Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Hai să facem Coaliția Împotriva Violenței în Familie

Vă propun să ne gândim pentru un moment și la alte feluri de întrebări ce vin la capătul unei serii de evenimente foarte violente. Și foarte triste. Un tată a încercat să-și omoare fiul aparent în încercarea de se răzbuna pe soția lui. O mamă se sinucide împreună cu cei patru copii ai săi dintre care unul nenăscut. După ce a fost bătută și chinuită de tovarășul ei de viață ore în șir, o femeie să aruncă de la fereastră și moare. Asta s-a întâmplat la bloc. Nimeni nu a sunat la poliție. Aceste fapte s-au petrecut prea de curând să le uităm. Dar poate tocmai din cauză că astfel de fapte se întâmplă de prea mult timp în familiile noastre le uităm atât de curând

Foto: Ioana Epure/Inquam Photos

Și atunci, poate că este igienic pentru conștiința noastră colectivă să ne punem din când în când întrebarea ce fel de oameni suntem? Și în ce fel și oare cât de mult ne pasă cu adevărat de familie? Pentru că la întrebarea ce fel de societate suntem, ne răspund date statistice ale Ministerului Public ce spun că una din patru femei a fost victimă a violenței și numai șapte din zece cazuri ajung să fie raportate.

Datele astea arată foarte clar că pericolul care amenință, distruge familii și ucide oameni acum și de mult timp este violența în familie. Tema căsătoriei între persoane de același sex a mișcat mase întregi de oameni, emoții, instituții și a ținut mult timp topul agendei publice. Rezultatul: a reușit să ne scindeze. La un moment dat chiar și pe cei care se declarau cei mai uniți din România.

Desigur, fiecare are dreptul să gândească și să susține ceea ce crede. Dar uite că în timpul ăsta mor oameni. Și traumele se mută din generație în generație și duc cu ele mai departe în societate daruri toxice – suferința, violența, nepăsarea - care ne erodează coeziunea socială și ne încetinesc dezvoltarea ca națiune civilizată.

Și mă întreb cum ar putea arăta viitorul nostru dacă atâția omeni capabili și binevoitori din societatea civilă progresistă, instituția Bisericii, din presă și pătura oamenilor de mijloc cumsecade ar face împreună Coaliția Împotriva Violenței în Familie?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Sa-ti construiesti apararea mentionand cu lux de amanunte defectele celuilalt este un procedeu juridic adus din SUA.Imperfectiunea omului este arhicunoscuta insa etalarea acestor defecte ca si argumente in promovarea cauzei tale constitue artificii procedurale.Adeptii familiei homosexuale arata cu degetu inspre familiile clasice,atragand atentia din punct de vedere statistic ca sunt foarte descompuse...asa ca ei oricat de rai ar fi nu pot fi mai rai.Nu poti combate un rau cu un alt rau.Este ca si cum ai cere sa se legalizeze consumul de heroina deoarece multi consuma cocaina.Cu astfel de argumente distrugi esenta justitiei,demonizandui pe unii ca sa-i disculpi pe altii.
  • Like 1
 • "Șapte din zece cazuri sunt raportate." Și apoi se întâmplã...ce? Care sunt mãsurile luate de poliție,justiție? Cât timp dureazã obținerea unui mandat judecãtoresc pentru protecția victimei? Și în ce mãsurã,agresorul,îl si respectã? În ce mãsurã,autoritãțile se autosesizeazã,chiar dacã victima nu depune/își retrage plângerea? Multe întrebãri,puține rãspunsuri !
  • Like 0
 • check icon
  Sună foarte frumos, dar atâta timp cât această ipotetică Coaliție Împotriva Violenței în Familie nu are mijloacele să intre în casa omului și să-l ia la întrebări, rămâne doar o lozincă frumoasă.
  • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult