Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul discută renunțarea la cota unică de impozitare. În loc apar taxarea progresivă și impozitul pe gospodărie

Deduceri cu cheltuielile pentru școala copiilor, pentru diferite investiții ale unei gospodării sau chiar în funcție de numărul de copii pe care îi are o familie, toate acestea ar putea fi cuprinse într-un nou proiect care ar putea fi aplicat din 2018. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au demarat în această săptămână discuțiile cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei din rândul consultanţilor fiscali cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, dar şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv, potrivit unor surse apropiate discuțiilor citate de Hotnews.ro.

Discuţiile sunt deocamdată în fază incipientă, pe masă fiind mai multe scenarii de lucru, adaugă Hotnews.ro.

„E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte", au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate discuţiilor.

Potrivit acelorași surse, este avut în vedere modelul din state cu nivel ridicat de impozitare, unde familiile pot apela la deductibilități pentru cheltuieli cu educația sau pentru diverse investiții.

„În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie", au declarat pentru Hotnews.ro participanți la discuţii. Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.

De asemenea, sursele citate de Hotnews.ro spun că tot de la 1 ianuarie 2018 s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere.

În programul de guvernare al PSD se face referire la introducerea din 2018 a unui impozit diferențiat pe venitul global. 

„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10% anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu care se va depune o singură dată, în aceleași condiții precum declarația de venit global”, se arată în programul de guvernare al PSD.

(Fragment din Programul de guvernare 2017-2020)

Citește aici articolul pe Hotnews.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sincer, eu cred ca PSD-ul cauta cu lumanarea o noua revolutie...cel putin mie asta imi sugereaza comportamentul din primele lor luni de guvernare sub conducerea lui Dragnea...Eu as dori sa le transmit un mesaj: aveti grija domnilor cu Olguta, ca a luat-o pe aratura iar masurile pe care le propune or sa loveasca in plin TOATE gospodariile din Romania ! Si Ceausescu a avut impresia ca poate lua mancarea de la gura oamenilor si stim cu totii ce a patit...
  • Like 0
 • Am observat cu plăcere ca "ruminul"încă are simțul umorului!
  mă întreb ...Pe mine:
  1.și cei care nu au ce deduce cit vor plăti !?
  Ei facem o lista cu deduceri de care va cuprinde cheltuieli de exemplu .....combustibil ptr autov parlamentului folosite de reprezentanții noștri....dragi!
  2.Oare reprezentantul fiscal care te ajuta va intra intr-o meserie liberala....si asimilați ..avocatilor....Cu onorariu!?
  • Like 0
 • F. Petre check icon
  exista case in oras la care se cresc porci si gaini... pentru mancare; deci, e gospodarie. Atunci toate casele de la oras sunt gospodarii si vor plati impozit? si cu ardeii si patrunjelul de pe terasa ce facem ? ascundem tot, si gaini si gaste? sau nu mai muncim nimic... ca muncim degeaba; tinem gaini pentru oua, dar trebuie sa vindem ouale, sa platim impozitul.
  • Like 0
 • Voi intai sa strangeti gunoaiele de pe drumuri si din campuri, sa strangeti masinile parcate neregulamentar, sa imi plantati paduri in spatiile verzi din orase in loc de mall-uri si apoi va platesc si impozit cat vreti!
  • Like 1
 • check icon
  „În state gen Germania şi Franţa...” asta-i exprimare gen buzata aia, amică cu Firea, gen, care avea în portofoliu doar niște cursuri de fitness? proba scrisă, bănuiesc.
  • Like 0
  • @
   Am auzit totusi pe multi ca vorbeau de proba orala cand pomeneau de aceste persoane, dar poate nu am inteles eu bine. Nici nu ma pricep la fitness, ce-i drept.
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Social democratia din Germania are o industrie performanta in spate pe care se bazeaza. Si nu ajunge asta. E nevoie de forta de munca din import. Imigratie.
  Teoriile neintelse insa implementate sunt cauza haosului.
  In cazul de fata ideea suna frumos ... dar pare pregatirea terenului unei taxari nejustificate de nivelul economie romanesti. Una e sa taxezi pe cineva ce are 5000 de euro brut cu 40%. Alta e sa taxezi cu 40% pe cel ce are 1200 euro brut.
  Daca Romania va aplica filozofia taxarii din Germania ne vom ingropa in saracie.
  Mai mult de 40% din romani sunt la limita saraciei. Acestia nu au bani sa poata cumpara produse. Ce vor deconta?
  Intrebati pe emti nce parere au despre fiscaitatea din Germania. Intrebati-i pe cei cu venituri mici. Intrebati-i despre sistemul de pensii.
  Daca e gandit bine atunci s-ar putea ca o parte a pietei la negru sa vina la suprafata.
  Adica. Iti pui faianta in baie. Poti scade de la impozit cheltuiala. Ai nevoie de factura. Faianterul trebuie sa declare venitul. Tu recuperezi banii prin scaderea cheltuielii din impozit. Ramane de vazut daca daca va deveni interesant atunci cand manopera (care e aproape egala cu pretul materialelor) va creste si va cuprinde TVA, + Profit.
  Eu sustin plata taxelor insa doar in conditiile in care acestea nu sunt delapidate.
  • Like 1
 • Adică mai pe scurt , v-am dat 100 și o sa va luam înapoi 1000 . Deci de la anul in Ro se va întâmpla ce nu credea nimeni : partidul bolșevic va introduce impozitul pe aerul pe care-l respiram .
  • Like 2
 • Casargoz check icon
  Consultant fiscal personal :)
  Îmi imaginez cum se întâmplă asta in rural. Cât e salariul minim pt. consultantul fiscal?
  Poplaca 2018, consultantul fiscal vine la gospodăria de subzistenta, are un tarif modic:
  familiile pot apela la deductibilități pentru cheltuieli cu educația sau pentru diverse investiții.
  Universitatea din Poplaca duduie, are un program de cercetare privind mutarea wc-ului din curte in casa.
  Dar surpriza: impozitul diferențiat pe venitul global (IVG) pentru familia din Poplaca este de 0%,
  Surpriza cea mai mare: salariul consultantului fiscal din Poplaca nu e 0.
  e mai mare decât impozitul de orice natura ar fi el.
  Deci avem o veste buna si una rea, taranul din Poplaca va avea impozit zero pe venit. Vestea rea este ca va plati consultantul fiscal :0
  Mie mi se pare o idee buna, sa creăm locuri de munca in Poplaca, impozit zero pentru familii si salarii de bugetari plătite direct de taranul din Poplaca.
  Cred că va fi coadă la biroul consultantului fiscal.
  Dar am o singura întrebare pentru legiuitor: cate gospodării sunt in România?
  Existău n număr de localităti din Teleorman care nu au străzi definite.Dacă cadastrul este realizat in proporție de 30%. Cum calculează legiuitorul impactul. Există un număr de localități in România care nu au adrese, nici pe google map nici pe altă hartă. De curiozitate intrați pe Bujoru Teleorman pe google map. Nu există denumiri de străzi. Există pe google map poziția cazanului de țuică. Așa că am oi întrebare consultantul fiscal când se duce la o adresă a unei gospodării din Bujoru Teleorman: La ce adresă se duce?
  :)

  • Like 4
 • hahaha...analfabetzii care voteaza psd si care nu stiu sa completeze nici macar cererea de ajutor de somaj, cum oare vor completa hartzogariile astea??? vor avea bani de consultantzi fiscali?xsau defapt magaria asta e facuta sa tufa la cap si mai mult clasa de mijloc??
  • Like 7
  • @ Chris Kay
   check icon
   Observația este corectă: România este o țară unde oamenilor le place să stea la coadă, iar instituțiile statului se comportă ca atare, organizează cozi la orice, la oficiile de cadastru, la oficiile poștale, la ANAF, la poliție (mai ales la evidența populației și la permise autor) etc. etc.
   Înainte să discute chestiile astea, care nu spun că-s rele ca idee, guvernul României ar trebui să rezolve naibii odată cozile inutile, formularele aiurea, plimbatul de la ilnstituția A la instituția B, avizele pt orice banalitate etc. Guvernul să facă scenarii reale și realiste, nu toți locuim în București ori în marile orașe reședință de județ, jumate din populație locuiește în orașe mici și în mediu rural, pt o banalitate de documente, se plimbă din comuna/satul X la reședința de județ și înapoi. Asta este urgența urgențelor.
   Sper că nu mi se cenzurează și textul ăsta.
   • Like 3
 • Anon check icon
  Pe scurt: va marim salariile, scadem si impozitele, numa' lasati-ne dracu' sa furam in liniste! :))
  • Like 3
  • @ Anon
   CORECT spus astia au venit cu gândul la FURAT cit mai este Cité ceva ca mulți sau lăsat la fund gen. Videanu. Berceanu. Oprea geoana muresan E T C deci mai toți care au trecut pe laguvernare au furat cit a încăput mai e si nicorita care a spus. Ca ei ar trebui sa aibă legi speciale ca au răspundere. Mare de tot nu ca omul de rind
   • Like 1
  • @ Anon
   Cred ca ai vrut sa zici : va mărim salariile doar pe hârtie , mărim impozitele ca sa avem ce fura !
   • Like 4
  • @ Vic Berenghi
   Anon check icon
   Corect, cum ziceti!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult