Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernul va declara azi starea de alertă, iar premierul spune că măsurile anunțate vor fi obligatorii

Ludovic Orban - sedinta de Guvern - gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că azi încetează starea de urgență și va fi declarată starea de alertă. Măsurile care vor fi instituite vor avea caracter de obligativitate.

„Azi Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus. Tot azi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate, ele vor fi stabilite în baza ordonanței 21 ce reglementează situatiile de urgență si starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a face față în continuare provocării generate de această epidemie”, a spus premierul Orban. 

Toate măsurile necesare pentru starea de alertă vor fi adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

„Solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreună cu Institutul de Sănătate Publică, cu colaborarea Consilului de suport tehnico-științific, toate ordinele privind normele de sănătate, de securitatea muncii ce trebuie respectate în toate activitățile. Atât pentru activitățile pentru care nu au existat restricții până acum și unde e necesară impunerea acestor norme, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile”, a declarat azi premierul Orban la începutul ședinței de guvern. 

Prim-ministrul le-a transmis cetățenilor să fie responsabili, să respecte toate măsurile instituite de autorități, pentru că au menirea de a-i feri de pericol.

„Azi va trebui să adoptăm ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, în special facilități ce vor fi prelungite, drepturi ale cetățenilor, în domeniul sănătății, educației – ca să putem face față provocărilor importante în ce privește organizarea examenelor”, a mai spus Orban.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit despre starea de alerta si am o nedumerire mare; ce are a face Covidul 19 cu demolarile,inundarile ,etc.Este o afirmatie la lit .s si s unde sunt amenzi, nu de neglijat pentru cei care se opun acestor decizii (de demolare,inundare,etc) iar deciziile date de ce si de cine?pentru ce si pentru cine?.Suna a ascunde viitoare abuzuri ale autoritatilor indreptate asupra cetatenilor acestor tari.
    • Like 0
  • Este ceva foarte putred aici, parlamentul abia a votat legea prin care se stabilește cine și cum declară starea de alertă, și anume parlamentul, dar legea trebuie să mai aștepte procedural câteva zile până să intre în vigoare. Până atunci, guvernul declară stare de alertă prin OUG, în contradicție cu prevederile legii. Desigur, e un OUG nelegal, dar până să se constate nelegalitatea sa, intră în vigoare legea. Un fel de șmechereală legală. În mod normal, toate efectele acestui OUG ar trebui să fie contestabile.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult