Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Hai să facem Coaliția Împotriva Violenței în Familie

Vă propun să ne gândim pentru un moment și la alte feluri de întrebări ce vin la capătul unei serii de evenimente foarte violente. Și foarte triste. Un tată a încercat să-și omoare fiul aparent în încercarea de se răzbuna pe soția lui. O mamă se sinucide împreună cu cei patru copii ai săi dintre care unul nenăscut. După ce a fost bătută și chinuită de tovarășul ei de viață ore în șir, o femeie să aruncă de la fereastră și moare. Asta s-a întâmplat la bloc. Nimeni nu a sunat la poliție. Aceste fapte s-au petrecut prea de curând să le uităm. Dar poate tocmai din cauză că astfel de fapte se întâmplă de prea mult timp în familiile noastre le uităm atât de curând

Foto: Ioana Epure/Inquam Photos

Și atunci, poate că este igienic pentru conștiința noastră colectivă să ne punem din când în când întrebarea ce fel de oameni suntem? Și în ce fel și oare cât de mult ne pasă cu adevărat de familie? Pentru că la întrebarea ce fel de societate suntem, ne răspund date statistice ale Ministerului Public ce spun că una din patru femei a fost victimă a violenței și numai șapte din zece cazuri ajung să fie raportate.

Datele astea arată foarte clar că pericolul care amenință, distruge familii și ucide oameni acum și de mult timp este violența în familie. Tema căsătoriei între persoane de același sex a mișcat mase întregi de oameni, emoții, instituții și a ținut mult timp topul agendei publice. Rezultatul: a reușit să ne scindeze. La un moment dat chiar și pe cei care se declarau cei mai uniți din România.

Desigur, fiecare are dreptul să gândească și să susține ceea ce crede. Dar uite că în timpul ăsta mor oameni. Și traumele se mută din generație în generație și duc cu ele mai departe în societate daruri toxice – suferința, violența, nepăsarea - care ne erodează coeziunea socială și ne încetinesc dezvoltarea ca națiune civilizată.

Și mă întreb cum ar putea arăta viitorul nostru dacă atâția omeni capabili și binevoitori din societatea civilă progresistă, instituția Bisericii, din presă și pătura oamenilor de mijloc cumsecade ar face împreună Coaliția Împotriva Violenței în Familie?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Sa-ti construiesti apararea mentionand cu lux de amanunte defectele celuilalt este un procedeu juridic adus din SUA.Imperfectiunea omului este arhicunoscuta insa etalarea acestor defecte ca si argumente in promovarea cauzei tale constitue artificii procedurale.Adeptii familiei homosexuale arata cu degetu inspre familiile clasice,atragand atentia din punct de vedere statistic ca sunt foarte descompuse...asa ca ei oricat de rai ar fi nu pot fi mai rai.Nu poti combate un rau cu un alt rau.Este ca si cum ai cere sa se legalizeze consumul de heroina deoarece multi consuma cocaina.Cu astfel de argumente distrugi esenta justitiei,demonizandui pe unii ca sa-i disculpi pe altii.
  • Like 1
 • "Șapte din zece cazuri sunt raportate." Și apoi se întâmplã...ce? Care sunt mãsurile luate de poliție,justiție? Cât timp dureazã obținerea unui mandat judecãtoresc pentru protecția victimei? Și în ce mãsurã,agresorul,îl si respectã? În ce mãsurã,autoritãțile se autosesizeazã,chiar dacã victima nu depune/își retrage plângerea? Multe întrebãri,puține rãspunsuri !
  • Like 0
 • check icon
  Sună foarte frumos, dar atâta timp cât această ipotetică Coaliție Împotriva Violenței în Familie nu are mijloacele să intre în casa omului și să-l ia la întrebări, rămâne doar o lozincă frumoasă.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult