Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul Ciolacu arată că politica fiscal-bugetară a României este acum una antieconomică: pe scurt, îți dă când n-ai nevoie și îți ia când ești pe marginea gropii

Boloș și Ciolacu

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost făcut public marţi dimineaţă de Ministerul de Finanțe.

- Pachetul de legi prevede că taxa pe valoare adăugată va crește pentru unele bunuri și servicii. Mai mult, apar o serie de măsuri precum un impozit minim pe cifra de afaceri, un impozit suplimentar de 1% pentru bănci, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii sau impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro. De asemenea, microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro.

- Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice, însă acestea sunt oarecum un praf în ochii mediului de afaceri, pentru ca acesta să nu acuze că în sectorul public nu se intervine. 

- Nu toate măsurile sunt rele. Însă din suma prevederilor incluse în document reiese, cum era de așteptat, că actualii decidenți politici de la Palatul Victoria vor să acopere incompetența lor (demonstrată atunci când au realizat bugetul la începutul anului) cu taxe și mai mari pentru mediul de afaceri.

- Așa cum s-a tot anticipat în ultimele două luni, guvernul Ciolacu arată că politica fiscal-bugetară a României este acum una antieconomică, pentru că acționează în sens invers față de cum funcționează economia: pe scurt, îți dă când n-ai nevoie și îți ia când ești pe marginea gropii.

- Guvernanții spun că nu au altceva de făcut decât să impună măsuri dure pentru a rezolva situația. Pentru cine nu știe, România este în prezent singura țară din UE aflată în așa-numita procedură de deficit excesiv, iar Comisia Europeană deja i-a transmis guvernului că trebuie să pună în aplicare un set de măsuri și politici care să reducă deficitul bugetar.

- Întreaga situație afectează o mare parte din clasa de mijloc din România, iar detaliul important care nu trebuie trecut cu vederea este că guvernanții și-au creat singuri această gaură la bugetul de stat în momentul în care au proiectat bugetul pe 2023, întrucât au supraestimat veniturile și au subestimat cheltuielile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult