Vă propun să ne gândim pentru un moment și la alte feluri de întrebări ce vin la capătul unei serii de evenimente foarte violente. Și foarte triste. Un tată a încercat să-și omoare fiul aparent în încercarea de se răzbuna pe soția lui. O mamă se sinucide împreună cu cei patru copii ai săi dintre care unul nenăscut. După ce a fost bătută și chinuită de tovarășul ei de viață ore în șir, o femeie să aruncă de la fereastră și moare. Asta s-a întâmplat la bloc. Nimeni nu a sunat la poliție. Aceste fapte s-au petrecut prea de curând să le uităm. Dar poate tocmai din cauză că astfel de fapte se întâmplă de prea mult timp în familiile noastre le uităm atât de curând
Foto: Ioana Epure/Inquam Photos
Și atunci, poate că este igienic pentru conștiința noastră colectivă să ne punem din când în când întrebarea ce fel de oameni suntem? Și în ce fel și oare cât de mult ne pasă cu adevărat de familie? Pentru că la întrebarea ce fel de societate suntem, ne răspund date statistice ale Ministerului Public ce spun că una din patru femei a fost victimă a violenței și numai șapte din zece cazuri ajung să fie raportate.
Datele astea arată foarte clar că pericolul care amenință, distruge familii și ucide oameni acum și de mult timp este violența în familie. Tema căsătoriei între persoane de același sex a mișcat mase întregi de oameni, emoții, instituții și a ținut mult timp topul agendei publice. Rezultatul: a reușit să ne scindeze. La un moment dat chiar și pe cei care se declarau cei mai uniți din România.
Desigur, fiecare are dreptul să gândească și să susține ceea ce crede. Dar uite că în timpul ăsta mor oameni. Și traumele se mută din generație în generație și duc cu ele mai departe în societate daruri toxice – suferința, violența, nepăsarea - care ne erodează coeziunea socială și ne încetinesc dezvoltarea ca națiune civilizată.
Și mă întreb cum ar putea arăta viitorul nostru dacă atâția omeni capabili și binevoitori din societatea civilă progresistă, instituția Bisericii, din presă și pătura oamenilor de mijloc cumsecade ar face împreună Coaliția Împotriva Violenței în Familie?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.