Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Godzilla și King Kong au rămas flămânzi

Șoșoacă și Simion, Godzilla și King Kong, au sărit să ragă așezându-se în fruntea agricultorilor și transportatorilor adunați în protest pe centura capitalei. S-au străduit să provoace o ciocnire violentă între demonstranți și jandarmi – dacă se întâmplau și niște morți și răniți, cu atât mai bine.

Pentru cele două creaturi, masa de protestatari e chiar o masă, o pradă, pe care voiau s-o înfulece, metabolizând-o în voturi. Or, așa cum au procedat și profesorii aflați în grevă astă-vară, „tractoriștii” le-au întors spatele celor doi prădători. Nimeni nu s-a aliniat lângă ei, dimpotrivă, au fost tratați cu huo, zâmbete disprețuitoare sau tăcere. Este încă o probă pentru răspunsul la întrebarea: „Pe cine reprezintă AUR și Șoșoacă?”.  

În niciun caz pe oamenii din țara asta care muncesc cinstit. Asta e ceea ce partidul antiOccident al lui Simion și partidul proKremlin al lui Șoșoacă împing opinia publică să creadă. Și când iau contact cu oamenii reali pe care pretind că îi ajută și îi apără, sunt trimiși la plimbare. Cei care nădăjduiesc ca acești impostori „să le dea” ceva sunt șmecherii, violatorii, caftangiii, fripturișii politici, corupții, interlopii, pescuitorii de funcții publice grase. Că ăștia sunt mulți, îngrozitor de mulți, e o realitate căreia România trebuie să-i facă față. Pe lângă ei, însă, se află și lucrători cinstiți, de care guvernarea actuală își bate joc. Oameni care își închipuie că AUR și Șoșoacă o să le rezolve vreo problemă. Nu sunt proști când vor să creadă asta, sunt doar disperați.

Momente ale adevărului ca acelea de aseară sper să-i lămurească: trebuie să lupte pentru drepturile și dreptatea lor ei înșiși, fără violență, organizându-se, alegând sindicate puternice și independente, negociatori competenți și onești care să-i reprezinte. Iar pe Simion și Șoșoacă să-i lase cu găștile lor de jeguri.

P.S.

La polul propagandistic opus auricilor și șoșocaților, nu m-ar mira să titreze imbecil vreo televiziune, cum s-a întâmplat la greva profesorilor, că „agricultorii și transportatorii fac jocul Rusiei”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult