Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Halepbăda

S.Halep - august

Foto: Getty Images

În primul ei meci după Wimbledon, pe hardul de la Washington, Simona a biruit-o pe Cristina Bucsa jucând destul de nesigur și oscilant. E mare lucru să învingi când nu joci bine.

În afară de greșelile neforțate, mi-au displăcut la Simona, parcă mai mult ca niciodată, țipetele pe care le scoate pe lovitură. Nu sunt icnete scurte, sincrone cu zvâcnetul mișcării, ci „aghhhaaaa...”-uri prelungite, adesea ajungând să se suprapună cu lovirea mingii de către adversară, ceea ce i-ar putea afecta acesteia concentrarea în mod incorect.

Dar nu numai concentrarea adversarei. După părerea mea, aceste strigăte intense și lungi induc celei care le scoate o falsă impresie de forță și eficiență în lovitură (nu dai mai tare, dacă strigi mai tare, și, cu atât mai puțin, mai precis), care se întoarce împotriva ei, psihic vorbind, îndată ce primește înapoi mingi pe care le credea „dărâmătoare”. Pe scurt, „vocalizele” nu o ajută pe Simona, dimpotrivă.

Nu mai vorbesc de aspectul dizgrațios, mai ales prin comparație cu o jucătoare elegantă și silențioasă cum e Cristina Bucsa.

M-au deranjat dintotdeauna zbieretele tarzanice ale Sharapovei, Azarenkăi, Arinei Sabalenka etc. Avem și la băieți așa ceva: Nadal l-a chemat „părintește” la fileu pe tânărul italian Sonego, ca să-i spună să dea sonorul mai încet. Litera strictă a regulamentului nu-i permitea lui Rafa să facă asta, putea să se adreseze arbitrului, dar zisul regulament ar fi trebuit să introducă de mult sancțiuni pentru astfel de hărțuiri audio.

Până atunci, aș considera un semn bun din toate punctele de vedere o Simona mută ca o lebădă pe teren. Fie și pentru că acela căruia îi mulțumește închinându-se când câștigă o aude mai bine dacă tace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult