Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dubla măsură. Ne aşteptăm ca profesorii să intre în sistem din pasiune şi cu pasiunea să plătească rate, facturi, din pasiune să-şi crească şi copiii

Protest educație/ Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Rar mi-a fost dat să văd atâta înverşunare împotriva unui grup social precum am întâlnit în privinţa profesorilor. Sunt căsătorită cu un profesor şi până şi în miezul familiei am întâlnit adesea frecuşuri mai mici sau mai mari legate de profesia soţului meu. Ba glume pe seama vacanţei, “ah, ce bine că începe şcoala, că te-ai obişnuit cu statul acasă”, ba acuzaţii tranşante - “v-o fi rău să munciţi patru ore pe zi, să aveţi luni întregi de vacanţă şi vă mai plângeţi de salarii?!”. Mereu există un microcosmos familial care să reflecte principalele idei lansate în macrocosmos. Chiar şi atunci când vizezi pe cineva din propria familie. Eu aş zice să desfiinţăm şcoala. E mai simplu aşa. Dacă tot nu ne convine statutul profesorilor, să facem homeschooling. Sau să plătim bone care să supravegheze copiii cu banii pe care îi primesc profesorii ca să îi şi înveţe.

Admirăm sisteme de educaţie din străinătate, privim cu ochi mari şi apoşi spre şcoala minunată din state occidentale. Acolo nu sunt vacanţe, nu. Acolo nu sunt profesori plătiţi corect.

Trebuie să ne aşteptăm ca profesorii să intre în sistem din pasiune şi cu pasiunea să plătească rate, facturi, din pasiune să-şi crească şi copiii.

Primul salariu luat de soţul meu a fost de 450 lei, într-o epocă în care salariile dascălilor fuseseră tăiate cu 25%. A apucat să intre în sistem după tăieri, astfel că, deşi a dat în judecată statul pentru acest abuz împreună cu colegii săi, el a pierdut şi ei au câştigat. Pentru că el ştia în ce mocirlă se bagă înainte să pună piciorul, se pare.

Veţi spune că sunt subiectivă. N-aveţi decât.

Dar când a dat examenul de definitivat, absolvit cu 9,85, a primit în plus la salariu fix 9 lei net. Nu, nu lipseşte nicio cifră. 9 lei. Scuzaţi subiectivismul. Dar aceasta nu este doar bătaie de joc. Este, pur şi simplu, un scuipat în ochi.

Dubla măsură e o constantă a guvernării acestei ţări. Dacă spoiala ipocriziei s-ar vedea pe chipul guvernanţilor, nu s-ar găsi săpun suficient de bun pentru a le şterge mizeria de la gură. Premierul spune că nu poate mări salariile din educaţie pentru că am avea deficit, după luni în care au fost adoptate mai multe măriri salariale în administraţie, la magistraţi şi pentru alţi bugetari. Sigur, pensiile speciale şi salariile primarilor nu pun probleme de deficit. Şi sunt absolut necesare, pentru că vorbim de categorii sociale defavorizate. Cu totul altă poveste în cazul profesorilor.

Iar profesorii sunt acuzaţi că îşi bat joc de elevi în pragul examenelor naţionale. Că sunt răspunzători pentru soarta copiilor. Mă scuzaţi că nu înţeleg raţionamentul. Greva aceasta nu a apărut subit, dintr-un vis visat peste noapte de toţi cei din sindicate. Au existat semnale, au existat avertismente. Toate ignorate de guvernanţi. Dar e vina profesorilor că examenele sunt puse sub semnul întrebării.

Cum bine spunea cineva despre firimiturile aruncate de guvernanţi în lehamite sub forma unor prime, nu vă aruncaţi să culegeţi banii aruncaţi în urma cortegiului funerar, oameni buni. Educaţia nu este o Cenuşăreasă, cum spun unii, căci Cenuşăreasa a avut parte de magie. La noi educaţia nu va fi îmbrăcată în haine strălucitoare peste noapte, dintr-o mişcare de baghetă. Suntem afundaţi cu totul în mocirlă. Dar cu 2500 lei pe an guvernanţii se aşteaptă la dansuri în mlaştină.

Când un profesor e privit drept o ţintă, să nu vă miraţi de generaţii problematice, de analfabetism, de incompetenţi, de rezultatul alegerilor şi de guvernanţii avuţi. Sunt doar microcosmosul împlântat de oamenii acestei ţări în fruntea macrocosmosului. Sunt oglinda tristă a unei gândiri fracturate. Şi, deşi credeam că fracturile nu sunt contagioase, iată că România dovedeşte că absurdul a devenit nu doar posibil, ci real.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • IRV check icon
  Sigur. E nevoie de mai mult. Absolut de acord.
  - 3000 ron de incepator - cu ajustare anuala de inflatie (max 3.5% - daca inflatia e mai mare - ghinion) - de baza
  - criterii de performanta pt. alte mariri (media anuala, nr. de olimpici, rezultate PISA, etc - se gasesc criterii de performanta. O sa fie un stimulent si pt cei care freaca menta)
  - reducerea zilele de concediu - sa se introduca scoala de vara, ore de vara etc.
  - declararea tututor veniturilor obtinute din meditatii - impozitate

  Daca nici asta nu e ok, atunci: privatul va asteapta - e o intreaga lume care cere sa fie descoperita - lumea privata. In privat, daca firma nu are clienti - am zburat. Eu nu pot sa fac greva. Ma supun legilor economice. Vreti si siguranta locului de munca si bani cu carul si concedii si vouchere si altele - nu se poate.

  Am si o intrebare: de ce au tacut complice toate sindicatele (invatamant, sanatate, etc) in timpul protestelor impotriva Guvernului Dragnea? Ce fel de explicatii etice si morale au dat atunci elevilor?

  Comentariul meu poate e rautacios - tinta nu sunt acei profesori, dascali de valoare - exista si am cunoscut.
  • Like 0
 • Nu am văzut nici o singură sugestie spre reducerea vacanței profesorilor sau despre mărirea numărului de ore didactice. Adică, nimeni nu propune 30 de zile de concediu si 168 de ore pe lună. NIMENI. Mama a fost învățătoare peste 40 ani, avea un salariu de mizerie, dar NICIODATĂ nu am am auzit-o plângându-se. Iubea meseria.
  In vacanță pregătea materiale pentru anul următor, își facea planificări si mai si citea romane. Pentru ea însăși.
  Adevărat ca salariul de 2500 este insuficient. Ca pentru o multime de alți oameni. Si tot nu înțeleg de ce in cele 3 luni de vară un profesor nu poate căuta un part job, legal. Meditațiile sunt tentante adevărat. Zero impozite, program lejer etc.
  Profesorii sunt produsul societății actuale, 100%.
  Pentru ce me plangem, pentru ce se plâng ??
  • Like 0
  • @ George Bucsan
   Marina check icon
   "In vacanță pregătea materiale pentru anul următor, își facea planificări si mai si citea romane." - dacă și-ar fi luat un part job vara, nu ar mai fi făcut toate astea și nu ar mai fi fost o învățătoare bună. Cum nu poți găsi doar profesori ca mama dvs, trebuie să îi plătești mai bine pe cei pe care îi ai. Altfel, își iau un al doilea job și la școală vin să se odihnească.
   Pentru unii dintre profesori meditațiile reprezintă acel al doilea job și e treaba altor instituții să vegheze la fiscalitatea muncii. În țara asta toată lumea caută să fenteze statul. Nu mi-a venit vreodată un zugrav sau instalator care să îmi taie chitanță. La magazinul din colț nu mi se dă bon de casă, iar șoferul îmi taie bilet doar dacă îl anunță confrații că e un control pe rută. Așa că nu mă surprinde că și profesorii fac la fel.
   "Zero impozite, program lejer etc" - de ce program lejer?
   Și părinții mei au fost profesori. Mama nu avea timp nici să respire, cu trei copii. Iar tata nu făcea meditații din principiu; îl criticam toți patru că stăm în sărăcie din cauza principiilor lui.
   • Like 2
  • @ Marina
   Am un prieten din copilarie care preda chimia la un liceu din Braila, de peste 30 ani. De fapt se pensioneaza anul asta (a absolvit inginerie chimica) Deci, am informatii de prima mana despre ce se intampla in licee. Este vorba si despre elevi si despre cadrele didactice.
   Nu ma obosesc sa va povestesc cum era invatamantul mediu tehnic in Romania in 1978, cand am absolvit liceul de chimie Nenitescu, tot la Braila.
   Dar ...
   Ce spuneti dumneavoastra este incurajarea lenei, incompetentei, oportunismului.
   Adica profesorul poate fi oricum, ca profesional, dar sa aiba salariul mare... Asta este o... ma abtin.
   Zero raspundere, vacante 4 luni pe an, 120-130 ore la catedra/lunar, si gata ? Corectare de lucrari, sporadic, interes in clasa zero... Iar rezultatele ?

   Rezultatul este o natiune de semianalfabeti... In masa.

   Si pentru asta trebuie sa platim ??

   In rest, sa auzim numai de bine.
   • Like 0
 • Mirea check icon
  Învățământul este așa cum e din cauza politicienilor!
  Politicienii pot conduce mult mai ușor o turmă de vite decât un popor de oameni instruiți!
  Finanțarea se face per capita, nu ai voie să lași repetenți.
  Nu se face o triere pe baza înclinațiilor și aptitudinilor, se merge cu turma!
  Dacă rezolvă cineva aceste două probleme, alta va fi situația!
  Dar nu se vrea!
  • Like 3
  • @ Mirea
   Nu. Se știe ca politicienii pot fi analfabeti, sau aproape. Un profesor NU poate fi așa
   Si asta implica multe. Multe si importante.
   • Like 1
  • @ George Bucsan
   Mirea check icon
   N-ai înțeles nimic.
   Asta e!
   • Like 2
 • Dublă măsură: ne așteptam ca inteligența dublă a învățătorilor să poată rezolva cea mai importantă problemă a lor FĂRĂ GREVĂ. Așa meritau un salariu mai mare, nu credeți?
  • Like 1
  • @ Valentin C
   Dan check icon
   Văzând un comentariu al acestui „Valentin C”, cu aceeași eroare, și la alt articol, ar fi util de bătut obrazul celor care se bagă în borșul românesc doar pentru a stârni scandal. Vedeți-vă de treaba voastră, cu Putin al vostru, și nu vă mai dați cu părerea despre cum ar trebui să-și rezolve românii problemele. Altfel s-ar putea trage concluzia că, într-adevăr, Rusia e mulțumită cu conducerea actuală a României și moare de grija protejării ei, preferând să atace profesorii români (deci nu „învățătorii”, da?), ceea ce nu favorizează în niciun caz imaginea puterii de la București.
   • Like 1
  • @ Dan
   Pe vremea mea învățătorii nu se dădeau profesori, din contră, îi respectau pe aceștia din urmă. Sigur, unii l-au făcut pe Ion Creangă academician, tocmai ca să nu mai însemne nimic nici asta.
   • Like 1
  • @ Valentin C
   Dan check icon
   Huh? Cine l-a făcut pe Ion Creangă academician? Asta se învață la Tiraspol?
   PS. „Din contră” e o altă expresie care nu înseamnă ce cred cei care-și dau cu părerea despre învățători și (acum și) profesori. Chiar era un banc pe tema asta.
   • Like 1
  • @ Dan
   Bun, mergeți pe site-ul academiei să vă convingeți: https://acad.ro/bdar/armembriLit.php?vidT=C

   ACUM că realizați cât de subtil ați fost manipulat până azi, veți recunoaște de unde provine putinismul de care dați dovadă?
   • Like 1
  • @ Valentin C
   Dan check icon
   De la voi, putiniștii, cel mai probabil. Dacă voi, comuniștii, ați făcut un moț, nu puteți da vina pe alții pentru ce ați făcut. Că nu „unii” l-au făcut, ci cei veniți călare pe tancurile sovietice, adică ai voștri.
   PS. Tupeul clasic „hoțul strigă hoții”. Putiniștii sunt antiromâni, dacă nu era clar deja. Și nu, cititorii „Republica” nu sunt ca voi, nu vă mai agitați pe aici că nu păcăliți pe nimeni. Încercați pe dc, a3, luju, cotidianul și alte oficine, că acolo vă veți înțelege de minune cu ceilalți comentaci.
   • Like 1
  • @ Dan
   N-am văzut niciun profesor să protesteze împotriva academicianului Creangă. Prin urmare susțin putinismul? E cineva stresat că încă e academician? Bun, dacă le dăm salarii cât cer, îl scot de pe listă? Sigur, primul pas e să recunoști....
   • Like 0
  • @ Valentin C
   Dan check icon
   Deși „Valentin C” o face pe neștiutorul, a scris asta la alt articol despre greva profesorilor: „Din contră, greva este nereușita învățătorilor în rezolvarea propriilor probleme. Tot ei au învățat pe cei din guvern să se ajungă aici.”.
   Interesantă trecerea treptată de la „învățători” la profesori, probabil chiar a intrat un cunoscător de română pe contul lui „Valentin C”. Din păcate, inconsistența mesajelor arată ceea ce este de fapt: un troll putinist care încearcă să învrăjbească între ei românii. Dacă a scris și un român unele din mesaje, asta doar îl face trădător în ochii celorlalți români.
   În rest, aberațiile cu Ion Creangă sunt doar încercări de distragere a atenției și de tulburare a apelor. Sigur, ca troll, se pricepe la asta.
   Încă o dată, nu aveți cum păcăli cititorii „Republica”, mai ales pe o temă care interesează intelectualii direct. Stick to the susceptible crowd.
   • Like 1
  • @ Dan
   Bai Dane, Iti recomand un RUS - a scris despre tine. Cartea se numeste Demonii si este despre persoane cam ca tine. Posedati Ideologic.

   Mai ia o pauza de la Ura asta. Inteleg ca iti este frica - mint, nu inteleg de ce iti este frica. BAU - vine omul rau sa te manance :))
   • Like 0
  • @ ControlTheNarrative
   Dan check icon
   Mai răsfirați, băieți. E emoționantă dovada de solidaritate între trolli.
   Încă o dată, mare tupeu din partea soldățeilor unui criminal sângeros (fie ei și online) să-și dea cu părerea despre presupusa îndoctrinare ideologică a altora.
   • Like 2
 • Valentin check icon
  Problema, redusă la esență, este că unul din cele mai bune sisteme de educație, al cărui arhitect a fost marele pedagog Spiru Haret, a fost călcat în picioare de șenilele sovieticilor, și înlocuit cu un avorton fătat de mintea bolnavă a lui Anton Makarenko, un director de colonie penitenciară din Uniunea Sovietică. Pe scurt.
  Un manual din 1980 sau din 2023 (sunt identice) nu se poate compara cu unul din 1920. Am o colecție de manuale din acea vreme și sunt uimit de suplețea, inteligența și creativitatea cu care sunt făcute.
  Ce avem acum nu sunt manuale, ci colecții de informații seci, neinteligibile, pe care copii le memorează până iau notă și pe urmă le scuipă. Așa cum și cum, pentru că sunt niște mizerii, cu limbaj pretențios, dilatat, voit academic, uscat, stupid. Ăsta e adevărul.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Cred că ai vrut să spui că manualele din 1920 erau foarte bine, desigur raportate la acele vremuri. Să învățăm după 100 de ani tot după acele manuale, ar fi o prostie. Iar dacă ne uităm la ceea ce a urmat în România în ultimii 100 de ani, se pare că nu au fost chiar așa de bune. Cum spuneai "mă uimește suplețea inteligența și creativitatea ta" am încheiat citatul, cu care scrii ceva atât de inteligent folosind un vocabular dacă nu grosolan arunci dezamăgitor.
   • Like 1
  • @ Berende Cristian Radu
   Mirea check icon
   Să știi că se aborda altfel problema în acele manuale!
   Mi-a căzut în mână un manual pentru o școală profesională de bobinatori, editat în perioada interbelică, lecțiile erau mult mai clare acolo!
   Fizica electrică tot aia e!
   • Like 0
  • @ Mirea
   Totul se schimbă astăzi, de la o zi la alta , de la o lună la alta, de la an la an. Ție ți se pare totul logic, dar nu bag mâna în foc că elevii de pe vremea aia vedeau lucrurile la fel de simplu cum le vezi tu astăzi. Poate cei care fac manualele de astăzi ar trebui sa se inspire din ele, nu zic nu dar să știi că metodele de predare se actualizează constant. , Între timp s-au mai descoperit lucruri noi
   • Like 1
 • Marta check icon
  E greu de găsit o perspectivă echilibrată (a autoarei nu este). Îmi doresc să fiu mai obiectivă decât sunt, dar nu îmi iese nici mie. Presa împarte Romania de ani buni în "stat" și privat. Personal, nu îmi pot imagina o situație în care primesc ceva fără să lupt pentru acel ceva. Întâmplarea face că primul meu salariu a fost tot din 3 cifre, și tot cu 4 in față. 400 RON, lucram la o agenție de presă. Niciodată în toți anii mei de muncă nu mi s-a mărit salariul de la sine, nu mi s-a adăugat o zi de concediu de la sine. Când salariul a fost prea mic, am căutat alt loc de muncă. Când piața a generat salarii mai mari pentru debutanți, salariul meu a rămas la fel, ajungându-se ca un debutant să câștige mai mult decât mine, cu ani de experiență!
  Acum ceva vreme o prietenă care lucrase în învățământ la momentul despre care se vorbește și în articol, cu tăierile, mi-a spus că ani întregi a primit bani din urmă pentru tăierile respective. Parca a fost un proces ? Nu am reținut, cert este că cineva se luptase să scoată ilegale acele tăieri și profesorii și-au primit bani și din urmă. Pentru mine aceste lucruri sunt absolut SF.
  Dacă este firesc să protestezi și să ceri măriri din pix de 25 la sută ("bănet" :)), nu știu. Dacă este nefiresc, din contră, să muncești ca cei de la privat și să nu ai absolut niciun alt instrument pentru măriri, creșterea numărului de zile de concediu, condiții mai bune decât demisia, sau decât performanța, nici asta nu știu.
  Dar atâta vreme cât sunt discrepanțele acestea imense între "ei" și...mine/noi, nu pot să lăcrimez pentru profesori care, de unde văd eu lucrurile, sunt un fel de Goe în costum de mariner care bat din picioruș că ei vor să vie trenul (cu pensii/salarii speciale) mai repede.
  • Like 4
  • @ Marta
   Dan check icon
   A primit „ani întregi” niște firmituri, după ce Guvernul însuși nu a respectat o lege dată anterior. Au trebuit anterior alți „ani întregi” pentru ca o instanță să constate că, într-adevăr, Guvernul nu respectase legea. Dacă „Marta” a lucrat în presă, putea măcar să facă o simplă căutare pe net pee acest subiect, înainte de a veni cu un episod din memorie, cu „parcă” și „SF”-uri aruncate cu nonșalanță. Nu așa se face presa, dar probabil că oricine citește presa românească actuală și-a pierdut această speranță.
   PS. Cu „bănetul” în care constă mirajul acestui 25% nu s-ar ajunge nici măcar la un salariu decent, și în niciun caz la cât au de ani buni alte sectoare de angajați publici.
   • Like 2
  • @ Marta
   ove check icon
   Ai perfecta dreptate.Ma recunosc si pe mine in tot ce ai scris.Mi s-a acrit pana peste cap de toate discutiile astea cu sistemul de invatamant , de sanatate,militarii si politistii nostri etc. etc.Nici o tara din Europa nu cheltuie, procentual vorbind, cu bugetarii cat cheltuim noi.In nici o alta tara europeana nu exista asa mare diferenta intre salariul mediu de la buget si salariul mediu de la privat.Din contra ,cei de la privat castiga mai mult decat bugetarii in majoritatea tarilor.Nu mai vorbesc de pensii speciale,anii la care ies la pensie ,zile de concediu,vouchere de vacanta.si alte avantaje pe care le platim tot noi,fraierii.Undeva trebuie sa ne oprim.Nu se mai poate.Ajungem in faliment.Trebuie o reforma a sistemului bugetar trebuie realmente date afara vreo doua -trei sute de mii de pile ,cunostiinte,frati ,veri ,cumnati si curve(in principal din administratie)Abia dupa aceea putem vorbi de salarii ,dar doar pentru merit.Avem si oameni buni,aceia trebuie recompensati.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  PREGĂTIȚI PENTRU EȘEC mi s-a părut cel mai bun documentar despre sistemul autohton și corupția din educație. Documentarul analizează sistemul românesc în comparație cu alte sisteme europene. Veți vedea cazul unor elevi care vin din alte sisteme de educație, unde au absolvit cu brio, și au probleme în cel românesc. Veți înțelege multe hibe, care nu vin doar din salarizare, ci dintr-un sistem de educație vechi și prost croit. Urmăriți-l cu atenție. Adresa este:
  https://www.youtube.com/watch?v=zgib7Mtj3gY
  • Like 0
  • @ Valentin
   Sistemul educational implementat de 34 de ani incoace este un sistem plin de hibe, nu vechi ci nou si prost croit, de niste impostori ticalosi, slugi ale psd si ale altor partide rau intentionate. Sa nu-mi spuneti ca psd si actuala mizerie de coalitie este bine intentionata .
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Valentin check icon
   Nu există niciun sistem implementat. Absolut niciunul. Există un sistem adus cu tancurile sovietice, care a fost conservat de 34 de ani încoace.
   Educația comunistă este o uzină cu mii de compartimente. În sistemele performante, există o materie numită științe, în care se predau comasat chimie, fizică, geografie, științe naturale etc. Comasat și de un singur profesor. În comunism, fiecare bucățică e predată separat, nu integrat.
   Sistemele de educație din societățile totalitare sunt uzine.
   Niciun partid n-a avut curajul să comaseze materiile, pentru că ar fi însemnat un șomaj masiv și lipsă de voturi.

   Dar, dacă nu vrei să disponibilizezi, nu vei avea cu ce să plătești ditamai uzina. Șandramaua tot o să cadă, pentru că e din alte vremuri. Șomaj tot o să fie, și până la urmă ne vom alinia cu sistemele performante.
   Adică materii mai puține și automat mai puțini profesori. La fel ca în Germania, Anglia, Finlanda, Suedia etc.

   Uzinele sunt din alte timpuri. Astăzi nu mai avem uzine în care să lucreze mii de muncitori nicăieri în lume. Uzinele din secolul XXI sunt reduse ca volum, flexibile și performante, nu mastodonții din anii 70. La fel se va întâmpla și cu mastodontul educațional. Va sucomba, fie prin disponibilizare de către un partid mai cu vână, fie nu vor mai fi bani și o mare parte din profesori vor pleca de bună voie.

   Și atunci vom avea un învățământ ca în alte state. Nu cu mii de profesori și mii de materii. Comasat, transdisciplinar, adaptat timpurilor noastre.
   Și dacă ne lovește brusc naționalismul, să amintim că noi stăm prost, nu ceilalți. Cam la toate capitolele, că nu degeaba ne fug compatrioții în străinătate. Ca să scape de mizeria de aici.
   • Like 4
  • @ Valentin
   Sa fim seriosi: le pasau comunistilor de nr. de voturi!
   Comasate chimie, fizica, geografie, stiintele naturii? Adica un fel de " cafe con terci"! Cam cu ce ramai cu aceasta materie numita pompos Stiinta? Si predata de un singur profesor! De aia cand ajung la bucuresti scolitii "intr-o tara ca afara" spun " hello budapest"! Habar nu au punctele cardinale, continentele, ce sa mai vorbim de state si capitale. Mai lasa-ma cu nivelul cultural occidental! Profesional nu zic ba. La nivel de roboti bine programati. Legile si pedepsele ii tin la un nivel de "civilizatie", aparent, mai ridicat. Dar sa nu uitam de exaltatii, copii, ce vin cu arme foarte eficace si periculoase si-si mitraliaza colegii si profesorii. Incet, incet porneste si la noi. Ajungem, taras grabis, la nivelul "statelor civilizate". Incepem cu pumnii, cutitul, bata. Exact evolutia umana. Avem si consumatori de droguri, pentru relaxare si legalizarea lor si multe altele. Stiu ca in germania atat de draga noua esti obligat sa-ti declari religia si sa cotizezi procentual, din salariu, lunar catre biserica. Doar ateii au scutire. Inca la noi nu, dar nu este departe ziua. Sa vezi atunci ce popor de atei vom deveni! "Sandramaua tot o sa cada" cum au cazut toate "sandramalele", la comanda, in interesul atora. "Sandramale" facute cu munca si nu de putine ori chiar cu sangele si viata amaratului de roman.
   Spui, mai jos, ca sovieticii au intrat cu bocancii. Asa este, dar asta-i stilul lor, altfel nu stiu si, s-a demomstrat recent, ca sunt urati de marea parte a lumii civilizate. Dar nu au avut indrazneala sa distruga ce au facut inaintasii nostri, spiru haret "cel mai mare reformator al scolii romanesti din sec. al XIX-lea". Nu s-au atins de asta. Spui de makarenko, uiti ana pauker, teohari georgescu, valter roman, al carui progenitura este un "mare" politician azi, botnaras, barladeanu intampinati cu flori, calare pe tancuri, in fruntea diviziei tudor vladimirescu, tradatorii neamului, pe care ii vezi si azi in gasca generalilor de tinichea ai veteranilor de razboi, la toate mascaradele militaroase. Si dorm linistiti, cu pensii a caror valoare nu o mai cunosc. Astia sunt si langa putin la mascaradele lor.
   Nu sunt anti libertate, anti civilizatie, dar noi, romania, am schimbat doar uniunea, in rest tot vasali am ramas. Deci nu traim "intr-o anomalie sovietica" ci intr-o una noua, frumos poleita, dar mult mai toxica si fara antidot pentru noi. Si ce e mai trist este ca suntem, in prezent, fara scapare. Pentru noi ar fi sinucidere roexit. Asa ca nu gresesc atunci cand spun "nemernicii de la putere" din ultimii 34 de ani si cati vor urma?!
   In ceea ce priveste problema manualelor: astea alternative sunt niste porcarii, editate de obscuri indivizi, cu trecere la minister sau mai sus. Doar pentru profituri financiare, profituri impartite cu protectiile. In rest maculatura de cea mai joasa categorie. Chiar dta. spui asta comparand manuale din 1923 cu cele din 2023.
   • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   D check icon
   Tataie, direcția europeană a fost de la început motivul pentru care s-a încropit țara asta.

   Îmi pare rău când văd oameni din generația dvs. că nici acum nu au înțeles ce lucruri ‘minunate’ au făcut sovieticii. Vizitați Memorialul de la Sighet, lăsați minciunile din Scânteia.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Like!
   Felicitări sincere pentru această postare a ta (răspuns către Valentin). Este prima oară când sunt chiar 100% de acord cu ce ai scris. Ai evidențiat unele lucruri de substanță, pe care simt și eu nevoia să le reamintesc:
   - Științele predate la grămadă înseamnă chiar un talmeș-balmeș din care nu rămâne bietul elev cu nimic și va deveni un INCULT, așa cum vedem astăzi la occidentalii de rând (nu mă refer la vârfuri, ci la oamenii de rând);
   - Civilizația occidentală actuală merge mână în mână cu asprimea legilor și reglementărilor (chiar excesive), cu ÎNREGIMENTAREA neselectivă a populației și cu lipsa spiritului critic, pe care, din fericire, noi românii încă îl mai avem;
   - Aici te citez fiindcă și eu cred EXACT așa: ”Nu sunt anti libertate, anti civilizatie, dar noi, romania, am schimbat doar uniunea, in rest tot vasali am ramas. Deci nu traim "intr-o anomalie sovietica" ci intr-o una noua, frumos poleita, dar mult mai toxica si fara antidot pentru noi. Si ce e mai trist este ca suntem, in prezent, fara scapare. Pentru noi ar fi sinucidere roexit.” Într-adevăr, e corect să fim de partea vestului civilizat, dar trebuie să luptăm pentru a fi TOVARĂȘII lor, NU VASALII lor, ca acum. Deci nu în afara lor, dar nici sub ei, ci ALĂTURI de ei;
   - Manulalele școlare sunt așa cum e întreaga societate românească, adică jalice, praf. rezultatul incompetenței, slugărniciei și corupției omniprezente.
   • Like 1
  • @ D
   Nu neagă, cred, nimeni atrocitățile făcute de ruși în anii 50 când eram sub ocupația lor directă. Acele vremuri au creat adevărați martiri ai închisorilor. Delațiunea și pumnul în gură erau la oridinea zilei. Elitele țării practic au fost eliminate fizic. Dar voi cei tineri prea gândiți numai și numai în alb și negru. Nu vedeți deloc nuanțe. Nu înțelegeți că pe lume nu există lucruri numai rele sau numai bune. Mereu sunt nuanțe de gri, mai deschise sau mai închise, după caz. Dacă rușii au fost o pacoste pentru noi cam întotdeauna (și într-adevăr au fost), nu înseamnă că occidentul e plin de îngerași roz, care ne vor numai binele și n-au niciun interes propriu. Colegul Mircea Zugravu are dreptate să spună că noi vasali am fost pe vremea rușilor și din păcate vasali am rămas și acum. Tu ai înțeles că îi ridică în slăvi pe ruși. Ai înțeles greșit. Dacă l-ai fi urmărit și în alte postări, ai fi văzut că el e un anticomunist și un antipesedist aș zice chiar ”feroce”. Cum ar putea fi prorus? Dar el înțelege că pentru România nu e totul să schimbe stăpânul (din Rusia în occident), ci ar trebui să NU MAI AVEM NICIUN STĂPÂN. Să fim alături de occident, dar de pe poziții de colegialitate adevărată cu statele vestice, nu de vasalitate, ca acum. Și suntem așa din vina noastră, NU a lor. Pe noi e supărarea, nu pe ei. Și oricum asta cu orienatrea către Rusia e o tâmpenie a propagandei: cum e cineva cu păreri mai nuanțate decât cele oficiale, gata, e prorus. Stați liniștiți fraților, cine nu e de acord cu voi nu înseamnă că e prorus. Atenție iarăși la ideologia în alb-negru, fără nuanțe, fără gândire cu propriul cap.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   D check icon
   Unde am zis că domnul ar fi pro rus? Doar am remarcat blocajul pe miturile alea gen Romania-grânarul Europei, fabricile construite de comuniști și ce prostii se mai propagau prin Scânteia. Nu am făcut nicio aluzie la pro-rusism

   Suntem pe poziții de colegialitate cu UE, suntem membrii cu drepturi depline. Interesele noastre să fim în UE sunt mai mari decât invers.

   Sclavia noastră e doar un mod de a gândi. Probabil că mai avem de umblat prin deșert ca să scăpăm de ea.

   • Like 3
  • @ D
   Ești, probabil, de bună credință, dar prea optimist și încrezător. În relațiile internaționale, inclusiv cele intracomunitare, ipocrizia e o metodă de lucru standard. Adică există niște interese economice și geopolitice clare, dar de multe ori disimulate. Practic una se vorbește în declarațiile oficiale și alta e situația reală. Sigur că oficial suntem pe poziții de colegialitate în UE, dar deși ne-am dori ca și realitatea să fie asta, ea din păcate nu e așa. Repet, eu nu-i acuz pe ei. Ei fac ce trebuie, cu cinism (așa și trebuie) pentru a-și favoriza interesele propriilor state. E o competiție surdă atât vizibilă, dar mai ale invizibilă între statele UE. De aceea mai avem mult până să ajungem uniți ca un stat federativ, de exemplu ca SUA. Acolo niciodată Colorado nu va fi în competiție de niciun fel cu Nevada sau California etc etc. Noi în Europa vrem să fim din ce în ce mai uniți (și eu chiar vreau asta) dar marile puteri europene, sau cele care au încă iluzia de mari puteri, trag spuza pe turta lor, cum zicem noi, românii. Doar un exemplu: Macron poate face ce vrea în relațiile extracomunitare, de exemplu strângerea relațiilor cu China. Ia închipuiți-vă că ar fi făcut Johannis o vizită serioasă în China, așa de capul lui. Vă puteți închipui așa ceva? Apoi, orice mișcare cu implicații mai serioase în legislația noastră națională se poate face numai cu acordul expres al CE. Acord pe față, sau informal, discret. La fel cu orice măsură economică la nivel național, care poate afecta sau nu anumite interese. În schimb Germania, Franța & Co nu cred că simt nicio presiune dinspre CE în a face absolut ce doresc cu legile naționale sau a face ceva sau nu în economia națională. Suntem în plin scenariu al lui Orwell: ”toate animalele sunt egale.... dar unele sunt mai egale decât altele”. Dar repet, depinde NUMAI DE NOI ca situația să se schimbe. Nu trebuie să ne îndepărtăm de UE și nici de valorile europene, care sunt, majoritatea, și ale noastre. Suntem europeni de fapt și de drept și avem, toți împreună, o unitate economică, politică și culturală cu rădăcini adânci. Trebuie doar să nu mai fim servili, yes-men în mod necondiționat. Să mai spunem și noi NU, atunci când avem acest interes, nu să prioritizăm interesele altora. Cum jocul e unul competițional, să acceptăm și noi să fim combativi, așa cum sunt TOȚI în afară de noi. Pe scurt, să facem și noi ce fac celelalte țări, fiindcă va fi bine pentru România și nu ne ”mănâncă” nimeni, dimpotrivă vom câștiga ceva mai mult respect.
   • Like 0
  • @ D
   "Pustiule", spui de directia europeana! Da, tot ce este "stralucitor" atrage. Si directia asta are mai mute directii. Totul este sa vezi ce directie iei.
   Am inteles perfect "minunatiile" infaptuite de sovietici", cu ajutorul permanentelor cozi de topor romanesti. Tradatori, vanzatori si curve au fost si sunt inca in neamul romanesc. Familia mea a fost direct afectata de "minunatiile sovieticilor" si ale rumanilor. Nu este cazul sa-ti insir aici cum.
   In ceea ce priveste sighetul si nu numai acolo, au actionat zelosii rumani. E drept maimutarind, ca intotdeauna, de data asta, barbarii veniti, a cata oara?, din est. Nu au avut nici de ales.
   Nu am crezut niciodata in scanteia si nici in alte ziare. Nici acum. Toti sunt argatii unora sau altora. De, cu totii trebuie sa traim!
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Nu am fost si nu vom fi niciodata "egalii" tarilor civilizate. Asta pentruca, de-a lungul veacurilor, boierii vechi si noi ne-au impiedicat, din interese meschine, dumnezeu sa-i inteleaga! Si nici vesticii nu ne-au vrut egali, Nici vesticii, nici esticii, nici nordicii, nici sudicii. Ne-au vrut doar ce am avut de valoare, materiala. Si au si obtinut, tot cu "contributia" noastra neprecupetita .Din pacate asta-i soarta tarilor mici. Si am fost, pana in 1918, tari mici. O consolare, daca!?, nu suntem singurii. Iar in prezent suntem o tara mare" dar faramitata in principii. Nici asta nu e bine.
   • Like 1
  • @ D
   Din pacate "fabricile " chiar "au fost construite de comunisti", prin munca "voluntar obligatorie" a maselor, cu biciul si pistolul in spate, edificate prin sange si vieti omenesti, Ulterior batjocorite de niste parveniti, pripasiti la butoane, tot fosti comunisti si veghetori tortionari la "binele tarii".
   Tot din pacate idolii nostri, capitalistii, au profitat din plin de ruinarea economica a tarii, ba chiar au "recomandat-o" nu impus-o, doamne fereste!
   • Like 0
  • @ D
   Mirea check icon
   Suntem*membri cu drepturi depline dar ținuți la ușă...
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Mărirea salariilor nu va rezolva nimic. Vom avea în continuare profesori plictisiți, și mi se pare logic să fie astfel. Nici eu nu m-aș entuziasma dacă mi s-ar băga pe gât o programă absurdă și plină de erori, venită de sus ca pe vremea stalinismului (da, învățământul CENTRALIZAT a fost adus de sovietici).
  În mod normal, logic. ÎN SISTEMELE NORMALE LA CAP, profesorii, cei din prima linie, cei care predau zi de zi SUNT ȘI CEI CARE DECID CE TREBUIE PREDAT.
  Sunt predate tot felul de însăilări scoase de comisii organizate pe bisericuțe, care, ca să nu se calce reciproc pe bătături, produc o salată indigestă pe care o numesc pompos programă școlară.
  Da, profesorii sunt plictisiți, pentru că porcăriile primite de sus, centralizat, nu funcționează. Și nu vor funcționa.
  Și nimeni nu vrea să zgâlțâie barca, așa că aruncă cu pietre în profesori. Nimeni nu vede corupția din vârf. Nimeni nu se întreabă ce se întâmplă în acele comisii, nu se întreabă de ce un inspector e și autor de manual, de ce sunt autori de manuale care fac parte și din comisiile de aprobare (conflict de interese) etc.

  Pe de altă parte e și vina profesorilor. Ce profesor ar îndrăzni să spună că manualul făcut de inspectorul X e o aiureală? Și ce ar păți acel profesor? Câte inspecții i-ar veni peste cap și cât l-ar stoarce? Așa că tace și predă ceea ce știe că e o aiureală.
  • Like 2
 • Cristian check icon
  Părinții mei au fost profesori și am suferit copilărie ( alaturi de 2 frați) din cauza salariilor mici din învățământ. Totuși, acum, aș vrea să văd și o presiune a profesorilor onești și pentru instituirea unui sistem de evaluare corect în sistem. Personal nu cred că măririle de salarii " la toată lumea că toți avem nevoie" sunt productive. Tot personal constat, fiica mea fiind eleva intr-un colegiu national in provincie, că cei mai vocali in aceasta greva sunt profesori care nu doar că sunt de slabă pregătire dar, in unele cazuri, nu fac orele de clasa. Până la a evalua calitatea muncii prestată de un profesor, pentru care nu sunt calificat, cineva ar trebui să vadă dacă acești profesori se prezintă la clasa. În multe școli, activitatea didactică este o glumă. Sunt 3-4 profesori preocupați de ceea ce fac, poate talentați, poate dedicați, și restul de 10 profesori care vin la școală pentru socializare/ "scroll" pe Facebook, etc. Concluzie, că sa nu va plictisesc, părerea mea este că unii merita dublarea salariilor iar unii nu-l merita nici pe cel actual.
  • Like 2
 • Din pacate, nu se stie ce a fost intai ”oul sau gaina”. Nu se asteapta nimeni ca profesorii sa-si faca meseria cu pasiune, dar fara salarii pe merit. Intrebarea este: unde e pasiunea si care este meritul? Pasiune avea (pe vremea mea) profa de biologie, cu care am colindat muntii, cu rucsacul in spate, in clasa a VII-a sau profa de geografie, cu care am fost plecata in cateva circuite prin toata tara. Pasionati erau profii de mate si fizica din liceu care”ne-au bagat la facultate” fara meditatii, 34 de absolventi din 36. Pasionati erau profii de sport care faceau campionate, cei de chimie, care faceau laboratoare, cei de romana, care faceau cercuri literare. As putea continua. Ce se intampla azi in invatamantul nostru e departe de orice normalitate si nu am vazut niciun sindicalist care sa iasa in strada pentru analfabetismul functional, pentru politizarea scolii, pentru teancurile de hartii fara acoperire, care se fac prin cancelarii sau pentru teancurile de diplome goale de continut, care se pun la dosarele profesionale. Adevarul este ca toata societatea traieste intr-o mare ipocrizie.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult