Rar mi-a fost dat să văd atâta înverşunare împotriva unui grup social precum am întâlnit în privinţa profesorilor. Sunt căsătorită cu un profesor şi până şi în miezul familiei am întâlnit adesea frecuşuri mai mici sau mai mari legate de profesia soţului meu. Ba glume pe seama vacanţei, “ah, ce bine că începe şcoala, că te-ai obişnuit cu statul acasă”, ba acuzaţii tranşante - “v-o fi rău să munciţi patru ore pe zi, să aveţi luni întregi de vacanţă şi vă mai plângeţi de salarii?!”. Mereu există un microcosmos familial care să reflecte principalele idei lansate în macrocosmos. Chiar şi atunci când vizezi pe cineva din propria familie. Eu aş zice să desfiinţăm şcoala. E mai simplu aşa. Dacă tot nu ne convine statutul profesorilor, să facem homeschooling. Sau să plătim bone care să supravegheze copiii cu banii pe care îi primesc profesorii ca să îi şi înveţe.
Admirăm sisteme de educaţie din străinătate, privim cu ochi mari şi apoşi spre şcoala minunată din state occidentale. Acolo nu sunt vacanţe, nu. Acolo nu sunt profesori plătiţi corect.
Trebuie să ne aşteptăm ca profesorii să intre în sistem din pasiune şi cu pasiunea să plătească rate, facturi, din pasiune să-şi crească şi copiii.
Primul salariu luat de soţul meu a fost de 450 lei, într-o epocă în care salariile dascălilor fuseseră tăiate cu 25%. A apucat să intre în sistem după tăieri, astfel că, deşi a dat în judecată statul pentru acest abuz împreună cu colegii săi, el a pierdut şi ei au câştigat. Pentru că el ştia în ce mocirlă se bagă înainte să pună piciorul, se pare.
Veţi spune că sunt subiectivă. N-aveţi decât.
Dar când a dat examenul de definitivat, absolvit cu 9,85, a primit în plus la salariu fix 9 lei net. Nu, nu lipseşte nicio cifră. 9 lei. Scuzaţi subiectivismul. Dar aceasta nu este doar bătaie de joc. Este, pur şi simplu, un scuipat în ochi.
Dubla măsură e o constantă a guvernării acestei ţări. Dacă spoiala ipocriziei s-ar vedea pe chipul guvernanţilor, nu s-ar găsi săpun suficient de bun pentru a le şterge mizeria de la gură. Premierul spune că nu poate mări salariile din educaţie pentru că am avea deficit, după luni în care au fost adoptate mai multe măriri salariale în administraţie, la magistraţi şi pentru alţi bugetari. Sigur, pensiile speciale şi salariile primarilor nu pun probleme de deficit. Şi sunt absolut necesare, pentru că vorbim de categorii sociale defavorizate. Cu totul altă poveste în cazul profesorilor.
Iar profesorii sunt acuzaţi că îşi bat joc de elevi în pragul examenelor naţionale. Că sunt răspunzători pentru soarta copiilor. Mă scuzaţi că nu înţeleg raţionamentul. Greva aceasta nu a apărut subit, dintr-un vis visat peste noapte de toţi cei din sindicate. Au existat semnale, au existat avertismente. Toate ignorate de guvernanţi. Dar e vina profesorilor că examenele sunt puse sub semnul întrebării.
Cum bine spunea cineva despre firimiturile aruncate de guvernanţi în lehamite sub forma unor prime, nu vă aruncaţi să culegeţi banii aruncaţi în urma cortegiului funerar, oameni buni. Educaţia nu este o Cenuşăreasă, cum spun unii, căci Cenuşăreasa a avut parte de magie. La noi educaţia nu va fi îmbrăcată în haine strălucitoare peste noapte, dintr-o mişcare de baghetă. Suntem afundaţi cu totul în mocirlă. Dar cu 2500 lei pe an guvernanţii se aşteaptă la dansuri în mlaştină.
Când un profesor e privit drept o ţintă, să nu vă miraţi de generaţii problematice, de analfabetism, de incompetenţi, de rezultatul alegerilor şi de guvernanţii avuţi. Sunt doar microcosmosul împlântat de oamenii acestei ţări în fruntea macrocosmosului. Sunt oglinda tristă a unei gândiri fracturate. Şi, deşi credeam că fracturile nu sunt contagioase, iată că România dovedeşte că absurdul a devenit nu doar posibil, ci real.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- 3000 ron de incepator - cu ajustare anuala de inflatie (max 3.5% - daca inflatia e mai mare - ghinion) - de baza
- criterii de performanta pt. alte mariri (media anuala, nr. de olimpici, rezultate PISA, etc - se gasesc criterii de performanta. O sa fie un stimulent si pt cei care freaca menta)
- reducerea zilele de concediu - sa se introduca scoala de vara, ore de vara etc.
- declararea tututor veniturilor obtinute din meditatii - impozitate
Daca nici asta nu e ok, atunci: privatul va asteapta - e o intreaga lume care cere sa fie descoperita - lumea privata. In privat, daca firma nu are clienti - am zburat. Eu nu pot sa fac greva. Ma supun legilor economice. Vreti si siguranta locului de munca si bani cu carul si concedii si vouchere si altele - nu se poate.
Am si o intrebare: de ce au tacut complice toate sindicatele (invatamant, sanatate, etc) in timpul protestelor impotriva Guvernului Dragnea? Ce fel de explicatii etice si morale au dat atunci elevilor?
Comentariul meu poate e rautacios - tinta nu sunt acei profesori, dascali de valoare - exista si am cunoscut.
In vacanță pregătea materiale pentru anul următor, își facea planificări si mai si citea romane. Pentru ea însăși.
Adevărat ca salariul de 2500 este insuficient. Ca pentru o multime de alți oameni. Si tot nu înțeleg de ce in cele 3 luni de vară un profesor nu poate căuta un part job, legal. Meditațiile sunt tentante adevărat. Zero impozite, program lejer etc.
Profesorii sunt produsul societății actuale, 100%.
Pentru ce me plangem, pentru ce se plâng ??
Pentru unii dintre profesori meditațiile reprezintă acel al doilea job și e treaba altor instituții să vegheze la fiscalitatea muncii. În țara asta toată lumea caută să fenteze statul. Nu mi-a venit vreodată un zugrav sau instalator care să îmi taie chitanță. La magazinul din colț nu mi se dă bon de casă, iar șoferul îmi taie bilet doar dacă îl anunță confrații că e un control pe rută. Așa că nu mă surprinde că și profesorii fac la fel.
"Zero impozite, program lejer etc" - de ce program lejer?
Și părinții mei au fost profesori. Mama nu avea timp nici să respire, cu trei copii. Iar tata nu făcea meditații din principiu; îl criticam toți patru că stăm în sărăcie din cauza principiilor lui.
Nu ma obosesc sa va povestesc cum era invatamantul mediu tehnic in Romania in 1978, cand am absolvit liceul de chimie Nenitescu, tot la Braila.
Dar ...
Ce spuneti dumneavoastra este incurajarea lenei, incompetentei, oportunismului.
Adica profesorul poate fi oricum, ca profesional, dar sa aiba salariul mare... Asta este o... ma abtin.
Zero raspundere, vacante 4 luni pe an, 120-130 ore la catedra/lunar, si gata ? Corectare de lucrari, sporadic, interes in clasa zero... Iar rezultatele ?
Rezultatul este o natiune de semianalfabeti... In masa.
Si pentru asta trebuie sa platim ??
In rest, sa auzim numai de bine.
Politicienii pot conduce mult mai ușor o turmă de vite decât un popor de oameni instruiți!
Finanțarea se face per capita, nu ai voie să lași repetenți.
Nu se face o triere pe baza înclinațiilor și aptitudinilor, se merge cu turma!
Dacă rezolvă cineva aceste două probleme, alta va fi situația!
Dar nu se vrea!
Si asta implica multe. Multe si importante.
Asta e!
PS. „Din contră” e o altă expresie care nu înseamnă ce cred cei care-și dau cu părerea despre învățători și (acum și) profesori. Chiar era un banc pe tema asta.
ACUM că realizați cât de subtil ați fost manipulat până azi, veți recunoaște de unde provine putinismul de care dați dovadă?
PS. Tupeul clasic „hoțul strigă hoții”. Putiniștii sunt antiromâni, dacă nu era clar deja. Și nu, cititorii „Republica” nu sunt ca voi, nu vă mai agitați pe aici că nu păcăliți pe nimeni. Încercați pe dc, a3, luju, cotidianul și alte oficine, că acolo vă veți înțelege de minune cu ceilalți comentaci.
Interesantă trecerea treptată de la „învățători” la profesori, probabil chiar a intrat un cunoscător de română pe contul lui „Valentin C”. Din păcate, inconsistența mesajelor arată ceea ce este de fapt: un troll putinist care încearcă să învrăjbească între ei românii. Dacă a scris și un român unele din mesaje, asta doar îl face trădător în ochii celorlalți români.
În rest, aberațiile cu Ion Creangă sunt doar încercări de distragere a atenției și de tulburare a apelor. Sigur, ca troll, se pricepe la asta.
Încă o dată, nu aveți cum păcăli cititorii „Republica”, mai ales pe o temă care interesează intelectualii direct. Stick to the susceptible crowd.
Mai ia o pauza de la Ura asta. Inteleg ca iti este frica - mint, nu inteleg de ce iti este frica. BAU - vine omul rau sa te manance :))
Încă o dată, mare tupeu din partea soldățeilor unui criminal sângeros (fie ei și online) să-și dea cu părerea despre presupusa îndoctrinare ideologică a altora.
Un manual din 1980 sau din 2023 (sunt identice) nu se poate compara cu unul din 1920. Am o colecție de manuale din acea vreme și sunt uimit de suplețea, inteligența și creativitatea cu care sunt făcute.
Ce avem acum nu sunt manuale, ci colecții de informații seci, neinteligibile, pe care copii le memorează până iau notă și pe urmă le scuipă. Așa cum și cum, pentru că sunt niște mizerii, cu limbaj pretențios, dilatat, voit academic, uscat, stupid. Ăsta e adevărul.
Mi-a căzut în mână un manual pentru o școală profesională de bobinatori, editat în perioada interbelică, lecțiile erau mult mai clare acolo!
Fizica electrică tot aia e!
Acum ceva vreme o prietenă care lucrase în învățământ la momentul despre care se vorbește și în articol, cu tăierile, mi-a spus că ani întregi a primit bani din urmă pentru tăierile respective. Parca a fost un proces ? Nu am reținut, cert este că cineva se luptase să scoată ilegale acele tăieri și profesorii și-au primit bani și din urmă. Pentru mine aceste lucruri sunt absolut SF.
Dacă este firesc să protestezi și să ceri măriri din pix de 25 la sută ("bănet" :)), nu știu. Dacă este nefiresc, din contră, să muncești ca cei de la privat și să nu ai absolut niciun alt instrument pentru măriri, creșterea numărului de zile de concediu, condiții mai bune decât demisia, sau decât performanța, nici asta nu știu.
Dar atâta vreme cât sunt discrepanțele acestea imense între "ei" și...mine/noi, nu pot să lăcrimez pentru profesori care, de unde văd eu lucrurile, sunt un fel de Goe în costum de mariner care bat din picioruș că ei vor să vie trenul (cu pensii/salarii speciale) mai repede.
PS. Cu „bănetul” în care constă mirajul acestui 25% nu s-ar ajunge nici măcar la un salariu decent, și în niciun caz la cât au de ani buni alte sectoare de angajați publici.
https://www.youtube.com/watch?v=zgib7Mtj3gY
Educația comunistă este o uzină cu mii de compartimente. În sistemele performante, există o materie numită științe, în care se predau comasat chimie, fizică, geografie, științe naturale etc. Comasat și de un singur profesor. În comunism, fiecare bucățică e predată separat, nu integrat.
Sistemele de educație din societățile totalitare sunt uzine.
Niciun partid n-a avut curajul să comaseze materiile, pentru că ar fi însemnat un șomaj masiv și lipsă de voturi.
Dar, dacă nu vrei să disponibilizezi, nu vei avea cu ce să plătești ditamai uzina. Șandramaua tot o să cadă, pentru că e din alte vremuri. Șomaj tot o să fie, și până la urmă ne vom alinia cu sistemele performante.
Adică materii mai puține și automat mai puțini profesori. La fel ca în Germania, Anglia, Finlanda, Suedia etc.
Uzinele sunt din alte timpuri. Astăzi nu mai avem uzine în care să lucreze mii de muncitori nicăieri în lume. Uzinele din secolul XXI sunt reduse ca volum, flexibile și performante, nu mastodonții din anii 70. La fel se va întâmpla și cu mastodontul educațional. Va sucomba, fie prin disponibilizare de către un partid mai cu vână, fie nu vor mai fi bani și o mare parte din profesori vor pleca de bună voie.
Și atunci vom avea un învățământ ca în alte state. Nu cu mii de profesori și mii de materii. Comasat, transdisciplinar, adaptat timpurilor noastre.
Și dacă ne lovește brusc naționalismul, să amintim că noi stăm prost, nu ceilalți. Cam la toate capitolele, că nu degeaba ne fug compatrioții în străinătate. Ca să scape de mizeria de aici.
Comasate chimie, fizica, geografie, stiintele naturii? Adica un fel de " cafe con terci"! Cam cu ce ramai cu aceasta materie numita pompos Stiinta? Si predata de un singur profesor! De aia cand ajung la bucuresti scolitii "intr-o tara ca afara" spun " hello budapest"! Habar nu au punctele cardinale, continentele, ce sa mai vorbim de state si capitale. Mai lasa-ma cu nivelul cultural occidental! Profesional nu zic ba. La nivel de roboti bine programati. Legile si pedepsele ii tin la un nivel de "civilizatie", aparent, mai ridicat. Dar sa nu uitam de exaltatii, copii, ce vin cu arme foarte eficace si periculoase si-si mitraliaza colegii si profesorii. Incet, incet porneste si la noi. Ajungem, taras grabis, la nivelul "statelor civilizate". Incepem cu pumnii, cutitul, bata. Exact evolutia umana. Avem si consumatori de droguri, pentru relaxare si legalizarea lor si multe altele. Stiu ca in germania atat de draga noua esti obligat sa-ti declari religia si sa cotizezi procentual, din salariu, lunar catre biserica. Doar ateii au scutire. Inca la noi nu, dar nu este departe ziua. Sa vezi atunci ce popor de atei vom deveni! "Sandramaua tot o sa cada" cum au cazut toate "sandramalele", la comanda, in interesul atora. "Sandramale" facute cu munca si nu de putine ori chiar cu sangele si viata amaratului de roman.
Spui, mai jos, ca sovieticii au intrat cu bocancii. Asa este, dar asta-i stilul lor, altfel nu stiu si, s-a demomstrat recent, ca sunt urati de marea parte a lumii civilizate. Dar nu au avut indrazneala sa distruga ce au facut inaintasii nostri, spiru haret "cel mai mare reformator al scolii romanesti din sec. al XIX-lea". Nu s-au atins de asta. Spui de makarenko, uiti ana pauker, teohari georgescu, valter roman, al carui progenitura este un "mare" politician azi, botnaras, barladeanu intampinati cu flori, calare pe tancuri, in fruntea diviziei tudor vladimirescu, tradatorii neamului, pe care ii vezi si azi in gasca generalilor de tinichea ai veteranilor de razboi, la toate mascaradele militaroase. Si dorm linistiti, cu pensii a caror valoare nu o mai cunosc. Astia sunt si langa putin la mascaradele lor.
Nu sunt anti libertate, anti civilizatie, dar noi, romania, am schimbat doar uniunea, in rest tot vasali am ramas. Deci nu traim "intr-o anomalie sovietica" ci intr-o una noua, frumos poleita, dar mult mai toxica si fara antidot pentru noi. Si ce e mai trist este ca suntem, in prezent, fara scapare. Pentru noi ar fi sinucidere roexit. Asa ca nu gresesc atunci cand spun "nemernicii de la putere" din ultimii 34 de ani si cati vor urma?!
In ceea ce priveste problema manualelor: astea alternative sunt niste porcarii, editate de obscuri indivizi, cu trecere la minister sau mai sus. Doar pentru profituri financiare, profituri impartite cu protectiile. In rest maculatura de cea mai joasa categorie. Chiar dta. spui asta comparand manuale din 1923 cu cele din 2023.
Îmi pare rău când văd oameni din generația dvs. că nici acum nu au înțeles ce lucruri ‘minunate’ au făcut sovieticii. Vizitați Memorialul de la Sighet, lăsați minciunile din Scânteia.
Felicitări sincere pentru această postare a ta (răspuns către Valentin). Este prima oară când sunt chiar 100% de acord cu ce ai scris. Ai evidențiat unele lucruri de substanță, pe care simt și eu nevoia să le reamintesc:
- Științele predate la grămadă înseamnă chiar un talmeș-balmeș din care nu rămâne bietul elev cu nimic și va deveni un INCULT, așa cum vedem astăzi la occidentalii de rând (nu mă refer la vârfuri, ci la oamenii de rând);
- Civilizația occidentală actuală merge mână în mână cu asprimea legilor și reglementărilor (chiar excesive), cu ÎNREGIMENTAREA neselectivă a populației și cu lipsa spiritului critic, pe care, din fericire, noi românii încă îl mai avem;
- Aici te citez fiindcă și eu cred EXACT așa: ”Nu sunt anti libertate, anti civilizatie, dar noi, romania, am schimbat doar uniunea, in rest tot vasali am ramas. Deci nu traim "intr-o anomalie sovietica" ci intr-o una noua, frumos poleita, dar mult mai toxica si fara antidot pentru noi. Si ce e mai trist este ca suntem, in prezent, fara scapare. Pentru noi ar fi sinucidere roexit.” Într-adevăr, e corect să fim de partea vestului civilizat, dar trebuie să luptăm pentru a fi TOVARĂȘII lor, NU VASALII lor, ca acum. Deci nu în afara lor, dar nici sub ei, ci ALĂTURI de ei;
- Manulalele școlare sunt așa cum e întreaga societate românească, adică jalice, praf. rezultatul incompetenței, slugărniciei și corupției omniprezente.
Suntem pe poziții de colegialitate cu UE, suntem membrii cu drepturi depline. Interesele noastre să fim în UE sunt mai mari decât invers.
Sclavia noastră e doar un mod de a gândi. Probabil că mai avem de umblat prin deșert ca să scăpăm de ea.
Am inteles perfect "minunatiile" infaptuite de sovietici", cu ajutorul permanentelor cozi de topor romanesti. Tradatori, vanzatori si curve au fost si sunt inca in neamul romanesc. Familia mea a fost direct afectata de "minunatiile sovieticilor" si ale rumanilor. Nu este cazul sa-ti insir aici cum.
In ceea ce priveste sighetul si nu numai acolo, au actionat zelosii rumani. E drept maimutarind, ca intotdeauna, de data asta, barbarii veniti, a cata oara?, din est. Nu au avut nici de ales.
Nu am crezut niciodata in scanteia si nici in alte ziare. Nici acum. Toti sunt argatii unora sau altora. De, cu totii trebuie sa traim!
Tot din pacate idolii nostri, capitalistii, au profitat din plin de ruinarea economica a tarii, ba chiar au "recomandat-o" nu impus-o, doamne fereste!
În mod normal, logic. ÎN SISTEMELE NORMALE LA CAP, profesorii, cei din prima linie, cei care predau zi de zi SUNT ȘI CEI CARE DECID CE TREBUIE PREDAT.
Sunt predate tot felul de însăilări scoase de comisii organizate pe bisericuțe, care, ca să nu se calce reciproc pe bătături, produc o salată indigestă pe care o numesc pompos programă școlară.
Da, profesorii sunt plictisiți, pentru că porcăriile primite de sus, centralizat, nu funcționează. Și nu vor funcționa.
Și nimeni nu vrea să zgâlțâie barca, așa că aruncă cu pietre în profesori. Nimeni nu vede corupția din vârf. Nimeni nu se întreabă ce se întâmplă în acele comisii, nu se întreabă de ce un inspector e și autor de manual, de ce sunt autori de manuale care fac parte și din comisiile de aprobare (conflict de interese) etc.
Pe de altă parte e și vina profesorilor. Ce profesor ar îndrăzni să spună că manualul făcut de inspectorul X e o aiureală? Și ce ar păți acel profesor? Câte inspecții i-ar veni peste cap și cât l-ar stoarce? Așa că tace și predă ceea ce știe că e o aiureală.