Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Greva profesorilor e rezultatul incompetenței Guvernului. Nu i-a interesat ce se întâmplă în școli, cum să îi ajute pe profesori și pe elevi, nu au elaborat legea salarizării

Ședință de guvern - 24 mai 2023

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Guvernul are greva pe care o merită, care vine ca rezultat al ultimilor trei ani foarte grei pentru educație, este un decont plătit pentru incompetența cu care au guvernat, în școli s-au acumulat multe frustrări și nemulțumiri, în această perioadă grea de după pandemie, în care ministerul nu a făcut nimic pentru însănătoșirea sistemului, așa cum s-a întâmplat în multe țări.

Nu am avut programe de recuperare a pierderilor în învățare, nu am avut programe de reducere a anxietății profesorilor și a copiilor, nu am avut cercetări și studii care să analizeze starea de fapt și care să stea la baza unor intervenții sistemice. Scopul principal al decidenților a fost România educată, un proiect eșuat, care trebuia validat prin legi noi, dar proaste, care întorc România cu ani buni în trecut.

Ca o ironie macabră, când a începea greva profesorilor, în parlament se votau legile educației, care au fost singura preocupare a guvernanților. Nu i-a interesat ce se întâmplă în școli, cum să îi ajute pe profesori și pe elevi, nu au elaborat legea salarizării, care ar fi trebuit votată în parlament la finalul lui iunie, iar, azi, nu avem nici măcar un draft al acestei legi.

E chiar rușinos să spui acum că nu mai sunt bani pentru profesori, după ce ai dat din buget pentru pensii speciale, pentru tot felul de majorări pentru grupurile apropiate și clientela politică, pentru sute de secretari de stat și multe altele.

Cred că ar trebui să fim calmi, să dăm dovadă de maturitate și să îi susținem pe profesori, am încredere că lucrurile se vor rezolva, se vor da și examenele, se vor încheia și situațiile școlare, am mai trecut prin momente grele, sunt sigură că profesorii sunt responsabili și țin la copii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "[...] sunt sigură că profesorii sunt responsabili și țin la copii". Au ținut așa mult la copii, încât au calculat cu precizie momentul intrării în greva generală, adică exact atunci când se întruneau: 1 - sfârșitul de an școlar, cu tot ce înseamnă asta; 2 - anunțarea deficitului bugetar de 20 miliarde de lei și eșecul guvernului de reducere a acestui deficit; 3 - apropierea datei la care urma să aibă loc rotativa la guvernare. Ce i-a împiedicat să ceară aceste măriri înainte de elaborarea bugetului pentru anul 2023? Sau 2022? Mda... cam asta e grija pentru copii... un calcul cinic, un șantaj cu înghețarea anului școlar. De unde să scoată guvernul bani în câteva zile? Eventual să mai facă o datorie externă pe care să o plătească acei copii la care dascălii greviști țin atât de mult, datorie pe care să o plătească și nepoții și strănepoții acelor copii...
    • Like 0
  • Marina check icon
    Pe scurt, sunteți sigură că guvernului nu îi pasă de copii așa că sperați să le pese profesorilor și să o lase baltă cu greva.
    Eu vedeam o solidarizare a societății cu această grevă, adică să adăugăm și revendicări care să îi privească pe copiii și nepoții noștri, pe lângă salariile profesorilor. Dacă noi îi sfătuim să stea cuminți în banca lor, nimic nu se va schimba vreodată. Era momentul acum să cerem toți 6% din PIB pentru educație.
    • Like 1
    • @ Marina
      Acum ne trebuie submarine de 2 mld euro, educația să mai aștepte. Când noi nu am avut bani nici să schimbăm bateriile de la Delfinul nostru... Declarativ, da, vrem România educată, faptic, conform alocărilor bugetare, înțelegem că țara ne vrea proști.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult