Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hagi is back!

Ianis Hagi

Foto: Guliver Getty Images

În 2018, înainte de finala Simonei Halep de la Roland Garros, suporterii români care invadaseră arena Philippe Chatrier aveau în proporție covârșitoare tricouri  cu echipa națională de fotbal. Pe spatele lor l-am văzut pe Lăcătuș, pe Hagi - tatăl, l-am văzut și pe Mutu, care - recunosc - nu mi-a plăcut niciodată, am văzut nume ce proveneau din diferite generații. Am privit spre ei, melancolic, cu gândul la naționala de fotbal ce bătea Argentina la un turneu final, și care ne scosese atunci în stradă. Suporterii, care veniseră în ziua aceea pentru Halep, tânjeau la extazul dat de o performanță, iar borna lor era, chiar dacă acum era vorba de tenis, Generația de Aur. Mereu a fost.

De altfel, când Halep a început să aibă primele performanțe în tenis, am văzut cum foști colegi de-ai mei ce semnau în Gazeta Sportului, dedicați fotbalului, urmași ai marelui Ioan Chirilă, au reorientat scrisul spre racheta Simonei. Până și în semnătura lor, ce aborda subiectul zgurii, se simțea nostalgia după un fotbal cu emoțiile pe masă. 

Subsemnatul, am renunțat a mai semna editoriale despre sportul rege, sătul, cu tot respectul, de Voluntari, Chiajna etc., de calificări ratate și transferuri la arabi, chinezi sau chiar zone de conflict. Ăsta a fost fotbalul nostru timp de decenii: o glumă proastă.

După ce Simona câștigase trofeul, pe poarta arenei a ieșit un bărbat mai mic de statură cu zâmbetul pe buze, afirmând răspicat că el iubește sportul și îl va iubi toată viața și că sportul înseamnă muncă și iarăși muncă, iar atunci când nu te ferești de ea, ingredientele ca talent și mentalitate aduc succesul. A plecat fără prea multe reflectoare în jurul lui. M-am uitat după el, și m-am întrebat de unde vine ambiția lui, setea de a fi cel mai bun. Astăzi, privindu-l pe Ianis, împreună cu toți coechipierii veniți de la Academia Viitorul, cum răpun Anglia, întrebarea persistă. Și probabil, va mai persista ani buni de azi înainte, căci tatăl care iubește cu patos sportul a predat în sfârșit ștafeta. De azi, Hagi e puștiul.

Și mai e ceva. Victoria tinerilor tricolori a scos nu doar fotbalul din cap unor englezi cotați la 300 milioane de euro, ci mai ales, a smuls din țâțâni borna la care se raportau până acum toate meciurile naționalei de fotbal. A mutat-o într-un vestiar de tineri, ce sunt dovada vie că România muncește.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Personal fotbalul ma lasa rece, totusi Hagi, este una dintre foarte putinele valori umane ale amaratei asteia de natii, O valoare confirmata de cartea faptelor si a performantei totusi ramasa necontaminata de gaunoasa mandrie de a fi roman.
    • Like 0
  • Aceasta echipa U21 e meritul a 3 oameni: Gica Hagi, cel ce i-a crescut pe majoritatea jucatorilor, Daniel Isaila, cel ce a creat grupul, adaugand cu succes (fara a crea bisericute) stranierii (Puscas, Radu, Pascanu, etc) la grupul Viitorul, si bineinteles, Mirel Radoi.
    Ce au in comun cei trei: au fost batjocoriti de creditorii echipelor de fotbal din Liga 1 (Hagi de Becali, Isaila de Niculae si Radoi de Becali).
    • Like 2
  • cromium check icon
    Hagi este piatra de care s-a impiedicat Becali...Asa cum zicea cineva , lucrurile marete nu sunt facute de cei mai talentati ci de cei care vor cu adevarat sa le faca.Asta ar trebui sa fie gandirea fiecarui roman, ca in jurul lui sa ridice tot ce poate ridica, nu sa darame tot ce vede la altii ca sa nu se simta sub nivelul lor.
    • Like 0
  • Il rog pe Hagi jr sa faca un baiat... sa beneficieze de dinastia Hagi si copiii mei...

    Ma inclin!
    • Like 1
  • Felicitări tinerilor frumoși și talentați, lui Mirel Rădoi și șlefuitorului de fotbaliști Gheorghe Hagi !
    • Like 0
  • Așa arată un lucru bine făcut ! Gh. Hagi este omul care face bine ce spune, nu spune ce ar fi bine să facă, rezultatele vorbesc de la sine.
    • Like 2
  • Corect, tot Hagi. A avut iar dreptate seniorul când a spus că viitoarea națională de valoare va fi pe scheletul echipei lui. A avut dreptate și cu statuile dar toți băieții dăștepți au râs atunci. Hagi jr sper să confirme pe termen lung și alături de generația lui să aibă rezultatele generației de aur, copiii promit.
    • Like 1
  • Hagi este exemplul viu al unui om onest , muncitor si serios . A avut si talent dar stiu multi mai talentati decit Hagi ,fara sa fi avut reusitele lui. Este unul dintre putinii oameni care a inteles (fara sa fie o minte sclipitoare) ca schimbarea incepe de la baza si trebuie timp. Dupa tot felul de martafoi gen Borcea, Becali si pseudo-specialisti adusi sa dreaga fotbalul romanesc , Hagi cu modestia si incapatinarea lui efectiv ne-a construit o noua echipa nationala.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Te înșeli, Hagi are o minte sclipitoare dar pe domeniul lui, prefer astfel de oameni unora aparent sclipitori dar de fapt niște nulități cu ,, vrăjeală în ei " dar din păcate la noi sunt apreciați guriștii, cică sunt dăștepți.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult