Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul va declara azi starea de alertă, iar premierul spune că măsurile anunțate vor fi obligatorii

Ludovic Orban - sedinta de Guvern - gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că azi încetează starea de urgență și va fi declarată starea de alertă. Măsurile care vor fi instituite vor avea caracter de obligativitate.

„Azi Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus. Tot azi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate, ele vor fi stabilite în baza ordonanței 21 ce reglementează situatiile de urgență si starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a face față în continuare provocării generate de această epidemie”, a spus premierul Orban. 

Toate măsurile necesare pentru starea de alertă vor fi adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

„Solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreună cu Institutul de Sănătate Publică, cu colaborarea Consilului de suport tehnico-științific, toate ordinele privind normele de sănătate, de securitatea muncii ce trebuie respectate în toate activitățile. Atât pentru activitățile pentru care nu au existat restricții până acum și unde e necesară impunerea acestor norme, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile”, a declarat azi premierul Orban la începutul ședinței de guvern. 

Prim-ministrul le-a transmis cetățenilor să fie responsabili, să respecte toate măsurile instituite de autorități, pentru că au menirea de a-i feri de pericol.

„Azi va trebui să adoptăm ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, în special facilități ce vor fi prelungite, drepturi ale cetățenilor, în domeniul sănătății, educației – ca să putem face față provocărilor importante în ce privește organizarea examenelor”, a mai spus Orban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit despre starea de alerta si am o nedumerire mare; ce are a face Covidul 19 cu demolarile,inundarile ,etc.Este o afirmatie la lit .s si s unde sunt amenzi, nu de neglijat pentru cei care se opun acestor decizii (de demolare,inundare,etc) iar deciziile date de ce si de cine?pentru ce si pentru cine?.Suna a ascunde viitoare abuzuri ale autoritatilor indreptate asupra cetatenilor acestor tari.
    • Like 0
  • Este ceva foarte putred aici, parlamentul abia a votat legea prin care se stabilește cine și cum declară starea de alertă, și anume parlamentul, dar legea trebuie să mai aștepte procedural câteva zile până să intre în vigoare. Până atunci, guvernul declară stare de alertă prin OUG, în contradicție cu prevederile legii. Desigur, e un OUG nelegal, dar până să se constate nelegalitatea sa, intră în vigoare legea. Un fel de șmechereală legală. În mod normal, toate efectele acestui OUG ar trebui să fie contestabile.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult