Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul Ciolacu arată că politica fiscal-bugetară a României este acum una antieconomică: pe scurt, îți dă când n-ai nevoie și îți ia când ești pe marginea gropii

Boloș și Ciolacu

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost făcut public marţi dimineaţă de Ministerul de Finanțe.

- Pachetul de legi prevede că taxa pe valoare adăugată va crește pentru unele bunuri și servicii. Mai mult, apar o serie de măsuri precum un impozit minim pe cifra de afaceri, un impozit suplimentar de 1% pentru bănci, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii sau impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro. De asemenea, microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro.

- Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice, însă acestea sunt oarecum un praf în ochii mediului de afaceri, pentru ca acesta să nu acuze că în sectorul public nu se intervine. 

- Nu toate măsurile sunt rele. Însă din suma prevederilor incluse în document reiese, cum era de așteptat, că actualii decidenți politici de la Palatul Victoria vor să acopere incompetența lor (demonstrată atunci când au realizat bugetul la începutul anului) cu taxe și mai mari pentru mediul de afaceri.

- Așa cum s-a tot anticipat în ultimele două luni, guvernul Ciolacu arată că politica fiscal-bugetară a României este acum una antieconomică, pentru că acționează în sens invers față de cum funcționează economia: pe scurt, îți dă când n-ai nevoie și îți ia când ești pe marginea gropii.

- Guvernanții spun că nu au altceva de făcut decât să impună măsuri dure pentru a rezolva situația. Pentru cine nu știe, România este în prezent singura țară din UE aflată în așa-numita procedură de deficit excesiv, iar Comisia Europeană deja i-a transmis guvernului că trebuie să pună în aplicare un set de măsuri și politici care să reducă deficitul bugetar.

- Întreaga situație afectează o mare parte din clasa de mijloc din România, iar detaliul important care nu trebuie trecut cu vederea este că guvernanții și-au creat singuri această gaură la bugetul de stat în momentul în care au proiectat bugetul pe 2023, întrucât au supraestimat veniturile și au subestimat cheltuielile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult