Deduceri cu cheltuielile pentru școala copiilor, pentru diferite investiții ale unei gospodării sau chiar în funcție de numărul de copii pe care îi are o familie, toate acestea ar putea fi cuprinse într-un nou proiect care ar putea fi aplicat din 2018. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au demarat în această săptămână discuțiile cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei din rândul consultanţilor fiscali cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, dar şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv, potrivit unor surse apropiate discuțiilor citate de Hotnews.ro.
Discuţiile sunt deocamdată în fază incipientă, pe masă fiind mai multe scenarii de lucru, adaugă Hotnews.ro.
„E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte", au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate discuţiilor.
Potrivit acelorași surse, este avut în vedere modelul din state cu nivel ridicat de impozitare, unde familiile pot apela la deductibilități pentru cheltuieli cu educația sau pentru diverse investiții.
„În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie", au declarat pentru Hotnews.ro participanți la discuţii. Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.
De asemenea, sursele citate de Hotnews.ro spun că tot de la 1 ianuarie 2018 s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere.
În programul de guvernare al PSD se face referire la introducerea din 2018 a unui impozit diferențiat pe venitul global.
„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10% anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu care se va depune o singură dată, în aceleași condiții precum declarația de venit global”, se arată în programul de guvernare al PSD.
(Fragment din Programul de guvernare 2017-2020)
Citește aici articolul pe Hotnews.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
mă întreb ...Pe mine:
1.și cei care nu au ce deduce cit vor plăti !?
Ei facem o lista cu deduceri de care va cuprinde cheltuieli de exemplu .....combustibil ptr autov parlamentului folosite de reprezentanții noștri....dragi!
2.Oare reprezentantul fiscal care te ajuta va intra intr-o meserie liberala....si asimilați ..avocatilor....Cu onorariu!?
Îmi imaginez cum se întâmplă asta in rural. Cât e salariul minim pt. consultantul fiscal?
Poplaca 2018, consultantul fiscal vine la gospodăria de subzistenta, are un tarif modic:
familiile pot apela la deductibilități pentru cheltuieli cu educația sau pentru diverse investiții.
Universitatea din Poplaca duduie, are un program de cercetare privind mutarea wc-ului din curte in casa.
Dar surpriza: impozitul diferențiat pe venitul global (IVG) pentru familia din Poplaca este de 0%,
Surpriza cea mai mare: salariul consultantului fiscal din Poplaca nu e 0.
e mai mare decât impozitul de orice natura ar fi el.
Deci avem o veste buna si una rea, taranul din Poplaca va avea impozit zero pe venit. Vestea rea este ca va plati consultantul fiscal :0
Mie mi se pare o idee buna, sa creăm locuri de munca in Poplaca, impozit zero pentru familii si salarii de bugetari plătite direct de taranul din Poplaca.
Cred că va fi coadă la biroul consultantului fiscal.
Dar am o singura întrebare pentru legiuitor: cate gospodării sunt in România?
Existău n număr de localităti din Teleorman care nu au străzi definite.Dacă cadastrul este realizat in proporție de 30%. Cum calculează legiuitorul impactul. Există un număr de localități in România care nu au adrese, nici pe google map nici pe altă hartă. De curiozitate intrați pe Bujoru Teleorman pe google map. Nu există denumiri de străzi. Există pe google map poziția cazanului de țuică. Așa că am oi întrebare consultantul fiscal când se duce la o adresă a unei gospodării din Bujoru Teleorman: La ce adresă se duce?
:)
Înainte să discute chestiile astea, care nu spun că-s rele ca idee, guvernul României ar trebui să rezolve naibii odată cozile inutile, formularele aiurea, plimbatul de la ilnstituția A la instituția B, avizele pt orice banalitate etc. Guvernul să facă scenarii reale și realiste, nu toți locuim în București ori în marile orașe reședință de județ, jumate din populație locuiește în orașe mici și în mediu rural, pt o banalitate de documente, se plimbă din comuna/satul X la reședința de județ și înapoi. Asta este urgența urgențelor.
Sper că nu mi se cenzurează și textul ăsta.