Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La mălai. Morții cu morții, hoții cu hoții. Trăiască Trianonu?

1. „Ăia care au murit de covid erau bătrâni și bolnavi. Noi suntem tineri și sănătoși, sau cel puțin așa ne închipuim. Să stea ei, boșorogii, acasă, să se ferească de virus, că noi avem treabă, ne ducem să facem mălai. Ei și l-au mâncat pe-al lor”.

Așa pot să gândească mulți români, după 2 luni de pandemie. E o stare de spirit, pe care n-o poate bate nici starea de asediu.

2. Războiul pe viață și pe moarte din Parlament, dar nu pe viața și pe moartea lor, a parlamentarilor, la care avem privilegiul să ne holbăm, e consecința numărului pipernicit de morți covid: doar 1.000 și o țâră. Dacă erau măcar 10.000, atunci discursul PSD plus sateliți ar fi fost simplu: „Guvernul PNL asasin omoară oamenii de vii!” și nu mai era nevoie de atâtea cârciocării juridice.

Așa, PSD încearcă să-i convingă pe români că îi eliberează după ce au fost sechestrați de PNL, iar liberalii că i-au salvat de la moarte. Și, deocamdată, PNL pierde teren – vezi punctul 1.

3. Legea aprobată de Parlament spune că starea de alertă se instituie de către Guvern, la nivel local, județean sau național. Dacă însă starea de alertă vizează cel puțin jumătate dintre unitățile administrativ-teritoriale, măsura se supune aprobării Parlamentului – care ar putea s-o anuleze.

Vin și întreb: punem cazul că Guvernul ia niște măsuri proaste, absurde, dictatoriale, de rău făcătoare pentru cetățeni, dar le ia pe jumătate minus unu dintre județele României. Vom avea atunci o jumătate de țară neafectată, iar cealaltă, nenorocită. O fi bine?

4. Cu dl Arafat am avut și am o problemă: Colectiv. În legătură cu această tragedie, dl Arafat s-a comportat ca un politician cinic.

Însă acum, în pandemie, dl Raed Arafat a vorbit și a acționat ca un doctor adevărat.

5. E bine să se termine cu contractele pentru materiale medicale atribuite pe picior. Dacă la începutul epidemiei, când stocurile erau zero, se justificau asemenea proceduri turbo, în clipa de față e de presupus că s-au găsit destule surse și s-au făcut destule rezerve. Și ar fi timpul să fie luate la bani mărunți toate contractele încheiate până acum. Căci, morții cu morții, și hoții cu hoții.

6. Nu înțeleg de ce, prin hotărârea Parlamentului, trebuie să sărbătorim pe 4 iunie ziua Trianonului. Fiindcă a mai împins încă o dată UDMR proiectul de autonomie al așa-zisului Ținut Secuiesc?

Tratatul de la Versailles (Trianon) este opera marilor puteri victorioase în Războiul Mondial. Victorie la care România n-a participat, fiind țară înfrântă și necombatantă în ultimul an de război. Ceea ce nu ne-a împiedicat, cu unul dintre cele mai penibile gesturi din istoria statului român, să ne dăm cobeligeranți cu 24 de ore înainte ca, pe 11 noiembrie 1918, Germania să cedeze!

În caz că nu s-ar fi întâmplat așa, sărbătoream România Mititică, cu capitala la Iași, dacă rămânea și aceea...

1 decembrie 1918 este sărbătoare națională pentru că exprimă voința românilor de a se uni cu țara. Trianon e un tratat, pe care, cu toate că a atribuit României și un teritoriu nemeritat, Cadrilaterul, nu noi l-am determinat – o hârtie fragilă și inflamabilă, care a dus la încă un Război Mondial.

Nu mă văd pe 4 iunie, chiar de nu va mai fi sămânță de covid în România, strigând, cu o bere în mână, „Trăiască Trianonu!”. 

P.S.

Cititorii îmi semnalează că cedarea Dobrogei, inclusiv Cadrilaterul, către România de către Bulgaria a fost stabilită prin tratatul de la Neuilly-sur-Seine, din 27 noiembrie 1919, nu prin cel de la Trianon. Au dreptate, le mulțumesc pentru îndreptarea erorii. N-au dreptate cei care susțin că era corect ca România să anexeze Cadrilaterul, un teritoriu în care, spre deosebire de toate celelalte unite cu Regatul României, românii erau departe de a fi majoritari, constituind, înainte de al doilea război balcanic (1913), doar 2,3 % din populație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este mult prea mult de spus...
  • Like 0
 • E o zicere demnă de rămas în istorie “morții cu morții, și hoții cu hoții”. V-am mai auzit de multe ori vorbind despre cei care s-au aflat în cea mai dezavantajată situație, victime sau nedreptățiți și m-am bucurat. Este virtutea milei.
  • Like 2
 • Sa sarbatoreasca numai sudistii, in halul de neanderthali in care sunt. Eu nici 24 ianuarie nu sarbatoresc - si aia tot zi de doliu e la mine. Sudistul Corlatean se va trezi cu milioane de plangeri la CNA. Sudul vorbeste in continuare chiar si in 2020 tot dupa istoria comunista mincinoasa, falsa, a urii, care mi'a fost bagata si mie pe g^t in shcoala, fara succes insa, in anii '70. Deci dupa ei, e ok ca romanul sa vina din sudul Dunarii, sa dea afara pe maghiar, sa'si insuseasca munca maghiarului, sa alunge pe maghiar, sa batjocoreasca, scuipe si urasca pe maghiar prin aceeasi istorie comunista a urii din generatie in generatie, iar maghiarul n'are nici macar dreptul sa planga ca a avut o tzara si ca i'a fost furata. Intr'una se tin numai de provocari din astea si de prostii. Tzara arde. Spurcat neam mai sunt, bai, hain neam mai sunt astia, in viata mea n'am vazut neam mai primitiv ca asta. Nu se vor civiliza niciodata. NICIODATA!
  • Like 6
 • Vad ca se încinge problema naționalistă cu marii patrioti aruncând cu lături în capul celor ce nu sunt de acord cu ei. Situația e asa, însă, cu România Mare: Dobrogea nu a fost niciodată pământ romanesc. A fost fie sub romani, fie sub barbari, fie sub turci.
  Transilvania a fost sub unguri o mie de ani, ardelenii fiind neam de slugi. Banatul a fost sub habsburgi. Moldova și Valahia au fost provincii autonome în cadrul Imperiului Otoman: plăteau impozit pe suprafața - tribut, spre deosebire de provinciile din imperiu care plăteau impozit pe populație. Domnitorii romani cumpărau tronul de la Sultan. Cam asta e, pe scurt, istoria unui popor de slugi, de trădători și de lași mizerabili.
  • Like 6
 • Sunt multi imbecili patriotarzi pe aici care se dau deștepți. Dl-le CTP nu puneți la suflet. Aveți dreptate, suntem un popor de rahat, de slugi și trădători. În Primul Război Mondial i-am trădat în ordine pe nemți - aveam un tratat secret de alianță, pe basarabeni în favoarea slugilor de ardeleni care au stat capra la unguri o mie de ani, apoi am incheiat pace cu nemții trădandu-ne aliații, apoi iar i-am trădat pe nemți declarându-le război cu mai puțin de o zi înainte de a semna capitularea ca urmare a unui gest de prietenie venit de la Paris prin care ni s-a sugerat ce sa facem, cum sa facem și de ce. În rest, noi nu suntem in stare sa facem nimic credibil și durabil.
  • Like 3
 • Gabi check icon
  Sentimentul tinerilor de nepăsare faţă de riscul de infectare al vârstnicilor – e o stare de spirit care provine din dezamăgirea tinerilor faţă de cei cu părul alb, al „boşorogilor” care, sunt presupuşi automat a fi niște etatişti nostalgici, mereu descrişi în sondaje că ar fi susţinători și votanţi PSD.
  Bine-înțeles ca aceasta generalizare este forțată și nu-și are rostul - căci NU toți seniorii noştri sunt etatişti, și bine-înţeles că NU toți sunt susţinători PSD. Însă, din păcate, vârstnicii și părul alb sunt asociaţi cu epoca de tristă amintire de dinainte de ‘89.

  Un rol important o are și mafia-media (antenele, rtv, uneori chiar și televiziunea publică).
  Când un popor ajunge să îşi regrete trecutul în care a fost torturat, a trăit zi de zi sub teroare, a flămânzit şi-a dus zilele pe întuneric în apartamente îngheţate şi i-au fost luate cele mai importante libertăţi, atunci ceva este în neregulă. Ori prezentul a ajuns mult prea insuportabil, ori comunismul a devenit o trăsătură fundamentală a felului de a fi a majorităţii acestui popor. Alte explicaţii sunt greu de găsit, mai ales unele care să scuze că 41% dintre români l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu preşedinte, că 63% dintre respondenţii sondajului IRES cred că înainte de 1989 trăiau mai bine sau ca peste jumătate dintre cei întrebaţi cred că înainte de Revoluţie era mai bine.
  Tinerii nu sunt de condamnat pentru atitudinea lor faţă de vârstnici. Cauzele, da! Dacă nu vă place atitudinea tinerilor în urma vizionării „filmului” actual, atunci încercați să schimbați cauzele: schimbați un film de prost gust care are un scenariu învechit şi „actori” prăfuiţi de timp. Atâta timp cât publicul iese din sala de cinematograf, sau schimbă canalul, să ştiţi că e un film prost, plictisitor sau predictibil.
  • Like 6
  • @ Gabi
   "Seniorii" tai - mi se face scârbă de termenul asta ipocrit și cretin dpdv semantic - sunt o povara pt umanitate și fac umbra pământului degeaba. Ei doar consuma resurse, nu produc. Dacă ar dispărea ar fi mai bine pt toți. Vorbim teoretic și strict economic. Dpdv uman e alta discuție, au dreptul la viata ca oricare alta ființă.
   • Like 0
  • @ Gabi
   Draga Gabitza, tu crezi ca scapi ? Nu scapi. Si tu vei ajunge un bosorog. Ce, crezi ca vei fi mai braz ca noi ? Ce, ai patru piciore sau patru maini sau doua capete sa te vezi mai grozav ca noi ? Tu esi cum esti de la parintii tai. Pe ei nu-i vezi bosorogi ? N-au ajuns inca ? Au tot timpul ! Parca te vad nostalgic dupa Ion Iliescu sau Traian Basescu. .
   I-auzi, apartamente inghetate din timpul odiosului. Dar cine le-a dat apartamente ? Cei mai multi locuiau cu c;losetul si cismeaua la capul strazii. Asa era pe vremea lui Dej. Ne-a bagat Ceausescu la apartamente, incalzire centrala, calorifer, toaleta si baia in casa, N-am mai spart lemne, nu ne mai intoxicam cu brichetele de carbune de pe vremea lui Dej. Stiai ? Nu stiai pentru ca esti prea mic si nu stii nimic. Astia de se lafaie acuma se lafaie pe realizarile comuniste cum ar fi milioanele de apartamente, metroul, sistematizarea Dambovitei care pe vremea lui Dej era o infectie. Au aruncat cu noroi ca si tine cum ca Ceausecu era megaloman si a construit Casa Poporului si acum huzuresc in ea. Pe vremea comunismului politica parlamentara se facea in afara serviciului, acum parlamentarii sunt profesionisti, traieswc din parlamentarism.
   Revolutiile se fac de catre o oculta prin atzatzarea poporului, oprindu-le TV-ul cand le este lumea mai draga, oprind curentul electric tam-nesam, rationalizand furnizarea apei calde si a caldurii, samd. Fortau rambursarea imprumuturilor, etc. Ceausescu chiar a fost un pros(csuze dle Valentin Ceausescu)t, nu un odios. Nu si-a dat seama cum il prosteau in fata lingusitorii si oportunistii, conspiratorii si tradatorii.
   • Like 0
  • @ Marius Guta
   Marius Guta, si parintii tai sunt o povara pentru umanitate ? Sau esti orfan ? Cand vei fi "bosorog" cum se exprima un comentator, vei fi si tu o povara pentru umanitate ?
   De ce nu ne aduni pe toti pe un mare stadion si sa ne mitraliezi cum a facut Pinochet cu adversarii politici. Murim repede si ne ingropi. Sper sa nu propui sa fim facuti sapun cum a procedat bestia inumana hitlerista. Ar insemna sa ne chinui ca sa ne fierbi in soda caustica.. Chiar daca suntem o povara pentru umanitate, ai mila si lichideaza-ne fara sa ne chinuim.
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Delia MC Delia MC check icon
   Dar de ce a trebuit să le dea apartamente? Industrializarea forțată, migrația de la sat la oraș la fel, până au rămas satele goale. După ce li s-a luat pământul cu japca.
   Care apartamente? Mici, înghesuite, proiectate în scârbă de vreun arhitect cu origine sănătoasă dar fără pic de talent...
   A, prin comparație, vilele de pe Primăverii, construite pentru cei mai cei fii ai poporului își așteptau locatarii iar în ăst timp, ca să nu se degradeze pe timp de iarnă erau încălzite așa goale. În timp ce oamenii înghețau de frig în apartamente.

   Pe naiba nu știa. A făcut vizite inopinate la alimentare ca să se asigure că perdelele sunt scurte și nu se poate piti vreun asasin pe după ele atunci când ar fi venit măria-sa în vizită de lucru. Faza asta a copiat-o de la Stalin, el a înlăturat perdelele de tot. Oculta a tăiat curentul? În timp ce în cartierele barosanilor nu se tăia...Oculta dădea 2 ore de program tv din care jumate odă conducătorului iubit? Lui nu-i sună fals toată lauda? Cărțile scrise cică de el și Ileana ("Polimerizarea stereospecifică a izoprenului") care se lăfăiau în vitrine, i le-au băgat alții pe gât?
   Atunci de ce zicea să ne mai punem un palton pe noi?
   A, uitasem, în timp ce Nicu urina pe caviar.
   A fost un om prea mic pentru o căciulă așa de mare, un om căruia puterea i-a luat mințile și tocmai de aia odios.
   • Like 3
  • @ Cristescu P. Radu
   D-le Radu , nu-l mai bagati in seama ca nu merita . Se vede ca este ,,baiatul ,,lui Guta manelistul si a primit o educatie corespunzatoare . Pe de alta parte limbajul folosit ca si consistenta ideilor sale sunt net inferioare pana si filozofului Guta manelistul.
   • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Despre ,, binefacerile ,, epocii de aur ,, mai incet. Nu va mai comparati voi comunistii cu voi comunistii ci comparati Romania sub comunism cu Belgia ,Austria, Olanda (tari apropiate ca marime cu Romania ,ca sa nu mai vorbim de Franta ,Germania federala sau Marea Britanie ) sub capitalism si spuneti cum s-au dezvoltat in aceeasi perioada istorica(1945-1990) . Poate nu stiti , dar Romania la momentul 1945 era superioara si Belgiei si Olandei , asa ca lasati-o mai moale cu binefacerile comuniste.
   • Like 3
  • @ Cristescu P. Radu
   Gabi check icon
   Dacă ai fi citit cu atenție, eu am scris, „aceasta generalizare este forțată și nu-și are rostul - căci NU toți seniorii noştri sunt etatişti, și bine-înţeles că NU toți sunt susţinători PSD. Însă, din păcate, vârstnicii și părul alb sunt asociaţi cu epoca de tristă amintire de dinainte de ‘89”. Asta am scris. Dar ce ai înțeles tu? În discursul tău anti-tineri, tu presupui că [şi] eu aş fi tânăr din moment ce am explicat de unde provine atitudinea tinerilor faţă de nostalgicii comunismului. Presupui greșit. Iar atitudinea ta agresivă faţă de tineri dovedeşte încă odată că, ceea ce am scris este cât se poate de adevărat. Voi - cei nostalgici după comunism - sunteți desconsideraţi de către tineri pentru că sunteți retrograzi. Personal, pe mine nu mă afectează, pentru că aici unde sunt eu generațiile se respectă între ele, mai ales pe timp de pandemie.

   Orice discuţie legată de „se trăia mai bine sau mai prost” înainte de decembrie '89 este falsă. Şi stupidă. Ea exprimă incapacitatea unui popor de a evolua, de a-şi depăşi greutăţile prezentului şi trădează uşurinţa cu care se refugiază în trecut, acolo unde, întemniţat şi umilit în apartamentele chibrit, avea garantată şi asigurată raţia zilnică de lumină, pâine şi zahăr. Asigurarea zilei de mâine, chiar dacă nu era decât o altă zi mizerabilă, plină de umilinţe şi teroare, a ajuns să fie apreciată mai mult decât libertatea. Reflexele comunistoide sunt mai puternice decât am fi crezut. Cei 50 de ani de comunism s-au întipărit în codul genetic. Iar acum încep să se activeze.

   Vă mirați de ce nu aţi evoluat în aceşti 30 de ani de democraţie şi libertate? De ce aţi rămas cel mai în urmă din întreg blocul ţărilor comuniste ale Europei de sud-est? Urmele lăsate de comunism au devenit acum doar mai clare. Ele au existat însă întotdeauna şi v-au ghidat în toată această perioadă postdecembristă. Aţi fost la fel de comunişti şi până acum, doar ca maşinile de lux, vilele extravagante şi hainele colorate v-au lăsat iluzia că aţi devenit liberi şi europeni. În fapt, mulți dintre voi aţi rămas mereu înfipţi cu instinctele în comunismul lui Ceauşescu. Politica a fost făcută de aceiaşi comunişti crescuţi, formaţi şi îndoctrinaţi până în 1989. Poporul a vrut o politică comunistă şi după '89 şi a primit o democraţie comunistă cu accente de primitivism.

   În logica nostalgiei ceauşiste şi comuniste a trecutului, mulți dintre voi veţi ajunge în curând să îl regretaţi şi pe Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu sau Adrian Năstase - bravii urmaşi ai comunismului de alaltăieri. Datorită vouă - nostalgicii şi frânarii care încă mai votează neosocialismul românesc; voi formați majoritatea unui popor incapabil să evolueze, să îşi asume şi să-şi depăşească trecutul.
   Un popor îşi dă dovada a ceea ce este şi poate cel mai bine în momentele de criză. Dacă aţi ajuns deja la o doză atât de puternică de regret faţă de perioada ceauşistă, acum când încă criza economică nu v-a lovit cel mai puternic, când încă răul cel mai mare abia urmează să vină, ce să ne mai aşteptăm în viitor...
   • Like 3
  • @ Mihai Romanciuc
   Adi check icon
   Romanii nu s-au revolutionat in '89 si nici nu intrat in uniunea europeana din cauza ca ar fi vrut sa se lepede de comunism,,,au vrut doar sa aiba de mancare, caldura in apartamente, filme la tembelizor si sa calatoreasca in afara tarii. au sperat ca "cineva" le va DA si lor ceva de pomana, ca va curge "lapte si miere" ca in filmele occidentale. Niciodata nu a zis nimeni,,,nicaieri, ca NU mai vor socialism! Si nici pana in ziua de azi nu scrie nicaieri ca Romania se pretinde a fi o tara capitalista,,,nici in Constitutie, nici in alta parte! Ati vazut ce efect a avut condamnarea comunismului in parlament? Traian Basescu a ajuns ca in final sa fie catalogat drept "dusman al poporului". Asa ca,,,orice discutie cu nostalgicii comunismului si votantii PSD-ului e pierdere inutila de timp. Astora trebuie sa li se spuna drept in fata,,,nu pe ocolite:
   JOS CIUMA ROSIE!!!
   • Like 2
 • Domnule Popescu, stiu ca va pricepeti la toate dar totusi, putina decenta. E clar ca la istorie nu va pricepeti. Nici la tenis intodeauna. Cred ca singurul lucru la care va pricepeti cu adevarat este sa scuipati cu "rahat" in tot si in toate. Eu cred ca a venit timpul sa mai tragi si tu pe dreapta. Lasa-ne, Lasa-neeee!
  • Like 0
 • Ce este deplorabil, si in mare masura penibil, e faptul ca ca istoria e judecata din perspectiva luptei politice actual, atat de domnul ziarist cat, si cei alesi, rezultatele fiind invederat nestiintifice si profund demagogice.
  • Like 1
 • N-are nicio legatura ce s-a intamplat in timpul tratatelor de pace din 1919-1920 cu faptul ca pe 10 noiembrie 1918 noi am declarat razboi Puterilor Centrale inca o data. Sugerati ca altfel nu ar fi existat Romania Mare (asa mi se pare din "În caz că nu s-ar fi întâmplat așa, sărbătoream România Mititică, cu capitala la Iași, dacă rămânea și aceea"). Nici vorba! Gestul acela simbolic nici n-a fost luat in seama la semnarea tratatelor de pace. S-a luat in seama doar participarea la razboi din vara lui 1916 pana in primavara lui 1918. Iar Romania a primit 1% din despagubirile de razboi, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca nu i-ar fi fost recunoscut meritul participarii in conflict de partea invingatorilor.
  Romania a fost tara invinsa in razboi? Da, de catre Puterile Centrale. La fel ca Serbia, de pilda. Si a fost invinsa pentru ca pe intreg frontul rasaritean dupa Brest-Litovsk a ramas singura in fata Germaniei, Austro-Ungariei, Imperiului Otoman si Bulgariei! Ce naiba putea sa faca Romania in situatia aceea? In vest se bateau nemtii si habsburgii cu englezi, francezi, americani, italieni, iar in est hop si Romanica cu 3 imperii plus Bulgaria. Serios? Eu sunt de acord sa nu eroizam aiurea evenimente din istoria nationala dar hai sa fim corecti pana la capat cu faptele stramosilor. Si cu faptele bune si cu cele rele si cu cele de nevoie.
  In schimb, da, nu gasesc deloc necesara rememorarea Trianonului. Daca Ungaria ar sarbatori in 30 august dictatul de la Viena (ca sunt 80 de ani de atunci - apropo, ei ii spun astuia arbitraj, ceea ce a si fost, si Trianonului dictat) am sari ca arsi, evident. Hai sa lasam chestiile controversate pentru istorie. Plus ca facem intr-un mod absolut stupid jocul revizionistilor maghiari. Nimeni nu se intreaba de ce se foloseste atat de mult simbolistica Trianonului, un tratat care nu mai e in vigoare. Actualele granite au fost stabilite la Paris in 1947 nu in 1920 in gradinile Versailles-ului! Numai ca, si aici intervine micul joc pe care revizionistii maghiari il fac, in timp ce tratatele de dupa primul razboi mondial aveau sa fie dezavuate unanim de-a lungul timpului ca pregatind terenul pentru al doilea razboi (SUA nici nu le-a ratificat, semnand tratate separate cu puterile invinse - la Berlin in 1921, cu Germania, cel mai important), tratatele de dupa al doilea razboi mondial sunt recunoscute unanim ca asigurand o perioada de pace indelungata cum Europa n-a mai cunoscut. Cercurile politice maghiare stiu foarte bine ca nimeni nu ar fi de acord cu o punere in discutie a tratatelor din 1947 sau, in sfarsit, o simpla critica a lor, si tocmai de aceea insista cu simbolistica Trianonului, un tratat caduc. Culmea e ca la Paris au mai pierdut cateva teritorii in plus fata de Trianon in favoarea Cehoslovaciei. Dar nu zic niciodata nimic de acel tratat ci doar de Trianon, unul nepopular intre marile puteri. Ceea ce nu e intamplator. Iar Parlamentul roman, prin decizia de a aniversa centenarul Trianonului, face jocul acesta. Nimeni nu-l va aplauda, va asigur. Decat, in surdina, cei care vor sa fie recunoscuti ca victimele acelui tratat. In sinea lor acestia din urma vor jubila chiar daca de fatada vor protesta energic.
  • Like 2
 • Un vechi proverb rusesc(?) spune ca atunci cand doi insi iti spun ca esti beat, trebuie sa te duci la culcare.
  Acum auzii cum spun unii ca Cadrilaterul era bulgaresc pentru ca existau numai 2% romani(probabil dupa ce sute de ani Bizantul(grecii, bulgarii si sarbii) si apoi otomanii au eradicat balcanii de traci, fratii nostri, dupa spusele lui Homer, si au fost inlocuiti toti tracii cu bulgari, sarbi, greci si turci. Cum sa fie teritorii tracice,dacice,romanesti ?
  Nici Basarabia nu este romaneasca. Acolo traiesc moldoveni, rusi latinizati. Doar 2% din populatie se identifica drept romaneasca. Milioanele de moldoveni care au acum pasaport romanesc il au ca sa lucreze in UE pe salarii bune, nu ca s-ar considera romani.
  Sarbii zic ca banatenii sunt de fapt sarbi latinizati.
  Ungurii zic ca au intrat intr-un Ardeal gol care a fost populat de romani veniti din sud pe sestache. Au totusi bun simt sa nu peroreze cum ca romanii din Ardeal sunt huni latinizati. Dar nu-i prea tarziu pentru aceasta.
  Si ca sa se puna cireasa pe tort, marele savant de renume mondial, profesor, doctor, istoric, arheolog si antropolog Denisov, a dovedit dupa lungi cecetari stiintifice si academice ca romanii sunt de fapt un popor slav.
  Si pe cale de consecinta se pare ca noi romanii, carora ni s-a spus ca de la Roma ne tragem, noi cei care vorbim limba romana, limba latina, mai bine ramaneam in Italia, la Roma, si sa lasam ca acest teritoriu pe care l-am acaparat pe nedrept sa fie dat celor in drept, adica grecilor, turcilor slavilor de toate nuantele, ei se pare ca fiind adevaratii stapani ai acestei tari.
  PS. Eu sunt intr-o dilema totala. yADN-ul meu (haplogroup I2) s-a regasit pe meleagurile romanesti/balcanice inca de acum 31.000 de mii de ani, pe atunci neexistant pe acilea nici greci, nici turci, nici bulgari, nici sarbi, nici ucrainiei, nici rusi si nici huni sau maghiari. Eram doar noi, dacii. Dupa ce i-au exterminat pe bastinasi aproape in totalitate, cei care am ramas, cei de la talpa tarii, cum sa mai avem indrazneala sa zicem ca suntem aici la noi ? Noi aici suntem de fapt la ei !
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult