui partid? Uită-te la oamenii pe care îi propun ca viitori premieri ai României. Sunt vreo 3-4 nume vehiculate pentru a conduce Guvernul. Vezi care e treaba cu aceștia, e mai simplu să alegi între patru oameni, găsești repede date despre ei și înțelegi ce e de capul lor. Chiar dacă nu pricepi programele lor în profunzime, alege-l pe cel care îți inspiră încredere. Mergi pe fler.

* Evită televiziunile de știri. Sunt partizane și îți induc părerile patronilor lor, cu toții politicieni sau legați de politică. Dacă ți-e în drum, mai bine oprește-te la vreun miting electoral sau caută pe Youtube să auzi și să vezi tu direct ce spun politicienii, ce promit, cum se comportă zilele astea. Nu-ți ajută părerile altora despre partide și candidați, fă-ți propria ta părere.

* Ești la început, n-ai un istoric electoral, dar nu te obosi să afli ce au făcut partidele în ultimii 20 de ani. Pentru tine, toate sunt noi, ia-le așa cum sunt acum. De abia de acum îți construiești un background politic. O să vezi, mizezi pe cineva și te dezamăgește într-un an-doi. Sau, dimpotrivă, vezi că se mișcă așa cum ți-ai închipuit tu. Nu te descumpăni, nu te înflăcăra. La următoarele alegeri vei ști deja unde să te uiți, vei putea să-i judeci pentru ce au făcut sau n-au făcut. Dar judecă-i tu, nu lăsa pe alții să judece în locul tău!

Și un ultim sfat: nu-ți vinde votul! Nu doar că e caz de pușcărie, dar nu merită pentru 50 sau 100 de lei să ajungi la mâna celui care te-a momit. Nu merită pentru nicio sumă să devii slugă. Dacă îl refuzi, îl vei avea tu tot timpul la mână pentru că ți-a propus bani. Te va respecta sau cel puțin te va ocoli de frică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    omule ! ai cateva vise si doar 35 de ani la dispozitie sa le implinesti ! vrei sa ai bunurile tale, o casa, o masina, o familie si vacante !
    toate se obtin numai prin munca !
    nu prin vot !
    deci uitate in jurul tau, orienteaza-te si mergi la munca, locuieste si traieste acolo unde visele tale pot fi implinite cinstit si repede.
    granitele nu exista in realitate, ele sunt numai in mintea prostilor, popilor si politicienilor !
    renunta la religie si politica, daca vrei sa duci o viata frumoasa !
    • Like 0
  • check icon
    Multe sfaturi sunt mingi ridicate la fileul impostorilor.
    Ideea ar fi sa dai sfaturi ca si cum ai avea 18 ani si un viitor intreg in fata.
    Ce le-as zice eu tinerilor:
    1. Partidele sunt structurile de putere reale intr-o societate. NU institutiile statului ci partidele. Institutiile statului sunt conduse de oameni din partide, de politicieni. Partidele folosesc pozitiile din institutiile statului pentru motive care nu au legatura cu misiunea institutiei respective. Institutiile statului sunt fie feude, fie instrumente pentru realizarea unor interese ale sefilor de partide sau ale partidelor ca abstractiuni juridice. Partidele sunt structuri de casta, ermetice in care au acces, in functii decizionale numai cei agreati de sefii de partide, Niciun partid nu isi doreste oameni onesti si competenti fiindca astia pun sub semnul intrebarii pozitiile sefilor de partid. Partidele sunt structuri de putere maxima puse la dispozitia sefilor de partide si intereselor lor, adica nu interesului public.
    Votul tau este important. Uita-te in jurul tau si vezi ca nimic nu functioneaza, ca totul este o mizerie, ca cei competenti si seriosi au sanse doar afara. Apoi intreaba cine a avut puterea sa schimbe lucrurile de care te plangi. Pe astia nu-i vota. Te vei trezi si tu, la 18 ani, in situatia intregii populatii, adica sa nu ai pe cine vota findca toti au detinut puterea si toti au ratat toate ocaziile sa se comporte responsabil. Toti te-au tradat. Toti s-au inghesuit sa se lipeasca de un privilegiu sau un alt avantaj mizerabil, meschin. Toti, dincolo de intentiile manifestate verbal, au terminat facand un singur lucru: sa vanda viitorul tau, sansele tale, resursele tarii (adica ale tale) pentru un comision de tradator.
    Voteaza-i pe cei care nu au, si asta din exemplu concret pe care l-au dat, veleitati de tradator.
    Vei observa ca nu mai ai pe cine vota.
    Deci, voteaza! .... si bun venit in lumea reala si de rahat pe care ti-am lasat-o mostenire, in nemernicia infecta care ne caracterizeaza! Asculta de noi ca noi suntem cei mai in varsta, mai destepti si mai experimentati. Noi suntem in realitate doar niste lasi, inculti, infirmi social, plini de revendicari si goi de valori. Noi suntem slugi, cand ale unui partid cand a altuia, cand a unui smecher cand al altuia. Slugi care ling.
    Slugi care se musca intre ele pentru stapanii lor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult