Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul va șterge datorii la CASS în valoare de un miliard de lei în cazul persoanelor fizice cu venituri sub salariul minim brut. DOCUMENT

anaf-

(Foto: Facebook/ANAF)

Datorii în valoare de peste un miliard de lei urmează să fie șterse prin amnistie fiscală de către Guvern. Executivul vrea să anuleze CASS datorate de către persoanele fizice pentru care baza de calcul a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioada 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017. 

De asemenea, persoanele fizice care nu au obținut venituri, în același interval de timp, și pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară nu vor mai plăti sumele aferente CASS.

Prevederile, care apar în proiectul unei ordonanțe de urgență publicate de Ministerul Finanțelor, se vor aplica și persoanelor care au primit deja decizii de impunere de la ANAF.

„Valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma sa fie încasată în cursul acestui an este de circa 1.972 milioane lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoare a CASS de aproximativ 1.035 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare aferentă proiectului de OUG privind acordarea unor facilități fiscale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

La nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru perioada 2014 - 2017 au fost emise şi transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 - 31 martie 2019 şi sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală.

Contactat de HotNews.ro, consultantul Fiscal Adrian Bența a explicat că cei care au avut venituri cu mult peste plafonul de 12 salarii minime vor plăti mai puțin, iar ceilalți sub plafon, nu vor mai plăti deloc.

În același timp, o vină o are și ANAF-ul, pentru că a trimis atât de târziu decizii de impunere pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate cu privire la perioada 2014-2017.

La rândul său, consultantul fiscal Cornel Grama susține că este o măsură bună, pentru că nu poți plăti mai mult decât câștigi.

"Ori, Codul fiscal asta prevedea în acei ani, că se datorează CASS la o bază impozabilă de cel puțin un salariu minim", a spus Grama.

Mai jos, proiectul de OUG pentru amnistia fiscală:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Laudabila initiativa,dar din pacate gresit momentul.Aceasta retroactivitate o consider o insulta si inca o umilinta adusa celor care, conform bunei credinte au fost si umiliti si obligati si cu banii luati.Majoritatea oamenilor care platesc CASS ca si plata directa dar nu realizeaza venituri,au fost "obligati" initial prin Declaratia 604,ulterior prin Declaratia Unica sa plateasca aceste contributii,Nu a fost niciun moment o optiune.Atatia ani,in care poate persoane cu venituri modeste au contribuit de bun simt si din teama unui eveniment medical de forta majora,voluntar,pentru ca acum sa fie umiliti chiar in umulinta lor.Este ca si cum s-ar spune ,daca ai platit inseamna ca ai avut bani.Cine nu a platit,este iertat.Pentru ce aceasta amnistie retroactiva?Daca se dorea o corecta abordare a protectiei sociale aceasta hotarare trebuia data in trecut,cu efecte pentru viitor.Cati dintre noi nu am batut salile Administratiilor Financiare pentru sta la cozi,a completa formularele cu venitul realizat zero,dar cu obligatii de plata calculate conform salariului minim brut?Oare doar acum cei indreptatiti si-au dat seama ca zero nu este egal cu 1900 sau mai nou 2080 de lei?Pentru ce aceasta umilinta? Asta inseamna protectie sociala?De unde nu este sa iei,si de unde nu se vrea sa ierti? La ghiseele Administratiilor Financiare cuvantul de ordine este "trebuie".Fara nici un fel de daca,sau poate.La medicul de familie,la fel "trebuie",la farmacie tot "trebuie",la spital "este musai" nimic nu se intampla fara asigurare medicala,dar oare nimeni nu a fost in stare sa puna acest trebuie in ordine,ori pentru toti ori pentru niciunul, dar la fel sa fie.Consider o umilinta pentru cei cu venituri mici dar cu buna credinta si care si-au platit musai contributiile,aceasta amnistie retroactiva.Toate declaratiile au fost obligatorii,niciuna nu a fost optionala.Functionarii, care de fapt sunt in plata statului,dar in slujba cetateanului,stiu doar sa ne trateze ca pe niste numere de ordine,lipsindu-le infirmatiile corecte,dar mai ales rabdarea de a sculta.Tot ce stiu a spune este,trebuie sa faci aia si aia,punct.Oare pe cine avantajeaza aceasta amnistiere a datoriilor? Pe cei multi,slabi, cu buna credinta si cu frica de imprevizibil,nu. Poate din aceasta cauza merg toate prost in tara asta,pentru ca tot carpim rupturile trecutului in loc sa investim si sa facem planuri pentru viitor.Este poate mai usor sa privim in urma,pentru ca stim ce a fost,cunoastem,suntem familiari,decat sa avem curajul de a infrunta corectul real necunoscut al viitorului.
    • Like 0
  • Guvernul va șterge datorii la CASS în valoare de un miliard de lei în cazul persoanelor fizice cu venituri sub salariul minim brut. DOCUMENT-fals titlul corect guvernul -prins cu ocaua mica-obligat sa renunte la hotia de un miliard de lei
    • Like 0
  • Republicani!
    Am primit două decizii de acest fel.
    1. Deciziile au fost trimise pe SPV (spațiul virtual privat), astfel că pot fi ignorate de către cetățenii neatenți, ori mai puțin pricepuți;
    2. În josul paginilor deciziilor este prevăzut faptul că documentele sunt emise sub rezerva unei verifcari ulteriore;
    3. În documente este precizat și faptul că, dacă nu sunt atacate în termen de 45 de zile ele devin executorii. Adică, jigodiile roșii merg tot pe înșelătorie;
    4. Chiar dacă au fost rimise prin e-mail, în document nu este precizată o adresă electronică pentru contestare;
    5. Pentru anii 2015 - 2016 primisem decizii de la fisc, plătisem absolut toate sumele impuse la momentul emiterii lor dar, evident, nu avusesem un venit care să impună plata CASS. C toate acestea plătisem și CASS, dar la nivelul stabilit de ei. Pe noile decizii, din senin, jigodiile roșii mi-au calculat impozit pentru un venit lunar de 1050 de lei per lună (venit pe care eu nu l-am realizat, iar ei au documentele depuse de către mine, și înregistrate la ei în mod oficial;
    5. Deciziile actuale sunt emise conform codului fiscal; printre art. enumerate este și art. 296 pct 22 (1) din L. 571/2003 care, la final, zice: ”contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menționat, nu datorează contribuție de asigurări sociale.”
    Cu alte cuvinte, nu poți fi obligat să plătești banii pe care nu i-ai câștigat. Nu trebuie să te împrumuți pentru a plăti taxe către imbecilii roșii.
    Dacă ei mă obligă să achit sume ireale, atunci ar trebui să-mi asigure un venit minim, pentru care ei impun taxe...
    6. Am formulat contestație scrisă și m-am prezentat la ghișeul local al jigodiilor care emiseseră deciziile, iar acolo femeia de la ghișeu a refuzat inițial să-mi înregistreze hârtia, încercând să mă trimită la un alt ghișeu, după ce a citit-o cu mare atenție;
    7. Am ridicat tonul și i-am cerut să înregistreze hârtia, pentru că nu voi pleca de la ghișeu, și îl voi suna pe șeful ei - cu toate că nu știam cine este șeful său. După o discuție cu un bărbat aflat lângă ea, mi-a înregistrat cererea, au vociferat ceva amândoi (au o mică fantă prin care discută cu ”publicul”) iar eu am plecat, convins că voi trimite un protest la organismele europene.
    În final, vă rog să observați faptul că emiterea acestor decizii are legătură cu lipsa groaznică de bani la buget.
    Pe de altă parte, aceiași imbecili de la guvernare, nu mi-au plătit sumele de bani pe care le-am achitat la înmatricularea mașinii vechi, chiar dacă termenul a expirat de mult.
    Aproximativ aceleași cuvinte le-am adresat și în cuprinsul contestației depuse la administrație, în data de 07.05.2019.
    Aseară, am auzit că semianalfabeta de la conducerea guvernului s-a gândit să renunțe la furtul care era în curs de desfășurare...
    Ca un mic amanunt, într-un perimetru de câteva sute de metrii pătrați, cetățeni de etnie rromă vând (eu nu am activitate de comerț) produse diverse , inclusiv din spații amenajate, fără niciun aviz, fără înregistrare fiscală, fără autorizație de funcționare, iar subordonații agramatei din vârful grămezii nu întreprind nimic...
    Credeți că este suficient să-i sancționăm la urne?!

    • Like 2
  • Ionel check icon
    https://www.sfin.ro/actualitate/citu-orlando-vrea-sa-stearga-90-miliarde-lei-datorii-ale-companiilor-de-stat/
    Pai Catu spunea altceva !!!! Cititi link-ul de mai sus. Probabil 1 miliard la pers fizice si 89 de miliarde la persoane juridice !!!! Asta ca sa il credem pe Catu. Dar cea mai tare este atunci cand spune ca ..."Teapa pe care o dau companiile de stat furnizorilor din sectorul privat cine o acopera ?" . Pai daca se sterg datorii de platit la stat, NU DE STAT, sa ii explice cineva si luyi Catu cum sta treaba !!??
    Asta este ca aia cu amnistia si gratierea !!! De 2 ani jumate opozitia zice ca maine/luna viitoare gata dau amnistia/gratierea si...nimic !!!! Si se scoate lumea in strada pentru asta !!!! Iar Europa vede si spune uite domne in Romania este instabilitate...statul de drept si justitia este in pericol !!!!, etc, ia sa le crestem dobanzile la credite la astia !!! Eu nu cred sa fie natie in lumea asta care sa isi faca singura mai mult rau ca natia noastra !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult