Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul anunță o „revoluţie” în infrastructură. Primăriile vor putea prelua de la CNAIR proiectele centurilor ocolitoare. Cine face excepție

infrastructura rutiera - autostrada - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Aleșii locali vor putea prelua de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) construcția de centuri ocolitoare.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care prevede că proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local vor putea trece de la autorităţile centrale la cele locale.

Există însă și o excepție. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat pentru G4Media.ro că posibilitatea de a transfera proiectele a fost acceptată de Comisia Europeană pentru șapte din cele opt regiuni de dezvoltare din România, excepția fiind regiunea București – Ilfov, una dintre cele mai bogate din întreaga Uniune Europeană. Centura București și alte obiective de infrastructură din Capitală vor rămâne așadar la autoritățile centrale.

„Un act normativ adoptat în şedinţa de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluţie în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus şi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale”, a anunţat, vineri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, scrie Agerpres.

Este o soluţie cerută de foarte mult timp de către autorităţile locale care nu puteau interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea unor rute de transport cu trafic intens, care aglomerau infrastructura de la nivelul unor localităţi.

Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor putea fi transferate autorităţilor locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acestea să revină în administrarea CNAIR. Astfel se diminuează riscul dezangajării a peste 2 miliarde de euro, fonduri din Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Same1 check icon
    iertati, intrebare. Dar ma iertati ca indraznesc sa va adresez intrebarea. Daca nu era firea primar, mai exista vreodata aceasta "exceptie" a regiunii buc-if ? Dincolo de butaforia "justificarii" printre cele mai bogate din ue .. Adica monte carlo e praf. Deci mai era fara firea? Acum ma iertati
    • Like 1
    • @ Same1
      Firea sa faca in interiorul capitalei,ca are destule incepute,desfacute,intarziate,dar,NEINCEPUTE cele mai multe.Din gurita scoate multe si unele chiar bune,dar practica ii straina de demersurile ei verbale.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult