Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul anunță o „revoluţie” în infrastructură. Primăriile vor putea prelua de la CNAIR proiectele centurilor ocolitoare. Cine face excepție

infrastructura rutiera - autostrada - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Aleșii locali vor putea prelua de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) construcția de centuri ocolitoare.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care prevede că proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local vor putea trece de la autorităţile centrale la cele locale.

Există însă și o excepție. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat pentru G4Media.ro că posibilitatea de a transfera proiectele a fost acceptată de Comisia Europeană pentru șapte din cele opt regiuni de dezvoltare din România, excepția fiind regiunea București – Ilfov, una dintre cele mai bogate din întreaga Uniune Europeană. Centura București și alte obiective de infrastructură din Capitală vor rămâne așadar la autoritățile centrale.

„Un act normativ adoptat în şedinţa de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluţie în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus şi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale”, a anunţat, vineri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, scrie Agerpres.

Este o soluţie cerută de foarte mult timp de către autorităţile locale care nu puteau interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea unor rute de transport cu trafic intens, care aglomerau infrastructura de la nivelul unor localităţi.

Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor putea fi transferate autorităţilor locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acestea să revină în administrarea CNAIR. Astfel se diminuează riscul dezangajării a peste 2 miliarde de euro, fonduri din Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  iertati, intrebare. Dar ma iertati ca indraznesc sa va adresez intrebarea. Daca nu era firea primar, mai exista vreodata aceasta "exceptie" a regiunii buc-if ? Dincolo de butaforia "justificarii" printre cele mai bogate din ue .. Adica monte carlo e praf. Deci mai era fara firea? Acum ma iertati
  • Like 1
  • @ Same1
   Firea sa faca in interiorul capitalei,ca are destule incepute,desfacute,intarziate,dar,NEINCEPUTE cele mai multe.Din gurita scoate multe si unele chiar bune,dar practica ii straina de demersurile ei verbale.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult