Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Hai să facem Coaliția Împotriva Violenței în Familie

Vă propun să ne gândim pentru un moment și la alte feluri de întrebări ce vin la capătul unei serii de evenimente foarte violente. Și foarte triste. Un tată a încercat să-și omoare fiul aparent în încercarea de se răzbuna pe soția lui. O mamă se sinucide împreună cu cei patru copii ai săi dintre care unul nenăscut. După ce a fost bătută și chinuită de tovarășul ei de viață ore în șir, o femeie să aruncă de la fereastră și moare. Asta s-a întâmplat la bloc. Nimeni nu a sunat la poliție. Aceste fapte s-au petrecut prea de curând să le uităm. Dar poate tocmai din cauză că astfel de fapte se întâmplă de prea mult timp în familiile noastre le uităm atât de curând

Foto: Ioana Epure/Inquam Photos

Și atunci, poate că este igienic pentru conștiința noastră colectivă să ne punem din când în când întrebarea ce fel de oameni suntem? Și în ce fel și oare cât de mult ne pasă cu adevărat de familie? Pentru că la întrebarea ce fel de societate suntem, ne răspund date statistice ale Ministerului Public ce spun că una din patru femei a fost victimă a violenței și numai șapte din zece cazuri ajung să fie raportate.

Datele astea arată foarte clar că pericolul care amenință, distruge familii și ucide oameni acum și de mult timp este violența în familie. Tema căsătoriei între persoane de același sex a mișcat mase întregi de oameni, emoții, instituții și a ținut mult timp topul agendei publice. Rezultatul: a reușit să ne scindeze. La un moment dat chiar și pe cei care se declarau cei mai uniți din România.

Desigur, fiecare are dreptul să gândească și să susține ceea ce crede. Dar uite că în timpul ăsta mor oameni. Și traumele se mută din generație în generație și duc cu ele mai departe în societate daruri toxice – suferința, violența, nepăsarea - care ne erodează coeziunea socială și ne încetinesc dezvoltarea ca națiune civilizată.

Și mă întreb cum ar putea arăta viitorul nostru dacă atâția omeni capabili și binevoitori din societatea civilă progresistă, instituția Bisericii, din presă și pătura oamenilor de mijloc cumsecade ar face împreună Coaliția Împotriva Violenței în Familie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Sa-ti construiesti apararea mentionand cu lux de amanunte defectele celuilalt este un procedeu juridic adus din SUA.Imperfectiunea omului este arhicunoscuta insa etalarea acestor defecte ca si argumente in promovarea cauzei tale constitue artificii procedurale.Adeptii familiei homosexuale arata cu degetu inspre familiile clasice,atragand atentia din punct de vedere statistic ca sunt foarte descompuse...asa ca ei oricat de rai ar fi nu pot fi mai rai.Nu poti combate un rau cu un alt rau.Este ca si cum ai cere sa se legalizeze consumul de heroina deoarece multi consuma cocaina.Cu astfel de argumente distrugi esenta justitiei,demonizandui pe unii ca sa-i disculpi pe altii.
    • Like 1
  • "Șapte din zece cazuri sunt raportate." Și apoi se întâmplã...ce? Care sunt mãsurile luate de poliție,justiție? Cât timp dureazã obținerea unui mandat judecãtoresc pentru protecția victimei? Și în ce mãsurã,agresorul,îl si respectã? În ce mãsurã,autoritãțile se autosesizeazã,chiar dacã victima nu depune/își retrage plângerea? Multe întrebãri,puține rãspunsuri !
    • Like 0
  • check icon
    Sună foarte frumos, dar atâta timp cât această ipotetică Coaliție Împotriva Violenței în Familie nu are mijloacele să intre în casa omului și să-l ia la întrebări, rămâne doar o lozincă frumoasă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult