Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Hamas: „Suntem într-un război total”. Răspuns în forță al Israelului. Sute de morți, mii de răniți

Gaza dupa atacul israelian

photo icon Gaza dupa atacul israelian

Foto: Gaza, Palestina, în această dimineață, după riposta Israelului (Foto: Profimedia Images)

O zi de care lumea își va aduce aminte: 198 de palestinieni au fost uciși și peste 1.600 au fost răniți în raidurile aeriene ale Armatei Israeliene asupra Fâșiei Gaza, care au venit ca răspuns la atacurile asupra Israelului ale grupării Hamas, atacuri care au dus la circa 70 morți și sute de răniți.

Forțele armate israeliene au recunoscut că mai mulți israelieni au fost luați ostatici în Gaza, iar poliția israeliană, citată de cotidianul Haaretz, spune că aproximativ 200 până la 300 de teroriști au pătruns în Israel, iar zeci dintre aceștia încă se ascund.

Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea a lansat „un război total”. „Ne așteptăm ca luptele să continue și frontul de luptă să se extindă. Avem un obiectiv principal: libertatea noastră și a locurilor noastre sfinte”, a spus acesta.

Pentru cine nu știe, gruparea Hamas (sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică) a fost fondată în 1987, în timpul primei revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii ‘20.

Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006, ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza. Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.

UPDATE: Israelul a răspuns sâmbătă noaptea în forță atacului Hamas, cu zeci de lovituri aeriene, relatează BBC. Peste 230 de locuitori din Gaza au fost uciși în urma ripostei israeliene și peste 1800 sunt răniți, potrivit oficialilor din această zonă. Zeci de israelieni, inclusiv femei și copii, sunt încă ținuți ostatici în Gaza. Bilanțul victimelor din Israel a crescut de asemenea la cel puțin 300 de morți, a declarat un oficial israelian pentru CNN duminică dimineața.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult