Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul anunță o „revoluţie” în infrastructură. Primăriile vor putea prelua de la CNAIR proiectele centurilor ocolitoare. Cine face excepție

infrastructura rutiera - autostrada - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Aleșii locali vor putea prelua de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) construcția de centuri ocolitoare.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care prevede că proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local vor putea trece de la autorităţile centrale la cele locale.

Există însă și o excepție. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat pentru G4Media.ro că posibilitatea de a transfera proiectele a fost acceptată de Comisia Europeană pentru șapte din cele opt regiuni de dezvoltare din România, excepția fiind regiunea București – Ilfov, una dintre cele mai bogate din întreaga Uniune Europeană. Centura București și alte obiective de infrastructură din Capitală vor rămâne așadar la autoritățile centrale.

„Un act normativ adoptat în şedinţa de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluţie în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus şi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale”, a anunţat, vineri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, scrie Agerpres.

Este o soluţie cerută de foarte mult timp de către autorităţile locale care nu puteau interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea unor rute de transport cu trafic intens, care aglomerau infrastructura de la nivelul unor localităţi.

Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor putea fi transferate autorităţilor locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acestea să revină în administrarea CNAIR. Astfel se diminuează riscul dezangajării a peste 2 miliarde de euro, fonduri din Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Same1 check icon
    iertati, intrebare. Dar ma iertati ca indraznesc sa va adresez intrebarea. Daca nu era firea primar, mai exista vreodata aceasta "exceptie" a regiunii buc-if ? Dincolo de butaforia "justificarii" printre cele mai bogate din ue .. Adica monte carlo e praf. Deci mai era fara firea? Acum ma iertati
    • Like 1
    • @ Same1
      Firea sa faca in interiorul capitalei,ca are destule incepute,desfacute,intarziate,dar,NEINCEPUTE cele mai multe.Din gurita scoate multe si unele chiar bune,dar practica ii straina de demersurile ei verbale.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult